La 29.4.Teijo, Henning» Onnittele sähköisellä kortilla!
Hae
Uteluarkisto


Kaipaisin vinkkejä siitä, kuinka päästä alkuun; löytää innoituksen kipinä tai vaikkapa antaa itselleen potku persuksiin! Itselläni on kaksikin isoa projektia, joihin tarttumista vain siirrän ja siirrän. Miten voittaa alkamisen hankaluus?

Vastauksia 101 kpl


Minulla tehoaa ainakin että laitan takarajan pienille osille isoa projektia, jos ne eivät valmistu ajoissa sitten mietin miksi ei ja korjaan asian ja jatkan. Liian isojen palojen tekeminen ja suunnittelu kerralla jähmettää tekijänkin. Pienissä osissa kaikki valmistuu melkein huomaamatta.
Nimimerkki: Tarja

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Isoihin projekteihin pääsee käsiksi, kun pilkkoo sen osiin. Listaa erikseen valmistelut ja varsinaiset työvaiheet, mahdollisimman yksittäisinä. Yksi asia päivässä ja viikossa ollaan jo pitkällä

Nimimerkki: Seija

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Hei Riitta, ehdotan että arvotat asiasi uudelleen. Tunnustele mielelläsi projekteidesi valmistumisen hetkeä, upeaa onnistumisen, helpotuksen ja ylpeyden tunnetta. Alkukankeuden voit muuttaa uudeksi mahdollisuudeksi kokea haasteita ja onnistumisia

Nimimerkki: Riitta

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Jaa-a, itselläni on hieman sama juttu, aloittamisen vaikeus enkä ole siihen ratkaisua löytänyt. Valitettavasti.

Nimimerkki: Helinä

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Mieti päämäärää, miksi tehdä projektit? Haluatko ne valmiiksi? Miksi? Löydä innostus! Kumpi on helpompaa, viime tipassa höyryäminen (ehkä viimeisin kirittäjä, entä työn jälki?) vai tasaisen ripeällä tahdilla tuloksiin? Punnitse, mitä häviät, jos aloitat NYT! Et kai ole ennenkään työntekoon kuollut, koska tuollaisia olet vielä kyselemässä. Tartu konkreettisiin, pieniinkin asioihin, jotka vievät sitä eteenpäin.

Nimimerkki: Tsarim

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Tee aloittamisesta mukavaa ja aloita rennolla mielellä. Käy esim. ensin infrapunasaunassa. Puoli tuntia piristää mahtavasti ja jos aloitat aamulla aikaisin, on koko päivän pirteä olo. Uuden aloittaminen vaatii energiaa ja sitä saa infrapunalämmöstä, jota sauna ja samaten myös toisen ihmisen läheisyys antaa. Hanki kannustavia ystäviä, lue Onnistujan Pikku Jättiläistä ja kerro itsellesi, että onnistut

Nimimerkki: saunaseppo

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Aloita vaikeimmalta tuntuvasta projektista. Jaa se ensin pieniin osiin, ja huomaat ettei se projekti olekaan niin suuri kuin miltä se näyttää. Itse pilkon tehtävät aina pieniin osiin. Teen sitten yhden osan kerrallaan. Samalla tulee jäsentely kuin itsestään. Voi sitä onnistumisen iloa kun on saanut tehtävän valmiiksi.

Nimimerkki: muistaakseni

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Itselläni on sellainen tapa ainakin siivouksen suhteen, että päätän pari viikkoa etukäteen, että sinä tiettynä lauantaina siivoan. Sitten teen suunnitelman jota pidän mielessäni jatkuvasti. Kun se lauantai koittaa, alan siivota. Päätös on se tärkein.

Nimimerkki: Entinen vitkastelija

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Mieti sitä asiaa, miksi aikanaan halusit juuri tuohon nimenomaiseen työhösi? Mikä projektissa on hankalaa, siis miksi siirrät niitä? Mene pitkälle lenkille, ja anna aivosi tuulettua, tai miettien näitä! Päätä voittaa itsesi! Onnea projektille!

Nimimerkki: Monika

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Paras tapa on päättää, että tänään on se päivä. Eilen sain harmillisen työtehtävän ja eilen päätin, että sinä päivänä en ainakaan sitä tee. Tänään heti herättyäni aloin sadatella ko. tehtävää ja hammasta purren hoin että en tee sitä tänään. Töihin kävellessäni aloin kääntää ajatuksiani niin päin, että tartun siihen varmasti heti aamusta. Nyt töihin tultuani on aivan selvää, että se on ensimmäinen hommani, jonka teen ja saan sen sitten pois mielestäni. Kuten eilisessä Tom Lundbergin kolumnissa luki: "Vain päätöksellä on merkitystä." Kyllästy jahkailuun ja sano itsellesi niin kuin äitini minulle aikoinaan siivouspäivinä, että NYT pitää ruveta hommiin.

Nimimerkki: Hanski

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Päätä, ettet syö mitään ennen kuin olet aloittanut. Eiköhän parissa viikossa tapahdu jotakin?!

Nimimerkki: kokemusta omaava

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Onhan se inhimillisen luonnollista, mitä kerrot! Älä ajattele "koko murhetta", vaan ota itseäsi "niskasta kiinni", ja aloita alusta pienin askelin eteenpäin! Saat intoa ja voimaa etenevän tuloksesi teon myötä! Huomaat yleensä, että edetessään projektisi kiittää tekijäänsä hyvällä mielellä! Lopussa kiitos seisoo!

Nimimerkki: Efraim

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Vastaus löytyy Onnistujan Pikkujättiläisestä! Sieltä löytyy vastaukset myös moniin muihin asioihin, joita elämä tuo eteemme!  Sekä kirjastosta: Toimi heti, lopeta lykkääminen! Kerry Gleeson. Joskus vastaukset on löydettävä itse, jotta niistä saadaan paras hyöty irti! Loistavaa päivää kaikille!

Nimimerkki: Kai Lilja / Kerava

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Ehdotan, että jaat projektin pienempiin osa-alueisiin - ihan konkreettisesti. Jos joutuisit syömään elefantinkin kerralla, tuntuisi se suorastaan mahdottomalta tehtävältä mutta jos laittaisit sen pieniin palasiin, niin tuntuisi paljon helpommalta. Myös ison projektikokonaisuuden voi jakaa pieniin osatehtäviin ja sitten suunnitella ja jäsennellä nekin vielä huolellisesti etukäteen - silloinhan jo ainakin puolet on tehty! Koetapa tätä ja menestystä projekteissasi!

Nimimerkki: Hiljainen hiihtäjä

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

MUISTA PIENET ASKELEET! Vitkastelu on minun "syntini" viimeisen päälle. Ja aina tulee kiire ihan minkä kanssa vaan. Työskentely lähtee käyntiin ikään kuin huomaamatta kun tekee tukevan päätöksen: "TUNNIKSI TYÖHUONEESEEN! MARS!" Ja sitten katsotaan kelloa ja mennään työhuoneeseen. Ei päätetä vielä tehdä mitään, mutta mennään ennalta määrätyksi ajaksi "työn äärelle". Usko huviksesi, sen tunnin aikana tulee aloittaneeksi...ja jatkaa... ja pyörä lähtee käyntiin. Jonain päivänä huomaa työskentelevänsä täysillä projektinsa parissa.

Nimimerkki: Sally

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Voi Riitta. Olen joutunut samaan tilanteeseen montakin kertaa. Olisiko rentoutuminen jossakin lomakohteessa kotimaassa, tai vaikkapa kylpylä se laukaiseva tekijä. Joskus on vain kaikki vähemmän tärkeät työnnettävä sivummalle ja keskityttävä omaan itseen ja ajatuksiin. Minulla sitten vielä kävi niin, etten saanut mitään aikaiseksi ja olin hyvin väsynyt, vaikka kaikkeni tein. Löysivät sitten lopuksi minulta kilpirauhasen vajaatoiminnan ja sehän tekee mitä vain. Nyt sitten lääkitys ja puolen vuoden päästä minultakin lähtee, soitto soimaan ja taiteelliset ajatukset.

Nimimerkki: Rami

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Riitta,,, Mene ulos, tule sisään. Aloita olennaisempaa projektia pala kerrallaan vasemmasta yläkulmasta. Nälkä kasvaa syödessä, ilo tehdessä.

Nimimerkki: Vastasin samalla itselleni. Kiitos Riitta!

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Asiat on tehtävä heti, eikä siirrettävä niitä eteenpäin.

Nimimerkki: Ritu

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Minulla on ollut sama ongelma aika pitkään, syytin työpaikan muutoksista, Kotini alkoi näyttää huonolta, mottoni oli: en mä jaksa enää kotona, töissä on ihan tarpeeksi tekemistä, istuin sohvan nurkassa. Sitten menin ja tilasin Onnistujan pikkujättiläisen, ei auttanut muuta kuin jättää tämä sanonta: "Mutkun" pois.

Kotona on uutta ja muutoksia muutenkin. Uudet verhot odottavat viikonloppua ja ompelemista ja ikkunaan laittoa. Aloitan kohta uudelleen lukemaan Onnistujan kirjaa, sen luen todella moneen kertaan. Nyt laitan itselleni sellaisia sääntöjä, jos et ole siihen mennessä sitä tehnyt, et saa avata TV:tä tai tietokonetta. Hyvin tehoaa.

Nimimerkki: Anselmiina

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Varaa päivä ja aika kalenteristasi, jolloin aloitat haasteellisen projektisi. Visioi itsesi tekemässä sitä tyytyväisenä. Kun kyseinen päivä koittaa, olet jo orientoitunut hommaan, joka sujuu leikiten.

Nimimerkki: Untuva

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Mieti onko ne aloittamisen arvoisia ja jos on, niin kumpi on kiinnostavampi. Pilko homma mielessäsi niin pieniin osiin jotka pystyt tekemään hetkessä ja aloitat ensimmäisestä.

Kuukauden hommalle ei ole koskaan aikaa, mutta puolen tunnin hommat menee kuin huomaamatta ;)

Nimimerkki: ArtoK

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Itselläni suurten projektien aloittaminen tuntuu vaikealta juuri niiden suuruuden vuoksi. On kuin olisi liian iso möhkäle käsiteltäväksi ja se lamaannuttaa.

Pääsen alkuun paloittelemalla projektin pienempiin osa-alueisiin, priorisoimalla niiden järjestyksen ja aloittamalla siitä joka on tärkein ja kiireellisin. Sitten pikkuhiljaa työstän jokaisen osa-alueen.

Onhan esim. kilon juustonkin syöminen paljon helpompaa juustohöylällä siivutettuna kuin kerralla kokonaisena kurkkuun tunkemalla :)

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Itse pilkon ison projektin pienempiin osiin, joihin on huomattavasti helpompi tarttua. Toinen tapa ajatella on, että onko tässä projektissa jotain helppoja osioita, ja aloittaa hoitamalla ensin ne helpot pois. Lisäksi konkreettisen aikataulun luominen auttaa, kirjaa kalenteriisi näkyviin mihin mennessä on homma hoidettu. Pidä huolta, että se on realistinen aikataulu.

Nimimerkki: Lopussa kiitos seisoo

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Minä jaan isot projektit osiin, pieni pala kerrallaan ne tulevat tehdyiksi. Joskus saattaa innostuksen huumassa mennä kaksikin osiota.

Nimimerkki: Laiskamadon vaivaama

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Viime hetken paniikki on paras inspiraation lähde.

Nimimerkki: Samassa veneessä

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Riitta, innoituksen kipinä on sinussa itsessäsi! Siellä se odottaa että päästät sen valloilleen. Joskus paras tapa voittaa aloittamisen hankaluus on se että aloittaa asian tekemisen sitä sen kummemmin miettimättä. Ehkäpä ajatus siitä miltä sinusta tuntuu sillä hetkellä kun olet saanut projektisi päätökseen, auttaa sinua liikkeellelähdössä! Tunteet ovat iso osa kaikessa tekemisessämme eli niiden kautta saa sitä virtaa!

Anna palaa, sinä pystyt siihen ja itse asiassa pystyt mihin vaan mitä haluat!

Nimimerkki: Mimmi

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Riitta hyvä, jos innoituksen kipinä ei ole syttynyt roihuun, ehkä vielä ei ole oikea aika tarttua toimeen. Ehkä vielä on jotain, mitä et ole huomioinut asian suhteen. Ehkä jos nyt aloitat, ei maailma vielä ole valmis tukemaan projektiasi. Ehkä pian tapaat jonkun, jonka kohtaaminen vaikuttaa oleellisesti projektisi toteutumiseen.

Uskon intuitioon joka pakottaa toimeen kyllä kun oikea hetki tulee.

Nimimerkki: Lennu

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Monesti vitkastelu johtuu täydellisyyden tavoittelusta. Ei voi edes aloittaa, kun ei voi tehdä koko hommaa heti loistavasti ja alusta loppuun. Kun uskaltaa epäonnistuakin, pääsee vitkastelusta eroon.

Nimimerkki: Riina

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Hyväksy vitkustelu, se on osaa valmisteluprosessia. Sitten (lamaannuttava) pakko aloittaa murenee haluksi, iloksi tarttua toimeen. Luota alitajuntaasi ja sen näkymättömään työskentelyyn, tiedät itse milloin olet kypsynyt aloittamaan "näkyvästi". Jos pelkäät epäonnistumista, mieti mitä oikeasti pelkäät. Tämä on toiminut minulla. Lycka till!

Nimimerkki: Tuumasta toimeen

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Hei Riitta, tartuit ajankohtaiseen ja varmastikin kaikille tuttuun aiheeseen, kiitos siitä! Itse olen viikoittain vastaavanlaisessa tilanteessa ja yleensä apuna on se, että ilman sen kummempia periaatepäätöksiä alan tekemään. Edes vähän ja sitten huomaan, että se sujuu. Sitten, kun on tehnyt vähän, voi tehdä vähän lisää... Toimii esim. gradun kirjoittamisessa ja monessa muussa jutussa. Toinen ohje on selkeämpi: tee lista kaikista tehtävistäsi, jotka pitäisi tehdä ja siitä sitten vaan. Tahkokallion oppien mukaan "kuoritaan yksi peruna kerrallaan" Joku on sanonut: "jos et lähde tänään, et lähde huomennakaan". Tsemppiä sulle ja kaikille meille projektityöläisille! :)

Nimimerkki: tytti

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

No huomenta Riitta

Selvä vastaus selvään kysymykseesi:
1) Pysähdy ja ajattele: mitä Sinun pitää siis tehdä?
Onko Sinulla todella aikaa tehdä tämä asia?

2) Suunnittele: mistä pitää aloittaa?
Mitä teet seuraavaksi?
Mihin asti Sinulla on aikaa?
Tarvitsetko apua, mistä saat sitä?

3) Ryhdy toimimaan!
Keskity vain siihen, mitä Sinun pitää tehdä, älä hössötä
Seuraa ajankäyttöäsi.
Lopeta, kun homma on tehty, älä vatvo sitä enää!

4) Tarkista/arvioi työsi: etenitkö suunnitelmasi mukaan?
Tuliko valmista?
Pysyitkö aikataulussasi?
Missä onnistuit?
Mitä opit tekemästäsi työstä?
Oliko tärkeä tehtävä ylipäätään?

Nimimerkki: tuula k. turusta

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Päätä hyvä palkinto itsellesi projektin jälkeen; kirjaa se ylös deadline-päivälle.
Ikävän iso työ kannattaa pilkkoa osiin ja tehdä vain palanen päivässä; homma on valmis ennen kuin huomaatkaan! Niin se vaan on, että aloittaminen on tärkein osa ja loppu tulee kuin itsestään, kun uskoo niin.

Nimimerkki: Salli

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Siivoa työpöytä, kaappi tai joku muu kohde, joka tarvitsee järjestystä. Tee pienet asiat jotka edesauttavat projektisi alkamista. Näin pääset itse asiaan. Itse aloitan epämieluisat tai hankalat hommat niin, että raivaan tilaa pöydälle ja mielelle uuden aloittamiseen.

Nimimerkki: muru

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Aloita pienestä: tee jotakin projektin hyväksi, vaikka pientäkin. Yleensä työ lähtee sujumaan sen jälkeen lähes itsestään - vaikeinta on nimenomaan se aloittaminen. Jos haluaa syödä elefantin, on se tehtävä haarukallinen kerrallaan...

Nimimerkki: Kari

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

MUISTUTA ITSEÄSI JOKA PÄIVÄ SIITÄ, ETTÄ SINULLA ON KYKYJÄ JA TAHDONVOIMAA ,JA VAKUUTA ITSELLESI, ETTÄ VOIT TEHDÄ ELÄMÄSTÄSI JOTAKIN TODELLA HIENOA.

LAINAUS KIRJASTA 366 POSITIIVISTA PÄIVÄÄ, KIRJ. NORMAN VINCENT PEALE

Nimimerkki: ARJA

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Jokin aikaa sitten minulla oli valtavasti asioista, jotka odottivat tekemistään. Yhtenä iltana, tavallisen totaaliväsyneenä, sitten puoliväkisin tein yhden niistä. Huomasin, että tästähän tuli hyvä mieli, teenpä tuon toisenkin yhtä pienen homman ja rojahdan sohvalle vasta sitten.

Aloitin pienestä ja vähitellen seuraavien viikkojen aikana, sain kaikki hommat tehtyä ja vedettyä ne tekemättömien asioiden listalta yli. Sitä listaa oli päivä päivältä kivempi katsoa kun vähän kerrallaan ilman turhia paineita, teki hommia pois. Siitä kasvoi itseluottamuskin: sen sijaan, että olisin vältellyt hommia, tein sen pois alta. Huomattavasti nopeampaa kuin se iltoja kestävä välttely!

Nimimerkki: Miu

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Pilko projekti pienempiin osiin ja aikatauluta osatavoitteet. Kun "laiskamato" yllättää, liikunta laittaa veret liikkeelle ja kroppa saa voimaa ryhtyä uusiin haasteisiin.

Nimimerkki: Katariina

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Itse käytän itselleni aikataulu juttua. Päätän etukäteen milloin alan. Näin kun valmistelee pikkuhiljaa alitajuntaan itsellensä homman, niin on helpompi alkaa töihin kun se määrätty päivä koittaa.

Nimimerkki: atsaleena

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Tässä minun vinkkini; Olen huomannut vitkastelustani, että en anna tarpeeksi arvoa itselleni - tai pelkään ettei lopputulos tule olemaan tarpeeksi hyvä! (olisiko kyse perfektionistiluonteestani?) Yritän muistella jotain aiempia onnistumisiani (kun lopputulos on ollut parempi kuin olin aloittaessani kuvitellutkaan) siitä saan hyvin itsevarmuutta lisää.

Nimimerkki: Tuittu

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Voisi olla mielekästä tarkistaa projektien tavoitteet sinulle henkilökohtaisella tasolla. Mieti, miltä sinusta tuntuu, kun hanke on valmis - oletko oikeasti innostunut ja sitoutunut pääsemään tavoitteeseen?

Kuvittele itsesi siellä projektin lopussa, ihan konkreettisesti: mitä kaikkea olet siihen mennessä saanut aikaan, miltä näytät, mikä asenne sinulla on, tunne miten tyytyväinen ja onnellinen olet. Visualisoi ja unelmoi!

Jos olet edelleen sitä mieltä, että projekti on sinulle tärkeä ja innostava, niin seuraavaksi voisit pilkkoa projektin niin pieniin välietappeihin, kuin sinusta tuntuu hyvältä. Laita paperille, mitä pitää tehdä, milloin ja mitä resursseja tarvitset. Ota huomioon myös muu elämä ja sopeuta siihen, ettet leikkaa muita tärkeitä asioita elämästäsi pois projektin ajaksi. Jos perheesi on sinulle tärkeä tai jokin harrastus, niin se on se lähde, josta ammennat työhösi virtaa! Senpä takia projektiin kannattaa aikatauluttaa "köllimistä, halauksia ja naurua ystävien kanssa" ihan yhtä lailla kuin tiukkoja tavoitteitakin.

Tsemppiä, kyllä sinä pystyt siihen!

Nimimerkki: Lumme

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Tämän asian kanssa painin itsekin. Mistä löytää se kipinä ja tarttua toimeen. Ainoa minkä olen keksinyt on se, ettei minun tavoite taida sittenkään olla vielä niin "houkutteleva", että innostuisin siitä. Ehkä tavoite kaipaa vielä hiomista tai ehkä alitajunta yrittää viestittää, että harkitse vielä. Oma ratkaisuni tähän on, että kun vietän talvilomaa, annan ajatuksen jäädä sivummalle, vietän mukavan loman ja ehkä sen jälkeen, jossain vaiheessa se napsahtaa.. mitä teen ja miten teen. Luulenpa että jos sitten ei ala vauhtia tulla, unohdan tämän ja keskityn uusiin haasteisiin. Mieti, onko ne sinun tavoitteet, projektit sinun omia vai jonkun muun luomia? puuttuuko sinulta sittenkin se oikea halu toteuttaa ne? Pitäisikö niitä vielä hioa kiinnostavammaksi? Hyvää kevättä ja tsemppiä!

Nimimerkki: Hanneloora

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Ilman päätöstä ei voi alkaa toimimaan. Ensin tee päätös, että koska aloitat. Aikataulun tekeminen paperille, myös helpottaa päätöstä. Vanha sanonta on "hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty".

Nimimerkki: Hessutyttö

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Tuttu juttu, joten tässä pari potkua:

- tarvitsen alkuun päästäkseni "puhtaan pöydän", ts. työrauhan, pienet ja häiritsevät pikkuhommat joko tehtynä pois, delegoituna jollekin muulle tai hylättävä työlistalta.
"Puhdas pöytä" selvittää ajatukset.

- toiseksi voin käydä hankkimassa asiaan liittyvää materiaalia: pienen lapion jos aion perustaa kasvitarhan, uuden kynän jos aion kirjoittaa jotain, kirjastosta kasan kirjoja jos tarvitsen lisää lähdemateriaalia tms. Uusi "työkalu" virkistää mieltä ja houkuttelee kokeiluun.

- kolmanneksi asetan itselleni päivämäärän ja noin-kellonajan jolloin aloitan sekä kerron siitä läheisilleni. Sitouttamalla itsensä aloitukseen kiinnittää ajatukset asiaan ja alitajunta alkaa toimia.

- neljänneksi (tai ensimmäiseksi!) ajattelen lopputulosta! Sen voi piirtää tai kuvittaa, muotoilla pahvista tai jostain muusta aineesta ja kiinnittää näkyvään paikkaan. Motivaatio pysyy tasaisena kun näen konkreettisesti mitä tästä uurastuksesta seuraa.

- viidenneksi väliaikapalkinnot: kun joku vaihe on saatu kasaan, saa palkita itseään vaikka kupillisella suklaakahvia tai päivän tauolla, keksit kyllä sopivan palkinnon.

Tahdonvoimaa!

Nimimerkki: Tirlittan

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Mainitsemasi kokemus on tuttu myös täällä. Itselläni toimii kerta toisensa jälkeen seuraava: ulkona lenkillä tai kotona takkatulen ääressä, paikassa jossa on rauhallista ja omaa aikaa, esitän itselleni kysymyksen "mikä estää minua toimimasta / toteuttamasta kyseessä olevaa asiaa?" ja/tai "miten paljon/missä määrin todella haluan toteuttaa tuon asian (asteikolla 1-10, 1=en halua yhtään ja 10=haluan ihan täysillä.

Pysähtyessäni kuuntelemaan itseäni löydän tilanteeseen kuin tilanteeseen minulle toimivat ratkaisut ja vastaukset tulee mieleeni kuin itsestään. Tällä keinolla olen mm. tiedostanut ja käsitellyt joitakin negatiivisia uskomuksia, jotka ovat estäneet minua tarttumasta toimeen, olen myös pilkkonut projektia tai muuttanut aikataulutusta. Ja tietysti myönteisen lopputuloksen ajatteleminen ja onnistumisen tunteen "fiilistely" etukäteen kannattaa. Nämä toimivat takuuvarmasti minulla, joten uskallan suositella! :)

Nimimerkki: Henna

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Kun projekti tuntuu suurelta, jaa se pienempiin osiin ajatuksissasi tai ihan kirjoittamalla paperille. Sitten vaan töihin osio kerrallaan. Ja pidä mielessäsi miten paljon itse asiassa haluat että projektisi onnistuu.

onnea projekteille!!

Nimimerkki: helen

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Miksi haluat tehdä nuo projektit? Jos todella haluat sen, mitä saisit aikaan, ryhdy toimeen. Muuten unohda koko juttu.

Päätä, milloin koko työn olisi hyvä olla valmis. Suunnittele projekti työlistaksi, jossa nimeät sen eri vaiheet. Varusta vaiheet vielä päivämäärillä, johon mennessä ne tulisi tehdä. Sitten vain aloitat ensimmäiseltä riviltä, teet sen, ruksaat tehdyksi ja siirryt seuraavaan vaiheeseen.

Ensin ajatellaan, sitten vain tehdään. Ehkä vähän korjaillaan ja säädetään suunnitelmia matkan varrella, kun tieto lisääntyy etenemisen myötä.

Kulmasta kiinni ja alkuun!

Nimimerkki: Ulla

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Tee sopimus jonkun hyvän Ystäväsi kanssa, että hän potkii sinua myös persuksille - ja, että sinä potkit häntä.

Tämä on ollut itselleni erittäin toimiva tapa arjen keskellä.

Lisäksi, kuten Juhani ja Tom kirjoittavat innostu omista projekteistasi - vaikka vain leikilläsi - eli päätät tänään leikkiä innostunutta ja jatkat sitä huomenna, ja sitä seuraavana päivänä...

Kuinka ollakaan ensi keskiviikkona olet viimeistään aidosti innostunut siitä, että saat viedä projektejasi eteen päin :-)

Nimimerkki: Paxismaan

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Sitä samaa tässä on tullut pähkäilyä. Miten saada tehtyä eikä vain aikoa. No... ei ole muuta ohjetta, kuin, että heti tänään aloita se mikä on tärkein. Aamulla berokkaa. Jos ei ole virtaa, niin ensin ulkoilua kävellen, hikilenkillä. Siitä se lähtee. Päätös pitää olla tosiasia. Onnea projekteillesi.

Nimimerkki: Eilia

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Itse olen ollut taipuvainen samaan, vitkasteluun, mutta olen opetellut tekemään päätöksen, joka pitää. Aikataulun tekeminen ja siihen sitoutuminen ovat auttaneet. Ja antaa itselleen jonkun kunnon palkinnon, kun työ on tehty!!

Nimimerkki: T. ex-ryhtymisrajoitteinen

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Eilenkin tulin kotiin vasta tänään. Näin olin ainakin tänään ajoissa kotona. Toimi, ennen kuin ajattelet niin ehdit.

CARPE DIEM eli onnella on otsatukka. Tukasta on otettava kiinni silloin, kun se on käden ulottuvilla. Muuten käy kuin junailijalle, joka myöhästyi töistä ja työmaa oli jo karannut, kun juna män justiinsa.

Nimimerkki: RISTO HYVINKÄÄLTÄ

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Silloin kun minulla on sama tilanne, kirjoitan listan kaikista tekemättömistä töistäni. Sillä useimmiten syynä on runsaudenpula, ei motivaation puute. Sitten katson, onko joku todella kiireellinen ja muita estävä juttu tehtävä ensin. Useimmiten ei ole ja pääsen alkuun.

Toinen kikka on kuvitella, että ei ole mitään esteitä toteuttaa itseään: on rahaa, on aikaa, ei ole hoidettavia lapsia, miestä, anoppia, vaivalloisia naapureita... Mitä silloin tekisin? Tarttuisin mukavampaan projektiin, ja tekisin sitä niin kauan kuin huvittaa. En siivoaisi, söisin nakkeja ja perunasalaattia, välillä nostaisin jalat kattoon ja lukisin viimeisimmät juorut naisten lehdestä. Henkäisyn jälkeen jatkaisin projektia. Ja illalla nauttisin lasin valkoviiniä ennen nukkumaanmenoa. Aikanaan lähetin miehen lasten kanssa viikonlopuksi muualle ja tein koko viikonlopun omia juttujani. Ja kerran kesässä sama juttu koko viikon. Mahtava olo sen jälkeen.

Nimimerkki: Maria

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Hei Riitta! Tunnistan tuosta itseni. Olen vitkastelun maailmanmestari, kaikkien vitkastelijoiden "äiti"...ü! Vaikka muut ei välttämättä sitä huomaa - koska keksin kaikkea muuta puuhaa, ettei vielä tarvis aloittaa. On jopa kiire.. Minua ärsyttää itsessäni tämä piirre, enkä siitä kaiketi ikinä pääse eroon, mutta tiedostan sen ja elän sen kanssa. En silti ole laiska. Teen kaikenlaista, mistään en kieltäydy ja sen takia asioita välillä ruuhkaantuu.

Minulla ei ole muuta neuvoa kuin päättäväisesti ALOITTAA! Siivoat "pöydän" kaikesta muusta rojusta (siis kuvainnollisesti)ettei ne häiritse keskittymistä ja kuluta energiaasi. Kun saat aloitetuksi, huomaat, että se työ vie mukanaan ja kiinnostut siitä entistä enemmän ja loppujen lopuksi posket hehkuen väännät juttua yömyöhään, tuskin maltat lopettaa. Sitten kun saat valmiiksi, tunne on ihana! "Minä tein sen"!

Teen myös itselleni aikatauluja. Päätän, että tänään puoleen päivään mennessä hoidan juoksevat asiat, ja sen jälkeen keskityn aloittamaan ko. isoa projektia. On tärkeää hoitaa ensin ne "pienet jutut" alta pois niin ne eivät häiritse keskittymistä.

Tsemppiä! Aloita tänään vaikka klo 14...ü!!

Nimimerkki: "Jo puoli vuosisataa vitkastellut"

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Hei, Riitta Voi kuinka tuttua! Tekemätön työ rasittaa - vanha totuus. Unohda se toinen projekti ja tartu siihen toiseen. Nollaa kaikki muu mielestäsi, mikään muu ei ole tärkeämpää (ei edes tiskivuori tai kaverille soittaminen). Aloita ja pian huomaat kuinka "työ tekijäänsä kiittää". Rupeat saamaan tyydytystä tekemisestä ja pian ihmettelet, miksi oikeastaan siirsit aloittamista. Tsemppiä!

Nimimerkki: Tuija

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Tiedän itse todella hyvin, miten vaikeaa aloittaminen joskus on. Sanoisin melkein olevani lykkäämisen mestari. Siksi tuota asiaa on tullut paljon mietittyä.

Tavoitteenani on tehdä itsestäni sen sijaan viivyttelyn estokeinojen mestari. ;) Yleensä itselläni ongelmana on kykenemättömyys suuren projektin pilkkomiseen pieniin osiin. Sitten se iso möhkäle kummittelee jossain takaraivossa, enkä uskalla edes ajatella sen purkamisen aloittamista. Olen löytänyt tähän mennessä kaksi toimivaa lähestymistapaa: yllätyshyökkäys ja vaaniminen. Joskus saan itseni huijattua aloittamaan jonkun työn yllätyshyökkäyksellä: en alakaan väittelemään itseni kanssa, kannattaisiko työ aloittaa, aloitan vaan. Paras aika tälle on ollut aamuisin, alle puoli tuntia heräämisestä, kun on vielä vähän tokkurainen.

Jos tämä äkkilähtö ei tahdo onnistua, niin yritän vähitellen lähestyä aloittamista: kasaan tarvittavat paperit johonkin näkyvälle paikalle, ehkä välillä hieman selailen niitä, kirjoitan vaikka ylös yksittäisiä avainsanoja tai teen suunnitelman projektin eri vaiheista. Jossakin vaiheessa sitten työ vetää mukaansa, jostakin sanasta alkaa muodostua muistiinpanoja, luen yhden siihen liittyvän tekstin, ja niin edelleen. Ja työ alkaa rullata!

P.S: Hyvä, kun tuli taas muistutus tästä asiasta. Se oli jo ehtinyt painua taka-alalle, ja vanhat lykkäystaktiikat olivat päässeet pintaan. Täytyykin lähteä tästä taas töihin!

Nimimerkki: Niiskuneiti

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Keskimmäisen poikani jo pesästä lentäneenä kertoi puhelimessa, että hän ei pysty tarttumaan asiaan millään, aika menee jahkailemisessa, enkä tiedä mitä kysyn puhelimessa ja mitä sanon ensiksi. Kerroin hänelle, että kun otat puhelimen ja ajattelet vain niitä vastaanottajan puhelinnumeroita ja painelet ne, niin puhelimeen vastaa ihminen, joka on ihan tavallinen ihminen niin kuin sinäkin ja sanat tulevat automaattisesti sen jälkeen, ei tarvitse muuta. Hän on monesti sanonut jälkeenpäin, että hän on pystynyt sen jälkeen hoitamaan asioita puhelimitse, taahaamatta ensin lattiaa puhki. Kai meidän ihmisten täytyy saada ensin jokin sysäys esim. toiselta ihmiseltä, että asiat alkaa luistamaan eteenpäin, ns. potku persuuksiin.

Nimimerkki: Terttu

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Aloittamalla tekemään heti! Eli jaa projektisi osiin aikataulutuksen mukaan, jaa osat kuukausiin, ne edelleen viikkoihin ja sitten päiviin. Nyt tiedät mitä tänään pitää tehdä. Tekemällä päivittäisen osuuden saat innostusta tehdä jopa enemmänkin. Mikään ei lamaa niin kuin tekemättömät työt.

Nimimerkki: ei norsua koknaisena niellä

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Tänä keväänä sain mahdollisuuden tutustua tähtikarttaan. Se auttaa tavoitteiden saavuttamisessa. Lyhykäisyydessä näin -kirjaa seuraavat asiat
- mikä on tavoite
- mistä tiedät, että olet saavuttanut tavoitteen
- mistä sinun pitää luopua, jotta saavutat tavoitteen
- miten pääset tavoitteeseen(pienet välietapit)

Tämä on aivan ihana apuväline.

Alkuun pääsee, kun kirjaa tavoitteen. Silloin se on jo konkreettisempi asia ja siksi helpompi lähteä liikkeelle.

Rohkeutta. Se ensimmäinen askel on vain otettava

Nimimerkki: Onnellinen

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Jos odottaa sitä että innostuu projekteista jotka odottaa, voi joutua odottamaan tosi pitkään. Itse olen koittanut laittaa muistutuksen kännykkään, kalenteriin tms. ja vaan aloitan tuntui miltä hyvänsä! Usein työ /homma itsessään, kun on päässyt alkuun saa innostuksen heräämään.

Nimimerkki: Mekelt 54

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Tee aarrekartta, jonka keskellä tavoite kuvana ja ympärillä siihen johtavista välivaiheista kuvia.

Nimimerkki: EH

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Hei Riitta, kaikki projektithan ovat mitä innostavimpia jo itsessään! Alkuun pääsee vain ryhtymällä ja tutkimalla! Lähetän sinulle vähän alkuun pääsemisen energiaa tässä näiden sanojeni tueksi! Tsemppiä ja innoitusta sinulle!

Nimimerkki: Sanna

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Paloittele tehtävä pieniin osiin, jos mahdollista. Sitten vain aloitat ensimmäisestä osatehtävästä ja teet vaikka yhden asian päivässä tai viikossa, riippuen tehtävän koosta. Näin edeten projekti tulee hoidetuksi ja aikaa jää muuhunkin.

Nimimerkki: Pala kerrallaan

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Itse odotan välillä hyvän fiiliksen syntymistä ennen kuin aloitan. Olen fiilisihminen ja on mukavinta aloittaa jokin uusi asia, kun sopivalta tuntuu, eikä ole väsynyt. Ja kun on hyvä fiilis, saa tehtyä paljon. Jos ei kaikesta huolimatta saa hyvää fiilistä, pitää vaan vähitellen aloittaa, jotta saa aikaiseksi. Innostuskin toivottavasti syntyy.

Nimimerkki: Hyvä fiilis päälle

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Jokunen neuvo

- tee ihan pieni osanen työstä esim. laita tarvittavat välineet pinoon pöydälle. Sekin on alku.
- liika itsekritiikki on ollut minulle hyvä syy olla aloittamatta. Luin jostain ohjeen: tee vain, se riittää minkä teet. Olet ihan hyvä vaikkei projektista suoriutuminen olisi ns. huippuluokkaa muiden asteikolla.
- elefantinkin voi syödä, mutta se on helpompaa, kun aloittaa esim. vasemmasta takajalasta. Pilkkoo sen osiin ja syö pikku palasen joka päivä. Tulee päivä jolloin elefantti on syöty
- mieti miksi riman aloituskorkeus on liian korkealla? Mistä olet sen oppinut, kenen mielipide on ollut ajattelusi mallina?
- aseta itsellesi palkkio, jonka saat, kun projekti on valmis. Voit katsoa itseäsi peilistä ja sanoa: hyvä sinä, teit sen! Nauti palkkiostasi.

Nimimerkki: ss

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Jos olisin tossuissasi kohtalotoverini Riitta, niin ensinnä selvittäisin motivaatiopuolen, elikkä selvittäisin itselleni miksi juuri tämä asia on minun tekemiseni väärti. Sitten valitsisin kumpi tehdään ensin. Jos ei muu auta, heitän vaikka kolikkoa. Kahden homman välillä hortoilu ei ainakaan minulle sovi. (Kumpikin lahoaa käsiin.)

Sitten jaksotan urakkani välitavoitteisiin, sovin itseni kanssa päiväkohtaisen ja viikoittaisen urakkakokonaisuuden. Tavoitteen on oltava kohtuullinen, muttei liian laiska ja löperö. Ison kokonaisuuden onnistuneesta suorituksesta voi "palkita" jollain kivalla ittensä (ja kannustavan perheen, joka meillä toimii sekä piällysmiehenä, että työrauhan ylläpitäjänä).

Edellinen palkkio oli vapaapäivä kylpyläuimalassa koko porukalle. - No, juu! Nyt kysellään jo, että koskas uusiks. Isoäitini opetti, ettei talon katolle hypätä, tikkailla pääsee helpommin. Joten teen ne tikkaat ja kiipeän kuin kiipeänkin sinne huiman korkealle katolle. Menestystä ja onnistumisen iloa projekteihisi!

Nimimerkki: Lady Blue

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

- Jakaa projekti pieniin paloihin ja aloittaa yhdestä palasta; tekeminen ja pienen palan valmistuminen kannustavat eteenpäin.

- Kuvitella jokin ikävämpi tehtävä, joka muka olisi tehtävä, ja saakin sitten sijaistoimintona aloittaa projektin.

- Mielenhallinnalla: aina kun ajattelee ja tekee mieli tehdä jotain muuta kuin projektia, on huomioimatta noita ajatuksia, pysähtyy eikä tee sitä, mitä tekisi mieli vaan ajattelee vain projektia ja keskittyy siihen.

Nimimerkki: Anita

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Hei Riitta, tähän on helppo vastaus. Älä ajattele tehtävää "isona projektina". Sana "iso" saa jo hien pintaan ja olkapäät romahtamaan. Istu joku päivä alas hyvin mielin, keitä vaikka kahvia, ota keksiä viereen mielen ylentämiseksi, ja jaa projektisi osioihin. Seuraavana päivänä teet ensimmäisen pikkuhomman projektiin liittyen. Sitä seuraavana päivänä seuraavan ja niin edelleen. Valmiit osiot saavat mielesi innostumaan loppujenkin tekemisestä. Hupskeikkaa ja projekti on valmis!

Nimimerkki: "Gradu valmis!"

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Tee tavoite, lyhyen ja pitkän aikavälin. Kuvittele, miltä maailma näyttää ja miltä sinusta tuntuu esimerkiksi puolen vuoden päästä, kun olet aloittanut - tai ehkä silloin jo lopettanutkin - ison projektin.

Kun olet tehnyt tavoitteen, palkitse itsesi jotenkin, käy vaikka elokuvissa, taidenäyttelyssä tai osta itsellesi jotain kivaa. Lupaa itsellesi vaikka matka tai jokin muu palkinto sitten, kun olet saanut projektin valmiiksi.

Astu ensimmäinen askel ja sitten seuraava ja sitä seuraava....
Ja usko, että saavutat tavoitteesi.

Nimimerkki: Merja-muori

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Ajattele kuinka hyvä olo siitä tulee, kun asia on hoidossa ja suoritettu, ei enää tarvitse miettiä että kun sekin täytyisi tehdä.

Nimimerkki: pirteämpi olo kun asiat hoidettuna

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Pilko projekti pienempiin osatehtäviin. Tee muistilista, johon merkitset kaikkien muiden tehtäviesi lisäksi yhden tai kaksi osatehtävää. Ota nämä pikku tehtävät osaksi päivittäisiä rutiineja. Pikkuhiljaa alkaa homma valua kasaan :D

Nimimerkki: Sinna

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Jospa ajattelet ensin vain yhtä isoa projektia ja unohdat toisen kokonaan. Jaa sitten iso tehtävä pienempiin osasiin joidenka tekeminen ei tunnu ylivoimaiselta. Palkitse itsesi joillain kivalla joka kerta kun saat yhden osasen valmiiksi. Minulle ainakin tulee kiire ja innostus itsestään kun huomaan miten helposti tehtävä tuleekin tehdyksi. Vahan päivässä ja paljon viikossa.

Nimimerkki: Ellie

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Aloita projektissasi mielenkiintoisimmasta asiasta, voit suunnitelma ensin kivaa asiaa niin kyllä koko projekti silloin lähtee mukaan. Ikävämmätkin jutut tulee tehtyä pois edestä että pääset toteuttamaan parasta kohtaa projektistasi. Tsemppiä!

Nimimerkki: ipe

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Itselläni on aloittaminen myös se hankalin vaihe. Usein aloitan siivoamalla. Eli järjestelen työpisteen ja materiaalin. Opiskelen työn ohella. Sehän on toisaalta masokistin hommaa. Pitää olla itselleen todella ankara, jotta saa jotain aikaiseksi. Mutta voi sitä onnea kun saa esseen tehtyä ja opintopisteet kasaan. Ei mikään ole niin palkitsevaa kuin tehty työ, oli se sitten mitä tahansa. Ja tavoitteita pitää olla. Minulla se on korkeakoulututkinto. Tämä on minun oma juttuni, tästä saan voimia arkeen.

Nimimerkki: Riitta-mummu

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Olen itse aika kova vitkastelija, joten olen joutunut miettimään konsteja. Yksi aika hyvä on helpoimmasta aloittaminen. Mietin mikä tuossa isossa inhottavassa hommassa olisi sellainen pieni kiva palanen, jonka viitsisin tehdä. Kun se on hoidettu alta pois, voikin vahingossa käydä niin, että on päässyt hommaan sisään ja voi seuraavaksi tarttua siihen toiseksi helpoimpaan osaan.

Nimimerkki: Pieniä palkintoja

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Ainoa oikea vihje on se, että on kertakaikkisesti vaan ryhdyttävä puurtamaan, kokeilla kerran taikka kaksi, silloinkin kun mielenkiinto ja inspiraatio on totaalisesti hukassa. Koska kuitenkin se tekemätön ja tehtävä asia vaivaa meitä kuitenkin alitajuisesti. Ja uskoakseni tuon jälkeen olet jo löytänytkin sen uuden innon ryhtyä puuhaan, ja kun sen työn on kerran saanut alkuun, niin siitä on todellakin sitten paljon helpompi jatkaa.

Nimimerkki: Kirsikka

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Aloita heti. Älä mieti, vaan tee! Tsemppiä! Sano itsellesi: Huomenna kun silmäni avaan niin alan heti hommiin, enkä enää siirrä asioita.

Nimimerkki: tyttö22

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Paras taktiikka tuohon todella haastavaan ongelmaan oman kokemukseni perusteella on suunnitella asia kunnolla (minkä varmaan olet jo tehnyt), varata aika asian aloittamiselle ja kun aloittamisen hetki tulee, laittaa aivot narikkaan ja vain aloittaa tekeminen "mitään ajattelematta". Tuolla tarkoitan sitä, kun pää alkaa keksiä tekosyitä lykkäämiseen, niin en anna sille aikaa tehdä sitä, vaan aloitan toiminnan HETI.

Nimimerkki: Tuukka

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Hei Riitta! Mielestäni alkamisen hankaluuden voittaa vain aloittamalla. Oletan, että ajan puutteen tai tehtävän luonteen vuoksi alkaminen lykkääntyy. Siirtämällä aloittamista asiasta tulee ajatuksissa iso vuori, kun se tosiasiassa voi olla pikku kukkula. Käy reippaasti hommaan, laita muut aikavarkaat kuriin! Toinen vinkkini on, että palkitset itsesi sellaisella asialla/tavaralla, joka on sinulle tärkeä, kun projektisi on tietyssä vaiheessa (jos isot projektit, pitää olla välipalkinto)

Nimimerkki: Paula

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Isoa projektia voi olla vaikea aloittaa, kun taas pienempi tuntuu paljon helpommalta. Jaa siis ne isot projektit pienempiin osiin ja tee yksi osa kerralla. Ennen kuin huomaatkaan, olet saanut isot projektit tehtyä, eikä edes ollut vaikeaa.

Nimimerkki: sixteeni

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Päätä, että tänään on hyvä päivä aloittaa, saat ylimääräistä energiaa ja kun olet iloinen, niin homma sujuu kuin tanssi. Pienet ongelmat ovat haasteita eikä ongelmia. Oikea asenne on ratkaiseva asia, jos on tylsää niin on tylsää, mutta päätä että on hauskaa, niin myös on. Olen kokeillut ja toimii.

Nimimerkki: Entinen hidastelija

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Alku aina hankalaa... Jatkossa älä yksinkertaisesti anna itsellesi lupaa lykätä aloittamista vaan tee vaikka jotain ihan pientä heti projektin hyväksi - sieltä se innostus löytyy!

Nimimerkki: Eko

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Minäkin haluaisin vastauksen samaan kysymykseen. Tilanne on itselleni kauhean tuttu ja olen aivan paniikissa, enkä silti saa aloitettua.. itseinhoa siitä syntyy. .eli luen innolla tätä palstaa, jos itsekin löytäisin sen kipinän..

Nimimerkki: ulla

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Jep, tuttu homma! Itse kuulun just tähän porukkaan kun ei pääse alkuun ei sitten millään, vasta kun vihonviimeinen takaraja lähestyy. Yleensä tehtävän vaikeus ja suuruus tekemättömänä vain kasvaa omassa päässä, kynnys aloitukseen vain nousee ajan myötä. Aloita tekemällä joku pieni osio tehtävästä tai hahmottelemalla tehtävää, tee tehtävä/projekti vaikkapa alkuun nopeasti "vain jotenkin", katso mitä kaikkea se sisältää ja jäsentele ja ala "syödä" pienin palasin. Varaa tekemiselle aika kalenterista ja pidä siitä kiinni.

Nimimerkki: Pee

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Hyvä Riitta, Tee ensin joku näistä pirteistä vauhdittajista: 1. Käy uimassa avannossa tai 2. Pulpahda uimahallin kylmäaltaassa tai 3. Tee enkelinkuva Eeva-asussa lumihankeen tai 4. Ota pesun jälkeen kunnon kylmä suihku. Jonkun kylmän vauhdittajan jälkeen Sinulla on lämmin. Selvisithän noista jostakin. Siinäpä se!

Ei muuta kuin toinen projekti äkkiä käteen ja työn alle. Sillä sekunnilla olet sen kimpussa. Ihmiset niitä tekevät!

Nimimerkki: Saaren Valto

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Jaa'a. Et liene ainoa tässä maassa oman vitkastelun kanssa. Me ihmiset olemme erilaisia myös liikkeellelähdössä. Se ei ole laiskuutta eikä vetelyyttä, kuten kanssaihmiset (esimies, työtoveri tai jopa puoliso) helposti luulevat. Luonne-erittelyssä Enneagrammi puhutaan persoonasta nro 9 jonka yksi piirre on "lähtökitka" (aiheesta saattaa löytyä lisää netistä?). -

Entä liikkeelle, vaihtoehtoja:

a) Keitä kuppi kahvia, istu alas ja leiki ajatuksella "jos aloittaisin homman noin taikka jos näin tai tollain, mitä siitä seuraisi.." Älä pakota itseäsi enempään. Jos homma alkaa viehättää, aloita. -Tai

b) Kokoa yhteen projektiisi kuuluvaa materiaalia (työkaluja, romppeita, papereita, nettisivuja...). Katsele mitä sinulla on edessäsi. Älä pakota itseäsi työhön mutta houkuttele. Nyt se on helpompaa kun tarvikkeet on jo äärellään. -Taikka

c) Tee jotain pientä ja kivaa, joka liittyy projektiisi. Nyt olet kiinni alussa. Älä lopeta kun kerrat pääsit liikkeelle. Eli aloita mukavimmasta asiasta. -Tai

d) Uhkaus, kiristys, lahjonta. - Aseta itsellesi hetken pakotteita esim.
"Jos en aloita, en ole oikeutettu pikku herkkupalaan"
"En katso mitään TV:stä ennen kuin homma on liikkeellä"
"Heti kun homma on liikkeellä, saan ottaa suklaata, jäätelöä, snapsin tms. (mutta vain yksi snapsi per päivärupeama)"
"Minulla lupa ottaa kuppi kahvia, jos 6,5 minuutin päästä olen työn kimpussa".
- Tai

e) Hauku itseäsi, piiskaa ja mollaa maanrakoon. Sitten näe, että sentään jossain olet hyvä ja edes jotain osaat hyvin. Ja että odottavassa projektissakin on monia kivoja juttuja. - Sano elimistösi jokaiselle SOLULLE "mehän näytetään itsellemme, että osaamme ja saamme jotain aikaiseksi". Omat solusi panevat sinut liikkeelle. Usko tai älä mutta tämä toimii, kun tosissaan kehut solujasi!

Nimimerkki: Risto

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Härkää sarvista, ajattelemalla että kaikki "tekosyyt" ovat tekosyitä! Ja myönteisesti ajattelemalla kuinka hyvä sinun on sitten olla kun olet saanut ne "rästi" asiat tehtyä!

Nimimerkki: päivittäin

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Tiedät itse että projekti on tehtävä, ja mitä nopeammin sen tekemisen aloitat, sen nopeammin se on tehty. Jos jahkailee alkamisen kanssa, eipä silloin loppua ole näkyvissä. Se kun on itsestä kiinni koko juttu, haluaako vai ei halua tehdä jotain...edes alkaa tehdä.

Nimimerkki: Teea

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Vanha vinkki: katso joka ikinen aamu peiliin kaikessa rauhassa, keskity ja sano sille henkilölle hitaasti ääneen (huom. ääneen): minä rakastan sinua. Mitään muuta et tarvitse. Muutenkin elämäsi muuttuu, ei vain alkuun pääsemiseesi.

Nimimerkki: Mikki

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Kuinka päästä alkuun ja eteenpäin isoissa projekteissa, vinkkini sinulle; kirjaa vihkoon ylös tavoitteesi, pieniäkin optimistisia ajatuksiasi, jotka liittyy projekteihisi, erottele projektit otsikoin, hanki omat vihkot asioille. Luo toivomasi lopputulos jollekin sivulle, niin että näet itsesi jo onnistuneena.

Kartoita oma osaamistaitosi, yksinkertaistettuna jollekin sivulle. Myös asiat joissa haluat vielä kehittyä. Jaa ideasi osa-alueita joillekin ihmisille, mutta älä paljasta liikaa projektistasi, näin saat uusia ulottuvuuksia asiaasi liittyen pohdittavaksesi, toisten näkemysten kautta.

Luota itseesi ja omiin kykyihisi, käytä intuitiotasi. Ota asioista selvää, mutta älä hajota voimavarojasi liikaa, pyri pitämään kaikki mahdollisimman yksinkertaisena.

Kun teet tavoitteita, palkitse itsesi välillä kun olet saavuttanut välitavoitteesi. Hemmottele ja hemmotteluta itseäsi välillä, saat siitä puhtia, iloa ja endorfiinitasapainosi kohoaa hyvänolon ja mielen kautta.

Tee välillä jotain aivan muuta kuin tavoitteittesi parissa pohtiminen ja pähkäileminen. Tee joka päivä jotain myönteistä tavoitteesi toteutumisen eteen, vaikka vain se että kannustat itseäsi myönteisyydellä. Joku päivä palapelin osaset loksahtavat kohdalleen ja olet saavuttanut haluamasi.

Siis,
kirjaa ylös
tavoitteesi,
osa-alue tavoitteet
ota asioista selvää
kysy muiden myös mielipiteitä
pyri pitämään kaikki mahdollisimman yksinkertaisena
tee se mitä voit
jätä tekemättä se mitä et voi tehdä
käytä myös muiden tieto taito osaavuutta
delegoi vastuuta
nauti elämästä
näe onnistunut lopputulos
toteuta toiveesi
saavuta tavoitteesi.
Muista myös kiittää ihmisiä jotka sinua mahdollisesti auttaa.
Tsemppiä!

Nimimerkki: Heidi Ropa

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Itsekin vitkastelen varsinkin jonkun hankalan projektin aloittamisessa. Teen ensin listan kaikesta mitä on tehtävä. Teen listalta ensin jonkun kivan ja sitten teen yhden ikävämmän. Ja lupaan itselleni, että tämän ikävän jälkeen otan taas mukavan homman, jonka jälkeen taas ikävämpi. Palkitsen itseni mukavilla töillä. Ja yhtäkkiä huomaatkin tehneesi kaikki ikävämmät työt.

Nimimerkki: työmyyrä

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Laita munakello soimaan ja tee hommaa vain 35 minuuttia, kokeile.

Nimimerkki: Nainen

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Asennoidu aloittamisen vaikeuden voittamiseen ensimmäisenä osana projektia.

Nimimerkki: Casper

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Valmistele tilanne sellaiseksi, että sinulla on hyvä olla: laita soimaan hyvää musiikkia, tyhjennä mielesi turhista huolista ja ajatuksista, ja rentoudu hetkeksi. Hetken kuluttua aloitat työt kuin itsestään. Puuhailu musiikin tahdissa sujuu ilman ylimääräistä vaivaa ja tulee hyvä mieli.

Nimimerkki: Piia

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Pilko tehtäväsi pieniin osioihin ja aloita rauhallisesti, kun saat ensimmäisen osion tehtyä, saat lisäpotkua aloittaa seuraavan osin ja ennen pitkää huomaat tehneesi koko projektin. sitten on jäljellä enää toinen. Fiilis on mahtava kun molemmat on valmiina. Ja jatkossa, mitä nopeammin aloitat, sitä nopeammin ne on tehty.

Nimimerkki: Saaru

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Sanotaan, että viimeinen hetki on paras innoitus, mutta aika ei aina siihen riitä.
Itse olen tehnyt ns. lukujärjestyksen, mitä milloinkin pitää tehdä. Vaikkapa jo ed.iltana. Vedän viivan yli aina, kun homma hoidettu. Puhutaan esim. tyhjän paperin kammosta. No, ei muuta kuin vetelee ensin vaikka viivoja. Silloin alitajunta alkaa toimia. Voi tehdä hiukan, välillä jotain muuta ajattelematta sitä tärkeää. Esim. kukat täytyy kastella tai jotain muuta pientä. Sitten positiivisia ajatuksia ja innolla taas tärkeään hommaan. Pitää muistaa kehua itseään.

Nimimerkki: Pike

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Tekemisen ilo löytyy minulla ainakin vain tekemällä - tarttumalla projektin niskavilloihin summamutikassa mistä kohdasta vaan! Alkuun päästyä homma kyllä etenee kuin itsestään ja mitä paremmin olen varannut sille aikaa, sen vaikeampi sitä onkin keskeyttää. Siis varaa aikaa, valmistaudu vaikkapa kupposella kahvia, päätä ettet häiriinny. Priorisoi äläkä anna minkään keskeyttää sinua ensimmäiseen tuntiin, jos suinkin mahdollista.

Nimimerkki: Tellu

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

1. Tee ensin tietoinen päätös mitä oikeasti haluat tehdä. Työnnätkö asiaa eteenpäin siksi että se ei oikeasti ole sitä mitä valitset tehdä? Päästä irti niistä asioista elämässäsi jotka eivät vie sinua sinne valitset mennä.

 

2. Kun saat itsellesi selvyyden mitä valitset tehdä, niin tee tietoinen päätös tehdä, sano se ääneen, tunne asettuvasi päätöksen taakse. Mikäli tunnet pienintäkään epävarmuutta, niin pysähdy tunnustelemaan mistä epävarmuus aiheutuu. Palaa tarvittaessa kohtaan yksi.

 

3. Varaa tekemiselle riittävästi aikaa. Suunnittele ajankäyttösi, jotta et romuta tekemistäsi kiireeseen.

 

4. Aloita tekeminen unohtamalla määränpää ja nauti tekemisen jokaisesta askeleesta. Etene vain askel kerrallaan. Jos tekeminen ei tunnu nautittavalta niin palaa kohtaan yksi. Jos silti koet tekemisen vievän sinua valitsemaasi suuntaan, tunnustele miksi tekeminen tuntuu siltä miltä se tuntuu. Hengitä syvään ja pysähdy tuntemaan. Anna itsellesi tilaa löytää nautinto tekemästäsi asiasta, vaikka kyseessä olisikin vaikkapa toisten aiheuttamien sotkujen siivoaminen. Unohda syyt miksi, minkä takia ja luo oma tekemisesi uudenlaiseksi. Asetu mielesi taistelukentän ulkopuolelle ja pysähdy tekemään tekemisesi tässä hetkessä.

Nimimerkki: Janne

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Hei!

1. Monta asiaa olen saanut tehdyksi, kun toistan itselleni: Minkään asian tekeminen ei vie pitkää aikaa, kun sen tekee heti!

2. Isot projektit olen jakanut pieniin osiin, jolloin aikaa ei taaskaan kulu kohtuuttomasti, mutta tehty työ inspiroi jatkamaan - ehkä toisenkin osion. Esim siivouksissa; hylly kerrallaan, kaappi kerrallaan...

3. Kutsu ystäväsi muutaman päivän kuluttua katsomaan nimettyä, tehtyä hommaa. Takaraja saa ihmeitä aikaan -- ellei halua selitellä. Onnea jokaisen projekteille!

Nimimerkki: Muuttoprojekti hiukan kesken!

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Jos on koko ajan sellainen olo, että aina vain pitää jotakin ja jatkuvasti vaaditaan, ei jaksa tarttua. Silloin kannattaa ottaa pieni, oman näköinen hengähdystauko; teatteria, lenkki, lomanen, päiväunet... Hyvällä omalla tunnolla nautitun hetken jälkeen on sitten aika tarttua hommaan. Riippuen tehtävän suuruudesta, kannattaa se jakaa osiin. Pieneen osaprojektiin on helpompi päästä käsiksi kuin suureen mammuttimaiseen hankkeeseen. Kun ensimmäinen osa on tehty, on paljon helpompi jatkaa. Ja projektin valmistuttua on taas aika juhlistaa tehtyä työtä jotenkin, vaikka vain pullakahvilla. Sitten onkin toisen hankkeen aika.

Nimimerkki: Päivi

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Hei Riitta; Olet jo tunnistanut, että siirrät asioita. Se on hyvä alku. Muista vanha sanonta, että tekemättömät työt rasittavat, eivät tehdyt. Ajattele ja kuvittele mielessäsi onnistumisen tunne, kun olet tehnyt asiat päätökseen. Et varmaan halua tuntea stressaavaa syyllisyyttä tekemättömyydestä kun ajattelet saavasi onnistumisen tunteen tekemisestä. Eiku tuumasta toimeen ja onnea tavoittelemaan.

Nimimerkki: Pirjo

 

 Ladataan kommentteja...
© 2017 Positiivarit Oy Vaihde (03) 882 160 Faksi (03) 882 1622 E-mail: positiivarit@positiivarit.fi Toteutus: Luovanet Oy Toimitusehdot      Käyttöehdot