La 29.4.Teijo, Henning» Onnittele sähköisellä kortilla!
Hae
Uteluarkisto


Kun työkaveri kaappaa kunnian    


Mitä teen kun työkaverini ottaa kunniat minun ja muitten tekemistä töistä? Uutena ja ujona en haluaisi aiheuttaa riitaa, mutta epäreiluus on luotaan työntävää. Onko kokemusta?

Vastauksia 142Itselläni on ollut esimies joka kerännyt kaiken kunnian tiimimme tekemästä työstä. Hän ei ole koskaan antanut henkilöiden itsensä kuulla kehuja, saati että hän olisi joskus antanut hyvälle työlle ja työntekijälle kunnian muiden kuullen.

Joskus on kyllä harmittanut mutta itse olen ajatellut että antaa vaan toisen paistatella ja pitää vaan itse uskoa ja luottaa että kyllä varmasti aina tiedetään kuitenkin kuka hommat hoitaa ja aina muistetaan positiiviset, iloiset, auttavaiset ihmiset. Ja niinhän se on mennyt, positiivinen palaute on tullut muualta monin kerroin, ei kannata tuhlata energiaa ja pilata mieltään yhden ihmisen takia.

Anselmi

====================

Minun työkaveri teki sitä ja tekee eteenpäin varmaan. Asia ratkaistiin niin että minut pantiin pois töistä...

Pikkumi

====================

Monesti näin sattuu ja ottaa sitten päähän tosissaan! Itse olen vuosienvarrella selvinnyt asiasta siten, että ajattelen: Se riittää, että minä itse tiedän, kuka tuon homman hoiti! Kun itsetunto on kohdallaan, ei tarvitse nostaa omaa häntää. Sitä paitsi elämässä on niin monta kertaa nähty, että kyllä "paha" saa palkkansa jossain vaiheessa elämää kuitenkin. Kokeile, huomaat kohta, että itsetuntosi on kohentunut!

Anne Puurtaja

====================

Sinun kannattaa alkaa kehumaan tätä henkilöä ihan "ylenpalttisesti" ja ehdottomasti muiden ihmisten kuullen, malliin: "kylläpä sinä teit mahdottomalta tuntuvan tehtävän ja ihan yksin" tai "miten tulisimmekaan toimeen ilman sinunlaistasi ahkeraa ja aikaansaavaa ihmistä" jne. Viimeistään tässä vaiheessa fiksu ihminen alkaa miettimään, että teinkö todella tämän yksin ja todella fiksuna ihmisenä hän ei jätä mainitsematta sitä, ettei hän nyt ihan yksin..."

Leila

====================


Oikein tuttu tuo kunnian kalastaja-persoona on minullekin vuosien takaa. Silloin olin nuori, enkä myöskään tehnyt asialle mitään. Tosin se helpotti kun muiden kanssa sai puhua ja he olivat samaa mieltä. Riippuu tietty tämän henkilön asemasta, minun kohdallani hän oli työsuojelupäällikkö ja luonteeltaan sellainen, ettei "kannattanut" tehdä asialle mitään, koska pääsi helpommalla kun vain hyväksyi tilanteen ja yritti kestää, vaikka kyllä sapetti! Ja vieläkin!

Mutta tottakai kannattaa pitää puolensa ja saada kunnia sinne minne se kuuluu. Esimiehen kanssa keskustelu ja työkavereiden kanssa keskustelu varmaan helpottaa ja yhdessä voisitte miettiä mitä asialle voisi tehdä? Uuden , nuoren ja tuoreita mielipiteitä omaavan henkilön voi helposti syrjäyttää vanha konkari, mutta ei kannata antaa periksi. Jos katsot, että asia sinua niin paljon häiritsee kannattaa yrittää muuttaa tilannetta, ja tietysti jos olet rohkea, kerro suoraan tälle henkilölle mitä ajattelet. Varmasti et tule myöhemmin katumaan ja kirjoittamaan kuten minä, että vieläkin sapettaa!

Terveydenhoitaja

====================

Kun ko. epäreilu kertoo muiden läsnä ollessa tarinaansa, jonkun muun töihin liittyen ja tiedät ettei pidä paikkaansa, kerro mielipiteesi suoraan muiden läsnä ollessa.

Tai sitten rohkaiset jotain vanhempaa (reilua) työntekijää palauttamaan häirikön maanpinnalle.
Epäreilujen kanssa ei tarvitse hyvissä väleissä ollakaan.

Pedro de la…

====================

Ei ole kokemusta koska olen aina itse ollut se joka on ottanut kunnian.

Liinu

====================

Empä tiijä.. Mutta meillä pomo teetättää työt muilla ja kertoo sit omalle esimiehelleen tehneensä. Paitsi jos hänen esimiehensä tietää, että hän on delegoinut tehtävän muille. Silloin selitys on että me ollaan tehty. (vaikkei itse oo laittanu tikkua ristiin)

Joskus vaan täytyy nostaa kissa pöydälle ja kehua että teinpäs minä tuon homman hyvin... Tai jos työkaveri väittää tehneensä jotain joka oli sun tekemä, niin täytyy vaan naljaista ettei se sitä itse tehny. Aika kinkkisiä tilanteita nämä.

lh

====================

Minä teen ns. hiljaisen italialaisen lakon eli teen työt hitaaminen ja ne mitkä minulle kuuluu tehtäväksi. Näin jätän vastuun asiasta sille, joka kehuu työsuorituksillaan ja tekemisellään. Näin hän joutuu kantamaan vastuun omista tekemisistään ja tekemättä jättämisistään. Joskus sanon myös ääneen ihan normaalisti, että ei se asian ihan noin ollut. Kummasti laittaa kehujan puolustelemaan omia sanojaan.

Killi

====================

Näitä ihmisiä on työpaikoilla aina. Ja luultavasti työnantajakin jo tietää hänen pelaavan jonkin laista kunnia itselle eikä vahingossakaan muille peliä. Ennen pitkää hän varmaan lankeaa omaan näppäryyteensä ja tulee "järkiinsä". Voit tietysti kysäistä ohimennen, kohteliaasti miksi hän näin tekee ja hymyillä nätisti päälle ja katsoa mitä tapahtuu...

Tiitiäinen

====================

Minulle riittää se, että itse tiedän mitä olen saanut aikaan... Miten se menikään... joka itsensä alentaa…

Kristitty

====================

Itse olen törmännyt tähän moneen kertaan ja joskus aikoinaan se harmitti kovastikin.
Myöhemmin olen kuitenkin havainnut, että kärsivällisyys palkitaan ja ennemmin tai myöhemmin se huomataan kuka ne työt oikeasti tekee.

Siihen asti voit ajatella tyytyväisenä, että oletpa tehnyt työsi tosi hyvin, kun joku muu janoaa niistä kunniaa itselleen.

Vattu

====================

Itselleni kävi näin vuosien ajan. Se nyrppi TODELLA paljon ja minut tyrmättiin kun ehdotin asiaa kaksin, mutta kuinka ollakaan palavereissa ideaani kaupattiin "heidän" ominaan.

Sattuipa kerran sitten niin, että olin oven takana (ihan tekemässä töitäni ja paikan pomo ja "ideavaras") olivat kulmittain oven toisella puolella. Heillä ei ollut aavistustakaan olomasssa olostani oven takana. Kuulin keskustelun ja kuinka ollakaan se oli hetkeä ennen ehdottamani idea.

”Ideavaras” oli kertomassa sitä omanaan pomollemme. Jokin sai minut liikahtamaan ja tulemaan oven takaa muka mennäksenitoiseenhuoneeseen tekemään töitäni. Siinä ohimennen mainitsin "ai, puhuitko siitä jutusta jota ehdotin äsken". Oli pomo aika äimänä ja "ideavaras" hiljeni.

Tsemppiä!

Monenmoista kokenut

====================

Jos sinä, ja työkaverisi tiedätte hänen ottavan kunnian, niin onko sillä väliä. sillä tehän tiedätte itse, että hän juhlii teidän puolestanne, kun ette itse tohdi. juhliin mukaan vaan, te olette ne varmasti työllänne ansainneet! Mutta jos haluatte pitää juhlanne, antakaa hänelle palautetta omista hyvistä töistään, niin ehkä tilanne korjaantuu.

Larppa

====================

Jos asiaan haluaa korjausta, on se otettava puheeksi. Ensin voisit keskustella muiden kanssa, miten he näkevät asian ja olisiko joku muu rohkeampi sanomaan asiasta. Jos muutkin vaan vetäytyvät kuoreensa, niin sitten sinun on itsesi rohkaistava mielesi ja puhuttava asia selväksi ko. henkilön kanssa.

Sanot vaan suoraan, mitkä asiat sinusta ovat epäreiluja - ei siinä sen enempää riitaa tarvitse haastaa.
Tai sitten kannattaa vaihtaa työpaikkaa.

Merja

====================

Itse olen paininut saman ongelman parissa jo toista kymmentä vuotta, enkä ole keksinyt ratkaisua. Toiset meistä ovat ilmeisesti niin erinomaisia ihmisiä, että heidän on se kerrottava kaikin tavoin, keinoja kaihtamatta.

Silti itsellä on paha mieli tästä epäreiluudesta. Tiedän, että meidän pitäisi olla peilejä toisillemme, mutta kun siitä seuraa vain riitaa ja epäsopua työpaikalla. Olen ymmälläni minäkin. Voimia meille kaikille hiljaisille!

Anki

====================

Porukka kertoi minulle vastaavasta tapauksesta omassa organisaatiossani. Olen oppinut kysymään, ketkä kaikki ovat tuotokseen osansa tehneet ja jakamaan kiitoksen kaikille osallistuneille. Kokonaan piirrettä ei ehkä saa poiskitkettyä, mutta työkavereiden harmitus on pienempi, jos he tietävät että pomo tietää todellisuuden.

Parasta tietysti on, jos sanoo henkilölle itselleen mahdollisimman rakentavasti, että olisi kiva, jos kaikki saisivat kunnian tekemästään työstä. Jokainen voi tilaisuuden tullen mainita muut työhön osallistuneet.

Sellaista sattuu

====================

Syvällä, napakalla katseella voin ilmaista tälle henkilölle asian todellisen tilanteen. Joskus on käynyt niinkin, että tässä tilanteessa tämä henkilö on muuttanut puheitaan ja kertonut muille asian todellisen tilan.

Katse auttaa

====================

Ota ja vaihda työpaikkaa kiireesti, sillä on paljon vikaa työpaikassa jos ei huomata tällaista asiaa.

Hennu

====================

Reilusti puhutteluun jonkun toisen kanssa. Turhaa jossitella takanapäin.

Ujo myös

====================

Hei, nyt on muutoksen aika - juuri uutena työntekijänä voit tuoda muutoksen työyhteisöösi.
Rehellisyys kannattaa tässäkin asiassa!

Reilu peli se olla pitää

====================

Sinä rohkaiset mielesi ja tuot vääryyden julki juttelemalla asiasta jollekin toiselle työkaverille jonka jo tunnet tai sitten pomollesi.

Nainen 41v.

====================

Minulla kävi samoin silloin kun olin uusi ja "kokematon" alallani. Mutta työtovereitteni sijaan esimieheni otti kunnian kaikista projekteista ym. jotka minä olin tehnyt. Usko pois, jos tämä yhtään lohduttaa, kaikki tulee aina ilmi. Jokaisen projektin ja työn kunnioitus ja kiitos tulee lopulta oikeaan osoitteeseen. Niin kävi myös minulla. Jos yhtään auttaa.

Stone

====================

Siinä ei auta muu, kuin sanoa vaan suoraan, että anteeksi, mutta minä sen Tein! Ellei uskalla, sitten on vaan asia nieltävä. Kokemukseni pohjalta, suuttumusta kestää tunnin pari, sitten se jo kääntyy häpeän puolelle.

Tupuna

====================

Kunniankaapparit ovat työyhteisön häpeäpilkkuja, mutta saavat usein vietyä homman loppuun niin, että esimerkiksi esimiehille jää todellakin luulo kunniankaapparin erinomaisuudesta ja mahtavasta ongelmanratkaisukyvystä / tiukan aikataulun alittamiskyvystä / loistavan laadun tekemisestä ja innostavien ideoiden keksimisestä. Se on raivostuttavaa, mutten oikein tiedä mitä asialle voisi tehdä.

Omassa työssäni lähiesimieheni on usein vienyt ja saanut kunnian minun ja muiden ideoista, mutta kerran kun häntä oikein ylistettiin, lähityökaverini, joka tiesi tilanteen, sanoi kiukkuisesti: se oli kyllä muuten alunperin Mian idea! Kyllä tuntui hyvältä, vaikka ylistys loppui siihen eikä siirtynyt enää kohdistumaan minuun (kaikki vain tuijottelivat hämmentyneinä kengänkärkiään, minäkin).

En tiedä miksi tuntuu jotenkin nololta kertoa itse, että idea oli kylläkin minun. Jotenkin sitä aina odottaa, että kunniankaapparikin sanoisi kehujen yltyessä, että ajatus oli tuon toisen.

Ehkä jonkinlainen ratkaisu piilee kuitenkin siinä lähityökaverinin tokaisussa: jos alat tietoisesti tuomaan esiin muiden hyvin tekemiä asioita (mieluiten jo ENNEN kuin kunniankaappari saa kunnian varastettua), asiasta tulee ehkä tapa, jota muutkin työyhteisössä alkavat noudattaa, eikä kunniankaappari enää kehtaa kaapata kunnioita niin helposti, kun pelkää jäävänsä kiinni... Ehkä vähän kaukaa haettua, mutta saattaisi toimia.

Mia

====================

Usko pois että työyhteisö kyllä näkee homman läpi ja hymähtelee sille joka kunnian vie ja arvostaa tekemääsi työtä. Kirjoittamattomiin sääntöihin vain kuuluu, ettei asiaa sanota ääneen varsinkin jos kaappari on ylemmällä tasolla organisaatiossa.

Hilipatsuikka

====================

Niin tuttua... Mutta Olkoon niin. Minä kuitenkin tiedän kuka sen teki

Anni61

====================

Kannattaa tehdä työnsä hyvin kuten haluaa ja auttaa myös muita. Jos joku kahmii kunniaa ja vaikka syyttelisi muita, niin ei haittaa. Jos jo aloittelijana huomaat hänen kahmivan kunniaa muidenkin töistä, niin se on kaikkien tiedossa ja jää omaan arvoonsa hänen rasitteekseen eikä kunniaksi.

Vuosikymmenien kokemus

====================

Voithan muiden työntekijöiden kanssa keskustella asiasta vaivaako se muita. Jos vaivaa ottakaa tämä henkilö ja nätisti puhumalla asian voisi ratkaista ja kysyä onko tämä oikein. ASENNE RATKAISEE! Miten tuotte sen esille

Maikki

====================

1) Yritän ottaa asian ensin puheeksi itse henkilön kanssa,
2) käyn asiaa läpi tarvittaessa esimieheni kanssa esim. kehityskeskustelussa tai
3) pyydän esimiestäni ottamaan asia yleisluonteisesti puheeksi joskin yhteisessä palaverissa.
Nämä ovat omaan työnkuvaani, toimistotyöhön, soveltuvia ratkaisumalleja. Tsemppiä sinulle!

Helinä

====================

Kokemusta on... Jos työkaveri on pyytänyt minua tekemään jonkin jutun toiselle henkilölle, esim. ppt-esityksen, olen lähettänyt valmiin työn sähköpostilla suoraan sekä pyytäjälle että alkuperäiselle tarvitsijalle. "Tässä tämä. Onko ok?" Näin ei ainakaan tällaisissa tapauksissa ole mahdollista että välikäsi vie kunnian.

Kahvipöytäkeskusteluissakin voi ottaa projekteja puheeksi ja sivulauseessa tms. vahingossa tulla maininneeksi kuinka se ja se homma oli haastava tms. Joku saattaa ihmetellä eikö se ollut sen toisen tekemä ja näin vähitellen voi tuoda esiin omaa osuuttaan. Tokihan jokaisella on oikeus saada arvostusta tekemästään työstä. Ja näin asiaa ei tarvitse sanoa suoraan toista syyllistäen ja hankkien itselleen vihamiehen. Ei uskoisi "vastapuolenkaan" enää kovin kauaa uskaltavan toisille kuuluvaa kunniaa keräilevän.

Ellen

====================

Ei ole Tirlittan todellakaan yksin. Minä kohtaan työssäni jatkuvasti samaan. Eikä riitä, että ottaa kunnian vaan ottaa myös minulle annetut työt. Ikään kuin kaappaa ne. Ja puuttuu kaikkiin minun tekemisiini. Minähän en hänen mielestään tietenkään osaa mitään! Ja koska hän kaappaa minun työt, niin en pääse osoittamaan osaamistani.

Melkein itkettää

====================

En siedä epäreiluutta...missään asiassa ja tuo kaikista inhottavinta. Kokemuksesta voin kertoa, että älykkäät "pomot" ja työkaverit kyllä tajuavat asian oikean laidan...eikä tämä kunnianhimoinen työkaveri kovin "pitkälle pötki" toisten maineella. Oikeus voittaa. Aina!

BisaNte

====================

Ei kannata ruveta riitelemään. Ihastella vaan. Seuraavan kerran tämä ihmeotus saa tehdä puolestasi työn kun hän on niin helvetin hyvä. Pidä huoli että osaat kieltäytyä sivistyneesti ja siirtää työn ko. henkilölle. "Kostonhetki" tulee varmasti ja on suloinen.

U-M

====================

Jos kuulet hänen puhuvan projektistasi, mene reippaasti osallistumaan keskusteluun kysyen: puhutteko siitä minun projektistani, mitä mieltä olitte - menikö ihan putkeen, minua hieman jännitti jne. Ei saa antaa periksi, tsemppiä!

Brude

====================

Tyypillinen piirre varsinkin naisvaltaisessa työyhteisössä. Kannattaa tehdä työnsä vaan mahdollisimman hyvin, kyllä jossakin vaiheessa uuden ja uutteran työntekijän arvo huomataan. Mutta mikäli työyhteisö on oikeasti täysin mätä, niin eikun vaan uutta työpaikkaa hakemaan, koska ei kannata jäädä huonoon ilmapiiriin työskentelemään.

Mikäli ongelmia on vain yhden työkaverin kanssa, niin asia kannattaa ottaa puheeksi. Mikään työpaikka ei tarvitse yhtään niin iso egoista ihmistä, joka pystyy käytöksellään pilaamaan koko työpaikan hengen. Joskus on ihan hyvä puhdistaa ilmapiiriä, ei riidellen vaan keskustellen rakentavasti.

Siiri

====================

Luota esimieheesi, hän kyllä ajan oloon huomaa kuka teki ja mitä. Toisekseen anna hyvää palautetta ko. työkaverille, osoittamalla oman reiluuden ei työkaverikaan voi olla muuta, jos hän on fiksu. Tämä olen käytännössä kokenut ja tilanne ainakin minun kohdalla toiminut. Hyvää syksyn jatkoa!

Sinikello, savosta

====================

Hei, nyt on muutoksen aika - juuri uutena työntekijänä voit tuoda muutoksen työyhteisöösi.
Rehellisyys kannattaa tässäkin asiassa!

Reilu peli se olla pitää

====================

Hei Tirlittan. Sinä et haluaisi haastaa riitaa, mutta eikö se toinen sitä jo tee? Ymmärrän että se on vaikeaa, mutta omasta integriteetistä pitää joskus pitää kiinni, muuten katoaa itsekunnioitus. Ja jos se katoaa, katoaa kunnioitus muitakin kohtaan ja elämänilo.

Itse olen tietokonealalla ja siellä on helppo jättää nimimerkkinsä tehtyihin töihin. Jos sinulla ei ole vastaavaa mahdollisuutta, tee kuten ex-anoppini: hän kertoi aina tekemisensä pikkutarkkaan kaikille jotka vain jaksoivat kuunnella. Itsekin opin antamaan enemmän arvoa monelle työlle joita ennen pidin vain itsestäänselvyytenä.

Marja

====================

Pitkään työelämässä olleena olen törmännyt tuohon samaan ilmiöön. Välillä se on ollut esimies ja välillä kollega, joka on surutta ottanut töitäni omiin nimiinsä. Yleensä asia ei ole vaatinut toimenpiteitä, koska henkilö, joka ottaa nimiinsä toisten töitä yleensä enemmin tai myöhemmin paljastuu, ja organisaatiossa yleensä kaikki muut näkevät henkilön lävitse, vaikka hän ei itse sitä huomaa.

Parhaiten tilanteista olen selvinnyt tekemällä oman työni hyvin, ja olemalla välittämättä koko asiasta. Loppujen lopuksi olen saanut tunnustuksen tekemästäni työstä, eli sinunkaan panoksesi ei jää huomaamatta!

Sakra

====================

Tällaiset työkaverit tunnetaan usein melko laajasti. Ei kannata liikaa murehtia. Useimmat esimiehet kyllä näkevät kenelle kiitos oikeasti kuuluu. Jos on epäily että ei koskaan näe, epäreilun oloisesta työkaverista voi ehkä esimiehelle mainita. On helpompaa jos on kertoa tuore tapahtuma. Kannattaa sanoa miltä tilanne tuntuu, henkilö tekee välillä näin, ja aina parempi jos pystyt vielä kertomaan missä hän on myös hyvä.

Näyttelijöitäkin tarvitaan välillä työhön kun työhön mutta kyllä näissä tilanteissa itse kannattaa jatka ahkerasti omalla tyylillä, ja luottaa siihen että rehellinen ahkeruuskin kyllä huomataan.

Kuuntele Uusia

====================

Hyvä Tirlittan,

Anna epäreiluuden työntää luotaan.

Apollo

====================

On kokemusta - noin 10 vuotta sitten silloisen esimieheni kehotuksesta tein idea-aloitteen erään rakenteen korjausvaihtoehdosta, joka sittemmin myös toteutettiin sellaisenaan. Esimieheni teki tästä sitten aloitteen ja nimesi aloitteen tekijöiksi 5 henkilöä itsensä mukaan lukien. Tämän julkisyhteisön aloitelautakunta antoi sitten 5000 mk aloitepalkkion hyvästä ideasta.

Minä en kuitenkaan saanut penniäkään, sillä esimieheni oli "unohtanut" minun nimeni tuosta listasta. Nyt kymmenen vuoden jälkeen tuo tilanne vain hymyilyttää, sillä omilla ansioillani olen noussut yhdeksi asiantuntijaksi omalla alallani ja kun vielä olen yrittäjä. tai siis Onnistuja, niin omat ideani tuottavat tulosta aina, kun teen työni.

Kehottaisin sinua keräämään ns. turhautumisenergiaa, mitä se on, niin Kokki-Jussi osaa sen kertoa sinulle sanatarkasti, mutta se on jotain siihen suuntaan, että kun olet sitä tarpeeksi kerännyt, niin osaat ja uskallat tehdä suuriakin päätöksiä oman paremman elämäsi puolesta. Tosiasia nimittäin on Jussia lainatakseni, että "Avainhenkilö Sinun paremman elämäsi puolesta - olet Sinä"... Kehotan kuitenkin keräämään "tarpeeksi" tuota turhautumisenergiaa, sillä se on voimavarasi, kun joskus päätät ponnistaa elämässäsi ylös- ja eteenpäin!

OOO (Onnellinen Onnistunut Onnistuja)

====================

Tuttu juttu. Sinun on vain heti alusta asti näytettävä "kyntesi" mihin kykenet ja mitä osaat. Jos et uskalla seistä omien työpanostesi takana huomaavat muut pian, että sinua voi "pompottaa" miten huvittaa. Teet selkeän eron omien ja muiden työtehtävien välillä ja tehtävät kirjoitettuna mielellään paperille pomon kanssa, ettei tule sanomista jälkeenpäin. Näin tein itse kun aloitin eräässä työpaikassa, ja hyvin toimi alkuihmettelyistä huolimatta. Tsemppiä!

Annu

====================

Olen joutunut vastaavaan tilanteeseen ja se harmittaa kovasti ja saa pahalle päälle. Ratkaisin asian juttelemalla esimieheni kanssa.

Kaltoin kohdeltuja löytyy paljon työelämässä

====================

Anna semmoisten hirttää itsensä, kehu tulosta vaikka tiedätkin että itse sen teit. Ennen pitkää tämä epävarma itseään pönkittävä ihminen tulee kompastumaan omiin jalkoihinsa ja siinä vaiheessa sinä voit olla ylpeä ettet antanut hänen pilata sinun mielialaasi käytöksellään.

Ailuli

====================

Yleensä kunnian ottaminen ei ole tietoista, ja kun sen saaminen on harvinaista, on yhtälö hankala.

Olen huomannut että kuitenkin joillain ihmisillä saattaa olla ainoa tapa päästä huomioon varastamalla toisten työt ja keräämällä huomio niistä.

Seuraappa kuitenkin tätä ihmistä ja hänen saamaansa huomiota, onko tosiaan niin että huomio tulee aidosti ja rehellisesti. Vai onko niin että hänen tapansa tunnetaan ja uskottavuus on hakoteillä. Omalla kohdallani näin on yleensä käynyt ja olen siirtänyt tämän henkilön mielessäni "ei tärkeisiin ihmisiin" joiden puheista tai toimista en välitä. Toisin sanoen en saa myöskään mielipahaa.

Itse olen huomannut että pyyteettömästi tehty työ tuo sitä parasta palautetta. Sitä voi myös itse antaa.

Kun uskot itse että "Kokki-Jussin" sanoja lainatakseni: "kaivoin muuten maailman parhaan ojan" niin siinä ei haittaa toisten moitteet eikä kunnian vienti. Itse tiedät mitä olet tehnyt ja voit olla ylpeä siitä.

Näillä eväillä olen ainakin itse jaksanut "ei tärkeiden ihmisten" mielipahaa vastaa...

Haba

====================

Tämä voimakas persoona on aika palauttaa todellisuuteen, jos sen tekemisiä ei lopeta nyt, ne ei lopu koskaan. Siis rohkeasti yksin tai porukalla tilanteen tullen työkaverille ilmoitetaan, ettei enää ota kunniaa töistä niiltä, joille se kuuluu.

Toinen mahdollisuus on nostaa kissa pöydälle yhteisissä palavereissa.

Tarja

====================

Seuraavan kerran otapa ja kysäise useamman henkilön läsnä ollessa "kehuvarkaalta" jotain siitä, miten hän tuossa tekemässään työssä ratkaisi jonkun tietyn yksityiskohdan tai ongelman. Sinä itsehän tiedät kyllä ratkaisun ja vastauksen, mutta mukava kuulla kuinka toinen tilanteesta selviää.

Voi olla ettei auta sekään...

====================

Kyllä, kokemusta on. Alkuun se oli harmittavaa. Sitten sain vinkin, että "kunnianviejää" pitää kehua kaikkien kuullen ja kertoa miten hyvä hän on kaikista tehtävistä suoriutumaan. Kyseinen henkilö saikin jatkossa paljon tehtäviä hoitaakseen, enemmän kuin pystyi tai osasi hoitaa. Sen jälkeen hän mielellään alkoi antaa kunnian mennä niille, joille kunnia hyvästä työstä kuuluikin.

Timom

====================

Yhtenä aamuna oli tähän hyvin sopiva ajatus: Et saa vastustajia puolellesi haukkumalla heitä vaan kehumalla. Kehu siis häntä vuolaasti ja julkisesti muiden läsnä ollessa ja ihmettele hänen tekemäänsä kovaa työtä. Jos hän ei siitä hoksaa muuttaa tapojaan niin se ei ole sinun elämäsi pienuutta ja kannattaa vaan antaa olla.

Kyllä ne oikeat ihmiset huomaavat kuitenkin asian oikean laidan. Muista, että paras tapa auttaa itseään on aina tehdä sen hetkinen työnsä niin hyvin kuin vain ikinä pystyy. Ennen pitkää se kantaa hedelmää.

Kunnia niille kenelle se kuuluu

====================

Minä olen jo eläkkeellä, mutta voin silti neuvoa.

Katso aamulla peiliin ja sano itsellesi: tänään olen rohkea, enkä anna kenenkään loukata minua. Mene rohkeesti kiusaajasi luo ja puhu asiasta. Sano hänelle: "Minusta tuntuu pahalta, kun sinä teen näin." Tämä lause on saanut monet kiusaajat hämilleen!

Toivon sinulle rohkeutta ja elämän iloa työssäsi, sillä suurin osa elämästämme olemme työpaikalla, niin se pitäisi olla sellaista, että ei koko ajan olisi pahaolo.

Rakkain terveisin
Onnellinen eläkeläinen

====================

Ihmisillä voi olla monenlaisia rooleja ja usein esimerkiksi koko yhteisö työskentelee ahkerasti tietyn tavoitteen puolesta mutta asialle kasvot julkisesti antaa pomo tai muu edustaja.

On tietysti kurjaa jos joku tekee tätä edustustyötä yhteisön sisällä näkyvästi ja pahoittelee sillä muiden mieliä.

Niin vastenmieliseltä kuin oman mukavuusrajan ylittäminen tuntuukin, kokeile joskus yrittää puuttua asiaan ja harjoittele repliikkiä, jolla ilmaisisit tunteesi tilanteestasi.

Melkein yhtä epäreilulta kuulostaa sinua näinkin paljon harmittavan asian mahdollistaminen. Sen, että annat toisen kehittyä kunnian viemisessä. Voi olla että teistä enemmän hän sitä tarvitsee, mutta puutu asiaan jos se sinua häiritsee! Saatat yllättyä myönteisestikin...

Taru

====================

Älä välitä! Pitkässä juoksussa luuserit häviää, kokemusta on 45 vuotta työelämässä.

Heikki

====================

Sinun pitää yksinkertaisesi laittaa hänet ns. testin eteen. Hän tuskin tietää yhtään mitään siitä asiasta josta kunniansa on ottanut, siitä sinun ja muiden tekemästä työstä. Pian tulee aika jolloin pomo kysyy siitä asiasta häneltä, ja jos hän on yhtään yhtä ketku, kuin on tähän astikin ollut, hän sanoo että sinä voit vastata.

Mutta sanopa pomolle tähän että et sinä mitään tiedä että hän kyllä tietää (siis tämä henkilö joka kunnian sinulta "varasti"). Näin hänelle menee sormisuuhun ja mitä luultavimmin hän myös tunnustaa tekosensa! Näin selviät pelkin sanoin "vuodattamatta verta". - Sana on säilää mahtavampi.

JaniP

====================

Voi miten tuttua. Yli kolmekymppisen työurani aikana olen törmännyt lukemattomia kertoja samaan ilmiöön. Ei kannata ruveta kinamaan ja selittelemään liikoja. Antaa ajan kulua. Kyllä todelliset tekijät lopulta selviävät ja kyllä pomotkin tajuavat tekijät… yleensä.

Ja voihan jossain kahvitilaisuudessa tai muussa kokoontumisessa letkauttaa asian todellisen laidan. Pyytää vaikka tätä kyseistä henkilöä kertomaan saavutuksestaan ja selvittää miten hän sen teki kaikkien kuullen.

Kukas sen kissan hännän nostaa ellei...

====================

Minä en asiaa sulattaisi. Miksi tekisin työtä jollekulle toiselle, joka ottaa asiasta täyden kunnian itselleen? Ilmoittaisin kuuluvasti ja rohkeasti että minä olen se joka tämän kyseisen asian tai työtehtävän todellisuudessa olen tehnyt.

On tyhmää ja typerää pelätä muita ihmisiä ja yksin nyyhkyttää ajatustensa parissa! Jos pelkäät muita ihmisiä nyt, niin tulet pelkäämään niitä aina! Irrottaudu ajatuksistasi ja ota itseäsi niskasta kiinni! Elämässä joutuu silloin tällöin olemaan rohkea ja pitämään omia puoliaan.

Pasi

====================

Voit kehaista häntä julkisesti, ja tiedustella mistä hän nuo kaikki loistavat ideansa saakaan? Ja vielä yllyttää häntä jakamaan tietonsa koko työyhteisön kehittämiskokouksessa.

-ei kokemusta-

====================

Parahin Tirlittan!

Kyllä se työkaveri jossain vaiheessa tipahtaa maanpinnalle. Valheella tahtoo olla lyhyet jäljet. Jatka/jatkakaa työtänne vaan määrätietoisesti uusiin tavoitteisiin älkääkä antako tällaisen siipeilijän pilata työntekoanne. Kyllä esimieskin jossain vaiheessa huomaa kuka työt todella tekee.

Esimies

====================

Kärsin samasta asiasta vuosia, ja se oli viedä terveyteni. Menin uuteen tiimiin, jossa olikin vastassa määrätietoinen nainen, joka osasi käyttää hyväkseen kilttiä ihmistä. En ollut tottunut siihen, että mitä ideoita heitinkin - tiimihän meidän piti olla - ne menivät pomojen korviin hänen ehdotuksinaan. Olin todella tyrmistynyt. En pystynyt puhumaan asiasta hänen kanssaan, mikä olisi tietysti ollut parasta. Kärsin ja itkin. Sitten päätin, että tähän tulee loppu.

'Pakotin' itseni avoimemmaksi, tuomaan ideani ja ajatukseni julki tilanteissa, joissa pomotkin olivat läsnä. Näin sen sijaan, että kuiskin asioita työ”kaverni” korvaan, joka sanoi asiat julki omina ajatuksinaan. Ihmisiähän käytetään hyväksi, jos ei opi pitämään puoliaan. Työ”kaveri” oli aluksi aivan ihmeissään, mutta onpahan oppinut kunnioittamaan meikäläistä nykyisin - ja mikä tärkeintä - MINÄ arvostan itseäni enemmän - olen yhtä hyvä kuin hänkin, ellen parempi!

Mary

====================

Kerron esimiehelle ja pyydän pitämään paleverin, jossa kaikki työntekijät paikalla.

Äiti -62

====================

Asiaa on vaikea hoitaa hienotunteisesti ja välittömästi. Riippuen tehtävien laadusta voisithan pienellä viiveellä ujuttaa muun keskustelun lomaan esim. "Silloin kun tein sen..." tai ehkä muiden väärinkohdeltujen puolesta "muistatko kun sait aikaan sen suuren asian...". Tällä kunnian ottajalla tuskin on kanttia sanoa "eikun minähän sen tein". Luultavasti tämän henkilön pitempiaikaiset työtoverit jo tuntevat hänen luonteensa ja osaavat ottaa vinkin.

Katariina

====================

Kysy suoraan työkaveriltasi mikä hänen osuutensa hänen omasta mielestään on ollut kunkin työtehtävän osalta. Ehkäpä hän asiaa miettiessään huomaa tekikö jotakin vai eikö mitään tehtyjen töiden hyväksi.

Hansu

====================

Olen tämän ongelman kanssa myös paininut. Aikanaan itsekin siihen syyllistynyt. Sain muutama vuosi sitten opetuksen, joka on auttanut ensinnäkin minua, etten enää varastele kunniaa vaan jaan sitä sille, jolle se kuuluu. Ja toiseksi selviämään ihmisistä, jotka tavallaan ovat niin säälittäviä, etteivät ansaitse kunniaansa itse vaan päätyvä varastelemaan sitä toisilta.

Olin erään projektin ajan lähinnä ns. pyöritellyt kynää ja toiset olivat puurtaneet. Sitten kävi niin, että minun piti sitten esitellä projektin tulokset yrityksen hallitukselle. Yksi asia johti toiseen ja päädyin sitten puhumaan minä muodossa. Vedin siis melko törkeästi kunnian itselleni (Mitä kaduin seuraavan kuukauden joka ikinen päivä). Seuraavana päivänä projektin päätekijä rupesi kehumaan suunnattomasti minua ja pian myös koko muu projektiväki. Tätä jatkui koko kuukauden ja pari vuotta sen jälkeenkin sellaisina heittoina kuin: "Jussihan voi tehdä tämän laskelman kun hoiti sen niin hienosti silloin Firma Oy:n jutussa."

Joko ihminen tulee järkiinsä eikä enää varastele ideoita, kunniaa yms. tai sitten hän on läpeensä mätä eikä sellaisen kannata antaa vetää itseään samalle tasolle. Kyllä oikeat tekijät aina lopulta huomataan.

Yksi toinen Jussi

====================

Positiivareiden sanoin: Asenne ratkaisee. Aina. Moisen 'varkauden' yläpuolella voi elää. Voi elää jopa tyytyväisenä. Ehdotan Valon Ritareiden neuvoa, 'Kun auttaa toista, auttaa myös itseään.' Hyvä esimies tietää kyllä missä mennään, ja kun palkitsemisien aika tulee, palkitaan oikeat henkilöt.

Esimiehelle voisi ehdottaa henkilökohtaisten tavoitteiden asettamista, sekä niiden seurantaa. Näin myös hiljaisemmat pääsisivät seurantajakson lopussa kertomaan mitä ovat saaneet aikaiseksi ja mitä ovat yrityksen hyväksi tehneet. Kannattaa myös muistaa se, että työssä tulee ennen kaikkea pitää huolta siitä, että toimitaan yrityksen ja yrityksen asiakkaiden etujen hyväksi. Se, kuka kunnian lopulta saa, ei ole niin tärkeää, kunhan hommat tulee tehtyä ja asiakas on tyytyväinen.

Tarja

====================

Hidasta tahtia, jos et siitä kunniaa kuitenkaan saa.

Teemeli

====================

Minun piti suunnitella yksi tapahtuma ja meillä oli asiasta kokous. Työkaverini kysyi monena päivänä mitä olet suunnitellut vastasin pokkana en tiedä tai en ole vielä ehtinyt. Kokous koitti ja istuimme kokouksessa. Uutena työntekijänä minua ei noteerattu millään tavalla. Sitten tuli meidän vuoro esitellä oma osuutemme tapahtumassa; kysyttiin ensin vanhalta työntekijältä mitä olette ajatelleet. Hän oli hiljaa ja sanoi; minun tietävän asiasta, koska oli delegoinut työn minulle.

Pläjäytin suunnitelmat esiin ja kaikki kiittelivät omaperäisistä ideoista. Jos olisin kertonut ennen kokousta työkaverilleni, niin hän olisi kaapannut asiasta kunnian ja minä olisin vain tehnyt hommat. Älä kerro kaikkia ideoita hänelle vaan panttaa ja sano vasta useamman ihmisen kuullen.

Nikulis

====================

Tuttu tilanne työkavereiden keskuudessa. Mun kunniaani ei koskaan kukaan ole ottanut, ei töistä saamaani kunniaa varsinkaan.

Kehukaa läheisiänne, erityisesti lapsia, antakaa heille päivittäin positiivista palautetta. He voivat oppia määrittelemään itse kunniansa. Jos joku "lainaa" heidän työstään kunniaa, he myhäilevät tyytyväisenä ja ylpeänä. Vähintään he voivat sanoa, että enpä loukkaantunut tuostakaan, onpa mulla hyvä itsetunto.

Kehujen antaminen nostaa omaakin itsetuntoa, suosittelen kaikille!
Olette fiksuja kun jaksatte lukea ja miettiä tällaisia tärkeitä asioita!

Mammanpoika Kassu

PS. Kiitokset Liisa-äidille.
PPS. Koskaan ei ole liian myöhäistä saada onnellista lapsuutta. Kokemuksesta voin sanoa, että esim. psykoanalyysi voi auttaa.

====================

Esimieheni (nainen) pyrkii jatkuvasti ottamaan kunnian hyvin menneistä asioista ja syyllistää epäonnistumisista alaisiaan. Osastoni vuosipäiväjuhlien jälkeen esimieheni valitti, ettei johtaja ollut kiittänyt juhlista, jotka hän oli järjestänyt. Koska johtaja oli kiittänyt meitä oikeasti juhlat tehneitä, totesin esimiehelle:" Meillä on perinteisesti riittänyt kiitokseksi ettei moitita, niinhän sinäkin teet".

Hasan

====================

Reippaana tyttönä seuraavan työn kohdalla esittelen kohteliaasti meidän (nimeltä mainiten) tekemän työmme. En vähättele kenenkään osuutta ja iloitsen saavutuksistamme reilusti.

Tiltu

====================

Hei Tirlittan,

et ole ainoa - näin on käynyt minulle myös. En kuitenkaan haluaisi nostaa hälyä moisesta, kantelu ei ole toimintatapani. Haluan asettua näin härskin käytöksen yläpuolelle.

Näitä epäreiluja ihmisiä maailma on pullollaan, heidän kanssaan on vaan tultava toimeen ja opeteltava tunnistamaan päätyyppi. Ainoa keino hallita tällaista tyyppiä, on olla kertomatta hänelle kaikkea olennaista - vaikeuttaa kyllä yhteistoimintaa, varsinkin tiimityöskentelyssä, mutta taitaa olla ainoa keino, jolla tällaiset tyypit saa edes jotenkin hallintaan.

Ymmärrän täysin sinua

====================

Jos joku joskus ottaa kunnian tekemästäni työstä, niin siitä huolimatta muut itseni mukaan lukien tietävät minun tehneeni työn. Ottakoon kunnian jos se tuo hänelle iloa. Ihmiset seuraavat kyllä ympäristöään ja tietävät asioiden todellisen laidan. Että älä huoli.

Tuut

====================

Joukolla vaan pomon puheille ja moiselle toiminnalle stoppi. Helpompi jos puhut muiden kanssa etukäteen, josko heillä on samansuuntaisia mielipiteitä. Ei tuommoista tarvitse sietää.

MieVaan

====================

Joukolla vaan pomon puheille ja moiselle toiminnalle stoppi. Helpompi jos puhut muiden kanssa etukäteen, josko heillä on samansuuntaisia mielipiteitä. Ei tuommoista tarvitse sietää.

Rambo
Tatjuska
Nikodemus
Jeremias
Ennuli
Aksu
Annuli

====================

On kokemusta, mutta en tehnyt mitään sillä kerralla. Varauduin uuteen vastaavaan tilanteeseen paremmin. Enkä antanut siihen mahdollisuutta.

Minttu

====================

Kerro itse pomollesi asian oikea laita. Sano että et kaipaa ylimääräistä kunniaa tai jalustalle nostoa MUTTA, sitten kerrot mikä asia meni väärin. Sen jälkeen menet tämän kukkoilevan työntekijän luo ja mainitse että kävit oikaisemassa pomolle...plaa plaa ja kerrot sen asian. Luulen että ei tarvitse muuta sanoa. Kerrot ihan rauhallisesti ääntä korottamatta, pääset siihen mihin pitää. Jos tällä on taipumus tehdä kaikille samoin niin miksette porukassa pane sitä tyyppiä ojennukseen. Tsemppiä!!

Joka kuritta kasvaa se kunniatta kuolee

====================

Huomauttaisin rohkeasti, että asia ei ole niin.

Miisu

====================

Tämänhän voi jakaa osiin koska me muutkin oltiin asialla!

Pito

====================

Siitä vaan jos ja kun se koituu koko yhteisön hyväksi kuitenkin. Itse tiedän miten asia on ja se riittää
Ja yritän usein muistaa itse mainita kuka on myös vastuussa hyvistä teoista, etten vain itse ota kunniaa

Tuhkimo57

====================

Jarruttaisin tekemisiäni niin ettei tämä röyhkimys saa ainakaan minun tekemistä kunniaa, jarruta hyvänen aika ja katso sitten miten lähtee menemään.

Airi

====================

Olen puhunut asiasta suoraan. Samoin olen korjannut ja korjauttanut julkisesti vääristyneet tiedot töiden oikeasta tekijästä. Yleensä keskustelussa pyydellään vuolaasti anteeksi; "hän ei todellakaan ole tarkoittanut, hänellä ei ole aavistustakaan, miten tällainen käsitys on päässyt syntymään". Keskustelut eivät kuitenkaan ole muuttaneet toimintamallia.

Yhteistyö ja ystävyys kestävät niin kauan kuin siitä on hyötyä. Puheeksi otoista saat ikävän ja yhteistyökyvyttömän ihmisen maineen, mikä estää urakehityksen.

Tässä ei positiivisuus auta vaan yhteistyön minimointi ja selvät rajat, joilla voi suojella omaa itsetuntoa ja arvoa.

Huonoa asiassa on, että taustalla yleensä on hyväksikäytön salliva organisaatiokulttuuri, mikä huonontaa kaikkien työmotivaatiota sekä aktivoi luovia ja ahkeria henkilöitä hakemaan työtä terveemmistä ja innovatiivisemmista yhteisöistä. Itseään ei kannata polttaa loppuun turhan takia. Sellaisiakin työyhteisöjä on, jossa on tilaa ja eväitä antaa tunnustusta koko tiimille ja sen jäsenille heidän rehellisen työpanoksensa mukaan.

Kaikkia ongelmia ei voi muuttaa haasteiksi, joskus pitää vain ymmärtää astua sivuun ja luovuttaa.

Kokemuksista oppinut

====================

Näinhän tapahtuu todellakin paljon. Itse aikaisemmin harmittelin ko. asiaa, mutta se pisti ajattelemaan. Niinpä sisäinen hyvänolontunne on tärkeä. Mitä siitä, jos joku yrittää ratsastaa minun tekemisen kustannuksella. Minä voin aina puhua kuitenkin miten asiat oikeasti on tai oli, toisen pitää aina muistaa mitä on tullut aiemmin sanottua. Minulla oli aikoinaan hyvä esimies, jolta pari sanontaa on jäänyt mieleen.

"Tärkeintä on, että on itsensä kanssa sujut. Jos siis teet työn niin hyvin kuin pystyt, ole tyytyväinen." Kerran hän sanoi minulle " Tuo oli hyvä idea, mutta siitä puuttui yksi asia, se ei tullut minulta". Tämän hän sanoi positiivisessa muodossa, jolla hän arvosti alaisen ammattitaitoa.

Aina on ihmisiä, jotka nostavat itsensä jalustalle toisten kustannuksella. Jos se saa heidät tyytyväisiksi ja onnellisiksi, ollaan siitä mekin onnellisia, sillä meidän ansiotahan se on.

Kari Juhani

====================

Keksi jotain todella levotonta ja omintakeista ja kerro se vain tuolle ihmiselle. Katso kuinka nopeasti tulee palautetta, muut työkaverit tietysti mielellään ihmettelevät asiaa.

Leenuli

====================

Jos olet niin alistetussa suhteessa että et voi laittaa töidesi alle nimeäsi ja päiväystä vaan joku ns. esimiesasemassa vie sitä eteenpäin, niin laita ideasi työpaikan aloitelaatikkoon takoin päivämäärin ja kelloajoin sekä nimesi alle. Sellainen kai on monilla työpaikoilla ja ellei teillä ole tee siitä ensitilassa aloite, että sellainen laitetaan. Lisäksi että parhaat aloitteet ja ideat palkitaan joko kuukausittain tai ainakin neljännesvuosittain.

Mipani

====================

Hankala tilanne. Jatkuva epäreiluuden kokeminen kasvattaa vihaa ja katkeruutta sisälläsi, eli jo ihan itsesi henkisen hyvinvoinnin kannalta on todella tärkeää saada asia tasapainoon.

Onko mahdollista keskustella asiasta esimiehenne kanssa? Kun työkaverisi alkaa puhumaan töistä, niin keskusteluun voisi osallistua asiallisesti kommentoimalla sinun tekemääsi osiota, sillä sinähän tunnet sen parhaiten. "Tehdessäni sitä huomasin tämän seikan..." tms. voisi tuoda luonnollisesti esiin sen, että sinä olet tehnyt työn. Myös oman nimen lisääminen dokumentteihin yms. on suositeltavaa jos se on mahdollista tapauksessasi. Jos työkaveri erehtyy vaihtamaan oman nimensä sinun nimesi tilalle, teko on jo sitä laatua, että esimiehen on pakko puuttua siihen. Edes muokattu versio ei ole hänen vaan sinun nimesi tulee näkyä myös, ja hänen sitten muutoshistoriassa.

Ei ole riidanhaastamista jos pitää oikeutetusti puoliaan. Jos annat tilanteen jatkua puuttumatta siihen, työkaverisi jatkaa toimintaansa ja myöhemmin siihen on vielä vaikeampi puuttua. On myös vaarana, että itseltäsi pinna palaa totaalisesti joku päivä, ja se ei ole suotuisaa kannaltasi. Sinulla on oikeus viihtyä työssäsi ja saada oikeudenmukaista kohtelua.

Onnea uuteen työhön ja kovasti tsemppiä.

Päivi

====================

Ilmoitat ystävällisesti, mutta lujasti, että sinä teit sen homman. Ennakoi, kun saat tehtävän tehtyä, sano siitä heti. Jos tulee riita, et sinä ole sitä aiheuttanut, vaan öykkärimäinen työkaverisi. Ujous nurkkaan tai muuten sinun päältäsi kävellään eläkeikään asti.

Mekkala

====================

Ajatellaanpa asiaa toisinpäin. Jos sinä olisit se kunnian kaappaaja, niin mikä olisi pahinta mitä pelkää työpaikalla oman kunnian puolesta. Ja se kannattaa aina muistaa, nimittäin syyn ja seurauksen laki!

Keke

====================

Sanot kollegalle muiden kuullen, että toihan oli mun idea ... kerran kun se tekee, niin eipä kollega enää nappaa kunniaa toisten tekemistä töistä.

Mini

====================

Mielestäni kannattaisi ottaa asia rehellisesti asianomaisen ja sekä muiden kanssa puheeksi. Tällaisella henkilöllä on myös aikaa myöten taipumus jatkaa samankaltaista toimintaansa jos kukaan ei puutu siihen! Nopea toiminta saattaa keskeyttää kierteen ja tarvittaessa kannattaa ottaa yhteys ylempään tahoon jos muu ei auta.

Itselläni on lähinnä kokemusta erittäin hankalasta (esimiehen puoliso) työtoverista joka suureen ääneen moitti muiden työntekoa ja kukaan ei uskaltanut sanoa mitään. Kysyin rehellisesti häneltä kahden kesken asiasta ja hän meni suorastaan hämilleen. Sen jälkeen asiat alkoivat toimia. Vielä tuohon "uutena ja ujona" juttuun. Kannattaa vielä ajatella jatkoa siinä mielessä, että miten jaksat pidemmän päälle tilannetta jos et puutu asiaan. Rohkeutta!

Papu

====================

Kysyisin ihan hienosti meniköhän tämä juttu nyt ihan oikein.

Marjuska

====================

Asioista rahillisesti ja avoimesti keskusteleminen ei ole riitelemistä, vaikka niin useat ihmiset luulevatkin. Tämän epäreiluuden voisi ottaa puheeksi nimenomaan asianomaisen "kunniavarkaan" kanssa ja keskustella RAUHASSA hänen kanssaan. Jos käy niin, että ao. henkilö ei halua puhua. Vaadi keskustelua vaikkapa yhteistä, koko työporukan kanssa. Ole sitkeä ja älä luovuta ennen kuin asia on mielestäsi kuultu. Ole itse edelleen reilu, sillä kaiku vastaa niin kuin sinne huudetaan.

Liljuska

====================

Ei ole kokemusta

Sipu

====================

Ole kovana. Oikeus voittaa aina.

O

====================

Täytyy vain rohkeasti ottaa kunnia tekemistään töistä, piittaamatta ko. työkaverin loukkaantumisista. Sanoa vain kovaan ääneen, että minä sen tein.

Ellusca

====================

Joukolla vaan pomon puheille ja moiselle toiminnalle stoppi. Helpompi jos puhut muiden kanssa etukäteen, josko heillä on samansuuntaisia mielipiteitä. Ei tuommoista tarvitse sietää.

Mamma

====================

kerrot pomolle suoraan

Ippe

====================

Menisin esimieheni puheille ja kysyisin suoraan, miten toimia ja kertoa suoraan mitä on tapahtunut ja kuinka muut teistä työntekijöistä jäävät varjoon. Toimin itse esimiehenä, mutta olen minullakin on esimies ja olen käynyt suoraan kysymässä henkilöstöongelmissa häneltä ja on kannattanut.

Huom. Esimiehelläsi on vaitiolovelvollisuus eikä pyynnöstäsi hänen tarvitse kertoa kuka hänen luonaan on käynyt keskustelemassa asiasta jos haluat, ettei asiasta tule harmeja. Ei kannata jäädä jyrättäväksi, siinä laskee työmotivaatio ja muutenkin työyhteisö voi pahoin. Toivottavasti asiat ratkeavat.

Ansu

====================

Tilanne on joskus vaikea ratkaista, koska usein tuo 'kunnian korjaaja' on jollakin tavalla esimiesasemassa. Kun keskustelu ei asianosaisen kanssa tuottanut tulosta, käytin oikeuttani kertoa sivusta seuranneena tilanteesta seuraavaksi ylemmälle tasolle johtoportaassa.

Tuolloin kävikin ilmi ettei ollut ensimmäinen kerta, kun tätä tapahtui mutta nyt ylempi johto puuttui asiaan, ja 'väärinkäytökset' ainakin selvästi vähenivät.

Sakke

====================

Reilusti keskustelisin kyseisen henkilön kanssa ja sanoisin että olikohan asia nyt ihan noin.

Siru

====================

Ota yhteys sinun työkaveriisi jonka kanssa tulet toimeen ja keskustelet asiasta hänen kanssa. Työkaverisi on ehkä se jonka kunnian on tämä kolmas ottanut itselleen joskus.

Aikku

====================

Kannattaa hankkiutua tällaisten ongelma tapausten esimieheksi tai muuten valvovaan asemaan ja hellästi opastaa heidät oikealle tielle.

Matti Viikate

====================

Annan hänen kertoa ,kyllä muut työkaverit työpaikalla oppii tuntemaan tällaisen ihmisen. Yritin pärjätä tällaisen narsistin kanssa työpaikalla.

Marjatta

====================

Tämä on koettu omakohtaisestikin. Suosittelen ottamaan asian esiin esimiehen kanssa ja kertomalla että nyt kiitos ja kunnia menivät kyllä väärälle ihmiselle.

Kukas kissan hännän nostaa jollei kissa itse?

====================

Suu auki aina kun sapettaa! Hiljaiset jäävät aina jalkoihin ja joutuvat kärsimään. Rohkeutta, Tirlittan!

Pipsa

====================

Tyydyn tilanteeseen, koska tiedän että voin jossain vaiheessa näpäyttää asiasta työkaveriani!

Twister

====================

Minä jotenkin kautta rantain antaisin ymmärtää, että minä sen tein. Eli en antaisi muiden jäädä siihen luuloon, että tuo röyhkimys ansaitsee kunnian.

Todenpuhuja

====================

Tämä on aivan normaalia työelämässä. Tiedän henkilön, joka keräsi bonuksia töistään ja olisi saanut niistä kahden hengen Brasilian matkan täyshoidolla, mutta työkaveri sumpli pisteet itselleen ja lähti matkalle. Tuttavani sai myöhemmin hyvitystä asiasta 10000 mk näytettyään toteen tekemisensä.

Peku

====================

En tekisi mitään. Sillä olen hyvin vahvasti sitä mieltä että totuus ei pala tulessakaan ja tulee joskus ilmi. Siinä vaiheessa työkaveri on se joka ns. "menettää kasvonsa".

Eikka

====================

Onko harvinaista?

Monessa sopassa mukana olleena olen kokenut useammankin kerran ko. ilmiön. En välttämättä halua esittää, että itse olisin näin kokenut, koska sillä ei minulle ole merkitystä. Mutta kun vierestä huomaan, että tiimityöskentelyn tuloksena rehvastelevin, suulain, röyhkein on niin useasti vienyt itse ryhmän yhteisen kunnian, olen puuttunut asiaan seuraavasti: (olen ollut siis esimiestehtävissä).

- ensimmäisenä ole tietysti juhlistanut asiaa, koko tiimille, puuttumatta henkilöön.
- olen antanut kannustavat lausunnot koko tiimille, kertoen, miten ko. projekti lähti käyntiin ja miten se pilkottiin tiimille suoritettavaksi.
- korostin projektipäällikkönä väli tehtävien tulkintoja ja niiden ESITTÄJIÄ.
- lopuksi totesin työryhmän saavuttaneen annetun ajan puitteissa erinomaisen tuloksen ja asetetun tavoitteen saavuttamisen.
- tämän jälkeen on sitten syytä korostaa tiimin niitä henkilöitä, jotka TODELLA antoivat merkittäviä panoksia tehtävän onnistumisen kannalta.

Yleensä tuo suupaltti on jo aivan hiljaa ja toivoo olevansa jossakin muualla kuin tässä tilaisuudessa. Eli, ei kenenkään pidä itse alkaa ajattelemaan; kunnia kuuluu minulle jos kysymyksessä ei ole oma, henkilökohtainen työsuorite.

Esimiehen tulee havaita, yrittääkö joku koota kunniaa itselleen aiheetta ja ajaa hänet vain yksinkertaisesti takaisin tiimin sisään, sillä hän voi myös olla ratkaisevan hyvä henkilö. Nythän kysyjä asetti itse itsensä tämän henkilön edelle? Niinkö? Siispä; osoita edelleen sitkeästi ammattitaitosi, jonka varmasti osaava esimies huomaa. ÄLÄ sorru selän takana puhumiseen, sillä se on pahempaa kuin, uskotkaan! Vain itse näyttämällä ja ahkeroimalla saavutat varmasti ne tulokset, joita SINULTA odotetaan! Tai sitten teillä on muita ongelmia, jos ei osaamista "huomata"! Kaikkia ei voi rakastaa, mutta kaikkien kanssa tulee kyllä toimeen!

Kokin oppilaita, nyt eläkkeellä

====================

Hei Tirlittan. Minä olen joutunut aikanaan kokemaan saman kuin sinä. Minä keräsin rohkeutta ja menin puhumaan esimieheni kanssa asiasta, esimies oli reilu ja jäi tarkkailemaan tilannetta, kun tuli seuraava kerta että yökaveri halusi itselleen pisteitä, esimies sanoi: ”Myös työtovereillesi kuuluu kunnia, ilman heitä ei saavutus olisi näin hyvä, joten yhteistyöllä homma hoituu kotiin.” Näin asia ratkesi ja työkaverini lopetti pingottamisen esimiehen edessä.

Ansku/5

====================

Tuttu tunne. Voisitko pokkana kysyä, miten päädyit tähän tulokseen? Kysy mitä me muut teimme?

Uteleva

====================

Kokoontukaa kaikki, joita asia koskee yhteen vaikkapa kahvilla ja ottakaa asia rakentavasti esiin. Kertokaa, että teistä tuntuu siltä, että hän ottaisi kunnian teidän tekemistä töistä. Ilmaiskaa, miten toivoisitte jatkossa meneteltävän ja keskustelkaa, mitä hyötyä tällaisesta menettelytavasta itse kullekin olisi. Kysykää, mitä mieltä hän itse on asiasta? Miettikää yhdessä, voisitteko jatkossa ryhtyä toimimaan ehdottamallanne tavalla tai tulisiko mieleen jotain yhdessä ideoitua tapaa.

Kabanossi

====================

Rehellinen puhe voi auttaa.

sd

====================

En välitä. Oikeus tulee ilmi myöhemmin. "Rehellisyys maan perii."

Irma

====================

Ehkä ko. työkaveri ei ajattele vievänsä kunniaa vaan on vain tyytyväinen kun ”meillä niin sujuu”? Muussa tapauksessa jätä esille kahvihuoneeseen tai työtilan pöydälle jotkut nimetyt pikku kiitokset.

Olkoon se työhön tai vuodenaikaan tai mihin vain liittyvä, vaikka karkkiaskit, kunhan sinä vilpittömästi kiität muiden kyseisen työn onnistumiseen osallistuneita. Mukana kiitos kaikille - taas tehtiin hieno projekti. Jos ko. kunniavaras-työkaverin nimen alla lukee ”kiitos ideoinnista, ilman sinua en olisi päässyt alkuun” on viesti selvä kaikille.

Katja

====================

Tätä on kaikilla työpaikoilla. Vaikka kuinka yrittäisit kertoa johdolle, ei auta mitään. Kuitenkin loppujen lopuksi tälle "suurelle tekijälle" kalahtaa joskus omaan nilkkaan. Nauti vaan töistäsi.

Klaara

====================

Tuttu juttu. Itse päätin olla välittämättä ja uskoin maailman oikeudenmukaisuuteen, että jonkun on joskus huomattava kuka nämä työt on tehnyt. Ja kun se päivä tuli, työkaverihan menetti kaiken sen "viekkaudella" hankitun kunnian ja gloorian. Luotettavuuden takaisin saaminen ei onnistu enää koskaan. Ei muuta kuin teet oman työsi edelleen yhtä hyvin ja sopivissa paikoissa voit kertoa ihan huomaamatta esimiehellesi, että "niin silloin kun tein tämän jutun, huomasin..." Älä tee tekemisestäsi numeroa, mutta muista kukas kissan hännän nostaa kuin kissa itse. Tsemppiä.

pv

====================

Sinun epäreiluus itseäsi kohtaan on myös kummallista. Työkaverisi joka ottaa kunnian muiden tekemistä töistä on röyhkeä. On sinun tehtäväsi tehdä rajasi selväksi hänelle. Niitä hän selvästi etsii toimiessaan noin. Ja varmaan toiminut jo pidempää, koska siihen on suostuttu. Rohkeus on hyve jota kannattaa harjoittaa. Tee kantasi selväksi jo nyt työsuhteen alussa, sillä myöhemmin asian korjaaminen vain vaikeutuu, koska hyväksymällä epäreiluuden nyt annat siihen tavallaan suostumuksesi. Voimahalaus Tirlittanille!

Sari

====================

Voit vihjailla niin totuus paljastuu, jonkin ajan päästä.

Ellu

====================

Keskustele suoraan esimiehesi kanssa.

Tirppa

====================

Näitä tällaisia ihmisiä tuntuu valitettavasti aina olevan - ottavat itselleen kunnian, tekemättä itse mitään. Ovat röyhkeitä ja suulaita ja voimakkaampia persoonia - joilta se käy. Sopivan tilaisuuden tullen, vaikka myöhemminkin kertoisin asian itse taikka muiden työkavereiden kanssa eteenpäin - uutena työntekijänä on totta, että sitä arkailee, eikä tahtoisi aiheuttaa epäsopua - niin epäreilulta kuin se tuntuukin, että itse ei ole tehnyt mitään väärää.

Rohkenisin uskoa ja luottaa siihen, että totuus selkenee joku päivä - ja tuolloin ko. henkilö saa olla helisemässä tekemästään vilpistä toisia kohtaan! Yksin jos on tuollaista henkilöä vastaan on hankalaa, varsinkin uutena työntekijänä - mutta jos ja kun henkilö aiheuttaa jatkuvasti toiminnallaan tuollaista, niin ryhmässä se tietoisuus ja kapina-henki varmasti saadaan nousemaan ja tilanne kuntoon.

Kirsi

====================

Koettaisin tämän röyhkimyksen selän takana kunnostautua niin, ettei hän saa otettua kunniaa itselleen.

Varmaan myös käytökselläni osoittaisin, ettei tuollainen epäreilu peli tuo ystäviä.

Salaviisas

====================

Työkaveri kuitenkaan tuskin itse saa sitä kunniaa kantaa - useimmiten työpaikoilla tiedetään hyvin ne, jotka tällaista harrastavat. Silti tiedän tunteen: epäreiluus kirvelee, mutta toisaalta nolottaa vähän huutaa väliin: "minäpäs sen tein, eikä toi". Olisiko jotakin tapaa, jolla pystyt merkitsemään tai leimaamaan työsi? Sitä on vaikea sanoa, miten, tuntematta tehtäviesi luonnetta. Kirjallisia tehtäviä voi merkitä piiloisesti, lähettää ne esim. sähköisesti useammalle ihmiselle samalla kertaa omasta postista ja omalla nimellä.

Yksi vaihtoehto on aina suora kohtaaminen. Sanot työtoverille ilman sarvia ja hampaita - etkä ajattelekaan, että se mikään riidanaihe olisi - että sinusta näyttää kuin tämä työtoveri olisi nyt ottamassa kunnian jostakin nimenomaisesta tehtävästä, jonka juuri sinä olet tehnyt, ja että se tuntuu epäreilulta. Jos siitä tulee riitaa, ongelma on siinä päässä, ja ongelma saattaakin olla jokin muu kuin se mitä pinnalta näyttää.

Mamaha

====================


Kannattasi semmoinen ihminen pudottaa aika äkkiä maan pinnalle.

Iines

====================

Ajan kuluessa varmasti raivostuisin ja sanoisin suorat sanat kenelle kunnia oikeasti kuuluu.

Nini

====================

Näin sattuu usein ja jopa niin, että pomo on se joka nappaa kunnian. Kyllä siinä voisi jo rykäistä ja muistuttaa , että annetaanpas kunnia sille, jolle se kuuluu.

Pirjo

====================

Ottaisin asian puheeksi kysymällä mikä minun osuuteni siinä olikaan?! Kaikella ystävällisyydellä tietenkin.

Tuija

====================

Tee toisille, kuten toivoisit itsellesi tehtävän. Hyvä ohjenuora.

Kaikki se hyvä mitä teet, kertaantuu monin kerroin kuin myös päinvastoin. Ei heti, ei samassa muodossa, eikä välttämättä samalla tavalla. Päästän irti ja nousen tilanteen "yläpuolelle".

Merja

====================

Puutun aina asiaan, ellei se ole merkityksetöntä.

Matt Touch


====================Ladataan kommentteja...
© 2017 Positiivarit Oy Vaihde (03) 882 160 Faksi (03) 882 1622 E-mail: positiivarit@positiivarit.fi Toteutus: Luovanet Oy Toimitusehdot      Käyttöehdot