La 29.4.Teijo, Henning» Onnittele sähköisellä kortilla!
Hae
Uteluarkisto


Millaiset 50-vuotissynttärit?

Olin kesällä 50-vuotisjuhlissa ensimmäisen kerran pitkään aikaan. Opin ainakin seuraavia asioita:

- juhlat kannattaa pitää. Niissä on kaikilla luultavasti hauskaa, eikä niitä oikein voi paeta - jotain joutuu joka tapauksessa järjestämään.
- isäntä kertoi heti, että puheita ja lahjoja ei sitten tarvitse pitää ja tuoda. Hyvä päätös
- kannattaa varata joku paikka, josta itse pitää. Kutsu kaikki samaan aikaan, pidä juhlat ja hauskaa. Kun kutsut kaikki samaan aikaan, vältyt niiltä puheiden jonoilta.
- kerro kaikille, että juhlat alkavat samaan aikaan ja jatkuvat niin kauan kuin juhlaa riittää.
- yksi idea oli pitää "smokkijuhlat". Se antoi arvokkuutta ja pani kaikki vähän ajattelemaan.

Muista, että täytät viisikymmentä vain kerran. Haluatko todellakin kerätä kaappisi täyteen jotain lasipystejä, vai pitää hauskaa ystäviesi kanssa? Puheita ei muista kukaan, mutta hauskat juhlat kyllä.

Jouni

=========================


Omat 50-vuotispäiväni lähestyvät ja olen päättänyt järjestää pienimuotoiset juhlat. Olen kutsunut juhliini niitä viiteryhmiä, joiden kanssa olen ollut tekemisissä elämäni varrella: suku, ystävät, työ- ja opiskelutoverit (yht. n 50 henkilöä). Olen varannut tilaisuutta varten viihtyisän Aavasaksan Näköalakahvilan, joka sijaitsee Aavasaksan huipulla, kauniissa kansallismaisemassa. Vierailleni tarjoan tämän alueen perinneruokaa ja boolia, johon saa kauniin punaisen värin puolukkamehusta. Olen 70-luvun nuoria. Kuitenkin 60-luvun musiikki, teinivuosieni musiikki, on jättänyt lähtemättömän vaikutuksen mieleeni. Sen vuoksi teemana on 60-luku ja sen ajan musiikki, joka kirvoittaa mieliin tuon ajan ihanan niin itsellenikin kuin myös vieraille.

Ja sitten lahjatoive. Kutsukortissani lukee seuraavanlainen teksti: Toivon, että ruusun sijaan muistat minua hyvällä sanalla. Annat eväitä elämän uuteen alkuun. Se asia, jota Sinulta itsekkäästi pyydän on, että kerrot, mikä Sinun silmissäsi on hyvää minussa: ulkoista tai sisäistä. Vaikka sen juhlassa toisitkin julki, piirräthän ajatuksesi myös paperille.

Ideana on positiivisen palautteen kerääminen. Olen ajatellut, että täytyyhän näiden ihmisten, joiden kanssa olen tekemisissä jotenkin pitää minusta. Mikä on se juttu, jota itse en ehkä tiedä ja jonka olisi hyvä itse tietää silloin kun maailma näyttää synkältä. Näistä asioista voi silloin ammentaa voimaa.

Toinen asia on, että aikakauttamme leimaa kateuden, itsekkyyden ja ahneuden ilmapiiri. Negatiivisesta palautteesta ei todellakaan ole pulaa. Olen siihen törmännyt useammin kuin kerran. Positiivisuuskin rajoittuu vain itseen - minä olen niin positiivinen, että... liekö se oikeamielistä positiivisuutta. Näennäispositiivisuuskin ärsyttää: onko sanojen takana tarkoitusta vai kumiseeko niissä onttous.

Tässä ajatuksiani Sinulle, joka kaipasit vinkkejä 50-vuotisjuhliisi. Värikylläistä syksyä ja onnittelut etukäteen ikätoverilleni.

Irma

=========================


Lahjatoivevinkki: ilmoita että ei lahjoja, mutta jos joku haluaa jotain tuoda, niin pitää olla jotain mihin liittyy jokin (yhteinen) MUISTO. Näin estämme tulevaa dementiaa kun vietämme viisikymppiset muistellen.

Heidi

=========================

Parhaat juhlat, joissa olen ollut (kaksikymppisenä), järjestettiin maatilamatkailua tarjoavalla tilalla. Syyssäässä lenkkeilimme porukalla, sitten venyteltiin ja voimisteltiin nurmikolla kuka enemmän ja kuka vähemmän ja sitten oli mahdollisuus saunoa.

Ystävät toivat lahjaksi pieniä esityksiä runosta ja taikatempusta vallan mainioon miesvoimistelijoiden "taipuisaan" esitykseen palloin ja trikoin varustettuina. Ruoka oli tietysti tosi hyvää ja iltaa jatkettiin tanssimalla tummenevassa illassa riihessä. Upea tunnelma ja rento meininki ja mikä tärkeintä - unohtumaton ilta puolin ja toisin.

Kikka

=========================


Eikun metsäretkelle kaikki. Kutsuun retken alkamisajankohta, lähtöpaikka ja kehotus jokaista varautumaan sään mukaiseen varustukseen. Jos joukossa joku sellainen, joka ei voi kävellä, hänelle voi järjestää erilliskyydin.

Kävelymatka n. 2-5 km ja perillä mehua ja makkaraa ja vieraiden ohjelmaa tai vaikka yhteislaulua. On kuule taatusti erilainen syntymäpäivä ja muistorikas. Päivän jälkeen paluu takaisin samaa reittiä lähtöpaikkaan. ei kun paikkaa ja reittiä miettimään!

Leena

=========================


Kahvitarjoilu niin, että on aivan selvä, että kaikki hakevat seisovasta pöydästä. Jos joillekin tarjoillaan lisää kahvi salin puolelle, niin joku niistä kelle ei tarjota voi loukkaantua pahasti. Todella vaikeata on saada tarjoilijoita toimimaan niin, että KAIKILLE TARJOILLAAN.

Jos on sellaisia jotka eivät itse esim. sairauden takia saa haettua, niin heille voi viedä annokset valmiina, mutta ei tarjoilla ja hosuta pannun kassa salissa. Jos on vieraita tulossa sellaiseen paikkaan,  jossa ei ole oltu sen seurueen kesken, niin viitoitus tai kartta on hyvä.  Ei pidä olla liikaa ohjelmaa, seurusteluaikaa ja vapaata riittävästi.

Seppo

=========================


Kävimme viemässä muistokukat ja kynttilät vajaa neljä vuotta sitten syöpään kuolleen veljeni tänään olleen 50-vuotispäivän kunniaksi. Tällä tarkoitan sitä, että kun järjestät 50-vuotispäiviäsi, niin muistathan, että jokainen vieras, jonka kutsut, on Sinulle jollain tavalla tärkeä. Voi olla, että joku heistä ei ole olemassa enää huomenna, ensi viikolla, ensi vuonna!? Minulle veljeni oli rakas ja mietiskelen tässä, mitenkähän hän olisi juhlinut viisikymppisiään.

Merja

=========================


Järjestin tässä juuri miehelleni aivan salaa upeat viisikymppiset ja suurena apuna juhlien järjestäjänä minulla oli ihminen nimeltä MIKKO KOISTINEN (Pilvilinna production), joka muuten on alansa huippuja. Juhlat alkoivat huikeissa tunnelmissa jo klo 12.00 jolloin pihallemme saapui hiiren hiljaa upea tumman sininen Cadillac Limousine. Autosta nousi kaksi tummiin pukuihin pukeutunutta miestä tummine aurinkolaseineen ja ojensivat shampanjaa. Ystäväjoukko yllätti kaiken lisäksi vielä runsailla aplodeilla ja kruunasi ns. alkumaljan.  Maljan jälkeen istuimme autoon ja matkamme jatkui. Menimme lentokentälle ja lensimme sankarin valitsemilla alueilla parisen tuntia. Lennon jälkeen meitä kuljetettiin limusinen kanssa ympäri kaupunkia ja vietiin suureen ravintolalaivaan konjakille. Jne..  

Klo 16.00 saavuimme juhlapaikkaan jossa meitä odotti runsas juhlaväki, joka otti sankarin vastaan aplodein ja orkesteri alkoi soittaa hyvää syntymäpäivää ja kaikki yhtyivät laulamaan.
Juhla jatkui mitä ihanimmin ja hauskoin ja kaunein ohjelmanumeroin aina pikkutunneille asti.

Kaikkein parasta tässä oli se, että vain minä tiesin Mikon lisäksi mitä tapahtuu ja olin pystynyt pitämään asian salassa puolentoista vuoden ajan, jonka aikana suunnittelimme ja järjestelimme näitä juhlia.

Kaiken kukkuraksi loppusäväykseksi se että mieheni on intohimoinen lentäjä-harrastaja sekä rakentaa rc-lennokkeja. Juuri sillä hetkellä hän rakensi samanlaista konetta kuin millä lensimme!

Hyviä syntymäpäivähetkiä kaikille viisikymppisille - silloin kannattaa juhlia!

Pia

=========================


Pidin pari vuotta sitten ulkoilmajuhlat, joissa tarjottiin poronlihasoppaa ja täytekakkua. Olin itsekin vähän virallinen, vastaanotin kaikki tulokkaat. Ilmoitus oli lehdessä, joten vieraita kävi kaksi ja puoli sataa. Ohjelmana oli mieskuoron lauluja, näytelmäkerhon esitys, suvun sanoittama lauluesitys, runoesitys koottuna aikuisen naisen elämää koskevista runoista, oman kylän laulajat ja vieraat saivat pitää puheita halutessaan. Juontajana ystäväni, joka osaa sen homman. Loppuilta sitten ystävien ja sukulaisten kesken rannalla nuotioiltana, jossa jonkun verran alkoholitarjoilua. Jäi tosi hyvät muistot.

Sissi jo 52

=========================


Vieraita voi pyytää tuomaan tuliaisena jonkin hauskan tarinan, vitsin tai tapahtuman menneiltä, mahdollisesti juhlakalun kanssa yhdessä vietetyiltä vuosilta.  

Valokuva-albumeja tai valikoituja kuvia juhlakalun elämästä esille vieraspöytiin. Niistä vieraat saavat mukavaa muisteltavaa / jutunjuurta pöytäseurueiden kesken, kaikkihan eivät välttämättä tunne toisiaan.

Juha

=========================


Lähinnä mieleeni tulee jakaa aika 5 x 10:neen vuoteen, ja valita sitten 5 ystävää, tuttavaa, sukulaista kertomaan omin sanoin, jotain jokaisesta kuluneesta 10:nen vuoden ajasta / elämänkaaresta. Aloittaen siis syntymästä - ja aina siihen kuluneeseen 50-vuotisjuhliin. Selostukset ovat varmasti hauskoja, ja muistoja tuovia ajanjaksoja. Viralliset puheet ovat asia erikseen - tuo em. toisi sitä lämpimän juhlan tuntua aivan taatusti mukaan. Lisäksi vaikka kuvia heijastettavaksi elämänkaaresta kaikille, juttujen ja kertomusten lomassa elävöittämään tarinaa.!

Kirsi

=========================


Minä olen ollut aivan liiankin monilla juhlilla, joissa juhlakalu on touhunnut koko ajan keittiössä eikä ole ehtinyt seurustelemaan. Tee sinä toisin. Vuokraa jokin tila, esim. Nuorisoseuran talo (mielestäni hotellien juhlakabinetit on vähän jäykkiä) ja tilaa sinne pitopalvelusta tarjottavat ja tarjoiluhenkilökunta. Nykyisin monilla pitopalveluilla on yhteistoimintaa myös ohjelmapalveluiden kautta ja sitä kautta voit tilata juhliisi vaikka yhtyeen soittamaan. Jokin yllätysesiintyjä, esim. taikuri tai stand-up -koomikko piristää tunnelmaa.

Lahjojen suhteen hyvä systeemi on se, että ilmoitat jo kutsussa, että ei lahjoja eikä kukkia, vaan että lahjoihin varatun summan voi tallettaa jollekin valitsemallesi hyväntekeväisyysjärjestön tilille.  Siten säästyt tavarapaljoudelta. Voit ilmoittaa kutsussa, että Open House on kello silloin ja silloin ja myöhemmin illalla voit viettää sitten samassa paikassa juhlat kaikkein läheisimmillesi vaikka iltapalan merkeissä.

Leila

=========================


Täytin itse muutama vuosi sitten 50 ja vietin mielestäni hauskat juhlat.  Järjestin iltamat. Vieraiden vastaanottajina oli mieheni ja aikuinen tyttäreni. (Päivä oli mieheni nimipäivä). Kun vieraat olivat sisällä he saivat laulaa onnittelulaulun ja minä otin vastaan halaukset (ei puheita, ei kukkia, vain lämpimiä halauksia ja ajatuksia) ja sen kautta pääsi syömään. Meillä oli keittoa ym. siihen liittyvää tarjolla. Ohjelmapuolella oli työtovereiden tekemä kronikka, tyttäreni appiukon laulua, siskonmiehen pitämä puhe ja yllätystanssittaja nuoruudesta vei jiveen.

Pääesiintyjänä oli valtakunnallisestikin arvostettu viihdemusiikin tulkitsija. Perhetuttuna hänen piti esiintyä vain puoli tuntia mutta kun juhlissa oli ihana lämmin tunnelma hän esitti toivekappaleiden lisäksi Anopille evakonlaulun. Toivekappaleinani oli mm. Kypsän naisen blues ja Lumpeenkukka sekä Laitonta ja lihottavaa...

Lopuksi oli tietysti tanssia ja orkesterina oli naapurinpojat. Sain kuulla mielin määrin Elvistä, Beatlesia ja Paul Ankaa.

Aamuyöstä aistein avoimin, kotiin astelin ja olin kiitollinen elämälle siitä miten mukavat juhlat se minulle soi. Sateisesta kesästä huolimatta juuri juhlapäiväni oli aurinkoinen. Ja Kielon päivänä syntyneenä juhlasalin koristukseksi sain runsain määrin kieloja....

Juhlissa kaikista tärkeintä on olla oma itsensä ja tuoda julki se mitä haluaa. Minä halusin halauksia ja iloista ilmapiiriä ja sain. Kiitos ihanien sukulaisten, ystävien ja työtovereiden.

Ritva

=========================


Kasaile 70 -luvulla soittaneiden (laulaneiden, näytelleiden tms.) ydinjoukko ja virittäkää vanhat sävelet (tai sanat yms.) uudelleen ja nauttikaa siitä, että enää ei tarvitse niin kovasti puristaa sitä esitystä ja nauttikaa yhdessäolosta jälleen kerran. Voin taata kokemuksieni kautta, että hauskaa on ja sielu lepää. Nostalgiaa sen ei tarvitse olla, vaan esityksiä voi uudistaa ja hakea ehkä muunlaisia ajatuksia esityksiinsä kuin silloin joskus nuorena. Voihan se olla, että joutuu treenaamaan, mutta kokemuksesta jälleen voin sanoa, että hupi ja nautinto ovat toista luokkaa, kuin silloin ennen!

Minun tapauksessani kävi kyllä niin, että kun kasasimme vanhaa bändiä (lattareita yms. laulelmia, mustalaismusiikkia jopa flamencon tapaista musiikkia nyt, silloin joskus oli seassa poliittistakin musiikkia) niin hitsauduimme jälleen yhteen ja käymme nyt sitten lauleskelemassa myös muidenkin viisikymppisissä sekä kaikenlaisissa tilaisuuksissa, hyväntekeväisyyskonsertteja, pikkujouluja, vuosipäiviä jne. Emme erityisemmin rahasta muuta kuin ehkä matkakuluja ja laitteiden vuokria yms. niin pysyy amatööritasolla kun kaikki kumminkin ovat jossain päivätyössä ja musiikki ei tuo leipää pöytään, ainakaan kaikille. Niin että rohkeasti vaan vanhat porukat yhteen ja estradille! Nauttimaan!

Vesa

=========================

Järjestä lettukestit jossakin ulkona tms. Grillikota on mukava paikka. Kenenkään ei tarvitsisi huolehtia pukeutumisesta, lenkkiasu olisi sopiva. Teet vain ison ämpärin lettutaikinaa ja jokainen vieras saa paistaa itselleen niin monta lettua kun jaksaa syödä. Kahvit vaan kyytipojaksi, tietysti nokipannukahvi olisi paras. Jos suolasen puolta joku haluaisi, ei muuta kun grillimakkaran paistoon samassa paikassa. Yksi tuttavani on järjestänyt tämäntyyppiset synttärit. Vieraat viihtyivät ja kaikilla oli ainakin yhtä hauskaa kun jossakin hienoissa kokkareissa.

Pirkko

=========================

Olin vieraana 50-vuotisjuhlissa eräänä helmikuun päivänä. Juhlat olivat mökillä järven rannalla. Pihaan oli rakennettu iso kaksi puoleinen laavu, välissä rakovalkea. Laavussa oli istuimina heinäpaaleja. Kaikki alkoi jo päivällä pilkkikisoilla ja jatkui pihalla myöhään yöhön. Jatkojohtojen kanssa pihapöydällä oli tarjolla kuumaa juotavaa (glögipannu) ja syötävät valmistuivat osin rakovalkealla, jokaisen itse grillatessa.

Tietysti kutsussa oli selvitetty juhlan luonne, niin että kaikilla oli pilkkihaalari-tyyppinen pukeutuminen. Hirmuisesta lumimyräkästä huolimatta juhlat olivat mitä lämminhenkisimmät eikä laavulla palellut. Kerrassaan upeat juhlat! Pienikin ohjelma tekee juhlista ainutkertaiset. Mukavissa juhlissa on kuultu kronikoita, suoritettu hauskoja esittelyjä, miten esim. juhlakalu kunkin vieraan tuntee (pienissä juhlissa). On hyvä muistaa, että vieraat eivät tiedä suunniteltua koreografiaa, joten jos joku menee vähän eri tavalla, järjestäjien kannattaa olla kuin "näinhän se oli juuri suunniteltu" eikä näyttää surkeaa naamaa "nyt meni pieleen"!

Maarit

=========================


Jos on tulossa useampia virallisia delegaatioita, kannattaa sopia esim. puolison kanssa, jotta hän organisoisi virallisen osuuden siten, että kaikki viran puolesta tulevat eivät ole yhtä aikaa.
Jonkun tuttavaporukan kanssa voisi sopia, että juhlat aloitetaan jo edellisenä iltana. Puoliso voisi tehdä myyräntyötä ja kerätä kavereista lauluporukan, jotka tulevat laulamaan keskiyöllä...

Täykkäri tietenkin pitää olla, nykyajan ihmiset eivät syö pullaa / kakkua, kun kaikki laihduttavat... mutta mahdollisuus tehdä itse voileivät voisi olla ihan varteenotettava pointti.

Vieraskirja tietenkin kannattaa kierrättää... Myöhemmin voi sitten muistella, että keitä kävi.

En tiedä tuleeko sukulaisia kauempaa, ja ovatko ihan yökylässä. Yksi huone, jos mahdollista kannattaa varata heidän käyttöönsä, etteivät ole ihan koko aikaa vieraiden kanssa. Muutenkin erityyppisiä seurustelusoppia kannattaa järjestää.

Tiskaajat ja emännät / tarjoilijat sekä kukkien esille panijat kannattaa varata etukäteen sukulaistytöistä ja -pojista. Vieraat kun tulevat ja tuovat kukkia, otat kukat vastaan ja annat eteenpäin sovitulle henkilölle, joka kuorii kukat, huolehtii varsien leikkauksen ja laittaa ne vaaseihin esille...

Jos järjestät vapaan boolin, sitä voisi olla jossakin ulkona tarjolla, huvimaja tai teltta...  (Mutta tämä onnistuu vain kesällä tai lämpimänä kevät- tai syyspäivänä...)

Leena

=========================

Olin tänä syksynä vieraan ihmisen 50-vuotisjuhlissa MLL:n lastenkaitsijana. Päivänsankari halusi kerrankin jutella sukulaisten kanssa rauhassa. Juhlapaikaksi oli valittu tavallisuudesta poikkeava ympäristö; siirtolapuutarhan yhteinen "juhlatila". Tunnelmasta muodostui lämmin.

Taru

=========================

Kutsu juhliin mukaan elämäsi varrelta henkilöitä, jotka ovat jollakin merkittävällä tavalla vaikuttaneet siihen missä ja mitä nyt olet. Jos olet itse, tai tuttavapiiristäsi löytyy, sanaseppoja, niin tee kronikka tai sanoitus johonkin tuttuun melodiaan näistä henkilöistä ja tapahtumista, jotka heihin liittyy.

Voitte yhdessä vieraitten kanssa luikauttaa laulun, tai vielä parempi, jos tuttavapiiristäsi löytyy trubaduuri, joka laulun esittää.  Itse 'jouduin' eräillä viisikymppisillä kiitoksen kohteeksi tällaisen laulun kautta ja voi että se lämmitti sydäntäni!

Hauskoja juhlia toivottaen...

Marja-Liisa

=========================

Leppoisaa yhdessäoloa, ilman kiristäviä juhlatamineita, kaikkien läheisten ystävien kanssa. Pidä vaikka nyyttärit, niin et uuvu juhlajärjestelyihin / köyhdy ruoka- ja juomatarjoilusta. Varaa joku seurakuntasali / joku edullinen tai jopa ilmainen paikka, jotta et joudu siivoamaan kotiasi juhlia varten. Ei sen kummempaa, kuin synttäreistä nauttimaan, ja ihanaa aikaa ystävien kanssa viettämään.

Johanna

=========================


Itse suunnittelin pitäväni 50-vuotisjuhlani suunnilleen seuraavaan tapaan:

Vastaanoton puitteina nuotiopiiri jossain luonnonkauniissa paikassa, jonne vieraiden olisi tultava kartan (saatavissa työpaikalta) avulla metsäretkiasussa. Ei autotietä perille! Tarjoilu sisältäisi esim. nuotiolla paistettua makkaraa, voileipiä, olutta, mehua, nokipannukahvia eli koruttomia perusjuttuja, joita nautitaan yleensä eräretkellä. Valmistuksen voi toki tehdä paikalla esim. kaasugrillillä (jollaisia käytetään markkinoilla). Suojana voisi olla pressukatos, laavuja tai sotilastelttoja sateen sattuessa. Taustamusiikkia voisi hoitaa haitarin- tai kitaransoittaja. Jotenkin tähän tapaan, jolloin pukeutumis- ja tarjoilukikkailu jäisi mahdollisimman vähiin. Ei lahjoja, ei kukkia. Kortti toivottava! Puheen pituus 2 lyhyttä lausetta.

Olen työni puitteissa ollut kymmenien merkkipäivien onnitteludelegaatioissa ja pitänyt puheita juhlakaluille. Niinpä päätin aikanaan, että oma päiväni ei saisi aiheuttaa onnittelijoille päänvaivaa ja kikkailun vaivaa! Korutonta hauskaa yhdessäoloa hieman erilaisissa puitteissa.

Näin sen piti mennä 3 vuotta sitten! Ja minä, ryökäle, olinkin matkoilla! Hetki tuli kiireiden keskellä aivan liian äkkiä, joten ei muuta kuin pakoon! Vietin vaimoni kanssa ikimuistoisen matkan Nizzassa nauttien kahdenolosta!

Markku

=========================


Koska lähenee itselläkin, niin on saanut olla muittenkin 50-vuotisjuhlilla. Niiltä pari huomiota. Pidetäänkö juhlat itselle vai muille? Minusta ne pitäisi pitää itselle ja muut tulevat sinne juhlimaan sinua. Viralliset ja jäykät juhlat alkavat vaikuttaa helposti hautajaisilta, pidetään puheita viran puolesta, jota ei edes tarkoiteta ja vastataan yhtä virallisesti.

Entä jos hommaisit sinne taikurin tai imitaattorin hauskuuttamaan, tai sirkustaiteilijan tekemään uskomattomia temppuja tai vaikka ihailemasi kirjailijan paikalle? Jotain mistä itse nautit ja tulee iloiseksi. Jos haluaa virallisia huomionosoituksia niin selvä ilmoitus kutsuun, miten ja mihin aikaan. Kiusallisinta on että kutsussa lukee "vapaammissa merkeissä" ja ei mainintaa mitään huomionosoituksista. Sitten kun menee paikalle on ensimmäisenä huomionosoitusten vastaanotto. Lahjoja on mukava antaa jos toinen haluaa niitä vastaanottaa.

Juha

=========================

Kuulin tuttavastani joka oli vuokrannut Pielisen saaresta luksusmökin ja viettänyt juhlaviikon, kutsunut vieraat sinne. Ohjelmassa mm. saunomista, takka- ja nuotiotunnelmaa, alasti soutelua keskellä yötä tyynellä järvellä kelluvien kynttilöiden loisteessa yms. vapaamuotoista, inspiroivaa ja taatusti ikimuistoista, olipa sää hyvä tai huono.

Katri

=========================


Voisiko kummityttösi laulaa, lausua runon tms.

Jari

=========================


Onko sinulla jotain musikaalista tuttua? Hän voisi esittää siellä sinun mielimusiikkia. Lisäksi järjestä juhla ravintolassa, kaikki on valmista... lopuksi vain maksat ja unohdat.

Teija

=========================

Vastaus kysymykseesi on 50-vuotisjuhlakolikko, jonka jokainen vieras saa itse valmistaa juhlapaikalla.

Matti

=========================


Tee juhlistasi juuri oman näköisesi! Tee / tilaa tarjottavat omien mieltymystesi mukaiset. Koristele juhlatila mieluiseksesi. Kaikkein eniten tärkeille / virallisille ihmisille voisi antaa kaikkein hassuimpia ohjelmatehtäviä. Jos sinulla on joku mukava harrasteporukka, pyydä heitä idea- + järjestelytalkoisiin ja niin teillä kaikilla on taatusti mukavat ja mieliin painuvat juhlat. Pankaa itsenne likoon, hulvattomasta hauskasta kaikki pitävät - ei tärkeilystä.

Leena

=========================

Moi. Itse järjestin samaiset juhlat näin: vuokrasin mökin. kaikki tulivat sinne lenkkipuvuissa, ensin "virallinen" osuus onnitteluineen ja halauksin onnittelumaljoineen pienistä kertakäyttölaseista, sen jälkeen kaikki muutaman kilometrin lenkille, sitten oli vapaata seurustelua, saunomista jne...tarjoiluna lohikeittoa, sämpylöitä, kahvit, kahdenlaisen täytekakun (tumma ja vaalea) ja lusikkaleipien kera. juomia oli olutta, viiniä, hyvää boolia.. ja huikkapalana suolakeksejä, pari lajia tuorejuustoja, oliivia, paprikaa jne. Oli tosi kivaa puheista päätellen kaikilla, ei tarvinnut pingottaa kenenkään vaatteillaan. vapaata touhua .. suosittelen.. hyvää ja hauskaa syntymäpäivää Sinulle.

Raija

=========================


Omista juhlistani lämpimänä muistona ja hyvänä palautteena sain sen, kun itse esittelin pienen "muiston" kera jokaisen vieraan, vielä kronologisessa järjestyksessä (eli milloin kukin oli "elämääni tullut"). Terveisin "yksi yli viisikymppinen"

Arja

=========================


Mielestäni hyvinkin onnistuneisiin 50-vuotisjuhliin on liittynyt ensin virallinen osuus eli vieraiden vastaanotto ja sen jälkeen rennompana esim. iltamat (pitäen sisällään taikurin, runon lausuntaa, yhteislauluja, lauluesityksiä, steppausta, mininäytelmän, sketsejä jne.)

Jonna

=========================


Olen ollut muutamissa 50 v. juhlissa ja hauskaa on jos juhlilla on joku kiva teema joka liittyy päivänsankarin harrastukseen tms. Esim. moottoripyörä, laskettelukisat, veneily tai esim.
Country & Western -juhlat.

Ihmiset voivat sitten pukeutua sen mukaisesti eikä "korkeasta" iästä tule sitä pääteemaa. Kamalan puheen kuulin kerran jossa sanottiin päivänsankarille että nyt tämä elämän kohokohta on sitten käsillä ja tästä lähtien se on pelkkää alamäkeä...

Arja

=========================

Tässäpä yksi vinkki. Äitini täyttäessä vuosia juhlimme juhlaa eräkämpällä. Kämppiä on vaikka minkä tasoisia. Äitini halusi vanhaa tunnelmaa ja alkeellisuutta mukaan mausteeksi. Siellä me sitten istuskelimme ulkona koska oli niin lämmin ja sisällä lämmitti kamiina. Vaivaa laittamisesta oli hieman enemmän ja mutta tunnelma oli mukava ja ohjelma voi olla niin virallista tai vapaata kuin on tarve. Loppuillasta saunottiin rantasaunassa ja nautittiin kesän lopuista. Juhlia on muisteltu lämmöllä ja erilaisuudella.

Tuija

=========================

Minulla tuli muutama vuosi sitten samat mittariin. Pidin kunnon juhlat isolle ystävä- sukulais- ja työyhteistoimintaverkostolle. Neljäkymmentäluvun likkana järjestin 40-luvun henkiset ruokajuhlat ja niiden päätteeksi illalla iltamat ja pyysin vieraita pukeutumaan 40-luvun henkeen. Sali dekoroitiin kuin vanha seurantalo konsanaan.

Ensin siis ruokailtiin ja sitten jatkettiin iltamilla. Aluksi oli ohjelmaa. Sen aloittivat "virallisemmin" yhteistyökumppanit puheineen, lauluineen ja lahjoineen. Sitten ohjelma keveni, kun ystävät ja sukulaiset toivat kaikenlaisia hauskoja henkilökohtaisempia yllätysohjelmanumeroita. Lopuksi oli puolitoista tuntia tanssia "Dallape" -säestyksellä. Ikimuistoiset juhlat, joita vieläkin muistellaan. Hauskaa juhlaa sinulle, miten sen sitten järjestätkin.

Lea

=========================

Taas kerran suosittelen juhlia ulkona pidettäväksi. Kutsuun ohjeita pukeutumisesta. Ellet itse omista, vuokraa iso laavu, jossa tarjoilut kuksista, päretarjottimista ja tietysti nuotionhajuisena totta kai. Siellä voi pitää virallisia puheita ja siellä voi myös leikkiä nuotion tulella arvoituksia jne... Itse olen tällaisiin osallistunut ja todella nauttinut.

Eini

=========================

"Häätyyliin" joku läheinen ystävä kertoo juhlakalun elämän varrella tapahtuneista hauskoista asioista. Aikuisvuosien työ- yms. kaverit saavat tällä tavalla käsityksen myös juhlakalun aiemmista vaiheista, ja oppivat tuntemaan häntä vielä paremmin.

Eira

=========================

Tärkeintä on muistaa kenen juhlista on kysymys. Eli kaikki valinnat ja päätökset pitää tuntua päivänsankarin mielestä omilta ja luontevilta. Samoin vieraslistaan vain niiden nimiä joita aidosti haluaa juhliinsa. Lehdessä kutsuminen on mautonta ja aikansa elänyttä. Silloinhan annat niidenkin osallistua juhlaasi joita itse asiassa et sinne haluaisi. Juhlapaikka, juhlaohjelma ja vieraslistalla lähimmät ihmiset päivänsankarin toivomuksia / mieltymyksiä noudattaen, siinä sen salaisuus.

Helena, 50-vuotiaan vaimo

=========================

Yksi vinkki on järjestää karaokejuhlat - on syytä olla jonkun vastuussa ja ensiesiintymisen voi suorittaa päivänsankari esim. laulamalla oon 30-kymppinen tai lähettää kutsut jossa kehotetaan kaikkia laittamaan jonkinlainen hattu päähän - tulee hauskoja kuvia muistella jälkeenpäin ja vielä kolmas juttu: puhaltaa ilmapalloja joiden sisällä on lappuja eri vuosille ja kuukaudenkin voi laittaa valmiiksi ja sinne teksti esim. haen sinut vierailulle luokseni tehdään sitä sun tätä tai lähde mukaamme puolukkaretkelle, eväät järjestän puolestasi

Eeva

=========================

Päätin, että elän 90-vuotiaaksi (nyt ensiksi). Tein 40 lappua, joissa oli yksi tuleva syntymäpäiväni, yksi lappu per tuleva vuosi. Vieraat saivat kirjoittaa toisiin lappuihin, miten muistaisivat minua yhtenä syntymäpäivänä, yksi muistaminen / lappu. Synttäripäivälaput sekoitettiin keskenään ja muistamislaput keskenään omiin hattuihinsa. Jokainen vieras nosti hatusta yhden päivälapun ja yhden muistamislapun. Näin varmistelin, että joku muistaa minua joka vuosi seuraavat neljäkymmentä vuotta. Sovimme myös, että jos joku vieraistani ei aio elää niin pitkälle, kun päivämäärä edellyttää, hänen tulee testamentata muistaminen jollekin.

Hannele

=========================

Unohda virallisuus, myös työtoverisi, esimiehesi jne. ovat ihmisiä. Vie juhlasi jonnekin, missä virallisuus unohtuu - pidä sadonkorjuujuhlat tai talkoot jossain (mökillä, "eräolosuhteissa" (yrityksiä, yrittäjiä, ohjaajia on varmaan lähellä asuinpaikkakuntaasi), jonkun ystäväsi puutarhassa ellet itse sellaista omista jne). Tai pane muuten ihmiset tekemään yhdessä jotain.

Ritva

=========================

Kun viisi vuotta sitten mietin samaa asiaa, oli tavoitteenani myös rento ja mukava tapahtuma, ilman "jäykkyyttä"! Mietin erilaisia 50-vuotisjuhlia ja sitä, mikä niistä teki jäykän. Ja ensimmäisenä tuli mieleen se, että juhlakalu seisoo jäykkänä vastaanottamassa vieraita, jotka yrittävät epätoivoisesti keksiä jotain mukavaa sanottavaa. Ja muut vieraat pitkästyvät! Siis: Aloitimme ruoalla (porukalle kerrottiin toive olla aika tarkkaan sovittuna aikana paikalla). Ruoan yhteydessä oli myös saatavana vähän HYVÄÄ viiniä. Kutsussa ilmoitettiin myös, että "juhlapuheita" ei pidetä, mutta jos jollain on jotain mukavaa kerrottavaa yhteiseltä taipaleelta (hauskoja sattumuksia, saa hymyillä päivänsankarin kustannuksella), ne puheet ovat toivottavia.

Ohjelmaa ei paljoa muuta, hyvä kvartetti laulelemaan jotain aina silloin tällöin (itselläni oli loistavat teekkarit), se tuntuu hyvältä.

Ennen aloitusta päivänsankari esittelee kaikille kaikki mukanaolijat, toivottaa porukan sen jälkeen kuohuviinilasin kanssa tervetulleeksi (puku päällä) ja sitten ottaa takin pois (alta paljastuu Mikki Hiiri -solmio) ja alkaa kuunnella muisteloita (ja osallistua itsensä kustannuksella hauskanpitoon).

Lopuksi päätin kiittää osallistujia antamalla äidilleni, vaimolleni, tyttärelleni ja anopilleni SEKÄ hovimestarirouvalle ruusun. Ilman näitä naisia minulla ei olisi ollut mahdollista nauttia 50 vuodesta.

Eräs tärkeä asia meinasi unohtua: Seremoniamestarit on syytä valkata etukäteen ja sopia heidän kanssaan etenemisestä. He mm. sopivat ainakin muutaman puhujan kanssa, missä vaiheessa he tulevat puhumaan. (Saadaan hyviä puheita). Tähän alkuun muutama virallinen, muttei kaikkia.

Tämä vaatii hieman viitseliäisyyttä ja työtä etukäteen (mm. erilaiset, EI siis kaupasta ostetut valmiit kutsut ovat tärkeät!) mutta vaivannäkö kannattaa, sillä eräskin perhe oli varannut tunnin piipahtamisen, mutta olivat kuusi tuntia!

Ja kiitos on muistettava. Samalla tavalla kuin kutsu, itse tehtynä!  Lopuksi tärkein: näe vaivaa etukäteen mutta OTA RENNOSTI juhlapäivänä!

Lauri

=========================

Etsi joku ihana vanha paikka läheltäsi, esim. Nuorisoseuran talo tms, kerää ympäriltäsi kaikki 50-luvun ´kama´ kuten astiat, pöytäliinat, maljakot jne ja käytä näitä paikan kaunistamiseen. Tilaa pitopalvelusta, ystäviltä tai itseltäsi ´vanhan tuvan menu´, tilaa hanuristi paikalle tai vanhan ajan orkesteri 50-luvun musiikin tuottajaksi, ´poimi ympäriltäsi nuorisoa tarjoilemaan ja hoitelemaan keittiön puoli, laita omaperäinen kutsu ystäville, laita laulujen sanoja pöytiin, kahvinporoa parketille ja 50- luvun tyylinen vaatetus ja ei kun juhlimaan! Kokemuksesta voin sanoa, että hauskaa oli.

Marjut

=========================

Osta "Positiivisuutta savolaisittain" -kirja ja lue sieltä juhlien aikana valikoituja pätkiä! Saat aikaan lupsakkaan tunnelman!

Mikko

=========================


Järjestä interaktiivinen juhla, jossa myös vieraat saavat esiintyä. Itselleni järjestin sellaiset, kun täytin 50 vuotta. Jopa lapseni sanoivat jälkeenpäin kavereilleen, että ne olivat parhaat juhlat aikoihin. Ihmiset loistivat ja minullakin oli hauskaa.

Olen eläissäni järjestänyt muiden toimesta ainakin 3000 erilaista tilaisuutta muiden toiveiden mukaan, joten kokemusta niistäkin on. Oli kiva kerrankin tehdä juuri niin kuin itse halusin ja yllättävää kyllä kaikki onnistui nappiin, siitäkin päätellen miten paljon kiitoksia tilaisuudesta tuli jälkeen päin. Täytyy muistaa, että jokainen tilaisuus on ainutlaatuinen ja räätälöinti on tärkeää juhlittavan persoonan ja toiveiden mukaan. Voin antaa tarvittaessa lisävinkkejä.

Tuula

=========================


Tammikuussa 2003 raksahti mittarini lukuun 50...  Toivoin ja sain, työyhteisöni järjestämänä, lämpimän, tosihauskan ja tosiherkän juhlan -nenäliinaa tarvittiin sekä ilon että herkistymisen kyyneliin. Olen elänyt pikkulikkana ILTAMA-PERINTEEN aikaa, soitin lukemattomissa juhlissa viulua, lauloin, esiinnyin voimisteluryhmissä...  Olen vuosien mittaan itsekin halunnut vaalia tuota perinnettä ja järjestänyt tapahtumia/tilaisuuksia sen ajan malliin: runoa, laulua, tanssiesityksiä, hupatuksia , ilottelua ja herkistelyä. Sain itselleni todella minun näköiseni juhlan, siinä oli kaikki nuo ainekset - kolleganikin ylsivät mitä huimimpiin suorituksiin tanhuineen, lauluineen ja kronikoineen. Itsenikin löysin estradilta..... yleisön pyynnöstä.... Juhlani oli elämäntaipaleeni yhden tärkeän paalun huikea elämys ja mieliin painuva muisto. Työyhteisöni ja juhlakansa olivat samaa mieltä!

Raija Oulusta, iltamaihminen

=========================

Täytin kesällä 50, ja pidin töissä juhlat (140 henkeä) olin pyytänyt musiikillista tapahtumaa, kun itsekin laulan. Niinpä meidän ns. kuoro järjesti kunnon rock-henkisen juhlan, lauloivat ja soittivat ja olivat koonneet ryhmän jossa oli vain 50 v. täyttäneet jotka lauloivat minulle.  Eli pyytämäni musiikillinen puolitoistatuntinen onnistui todella upeasti. Tarjosin itse kakut ja kahvit töissä heille.  Seuraavana päivänä juhlin sitten virallisesti juhlia kotonani, jonne osallistui sukuni ja läheiset ystävät (n. 40 henkeä)! Siellä myös lauloimme ja vietimme ihanan päivän.

50:nen Marja

=========================

Äitini järjesti erittäin mukavat juhlat pari vuotta sitten. Juhlat olivat eräässä paikallisessa kartanossa maaseudulla, siis jossa järjestetään esim. ko. juhlia. Meitä oli vain lähin sukulaispiiri, n. 15 henkeä, joten ehti jutella kaikkien kanssa lähemminkin. Ruoka oli hyvää ja seura vielä parempaa.

Elina

=========================

Juhlijoita lähentävä kokemus on, että päivänsankari esittelee kutsumansa tärkeät ihmiset kaikille vierailleen: nostattaa esiin esim. perheensä, vanhempansa, sitten kaikki sisaruksensa, sitten heidän puolisot / kumppanit, lapset, serkut, ystävät, työkaverit, ym. kaverit jne. Olisi hauska huomata jos joku yllätysvieraskin olisi tullut kutsuihin. Jokaisesta ryhmästä / henkilöstä, riippuen vieraiden määrästä, voi kertoa ihania positiivisia juttuja / muistoja. Kannattaa harkita, että ohjelmanumerosta ei tule liian pitkä. Tärkeintä, että JOKAINEN kutsuttu tulee jollain lailla mainittua, johonkin ryhmään kuuluvana.

Sirkka

=========================

Ilmoita, puheita ei sitten pidetä ja jos pidetään ne pidän minä. Ota vieraat vastaan portailla, eteisessä, keittiössä, näin ei tule virallisuuden tuntua, nimim. kokemuksen syvä rintaääni. Laita omanäköinen vaatetus päälle, ei juhlapuku vaan sinulle ominaista. Kynttilöitä jo ulos, jos sää sallii.

Hannele

=========================

Mie sitä oisin työni puolesta joutunut kuuntelemaan virallisia puheita ja kovat kaulassa vääntelehtiviä miehiä ja naisia olisi kertynyt reippaanlaiseksi joukoksi. Kutsuin kaikki nuotiokahveille korpeen laavulle. Sinne ei yksinkertaisesti päässyt juhlatamineissa, vaan oli etsittävä kumisaappaat ja retkivarusteet esiin.  Ilma oli kaunis (onneksi) ja savunhajuisena palasi virkistäytynyt joukko takaisin sivistyksen piiriin. Puheet olivat hauskoja, tarjottavat olivat täytettyjä patonkeja ja nuotiokahvit maistuivat kaikille. Huumori kukki, kukas sitä korvessa viitsisi mököttää!

Anja

=========================

Kaikille vieraille voisi lähettää tiedon siitä, että ohjelmaa vastaanotetaan. Tiedä mitä keksivät, lapset laulaa, joku lausuu runoja ja pienet, hauskat kilpailuthan kuuluu aina juhlaan. Yksissä häissä oli hauska juttu, kun valittiin kaksitoista vapaaehtoista ja kaulin kiersi kädestä käteen musiikin mukana. Kun musiikki pysähtyi, kaulimen haltija joutui pois joukosta, ja sai yhden kuukauden. Tarkoituksena siis on, että vuoden aikana jokainen kyseisen kuukauden haltija muistaa sankaria jollain tavalla. Muistamisen tapa oli näissä häissä myös määritelty; joku toi villasukat, joku järjesti grillijuhlat jne.

Johanna


Ladataan kommentteja...
© 2017 Positiivarit Oy Vaihde (03) 882 160 Faksi (03) 882 1622 E-mail: positiivarit@positiivarit.fi Toteutus: Luovanet Oy Toimitusehdot      Käyttöehdot