Ma 24.4.Pertti, Albert, Altti, Albert,...» Onnittele sähköisellä kortilla!
Hae
Uteluarkisto


"Kohteliaisuus ja hyväntuulisuus ei maksa mitään.
Miksi se kuitenkin on niin monelle niin tavattoman vaikeaa?"


Vastauksia 356 kplJaahas, tuohon on monta syytä, tässä pari: Sitä on aina valmiina puolustusasemissa, kun turpiin tulee kuitenkin. On ainainen kiire ja riittämättömyyden tunne. Haluan jakaa myös pahaa oloani ja risomista. Mutta ei ole yhtään syytä, miksi en voisi toimia toisin ja aloittaa sen vaikka nyt tänään.

Satu


Kohteliaisuus ja hyväntuulisuus voi olla monelle vaikeaa, koska oma elämä juuri silloin on vaikeaa. Toisin sanoen ottaa päähän omat asiat, niin ole siinä sitten hyväntuulinen ja kohtelias.

Raija


Koska he eivät tiedä että siitä saa hyvän mielen itsekin.
Talvisin terveisin kauniista maisemasta!

Tarja


Nuorison kohdalla arvelen, että se johtuu siitä, että oikeata mallia käyttäytymiselle ristiriitaisessa tilanteessa ei ole tullut ja silloin "iskee huono käytös päälle". Eli huono olo kaadetaan toisten niskaan, eikä ymmärretä, että se ei ole mikään ratkaisu.

Mariza


Kohteliaisuuteen niin, kuin sen puuttumiseen on tietty monia syitä. Opitut käytöstavat; joillekin kerta kaikkiaan ei kotona ole opetettu edes niitä muutamia sanoja, joita toiset taas käyttävät päivittäin, kuin suoraan selkärangasta: Huomenta, kiitos, ole hyvä, anteeksi, mukavaa päivänjatkoa, oven aukaisu jne. Itse asiassa juuri heille joille sitä (huomaavaisuutta) ei ole opetettu lapsena ei ole ollenkaan vaikeaa olla "epäkohtelias"; välttämättä he eivät edes koe olevansa sellaisia. Tavoistamme meidät tunnetaan ja varmaan moni tarkkaavainen huomaa ympäröivänsä itsensä ihmisillä, jotka ovat mahdollisimman samankaltaisia. Olen koettanut käyttäytyä hyvin ja uskon, että sen palkitsevuus on varmaankin vahvistanut ominaisuutta. Ihmettelen välillä ihmisten välinpitämättömyyttä; miksi äly on valjastettu pikemminkin töykeyteen, vaikka kaikkien luulisi tietävän, ettei epäkohteliaisuus vaadi mitään lahjakkuutta?

Eräässä työpaikassani naiskollega oli viimeistä päivää työssä ja hän oli sanonut toimituksen esimiehelle, ettei halua mitään puhetta. Tuosta tietämättä kirjoitin sähköpostilla tälle esimiehelle mitä haluan lausuttavan tästä, niin monien pitämästä työkaverista. Hän sitten rohkeni lukea koko henkilökunnan läsnä ollessa tuon "nimettömän" puheen, koska se ei ollut hänen omansa. Tilaisuudesta poistuessamme eräs naiskollega tuli vierelleni ja sanoi tunnistaen: "Vain sinä voisit kirjoittaa jotain tuollaista". Käytös, kohteliaisuus on meille sormenjälki, signeeraus, joista kaltaisemme meidät tunnistavat.

Vaan korreloivatko nämä asiat; jos et ole hyväntuulinen, et voi olla kohtelias, vai voitko? Uskon, että "ruokkimalla" itseään, eli olemalla kohtelias saavutat ja opit myös hyväntuulisuutta. Vaikka lapsuudesta hyvät/huonot tavat varmaan kumpuavatkin, niin olisi nurjaa väittää, ettemme opi mitään vanhetessamme. Persoonallisuushan on paljolti "annettu tekijä", eikä kaikkeen voi vaikuttaa eli jos ei koe pilaavansa ilmaa, niin ei kai sitten omasta mielestään niin tee. Muistan useampaankin otteeseen kuulleeni eri tahoilta: "No kun mulla on tällainen temperamentti". Ikään, kuin olisi hyvä peruste olla hetken epäkohtelias ja sitten palata, kun itselle sopii kunhan on saanut purettua syyttömiin koko lastin;D)

Helpottaa ajatella; jos joku on pahansuopa, niin pitäköön hyvänänsä; miksi yrittää "väkisin" ottaa pois sellaista mistä hän ei halua luopua? Emme voi muuttaa muita ja oma esimerkki jää ainoaksi oljenkorreksi pyrkimyksessä lisätä muutospaineita. Jokaisen hyvin käyttäytyvän voi vain toivoa pitävänsä itseään osana laajempaa kollektiivista valintaa, joka yrittää omalla esimerkillään muuttaa joitakin epäkohteliaita "toisinajatteljoiksi".

Jari J, Lahti


Suomalaisten sosiaaliperimään kuuluu pelko epäaitoudesta. Kohteliaisuuden pelätään olevan yliampuvaa. Pelätään myös mitä kohteliaisuuden kohde mahdollisesti ajattelee, jospa vaikka luulee kohteliaisuuden taustalla olevan omien itsekkäiden pyrkimysten. Siis yhden pienen kohteliaisuushetken taustalla asennevammainen "aivomyrsky" ja estyneisyys, ujous, arkuus...

Kisu


Kohteliaisuus ja hyväntuulisuus vaatii loppuen lopuksi kykyä olla epäitsekäs, toiset huomioonottava. Tämä on nykyajan itsekeskeiselle "minä-minä" -ihmiselle usein vaikeaa.

tyytyväinen


Yksi syy taitaa olla juuri siinä, että ei ymmärretä, että ilmaiset asiat ovat juurikin ne kaikkein arvokkaimmat, koska niitä ei voi millään rahamäärällä ostaa!

Someone


"Luulen että ihmiset luulee, että heistä irtoaa itsestä pala pois ja siirtyy toiselle, tätä toista vahvistamaan."

Pia


Kohteliaisuus on sitä että auttaa pulassa olevaa, antaa vanhempien mennä hissistä ensin, päästää kassajonossa ohi sen jolla on vain yksi tavara. Kohteliaisuus on muiden huomioon ottamista, mutta aika vähän sitä näkee. Itse pyrin siihen koska siitä tulee hyvä mieli. Se on sellaiselle vaikeaa, joka ei ole sellaista koskaan kokenut, ja tässä maailmassa varmaan kokee ennenkin sitä huonoa käytöstä, kuin hyvää. Siihen kun oppii, niin ei muusta tiedä.

Hyväntuulisuus on sellaista, jota ei voi vaatia jokaiselta joka päivä siten että jaksaisi päivästä toiseen tsempata muita. Hymyn ei tarvitse olla korvissa koko ajan, mutta tähänkin liittyy kohteliaisuus siten, ettei mukavana olo maksa mitään. Ihmiset liian herkästi moittivat sellaista joka ei hymyile, mutta se ei vielä merkitse hyväntuulisuutta, vaan se, miten suhtautuu yleensä elämään. Tuskin itsekään hymyilen jatkuvasti mutta olen iloinen ja hyväntuulinen, kaikesta huolimatta. Sellainen joka on kasvanut oloissa, jossa hyväntuulisuus on lapsellisuutta, tuskin iloaan näyttääkään.

Ronja


Meillä on tämä kohteliaisuus-opiskelu vielä keskeneräinen. Hymy on helpompi toteuttaa, kuin sanat.

NAPPI A


Juuri siksi, etteivät ne maksa mitään. Monet arvostavat vain rahalla mitattavia asioita. Ilmaisia asioita pidetään arvottomina

Lissu


Ihmiset, jotka eivät ole sinuja itsensä kanssa, ovat ryppyotsaisia, itsekkäitä ja ilkeitä toisia kohtaan. Heillä on alituinen kiire ja tarve saada aina kaikki palvelu heti. OTA TOINENKIN HUOMIOON. ASETU TOISEN ASEMAAN HETKEKSI, niin huomaat huonon käytöksen

Kultsi


Myötätunto tuntuu olevan katoavaa rikkautta. Ihmiset ovat itsekeskeisiä ja lyhytjänteisiä eikä osata pysähtyä toisen ihmisen tarpeiden äärelle. Myötätunto ja joustava minuus on tärkeätä valttia millä tahansa alalla, missä tahansa ihmissuhteessa - etenkin vuorovaikutusklikeissä :). Toisaalta mietin, että ihmisillä on myönteisyyden arvokkuudessa oppimista. Ei ymmärretä mikä lahja on toisen ihmisen palvelemisessa ja auttamisessa, epäitsekkyydessä. Ihmisten pitäisi pyrkiä saavuttamaan läsnäoloa ja rauha, jolloin myös hyväntuulisuus saa valtaansa kun ei koko ajan murehdita seuraavaa hetkeä tai seuraavaa päivää. Näin myös palvelualalla ja niin myös ihmisen kaikessa elämässä.

Voima läsnäolosta 75


Ehkä ihmiset ovat niin omien huoliensa ja vaikeuksiensa ympäröimiä, etteivät he huomaa olevansa huonotuulisia. Pitäisi huomata toinen ihminen ja hänen hyvät puolensa ja kun itse on iloinen, toisenkin on vaikeaa olla mörökölli!

Siru


Miten toimittaja sen itse toteuttaa, minä aloitan taas tänään olemaan kohtelias. Toivottavasti muistan tämän vielä viikon päästä.

SeniorPatu.


Meitä risoo se, kun tiedämme maailman mielenvikaisuuden, emmekä kuitenkaan kykene vastustamaan sen houkutuksia niin kuin sisimmässämme haluaisimme.

Maru


Uskon puute.

Comeikka


Luulen, että omassa elämässä joku asennekysymys risoo heidän kohdallaan, että se väkisinkin paistaa heidän lävitseen ja näin heijastuu heidän käyttäytymiseensä. Hymyyn kuitenkin vastataan yleensä hymyllä, ja tavat tarttuvat. Toiset ovat luotuja/ luonnostaan persooniltaan sellaisia, että nauttivat siitä kun näkee toisen pettyvän tai epäonnistuvan.

Hessu


Vanhaa Kari Suomalaista mukaellen: Kohteliaisuutta ja hyväntuulisuutta ei ole Stokiksella myynnissä

Hermes


Eivät monet ihmiset ole lukeneet positiivareita, niin siksi. Ihmiselle on niin luontaista että toisen ihmisen esittämä ajatus tarttuu häneen. Usein ne ei positiiviset ihmiset ovat kovaäänisiä ja kerkiävät tartuttaa pahan mielen jo toisiin ennen kuin me positiiviset olemme kerinneet sanoa mitään ja usein pelätäänkin sanoa, että olen onnellinen jne. ettei vain pahoitettaisi niiden mieltä, jotka eivät ole onnellisia. Olemme siis väärässä paikassa kohteliaita.

Ancki


Se on siksi vaikeaa, koska sitä ei ole saanut osakseen koskaan. Ole sinä ensimmäinen, joka jaat sen lähimmäisellesi!

Minna


Jos itsellä ei ole kaikki asiat kondiksessa, on vaikeaa olla toiselle ihmiselle ystävällinen. Ihminen, joka ei itsensä kans´ sinut. ei osaa ottaa toista huomioon!

karo


Oma elämäntilanne saattaa olla huonossa jamassa ja turhautuneisuus purkautuu muihin syyttömiin ihmisiin. On vaikeaa ymmärtää, että loppujen lopuksi se, että teet toisille hyvän mielen vaikka ihan pienillä teoilla niin sillä on Sinullekin suuri seuraamus. Pahimmassa tapauksessa voit jopa saada itsesi hyvälle tuulelle ja asiat rupeavat järjestymään helpommin, ilman stressiä.

Nepa


Joillakin perusilme on suupielet alaspäin, josta näkee jo kauas, ettei ainakaan häneltä saa mitään kohteliaisuutta osakseen, hyväntuulisuudesta puhumattakaan. Heillä se on aivan tavallista, niin uskomatonta, kuin se onkin. He eivät huomaa aiheuttavansa varsinkin itselleen pahaa oloa.

ttuulia


Itselleni ne ovat itsestään selviä asioita. Olen kuitenkin usein miettinyt sitä, kun vastaani tulee ihmisiä suupielet alaspäin. Ehkä heillä on vain huono päivä, olen järkeillyt. Samoin kun joku törmää vahingossa, olen itse useimmiten se, joka pyytää anteeksi. Kai se vaan on tämän kiireisen ajan aikaansaannosta? Ei ehditä eikä viitsitä huomioida muita. Ennen kaikkea kohteliaisuuden oppiminen alkaa jo kotikasvatuksesta ja vanhempien esimerkistä

emma-mummi


On vaikea kokea samaistumista, Jos ei ymmärrä, että koko elämä ja kaikki asenteet sekä asiat ovat meidän jokaisen omalla "pururadalla" korvien välissä.

Wilhelmiina


Siksi kun kaikki positiiviset ajatukset ovat jääneet ajatuksiin alimmaisiksi.

Mummeli


Kun vaikkapa kerran saa kohteliasta ja hyväntuulista palvelua, alkaa itsekin semmoista jakaa. Kokeile vaikka!

Sari

Meille jotka olemme täyttäneet 50 v., kohteliaisuus oli itsestään selvää. Onko tullut omille lapsille opetettua ns., hyvät käytöstavat johon kohteliaisuus kuuluu? Hyväntuulisuus-hymyn kautta hyvää mieltä toiselle. Hymyileminen koetaan hyvin usein negatiivisena palautteena: onko minussa jotain vikaa kun virnuilet. Vai haluutko turpiin? Ja jos saa hymystään tuommoisen palautteen, ajattelee - enpä hymyile sitten

Rosie


Ko. hlö ei ole kokenut sitä hyvän mielen tunnetta, jonka saa itselleenkin, kun on toiselle kohtelias ja hyväntuulinen, eli antaessaan saa, pitää paikkansa, eikä menetä mitään. Samalla on luomassa mukavaa ja myönteistä ilmapiiriä omalta osaltaan.

RitvaKK


Asenne ratkaisee siinäkin. Esimerkkinä voin kertoa aamuisesta kävelylenkistäni. Lunta pyrytteli ja jalkakäytävä oli aurauksen jäljiltä liukas. Lähestyimme autoilijan kanssa yhtäaikaisesti risteystä, hän pysäytti autonsa riittävän välimatkan päähän ja minä heilautin kättäni kiitokseksi. Molemmille jäi hymy kasvoille tapahtuman jälkeen. Se on niin pienistä asioista kiinni.

Maiju


Jatkuvasti ei kai kukaan ole hyvällä tuulella, mutta kohtelias ja avulias voi olla aina. Päätös toimia näin riittää. Kohteliaisuus saa aikaan kohteliaisuutta ja hyväntuulisuus palaa.

MaSi


Tosi vaikeeta, kun on itse masentunut ja mikään ei kiinnosta.

Ritu57


"Niin metsä vastaa kun sinne huudetaan". vanha sananlasku pitää usein paikkansa. Myös se, että kohtele ihmisiä samalla tavalla kuin toivot itseäsi kohdeltavan

Eijukka


Se on luonnekysymys ja itsetunnosta myös, minulle se on helppoa

Eikka


Meillä on kaikki liian hyvin, emmekä enää huomaa sitä. Huonot tavat, valitus, jatkuva kiireen kertominen, ei jaksa -tyyli tarttuu. Se on kuin trendi, näin kuuluu olla muka olla. Mutta olisi reväistävä irti itsensä siitä ja huomattava, kuinka hyvin kuitenkin moni asia on, sanottava myös sille ainaiselle valittajalle, että oletko ajatellut, että moni asia on kuitenkin hyvin? Itse olen ottanut tavan hymyillä, lenkkeillessäni ja sanon hei tai päivää. Se on kiva, kun ihmiset ovat alkaneet vastaamaan, ei kaikki. Mutta kyllä liian paljon on ynseitä ihmisiä palveluammatissa jne., että pian alan kysymään, että onko sinulla huono päivä, tai miten sua vois auttaa, kun ollaan kuin viimeisessä lovessa ja kuin neula olis just takapuoleen tuikannu! Kun kuulee 2v lapsen olevan vakavasti syöpäsairas, niin asiat ja niiden tärkeys muuttuu. Silloin alkaa nähdä muutakin, kuin itsensä ja oman navan.

mummi53


Viime vuosisadalla hyvyyttä alettiin tulkita jopa heikkoutena. Oli coolia olla välinpitämätön. Nyt mennään taas valoa kohti, kiitos mm. Positiivareiden.

Kari Nikander


Tämän päivän ihmiset ovat niin täynnä itseään, niin kauhean minäkeskeisiä.

mummeli


Ihmiset eivät ole (vieläkään) oivaltaneet, että kohteliaisuus ja ystävällisyys tulee moninkertaisena takaisin. Ei ehkä heti, mutta varmasti vielä jonakin päivänä. Juuri välittömän hyödyn tavoittelu estää kohteliaan ja ystävällisen käytöksen. Mutta ihan oikeasti: ei kohtelias ja ystävällinen käytös ole ollenkaan vaikeaa. Itse asiassa se on oiva työkalu kanssakäymiseen monenlaisten ihmisten kanssa.

Tiitu


Mallioppiminen puuttuu - eli jos sinua ei ole kohdattu/ kohdeltu ystävällisesti et osaa itsekään olla ystävällinen muille. Sama toimii onneksi myös päinvastoin.

Pikku Myy


Siksikin, että useimmat "elomme matkaajista" kokevat asian liiaksi vain omakohtaisena - odotetaan mielellään positiivisuutta ja huomaavaisuutta itseänsä kohtaan muiden taholta itseensä kohdistuen, vaikk´ei itse sen myönteisyyden eteen mitään tehtäisikään - se on todella vaikeata! Olisi aina tiedostettava se tosiasia, että niin metsä vastaa kuin sinne huutaa! Asenne ratkaisee - AINA! Haluan tuoda framille, että elämän kaikki arvot kunkin kohdalla riippuvat ensisijaisesti itsestämme lähtevistä asenteista! Voikaa kukin hyvin tykönännekin!

Efraim


Muuta ajatuksesi niin muutat elämäsi.

Suksee


Koska se selvästi ärsyttää niitä ihmisiä, jotka eivät tuota ominaisuutta käytä. Ovat niin tottuneet elämään laput silmillä, etteivät ymmärrä, että kaikilla se ominaisuus ja tapa on jo kuitenkin ihan vain käytettävissä. Kunpa nämä kaksi asiaa leviäisi koko Suomeen, ihan niin kuin virusaalto, ja hups' Suomi alkaisi säteilemään. :D

Daalia


Empaattisuus itseä ja sitä kautta kanssakulkijoita kohtaan puuttuu! Kun itsellä ei ole hyvä olla, on sitä vaikea esittää ulospäinkään. Oikea Asenne ratkaisee tässäkin tosi paljon!

IP


Ihmiset haluavat saada kaikelle tekemälleen vastineen. Asioita mitataan rahassa, ajassa, numeroina ja lukuina. Kohteliaisuus ja hyvän tuulisuus ei maksa mitään, mutta ei ole sanottua että niillä myöskään saisi mitään vastineeksi.

Tintti


Halu säilyttää arvokkuutensa, olla omissa oloissaan, varmistaa sen ettei ole lähelle tuppautuneita, saa olla omissa oloissaan ei kaikille ystävyys ole ehkä tarpeellista.

Anneli


Olisiko ihmisillä niin kiire ja paljon asioita päässä ettei katso positiivisilla silmillä maailmaa. Jos ei paahtaisi niin täysillä huomaisi monta hymyä ja myös antaisi itse.

Inkeri

Lyhyesti ja ytimekkäästi sanottuna kohteliaisuuden puute on kotikasvatuksen puutetta. Hyvät tavat ja toisten huomioiminen pitäisi opettaa lapselle jo hyvin pienenä.

Pipsa


Kun olet kohtelias ja ystävällinen muille, niin sinullekin ollaan yleensä ystävällisiä ja kohteliaita. Saat samalla hyvänmielen itsellesi

Pianko


Ei viitsitä olla mukavia tai, jos on itseä kaltoin kohdeltu, niin ajatellaan antaa samalla mitalla takaisin toisille. Sitten me suomalaiset kait ollaan niin juroja, varsinkin talvisaikaan ja pimeän aikaan yleensä.

ANJUSKA


Ollaan niin itsekriittisiä ei välitetä muista.

Tupuna


Kaikki eivät oo ottaneet sitä tavakseen.

ViPuEnator


Monesti olen tätä asiaa itsekin miettinyt... Näitä asioita pitää tietoisesti harjoitella, niin hyvänmielen tuottamisesta toisille tulee tapa. Ja on hyvä oivaltaa, että siitä tulee itsellekin hyvä olo, kun jakaa hyväntuulisuutta ja kohteliaisuutta. Mutta jos on itsellä paha olla, ei pysty/halua jakaa iloa toisillekaan. Tai kateuskin voi olla syynä.

tanssityttö


Kappale voi säteillä vain sellaista energiaa, mitä sillä on.

sanoi insinööri


Me ihmiset olemme niin erilaisia. Johtuuko se sitten kotikasvatuksesta tai esimerkistä, ei sitä voi tietää. Minusta on ihanaa pysähtyä ja jutella vanhempien ihmisten kanssa.

Ejala


Ota tavaksi hymyillä kohdatessa tuttavan tai naapurin. Älä pura huonoa tuultasi muihin. Hengittele rauhallisesti, vaikka tilanne olisi tressaava. Lausu joku ystävällinen toivotus.

Siri


Ihmiset tekevät asioista liian vaikeita ja katsoo vain omaan napaansa. Jos katsoisi hiukan nenäänsä pidemmälle ja näkisi kokonaisuuden eikä huolehtisi muiden asioista tai asioista jotka ei edes itselle kuulu. Nauttisi elämästä! Niin.

Mia S.


Kohtelias osaamme olla kaikille. Hyväntuulisuutta suomalainen ei osaa näyttää muille, on vaan suu mutrussa :(

Sirpa


Jostakin syystä he eivät tohdi ottaa vastaan sitä hyvänolon tunnetta, mikä siitä itselle tulee. Surullista.

Hilkka K


Kohteliaisuus ja hyväntuulisuus on "halpuuden" vuoksi kaikkien saavutettavissa, jolloin ne eivät voi olla pelkästään minun omaisuutta jolla pääsisin kerskumaan...

Pali ukki


Tapaa ei ole vain opittu tarpeeksi hyvin!

-allu

Suomessa on totuttu, ettei fiksut hymyile vieraille tai tervehdi. Esim. Kanadassa aamulenkillä pikku kaupungissa sai hymyä ja tervehdyksiä muilta, joita tapasi matkalla. Mukavaa. Kaikki ne jotka ovat olleet kohteliaita tietävät, että se kannattaa. Itselle tulee tosi hyvä olo, että on voinut jotenkin piristää ja auttaa..

Silmät avoinna tien päällä.


Kohteliasta ja hyväntuulista ihmistä pidetään teeskentelijänä. Ei kukaan voi oikeasti olla iloinen ja ystävällinen kaiken aikaa. Olen sen omakohtaisesti kokenut, mutta silti jaksan olla iloinen ja ystävällinen. On tosi raskasta olla aina synkällä mielellä... Positiivisella asenteella asioilla on tapana järjestyä :)

Maria


Minua risoo, kun aikuiset ihmiset eivät käytä heijastimia, eihän lapsetkaan opi käyttämään. Pimee ihminen tulee pimeen koiran kanssa vastaan. Tulen siitä niin pahalle päälle, että tekis mieli rähjätä ei kohteliaasti vastantulijalle tai takanakävelijälle.

pirkitti


Mitä harvemmin kohtaat kohteliaan ihmisen, sitä harvemmin muistat jakaa omaa kohteliaisuuttasi ympäristöösi.

Ex-Asiamiespostiyrittäjä


Minua ei riso tämä asia, mutta olen murheellinen siitä, kun on niin paljon tyytymättömyyttä, vaikka siihen ei olisi lainkaan aihetta.

Marjatta


Kun on kohtelias ja hyväntuulinen, tulee vetäneeksi ihmisiä puoleensa liian lähelle. Me suomalaiset tarvitsemme ympärillemme turvallisen tyhjän tilan ja tämä onnistuu valitettavasti parhaiten kun roikuttaa suupieliä ja näyttää pahantuuliselta. ;)

Kirsi


No sehän on syntymähulluutta ja kaiketi siten geeniperimää.. tuo hyväntuulisuus. Kohteliaisuus tulee kotoa.

virveli


Puuttuu uskallus näyttää hyvää tuultaan. Sulautuu mutrusuuna massaan, ikävää.

hangon keksimainos


Hyvä Ystävä, lähestyn sinua Tommy Tabermannin ajatuksin: ”Ihminen tarvitsee ihmistä ollakseen ihminen ihmiselle, ollakseen itse ihminen. Lämpimin peitto on toisen iho, toisen ilo on parasta ruokaa. Emme ole tähtiä, taivaan lintuja, olemme ihmisiä, osa pitkää haavaa. Ihminen tarvitsee ihmistä. Ihminen ilman ihmistä on vähemmän ihminen ihmiselle, vähemmän kuin ihminen voi olla. Ihminen tarvitsee ihmistä.”

Hyvä Ystävä, kannattaa muistaa Victor Hugon Ajatus: ”Rakkaus on puun kaltainen, se kasvaa itsestään, tunkee juurensa syvälle koko olemukseemme ja viheriöi edelleen sydämen raunioillakin. Käsittämätöntä on, että tämä tunne on sitä elinvoimaisempi, mitä sokeampi se on. Kaikkein voimakkain se on silloin, kun sillä ei ole mitään olemassaolon syytä.”

Kun virta katosi minusta, (viisi aivoinfarktia) niin opin ymmärtämään ystävyyden merkityksen, opin ymmärtämään sinun arvosi ja sinun merkityksesi. Sinä olet lääkkeeni, sinussa on parantavaa voimaa, voimaa joka on lääkärin läheisyyttä voimakkaampi. Toivoisin, että sinä istut vierelläni, vaikka näkymättömänä mutta silti voimakkaasti tunnettavana. Siksipä voimme pohtia yhdessä erilaisia näkökulmia elämästä ja sen arvoista.

Mikä on nuoruuden salaisuus? Salaisuus siihen, että voitamme ajan patinan mielessämme. Ulkoinen kuoremme kärsii kaikesta kosmetiikasta huolimatta, mutta kuinka tärkeää on mielen pysyminen nuorena? Pysyäkseen nuorena on naurettava ja löydettävä huumorin aihe joka päivälle. On oltava unelma, jota kohti etenee, olkoonkin että se on mielemme nuoruuden säilyttäminen. Leikki on lapsen työtä, se kuuluu normaalisti henkiseen hyvinvointiin. Meidän tulisi leikkiä koko elämämme ajan, jotta emme tulisi vanhoiksi. Siispä elä ja nauti hetkestä, tässä ja nyt, tunne onni siitä, että elät onnellisena Istuthan vielä vierelläni. Olenko muistanut sanoa sinulle, että sinä olet elämäni suola ja sokeri minulle? Tämäkin pohdiskelu onnistuu paremmin kanssasi kuin yksinäni. Katsokaamme mitä Aristoteles sanoo ystävyydestä. ”Aristoteles kutsuu onnellisuutta suurimmaksi hyväksi ja tekojemme päämääräksi. Onnellisuus on hyvää elämää ja hyvää toimintaa. Aristoteleen mukaan ystävyys kuuluu kaikkein tärkeimpiin asioihin elämässä. Ystävyys on luonteenhyve että hyveellistä” Ilman ystävyyssuhteita elämämme on hyvin ikävää. ”Aito ystävyyssuhde perustuu pikimmin ystävyyden osoittamiseen kuin sen vastaanottamiseen.” Kohdallani koen ystävyyden saamakseni lahjaksi.

”Ystävyys ja sitä kautta läheisesti muistuttava yksimielisyys pitävät valtioita koossa vahvemmin kuin oikeudenmukaisuus.” Kun ystävyys pystyy pitämään koossa valtioitakin, se varmasti kykenee pitämään koossa myös yksittäistä ihmistä.

Lähde: (Aristoteles) Valtiotieteellisen tiedekunnan valintakoe, kesä 2006, käytännöllinen filosofia.

Hannu


Ehkäpä emme ole itseemme tyytyväisiä!

Anne


Oma saamattomuus...

Usein turhautunut


Koska kaikki eivät ole saaneet kasvatusta, johon nuo kaksi kaunista asiaa kuuluisivat.

Mappe85


Mielestäni nämä tavat unohdetaan, koska tuijotetaan vain omaan . Ja paljolti on vika kotikasvatuksessa. Tapoja ei korosteta enää. Minkä kotona oppii, niin sen myös luontevasti hallitsee muualla. :)

Liisa


Toisilla on sellainen "luonnevika", että aina pitää näyttää nyrpeää nenää. Vaikka sisimmässään joskus voisikin "mieli mettä keittää", ei uskalla antaa sitä ulos. Toinen asia on tämä jatkuva kiire ja stressi. Ei jaksa olla kohtelias ja hyväntuulinen. Itse olen jo pidemmän aikaa ottanut sen asenteen, että vaikka stressi painaa, otan sieltä sisältäni sen kohteliaisuuden ja hyväntuulisuuden esiin, ennen kuin kommentoin kenenkään kanssa. Sitä paitsi stressi on lievittynyt, kun on kohtaamisasenne kohdallaan; tervehdys, hyvänpäiväntoivotus ja mahtava hymy. Ja jos hyvin sattuu, vielä tilanteeseen sopiva letkautus.

Risto


Pitäisikö asennetta muuttaa?!

Pirre


On helpompaa käpertyä itseensä kuin levittää hyväntuulisuutta ja kohteliaisuutta muille. Ehkä se ettei itseään hymyilytä estää levittämästä hyväntuulisuutta muille. Kokemuksesta tiedän että todella kannattaa ja kohteliaisuudella saa osakseen parempaa palvelua ja hymyä mikä auttaa arjessa.

Harri


Asenne ratkaisee - aina!

Yrittäjä


Moni ihminen nostaa itsensä muiden yläpuolelle ja pitää itseään parempana. Ajattelevat, että turhaa lässytystä, ei kiinnosta :(

ViiVi


Ihmisen välinpitämättömyys toisesta; vain minä itse olen tärkeä.

Katja


Koska me suomalaiset olemme yksinään viihtyviä jöröjukkia. Jos olisimme kohteliaita ja hyväntuulisia niin vaarana olisi että tartuttaisimme nuo hyveet muihin ihmisiin ja emme ehkä saisikaan olla enää yksin ja yksinäisiä!

Ansku


Koska on jäänyt sitruunavaihde päälle.

Leena


Jokin asia(t)ovat omassa elämässä pielessä, ja sen saa tuntea "nahoissaan" lähimmäinen, vaikka tuntematon, ts. kateus ---> sinulla ei tarvi/saa olla sen paremmin asiat kuin minullakaan ja ollaan töykeitä ja ilkeitä toisille ihmisille. Tai toinen asia: Ollaan niin itsekkäitä ja itsekeskeisiä, että ei omasta mielestään tarvitse kohdata/huomioida toista ihmistä millään tavoin, minä minä minä itse... Kolmas kohta: Pidetään omasta mielestä itseään niin paljon parempana kuin toinen on esim. koulutuksen perusteella ja tätä näkee paljon....

Pikkumyy


Asenne ratkaisee.

Lolita


Olemme niin jäykkiä ja kiireisiä, emmekä huomaa mitä kohteliaisuudella saisimme aikaan.

anihele


Jos emme ole lapsena saaneet lahjoja, emme osaa vanhempanakaan helposti antaa. Jos meitä ei ole lapsena halailtu, emme osaa vanhempanakaan helposti halata, samoin on tämänkin asian laita,,, ei meillä ole sitä tapaa/kulttuuria. Minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa.

MANTU


Jos et ole itsellesi kohtelias, et pysty olemaan sitä muillekaan. Luulottelet itsellesi jatkuvasti, kuinka toiset ehkä aliarvioivat sinua, ja silloin ei huvita olla hyväntuulinen. Lakkaa asettamasta ajatuksia muitten päähän ja suhtaudu toisiin, kuten toivoisit itseesi suhtauduttavan.

Juhon mummo


Monet ovat päässeet elämässään "paremmille päiville" kieroudella ja pitävät itseään nyt rikkaina, mutta ovat sisäisesti köyhiä ja ahneita. Vain itse rehellisin keinoin onnistuneet ovat kohteliaita ja hyväntuulisia ja heillä on avara sydän. He auttavat köyhiä ihmisiä ja osallistuvat erilaisiin keräyksiin ja eri järjestöjen tilaisuuksiin.

Minä vain


Suomalainen ei osaa nauttia elämästä. Vanhemmat eivät osaa opettaa lapsia kiittämään ja olemaan kohtelias. Ainainen kiire ja se tuttu suomalainen kateus ovat myös syynä tähän. On vaikeaa olla onnellinen jos koko ajan pitää kadehtia sitä, että naapurilla menee niin paljon paremmin. Se mitä aikuinen tekee tai jättää tekemättä heijastuu myös lapsiin.

Pirkkeliini


Liikaa kiirettä, suorittamista ja tehokkuutta. Elämästä nauttiminen on jäänyt sivuseikaksi.

Helinä


Saattaa olla niin, että "nyreän" ihmisen olotilaan toisen hyväntuulisuus jopa ärsyttää. Ei jaksa iloita jos kotona on vaikeaa ja muutenkin kaikki asiat ottaa päähän. Ei ole ihmisen hyvä olla ei. Paremmin jaksaa jos iloitsee pienistäkin asioista päivän kerrallaan.

Rva iloinen


Ehkä tämän päivän vaatimukset ovat liian korkealla ja ihmiset ovat tosiaan väsyneitä, silloin ei vaan jaksa. Varmaan kaikki jälkeenpäin katuvat käytöstään. Niin ainakin haluan uskoa - ilman uskoa ei ole tulevaisuutta.

Mummi


Monet ihmiset ovat tänä päivänä niin ahdistuneita ja käpertyneitä omiin huoliinsa, etteivät yksinkertaisesti jaksa olla hyväntuulisia ja kohteliaita vaikka haluaisivatkin olla.

Lisbeth


Ettekö ole koskaan oppineet tuntemaan antamisen iloa?

Mumma


Olemme niin täynnä vaatimuksia, tavoitteita, "pitää-täytyy" -komentoja ja stressiä, että kasvomme eivät kerta kaikkiaan taivu hymyyn eikä suustamme pääse sanoja "kiitos, ole hyvä, anteeksi, hyvää työpäivää." Ja se on todella sääli....

Merja


Sitä suu puhuu mitä sydän on täynnä. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Jos haluaa itselle hyvää kohtelua, on syytä itse tehdä oma osuus ja aloitteellisesti aloittaa se hyväntuulisuus itsestä eikä odottaa sitä muilta.

uudestisyntynyt


Pelko kohdata aidosti toinen ihminen tunteineen päivineen. Kun ihminen ei halua kohdata toista ihmistä omien pelkojensa takia, on helpompi kävellä kylmästi ohi.

Päivi


Voip olla monesta seurausta...

Onko hlön oma elämä näköalatonta?
Onko tallattu yhtä ja samaa polkua pitkään ja hartaasti?
Onko oma polku tapahtumaköyhää?
Onko katkeruus jäänyt päälle? Elämän tapahtumat ja koukerot läpikäymättä?
Onko omanarvontunnossa ja tuntemisessa kipukohtaa?
Onko vääristynyt ego/narsismia, muita ylenkatsova?
Silloin jää helposti yksin ja siitä seuraa yksinäisyyttä jota kompensoidaan korostamalla itseään töykeydellä ja pahantuulisuudella, jotta tulee huomatuksi?

Hassua. Olen nimittäin juuri ko asiaa oikein pohtimalla pohtinutkin. Olen itse terveydenhuoltoalalla työterveyshoitajana ja juuri vaihtanut työpaikkaa sairaalaan sairaanhoitajaksi tämän hetkisen vaativan elämäntilanteeni vuoksi.

Ja on suorastaan pelottavan merkille pantavaa, että sairaalassa työssä vuosia, vuosikymmeniä olevan ihmiset ovat jämähtäneet kuin suolapatsaat.

Hymyyn ei todellakaan vastata kuin TODELLA hyvin harvoin, ei sitten vaikka vain itsepintaisesti hymyilet ja nauratkin toiselle puhuessasi.

Olenkin juuri tässä päättänyt että vielä minä saan tietyt ihmiset itselleni hymyilemään takaisin. Minullehan se on helppoa kun olen vain määräaikainen hoitsu, eli teidän etten ole "elinkautisessa"..
Siltä nimittäin sairaalatyöntekijöiden ilmeet nykyään näyttävät, kuin olisivat lusimassa elinkautistaan, olivat he siten siistijöitä, hoitsuja tahi lääkärikuntaa.

Olen ollut sairaalamaailmasta poissa 13v ja yksityisellä puolella työssä sen ajan. Ja voin sanoa että siitäkin aikajanasta voisi kirjan kirjoittaa... Hullua ja hurjaa on meno yksityisellä terveyden/sairaanhoito sektorilla.

32v on tätä alaa nyt takana työelämässä ja mieli hinkuu vielä tekemään montaa asiaa ja lusikkaa pitää vielä moneen keitokseen koettaa sovitella.

Elämännäkemystä kertyy aina kun ylittää itsensä, aina jää plussan puolelle. Vaikkei sen hetkinen tapahtuma juuri tapahtumahetkellä herkulta tuntuisikaan!

Joten näin nyt tuumaan ja enpä voinut olla vastaamatta tähän just nyt niin ajankohtaiseen kysymykseen! :)

Satu K.


Olemme liian itsekkäitä, emmekä asetu toisen osaan. Heti kun asetumme, huomaamme tuottamamme ilon, jonka saamme itsekin.

Eppu


Ihmisiä näyttää risovan se, että ovat tahallisesti järjestäneet itselleen rahaan tukeutuvan järjestelmän ja mammonan haalimisen. Siinä sitten hermoillaan miljoonia laskiessa. Minua taas risoo se köyhänä eläkeläisenä, että asunnossa ei saa tehtyä sellaisia muutoksia, jotka helpottaisivat jokapäiväistä elämää. Rahaa ei ole kuitenkaan ostaa toimivaa asuntoa, koska hinnat ovat karanneet pilviin. Joulun alla kuvasin ja tein joulukortit tietokoneella. Tyttö ja poikahiiri istuivat kuusen oksalla. Jaoin niitä, sitten kukkakauppaan, parturille, kaupan tädeille ym. Kyllä me naurettiin ja heille tuli hyvä mieli. Minusta ei koskaan tiedä, mitä tulee tapahtumaan tuolla asioilla ja kulkiessa, kyllä meillä niin hauskaa on ollut. Olen soittanut haitaria: vanhainkodissa, terveyskeskuksessa, ym. Saanut jäykemmätkin mukaan. Minusta ei koskaan aikuista tule.

rampeta


Kohteliaat tavat opitaan mielestäni kotona. Jostain syystä nykyisin näin ei tapahdu. Hyväntuulisuus on tietty synnynnäistä, mutta voi sitä opetellakin. Mutta ystävällisyyteen Suomessa jotkut suhtautuvat omituisesti. Luullaan sitä joksikin muuksi. Ehkä siksi ihmiset turvautuvat yrmeyteen, se on suojakilpi.

Sofia


Me suomalaiset olemme tunnetusti jöröä kansaa, joten emme osaa näyttää tunteitamme.

Anja


Meistä on tullut itsekeskeisiä meille itselle kaikki heti. Emme halua antaa mitään ilmaiseksi toisille. Onneksi ihan kaikki meistä ei ole vielä niin itsekeskeisiä että kohteliaisuutta ja hyvän tuulisuutta vielä riittää jaettavaksi kaikille, myös niille jotka eivät itse ole hyväntuulisia ja kohteliaita.

pupu59


Itse olen noita molempia yleensä aina - vaikea vastata mutta luulisin että kateus on osasyy....

iines65


Johtunee luterilaisesta kasvatuksestamme; iloa ei saa näyttää, tyhjän nauraja jne... Lisäksi pelkäämme kohteliaisuutta, sillä jotkut kokevat sen heikkoudeksi.

matias


Onnen puuss´on kolme oksaa: usko, toivo, rakkaus.
Yhden niistä sulle taitan, se taitaa olla RAKKAUS.-

Saara Anneli


Suomalainen on niin ujo, ettei puhu kuin kysyttäessä eikä silloinkaan liikoja. Eikä uskalleta näyttää tunteitaan vaan mieluummin ollaan huomaamattomia. Pitäisi muistaa, että hymy palkitsee - hymyile niin toinenkin hymyilee sinulle:)

Helena65


Joskus vain omat huolet ovat niin suuria, että kohteliaisuus/huomaavaisuus unohtuvat. Kun kohtaat tällaisen ihmisen, voisit kysyä mikä on hätänä

suurihuoli


Ihmiset vatvovat omia "mukamas" ongelmia koko ajan päässään ja sitten se kel onni se onnen kätkeköön, ettei vaan kukaan luule, että mulla menisi paremmin = olisin kadehtimisen kohde, josta taas tulisi lisää ongelmia. Hehee..

Veera-Saara


Koska se ei kuulu suomalaisuuteen.
Tai hyvä tuuli saattaa tarttua - valitettavasti

päivi


Ystävällisyys on vaikeaa, koska se vaatii, että suhtaudut positiivisesti ja uteliaasti kaikkeen ympärilläsi. Myös muihin ihmisiin. Jos on kipuja, vastoinkäymisiä tai muita hankaluuksia, on helpompi murjottaa tai käpertyä itseensä kuin hymyillä, olla ystävällinen ja sanoa kohteliaasti vaikkapa huomenta.
Kiire, stressi, paineet ja vastoinkäymiset eivät ole vähentyneet, päinvastoin. Nyt koetaan vastoinkäymiseksi, kun ei esimerkiksi heti löydy kaapista oikeita vaatteita, matto on mennyt lysyyn tai ulkona sataa....
Kun ohitamme pienet vaivat tai harmit nopeasti, voimme jakaa ympärillemme hyväntuulisuutta ja pelastaa monenkin päivän ilmaisella hymyllä tai kohteliaisuudella. Kun otamme rennommin ja huumorilla elämän pikku ongelmat, levitämme ilmaista hyvää ympärillemme.

Maxu


Koska oma napa on monelle niin tärkeä, että sen ulkopuolelle näkeminen, eli toisen ihmisen huomioiminen, on tavattoman työlästä.

Ratsiope


Kukaan ei ole kunnolla herätellyt ja ravistellut kyseisiä ihmisiä.

kehäkukka


Positiivinen asennekin peritään. Jos sitä ei saa kotoa ja tahtoo sen itselleen, voi sen hankkia ihan itse.

Katri

Koska ihmiset ovat niin itsekkäitä

Kaarin


Kiire ja keskittyminen omiin asioihin tekee meistä kuuroja ja sokeita, ujous ja arkuus sanattomia. Aina emme vain löydä sanoja ilmaistaksemme itseämme.

Eeva


Positiivisille, ulospäin myönteisesti suhtautuville kaikki lähimmäiset ovat arvostettuja ja heitä on aina ilo kohdata. Kahvikin maistuu paremmalta toisen seurassa.

Risto

Olisiko niin, ettei kukaan ole vähään aikaan ollut tälle henkilölle kohtelias tai hymyillyt - ehkä hän ei muista, miten olla kohtelias tai hyväntuulinen ja miltä se tuntuu ... Myös sanonta "Kel´ onni on se onnen kätkeköön" on piintynyt monien mieliin ja saattaisi olla syy positiivisuuden piilotteluun - se on surullista.

Aurinkoinen


He eivät ole tajunneet että oman pahan olon saa parhaiten purettua pumppaamalla hyvää ympärilleen.

Rami


Tämän päivän kiireinen ja stressaantunut ihminen ei aina ajattele taikka tajua kuinka paljon kanssaihmisiltä saa vastakaikua kun oma käytös ja kohteliaisuus on kunnossa.

Kurso


Suomalaisilla on suurin syy, jos joillain menee hyvin herättää kateutta. Itse ajattelen, että saa mennäkin, ei se ole minulta pois

tuula


Kuvitellaan, että olisi tyhmä ja kiltti kun on kohtelias. Ja toisaalta kuvitellaan myös, että mikäli on ilkeä, tympeä, aggressiivinen, olisi jotenkin ÄLYKÄS.  Asia on juuri päinvastoin, sillä JOKAINEN on tarpeeksi tyhmä ollakseen ilkeä ja huonotapainen.

Lapinnoita


Niin monet ihmiset joutuvat pinnistämään voimansa äärirajoille hoitaakseen perheensä, työnsä ja kaiken muun velvollisuuteen haiskahtava. Koko elämä on täynnä jatkuvaa muutosta ihan rutiiniasioissakin, eli jatkuvaa uuden oppimista. Vaatii varsin paljon, että pystyy irrottamaan ajatuksiaan ihan vaan "turhuuksiin". Monilla on vaikeuksia erottaa toisistaan turhat ja tärkeät asiat nykymaailman tietotulvan vyöryessä joka tuutista päälle. Kun "suodattimet" toimii ja pystyy välttämään turhat stressitekijät, voi hoitaa omat hommansa rennon tuntuisesti ainakin ja kyllä hymyt ja vitsitkin silloin ihmisestä irtoo.

Jatta


Sitä se on usein minullekin, mutta joka päivä yritän opetella ja muistaa, että se ei todellakaan maksa mitään!

Sirpa


Jos se maksaisi ehkä se toimisi paremmin. Tai siitä maksettaisiin. Tai johtuu kasvatuksesta...

Unnukka


Ihmisen elämäntilanne saattaa olla sellainen että ei jaksa olla hyväntuulinen ja kohtelias. Sairautta, työttömyyttä, ihmissuhde asiat ym... Pitäisi pyrkiä olemaan kuitenkin hyväntuulinen olipa tilanne mikä tahansa se helpottaa omaa oloa eikä tuota pahaa mieltä muillekaan.

Siiri


..niin metsä vastaa kuin huudetaan... se on unohdettu tyystin.. nykyajan ihminen odottaa,e ttä jos sinä olet minulle ensin kohtelias, vasta sitten voin minä olla sinulle...itsekeskeisyys on lisääntynyt jo pienillä lapsilla...minäeka, minulle kaikki.. missähän empaattisuus on tänään?

Eskarinopettaja


He eivät ymmärrä, miten nuo positiiviset adjektiivit vaikuttavat.

Tuula


On helppo olla peilinä muille eli vastata samalla mitalla. Väsymys vie joskus voiton, tyytymättömyys iskee tai kulttuurimme on enemmän melankolinen. Itsesyytös hyppää eteemme vastoinkäymisissä ja mielemme vie meidät melankoliaan, silloin ympäristö jää huomiotta (hyväntuulisuus unohtuu). On monia mielenkiekuroita, jotka saa valtaan. Siksi on hyvä aloittaa aivopesu omalla kohdalla ja hokea, että olen onnistuja ja valitsen tänään hyväntuulisuuden =)

Naurussa suin


Kiire ja elintasokilpailu vie ilon elämästä ja aiheuttaa kateutta, eikä jakseta huomioida toisia ihmisiä positiivisesti.

Tupuhupu


Se on silloin vaikeaa, jos se ei ole luontaista. positiivisuus tulee ihmisestä itsestään ja se lisää iloista ja kohteliasta asennetta myös kuulijalle.

einisinikka


Sitäpä itse myös useasti mietin. Heidän mielestään on kai hyväksyttävää olla töykeä eikä tarvitse huomioida muita ihmisiä. Joskus tekisi mieli kysyä kyseisiltä ihmisiltä, mitä menetät jos edes joskus huomioit muut ihmiset hyväntuulisella ja kohteliaalla käytöksellä?

Murmeli


Kun kuuntelen työtovereitani ja heidän mielipiteitään, niin he varmaankin pelkäävät, että se on heiltä itseltään pois. mieluimmin ollaan hapannaamoja ja epäkohteliaita. Eivät ymmärrä, että asiahan on aivan päinvastoin. Kun annat kohteliaisuutta ja hyväntuulisuutta, niin myös itse saat sitä.

Titta


Luulen että suurin syy on ujous. Vierastetaan ihmisiä joita ei tunne ja siksi käyttäydytään pidättyväisesti eikä uskalleta hymyillä saatikka puhua vieraille ihmisille.

Juha 62


Kohteliaisuus ja hyväntuulisuus vaatii asennetta: toisen ihmisen huomioon ottamista, sitä, että osaa ajatella asioita myös muiden kannalta kuin omaltaan. Se on taito, joka on ensin kehitettävä, eivätkä kaikki ihmiset siihen koskaan pysty.. Lisäksi joutuu ottamaan riskin, että tulee kohdelluksi silti huonosti - kenties pilkatuksi, jos vastapuoli ärsyyntyy siitä, että ei saa murinoilleen vastakaikua. On siis oltava vahva ja laajakatseinen että pysyy vastoinkäymisissäkin positiivisena. Luovuttaminen olisi monesti paljon helpompaa, ainakin hetkellisesti.

Liisa


Usein tuntuu, että hyväntuulisuus ymmärretään muita parempaan myötätuuleen pääsemisestä elämän merillä. Sellainen herättää helposti kateutta. Kukapa sitä haluaisi olla kateuden kohde. Kun kääntää ajatuksen niin päin, että valittajat voivottelevat saavutusten ja myötätuulen hintaa siinä missä hyväntuuliset nauttivat tuulesta siihen pääsemisen hintaa isottelematta, on jo hyvässä matkassa kohti hyväntuulisuutta. Vaivaa ja sitoutumista se vaatii jokaiselta, että matka taittuu. Kun vielä kääntää ajatuksen kateudesta niin päin, että kateuden kohde on paras opas itselle siitä, miten päästään toivottuun tulokseen, alkaa valittaminen ja voivottelu tuntua ajan ja vaivan hukkaamiselta. Kannattaa alkaa ottaa oppia siitä, kenelle on kateellinen. Hän tietää jo, miten myötätuulen saa purjeisiin. Ja kateuden kohde voi olla rinta rottingilla ylpeä opas muille.

Päivi


Me pelkäämme ettei meille olla yhtä ystävällisiä ja kohteliaita. Se saa meidät pelkäämään pettymistä.

Piipa


Ihmiset eivät useinkaan uskalla olla noita asioita, koska pelkäävät vastausta... On varmasti monta muutakin syytä. Ja eikö siinä tule etulyöntiasema: mä kerkesin ensin olla töykeä, mä oon voitolla?!!

Helkky


Hyväntuulinen ihminen on ärsyttävä. Sillä on asiat paremmin kuin minulla, näin ehkä ajatellaan. Kohteliaalla ja hyväntuulisella ihmisellä on jotain enemmän kuin minulla. Elämän kova kilpajuoksu tappaa hymynkin. Meillä menee liian hyvin. Ja kyllä tavat periytyvät ja tulee äidinmaidossa. Jos ei ole ollut tapana hymyillä eikä olla kohtelias toiselle, minkäs teet. Hymy aamulla ventovieraalta ihmiseltä niin päivä on pelastettu. Ja sama toisinpäin.

smiling eyes


Niin metsä vastaa, kuin sinne huutaa.

Kevätaurinko


Suomalaisilla on käsitys, että ystävällisellä palvelulla alennat itsesi palveltavaa huonommaksi. Tai vastavuoroisesti monet kuvittelevat, että hyökkäävällä tyylillä saa nopeampaa ja parempaa palvelua. Suosittelen, kummasakin tapauksessa, joskus kokeilemaan huumorilla höystettyä ystävällistä lähestymistapaa. Sekä itselle, että toiselle tulee mukava mieli ja asiat hoituvat vallan sukkelasti. Tässäkin tapauksessa vanha sanonta: Niin metsä vastaa kuin sinne huutaa, pitää 120% paikkansa.

Ansku


Vanha sananlasku on paikallaan: "Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan"

Katinka


Monella on jollakin tapaa henkisesti sen verran paha olo, että kaikenlainen huomaavaisuus toisia kohtaan patoutuu tuon olon taakse.

Tomaatti


Oma paha olo puskee lävitse ja se singotaan eteenpäin ja lisäksi kulttuurissamme yhä vähemmän kiinnitetään huomiota toisten huomioonottamiseen ja kunnioittamiseen. Ja lisäksi pidetään "oikeutena" negatiivisten mielipiteiden ilmaisua.

Anita


Lapselle ei ole kotona annettu esimerkkiä toisen huomioimisesta. On vain opetettu kieltämällä, ja vanhemmat ovat "pelänneet" hemmottelevansa lasta jos kiittäisivät hyvistä töistä, sen sijaan on aina vain kielletty tekemästä sitä tai tätä. Lapselta on puuttunut kannustus. Malli hyväntuulisuuden ja kohteliaisuuden hyvästä vaikutuksesta ihmisten kesken on puuttunut.

Mummu


Tänä päivänä ei mitään saa ilmaiseksi ja siksi ei haluta myöskään mitään ilmaiseksi antaa. Kun seuraa alle kouluikäisiä lapsia ja kuuntelee heidän lausuntojaan, niin ymmärtää esimerkin merkityksen. Mitä vanhemmat edellä, niin sitä lapset perässä. Tämä pätee ihmeellisen hyvin myös aikuisiin ihmisiin!

KaleJ


Nykyään kaikilla on kiire joka paikkaan, ainakin mukamas. Haluamme selviytyä kaikista tilanteista mahdollisimman äkkiä ja vähällä vaivalla. Silloin on perusilme naamalla, jumitus päällä, emme näe mihinkään kuin vain sinne minne olemme menossa, emme ihmisiä ja asioita ympärillämme. Lisäksi kaikki asiat stressaavat, ihan pienetkin millä ei oikeasti ole väliä. Stressi + kiire niin se purkautuu ikävästi :(

itsekkin tähän sortuva, mutta asian tiedostava ja muutosta tekevä


Ihmisten itsekkyys on lisääntynyt. Jos ei saa jostakin itselle hyötyä tai iloa, miksi sitten jonkun muun pitäisi päästä siitä nauttimaan. Tosiasia kuitenkin on, että ilahduttamalla toisia, saa ilon tuhatkertaisesti takaisin.

Heinäsirkka


Ihmiset odottavat itseltään aivan mahdottomia eivätkä ole läsnä omassa elämässään. Eletään menneisyydessä tai tulevaisuudessa, mutta ei tässä hetkessä, päivässä, tilanteessa... on vain aina kiire jonnekin... Kun tällaisen ihmisen sitten "pysäyttää" ystävällisyydellä niin hän herää kuin unesta. Joskus onnistuu saamaan hyväntuulisen kumppanin, joskus taas epäonnistuu ja ihminen on entistä pahantuulisempi.

Marjatta


..."huono päivä".... jäänyt päälle!!!

marja


Kun sairaalan henkilökunta etuilee keppien kanssa kulkevia vanhuksia sairaalan pysäkillä

Hatanpää


Jos ei ole itse vastaanottanut kohteliaisuuksia, eikä positiivista energiaa, ei ymmärrä niiden mielialaa kohottavia vaikutuksia, eikä tule edes ajatelleeksi, miten paljon pystyisi itse vaikuttamaan lähiympäristöönsä omaa asennettaan korjaamalla.

Petunia


Positiivareiden huoneentauluista löytyy tähän vastaus:
"Yksi laulu voi sytyttää hetken,
yksi kukka voi herättää unelman.
Yksi puu voi panna alulle metsän,
yksi lintu voi ennakoida kevättä.
Yksi hymy voi aloittaa ystävyyden,
yksi kädenpuristus kohottaa sielun.
Yksi tähti voi johtaa purtta merellä,
yksi sana voi kehystää päämäärän.
Yksi ääni voi muuttaa kansakunnan,
yksi auringonsäde valaisee huoneen.
Yksi kynttilä karkottaa pimeyden,
yksi nauru voittaa synkkyyden.
Yksi askel on aloittava jokaisen matkan,
yksi sana aloittaa jokaisen rukouksen.
Yksi toivo kohottaa mielialasi,
yksi kosketus voi osoittaa huolenpitosi.
Yksi ääni voi puhua viisaasti,
yksi sydän voi tietää mikä on totta,
yksi elämä voi olla erilainen,
se on näet sinusta kiinni."

Kuka uskaltaa aloittaa...?

Daisy


Sydämen kyllyydestä suu puhuu.

Einari


Jokaisella meistä on jäänyt syvälle mieleen ja sieluun omasta menneisyydestä tunne-elämän taakkoja kannettavaksi, kellä enemmän, kellä vähemmän (huonoa, epäoikeudenmukaista kohtelua yms.). Mitä enemmän niitä mukanaan kantaa (ilmenee pahana olona) sitä vaikeampaa on toisille olla asiallinen ja iloinen, koska se oma paha olo hallitsee niin omaa mieltä, ettei pysty/halua toisíllekaan hyvää jakaa, kun ei koe sitä itsekään...eli se oma paha olo pitää siirtää toisille, koska siten tunteen harhassa olettaa oman pahan lievenevän tai ei kestä, että toinen voisi hyvin, kun ei itse sisällään voi hyvin. Kun on tai opettelee olemaan sisäisen maailmansa kanssa sujut ja sinut, niin silloin pystyy jakamaan sitä hyvää ympärilleen, mitä sisällään itsekin kantaa! ...Näin se vaan menee...

mevito


Tee itsellesi selväksi, mitä haluat elämältä, tee realistinen suunnitelma: miten saavutat sen, mitä haluat? Mieti, mitä oikeasti tarvitset ollaksesi onnellinen. Onni on lopulta aika pienistä asioista kiinni.

Kuuntelin vähän aikaa sitten erästä työesittelyä, jossa kuulija koetettiin saada ajattelemaan negatiivisesti omasta elämästään, jotta esittelijän työ näyttäisi houkuttelevalta: liian vähän aikaa itselle, rakkaille; liian vähän rahaa, mahdollisuuksia elää. Luvattiin, että saan elää ansaitsemallani tavalla, minusta tulee menestyvä ja saan paljon rahaa, kun aloitan kyseisen työn.

Totesin mielessäni esittelijän väittämiin seuraavaa: minulla on aikaa juuri niin paljon kuin sitä itselleni järjestän. Rahaa on niin paljon kuin saan työstä, johon olen tyytyväinen. Jos en ole, teen asialle jotain. Mahdollisuuksia on juuri niin paljon kuin oma mielikuvitukseni niitä tuottaa - ja sehän tuottaa.

Kaikki on kiinni minusta itsestäni. Kun perusta on kunnossa, on varaa olla kohtelias ja hyväntuulinen. Oma kohteliaisuus ja hyväntuulisuus ja palaavat korkojen kera takaisin, sekin on koettu moneen kertaan. Laita siis hyvä kiertämään - maksuton sijoitus, joka tuottaa enemmän kuin mikään rahasumma :o)

Tuija


Suomen olosuhteet. Pitkä ja pimeä talvi saa pään painumaan ja suupielet alas. Ilonaiheita on vaikea löytää tällaisena vuodenaikana. Meitä ei ole opetettu hymyilemään, ja otamme oppimme vanhemmiltamme joilla ehkä on ollut vielä vaikeat ajat. Asenteemme on vanhanaikainen ja turhan naurajista jopa varoitettu...
Minä-minä -meininkiki on hyvinkin yleistä monissa paikoissa, eikä ajatella, ettei ole täällä yksin. Ihmettelen ihmisten moukkamaisuutta joka päivä! Itse asiakaspalvelussa ne ihmiset jotka ovat ilkeimpiä, ovat haastavimpia asiakkaita, ja vähitellen hekin ovat oppineet ystävällisiksi, tai ainakin vähemmän ilkeiksi. Kun palvelen heitäkin ystävällisesti, eivät he vuosikausia kehtaa olla hankalia. Jokainen saa energiaa siitä, kun saa toisen ihmisen hymyilemään ja se on kantanut työssäni jo yli 30 vuotta!

maaza


Risoo - kun täytyy oikoa aikuisten ihmisten työntekoa ja vielä neuvotella kuinka monta tuntia se nyt olikaan viimeviikolla ja oliko se perjantaina 8 vai 5 tuntia. Miksi "moraali" on kadonnut näissä piireissä?

Kodin rakentaja


Olen tehnyt asiakaspalveluhommia liki 30 v, eikä minulla ole ollut vaikeaa olla kohtelias ja hyvän tuulinen. Kotona opittuja taitoja. Yli vuoden sairasloman jälkeen palasin vuoden alusta töihin, sain jopa ihmettelyjä siitä, että jaksan olla aurinkoinen ja hymyilevä kohteliaasta puhumattakaan.

Aila


Valitettavasti oma paha oli, huolet, stressi ja murheet olettavat meidän antavan luvan negatiivisuuteen. Ehkä emme kestä silloin muiden hyväntuulisuutta?;)

BisaNte


Ei puhu eikä pussaa. Kel onni on se onnen kätkeköön.

Sitte xs


Niin moni on hukannut sisällään olevan lapsensa.

jaana


Geenivika : )

Katjuska


He eivät vielä ole oppineet että he itse hyötyvät siitä kaikkein eniten

bs


Hyvät käytöstavat ja hyväntuulisuus ovat katoavia luonnonvaroja ihmisten keskinäisessä kanssakäymisessä tänä päivänä; alituinen suorittaminen, kiire, stressi, välinpitämättömyys senkun lisääntyy ja yhteys omaan itseen häviää. Pehmeys ja hyvyys joutuvat koetukselle kovien arvojen edessä. Silti, hyväntuulisuus ja kohteliaisuus pelastaa monen päivän. Ensimmäiseksi ihan omasi, ruoki sitä :)

Telle


Tuota olen miettinyt itsekin. Voi olla että ihminen on ujo, ylpeä, välinpitämätön omaan napaan tuijottaja. Se on niin henkilökohtaista. Sen olen huomannut, että kun itse tervehdin, niin että kanssaihminen kuulee sen, ei ole kovin monta jättänyt vastaamatta. Hymyyn vastataan hymyllä, minäkin. Hyvän mielen ja iloisen ilmeen saaminen on niin pienestä kiinni, moi, kiitos, heippa, nähdään jne...

Tuula


Huomenta ja hyvää sellaista! Sauli Niinistökin on huomannut teidän hyvää tuulta ja toisen huomioonottavan sivuston ja arvosti sitä vaalimainoksessaan tv:ssä! Huomaa, jos hyvää tuulta ja hymyä jaat, et voi välttyä siltä itsekään.

Marita


Asenne sen ratkaisee :)

Ellu


Koska emme ole itse tottuneet saamaan hyvää palautetta ja kohtelua. Mutta aina voi opetella! Minulla on onnekseni ystäviä ja työkavereita, jotka ovat jo pitkällä tällä tiellä. Heidän kanssaan on ollut ja on hyvä opetella.

Tarja S.


Voisiko vastaus olla Suomen ankarat olosuhteet? Lähes puolet vuodesta on pimeää ja kylmää, meistä on kasvanut ikävä ja nyreä selviytyjäkansa. Kesällä jaksetaan tervehtiä ja jopa jutella toisten kanssa, kun muutaman kuukauden saamme nauttia lämmöstä ja auringosta. Näistä realiteeteista huolimatta, positiivisuuskasvatus niin kodeissa kuin kouluissa on tarpeellista, jotta nyreys ja epäkohteliaisuus saataisiin nujerrettua tulevien sukupolvien osalta.

Siiri


Olemme kuin peili ja käyttäydymme samoin kuin muut käyttäytyvät meitä kohtaan. Siispä olemalla kohtelias ja hyväntuulinen tartutamme sen myös muihin ihmisiin.

Sirkka


Empaattisuuden puute, juuri sitä ihmistä kohtaan joka on lähelläsi. Suremme aikuisia ja lapsia jotka ovat kaukana meistä ja joihin emme voi vaikuttaa välittömästi. Unohdamme sen vierellä olevan ihmisen jolle voisi ihan hyvin antaa pienen palan hymyä. Ihmisen, jonka kanssa olemme ehkä päivittäin tekemisissä kotonamme. Hänelle tulee tuiskittua ja viestitettyä elekielellä omaa huonoa oloa joka jatkuu edelleen vaikka oven sulkee ja jatkaa matkaansa toisten joukkoon. Pahaolo jatkuu ja saa jatkumoa ja koko ympäröivä yhteisö alkaa olemaan huonovointinen.

Kun yllätän itseni auton ratin takana kiukkuisena parkkipaikan menetyksen johdosta... mietin " Miksi kiukkuan? Mitä saan ? " Hymyilen vaikka väkisin itselleni taustapeilistä ja pikkuhiljaa olo rauhoittuu ja parkkipaikka löytyykin ihan hyvästä paikasta ja kävelykin on vain lyhyt hetki elämästäni.

Yksi syy on myös kiire ja pakko päästä juuri nyt ja sekunnilleen. Kiire tappaa kivan- ja mukavanolon sekä rauhallisuuden arjesta.

Anu


Luullaan et pystytään huijamaan ihmisiä luulemaan et on "tärkeämpi"

Virtaska


Alku voi tuntua vaikealle meille suomalaisille jöröille, mutta kun pääsee alkuun ja "alkaa jakaa hyväntuulisuutta ja kohteliaisuutta", huomaa saavansa takaisin moninkertaisesti positiivisuutta - ja sillä taas jaksaa itse pitkälle. Olen tämän käytännössä testannut asiakaspalveluammatissani, enkä mistään hinnasta palaisi entiseen normipalveluun. Hymy, hyväntuulisuus tarttuu ja saa ihmeitä aikaan työpäivän aikana!

Pirjo


Kohteliaisuuden puute on kiinni kasvatuksesta. Hyväntuulisuus on luonnon lahja.

Arja


Syynä on hyötyajattelu. Koska monista tuntuu, että kohteliaisuudesta ja hymystä hyötyy vain vastapuoli, saaja. Saako siitä hyötyä itselle. Hukkaan mene sekin vaiva :D

mummeli


Kiire, stressi ja ahdistuneisuus samassa paketissa turhauttavat ja vaikuttavat negatiivisesti hyvänolontunteisiin, molempiin suuntiin yhtälailla, niiden antamisessa kuin vastaanottamisessakin, valitettavasti.

Hanski 60


Onkohan sittenkään "vaikeata" - silkkaa ajattelemattomuutta.

ReKa


Aina voi kävellä kadun aurinkoisella puolella tai varjoisella puolella. Me voimme itse valita.

Helinä


Ehkä se olisikin helpompaa, jos joku siitä maksaisi. Siis niille, jotka ovat epäkohteliaita ja huonotuulisia:)

Kiitos ja anteeksi


Talvi on usein ihmisille synkkää aikaa. Pimeys, kylmyys tekevät siitä synkän. Taidamme herätä "väärällä" jalalla talviaamuisin usein ja siksi ihmiset eivät osaa vastata samalla hyväntuulisella vastauksella toiselle.

Aatuuli


Nykyaika vie useimpien meistä niin "pinna kireäksi" ja tunteettomaksi; Ei jakseta edes huomioida toista saatikka olla kohtelias ja ystävällinen.

sekape


Eletyt vuodet näkyvät meissä ja jos se on ollut hyvä, sinun on helppo olla hyvä myös muille.

Merja


Kohteliaisuuden ja hyväntuulisuuden tärkeimmät voimat ovat usko, toivo ja rakkaus. Niin moni on jumissa itsekkyyteen ja eiliseen. Peiliin katsoo hymyttömyys, joka ei osaa sanoa itselleen: "Minä osaan. Minä riitän. Minä olen arvokas!" Itsemme arvostamisesta se lähtee.

Sari


Minä uskon, että moni ihminen kokee, että hän jotenkin asettaa itsensä alttiiksi hyväksikäytölle, jos hän "paljastaa" olevansa mukava ja ystävällinen tyyppi, osittain tottakin, jos ei huomaa itse missä menee oman halun olla ystävällinen raja ja toisen ihmisen oman edun tavottelun raja sinun ystävyydelläsi. Minä uskon silti että lähes jokaisessa meissä asuu pohjimmiltaan luonne joka on toisia ihmisiä ajatteleva ja ystävällinen mutta nyky-yhteiskunnan mahdollisimman suuri voiton ja edun tavoittelu malli ajaa ihmisiä käsittelemään toisiaan kurjasti.

Mies -80


Kyse on yleensä siitä, miten olet itse esittänyt asiasi. Siten sinulle osa ihmisistä reagoi, he eivät osaa peittää tuntemuksiaan.

RAISA


Ihmiset eivät halua, että muille tulee hyvä mieli.

Symppis


Siksi, koska nykypäivän ihmiset tuijottavat vaan omaan napansa, eivätkä ajattele lähimmäisiään ja kaikkien muidenkin mukavuutta ja viihtyvyyttä. Hyvätuulisuus tuo päivään hyvää mieltä, jos sen joku vain osoittaa.

Tuija


Henkilöä joka säteilee jokseenkin aina ympäristö pitää päästään pimahtaneena. Uskallanko olla hyväntuulinen? Kyllä, mutta vasta nyt yli 60.nä. Nyt ei kommentit enää haittaa.

tasapainossa itsensä kanssa


Liian monella on perusnegatiivinen asenne.

Iris


Suomalainen on perustaltaan juro luonne ja jotkut ovat liiankin imeliä, niin ehkä on pelko että katsotaan kaupparatsuksi!

Eikka


Esimerkiksi entisessä työpaikassani ei ollut sallittua tulla aamulla iloisena töihin. Yksi naispuolinen työntekijä piti huolen että päivä meni pilalle varmasti. Yksi aamu oli aivan upea kuutamo Rovaniemellä kun ajoin töihin, sanoin huomenta kaikille ja kysyin, huomasitteko miten kaunis kuutamo ja tähdet oli tummansinisellä samettitaivaalla? Nautin näystä kovasti. Työkaveri tiuski joka sama kuu näkyy ja mua se ei ainakaan saa iloiseksi, v... ttaa vaan ko pitää aina herätä ja kuunnella lasten ja ukon vikinää ja valitusta jo aamusta. Kysyin oisitko mielummin työtön, ettei tarvisi herätä joka aamu aikaisin ja yksinäinen ilman perhettä? No takuulla oisin. Joka aamu tämäkin ihminen tuli negatiivisella mielellä töihin ja pilasi muiden ajatuksetkin. Kerrankin kysyin miksi olet minullekin ilkeä vaikket edes tunne ja puhut jopa pahaa? Vastaus oli mun ei tarvi mielistellä ketään ja kukaan ei ole mullekaan mukava. Eli minusta kohteliaisuus ja hyväntuulisuus ei todellakaan maksa mitään. Toiset eivät vain kerta kaikkiaan halua olla mukavia tai sanoa hyvää sanaa. Itse yritin aina luoda mukavan ilmapiirin muille ja huumorilla selvitä. Ja entistä enempi jouduin kyseisen ihmisen hampaisiin kun muut viihtyivät seurassani toki paremmin kuin hänen. Itse teki asiansa huonoiksi. Eli monet eivät vaan voi sulattaa kun toiset nauttivat elämän pikku jutuista ja kylvävät ympärilleen hyvää mieltä. Se vaan on kiellettyä ja se pitää kitkeä pois. Kellään ei saa olla kivaa töissä tai kotona, eikä missään muuallakaan. Ja näitä ihmisiä kyllä riittää.

lappilainen


Suomalaisten pessimistisestä elämänasenteesta ja toisaalta hyvän kotikasvatuksen puutteesta.

Miramuur


Minkä lapsena oppii, sen vanhempana taitaa. Jos kotona ei anneta arvoa kohteliaisuudelle ja hyväntuulisuudelle, mistä sen lapset oppii

Seika


Luulisin, että siksi, kun kohteliaisuuden ja hyväntuulisuuden osoittamiseen tarvitsee ponnistella. Ne eivät monesti toteudu luontevasti, paitsi, jos oikein kauan niihin keskittyy. Silloin sujuu luontevammin. Myönteisyyteen yleensäkin pitää käyttää aluksi vähän energiaa, jotta se "polku" vahvistuisi.

Yritetään jokainen tahoillamme


Kovin monilla on pessimistinen perusasenne, syystä tai toisesta. Huonolla asenteella varustautunut ihminen laukaisee suustaan helpommin epäkohteliaisuuden - tietämättä, että se, ennen pitkäää, ei ollut ilmainen. Vanha sananlasku pitää paikkansa: Niin metsä vastaa, kuin sinne huutaa.

Mauri


Kai se on unohdettu toisen ihmisen kunnioitus. Jos on itsellä joku murhe, niin eikai sitä osaa siirtää sivuun ja vaan jakaa sitä omaa pahaa oloa toisillekin. Vaikka se sitten olisikin niin, että kun hymyilisi ympärilleen ja olisi ystävällinen, niin hyvä mielikin tarttuisi vastaavasti ja siitä tulisi itsellekin hyvä mieli.

Salla


Koska nämä onnettomat ovat avuntarpeessa, mutta koska suomalaiseen arvomaailmaan kuuluu pärjätä itse, apua/huomiota pyydetään kiertotietä. Pienikin oma positiivinen huonotuulisen ihmisen huomioiminen saa aikaan IHMEITÄ!

Tähtisumu


Jos olet kohtelias ja hyväntuulinen niin Sinua pidetään maalaistollona!

Ritva


Emme voi olla varmoja, mitä se toinen meistä ajattelee, jos olemme hyväntuulisia ja kohteliaita, joten jätämme mieluummin sanomatta. Mutta siinä vaiheessa, kun suunsa avaa ja sanoo jotain kohteliasta, tulee sille toisellekin hyvä mieli. Yleensä vain on helpompi olla hiljaa.

Katja


Välinpitämättömyys ja jatkuva negatiivisuus

kotikummitus


Jotenkin tuntuu siltä, että ihmiset ovat nykyään niin stressaantuneita, että hymykin unohtuu. Päivä toisensa jälkeen juostaan vain aina siinä samassa juoksupyörässä, eikä ruveta miettimään, että mitä voisin tehdä ollakseni onnellisempi.

Kirsi


Ihmiset eivät näe omien asioidensa läpi heitä ympäröivää maailmaa. Jos he näkisivät, he huomaisivat että maailma on mukava paikka elää yhdessä toisten kanssa nauraen ja asioita jakaen.

Eija


Asennekysymys!

Pumpuli


Kohteliaisuus ei ole "in". Sitä pidetään vanhanaikaisena. Nykytrendi on olla itsekäs. Hyväntuulinen ihminen on ympäristön silmissä "hölmö", henkilö joka elää haavemaailmassa eikä näe miten kurjaa tosiasiassa on.

sipriina


Luullaan, että se on itseltä pois jos on toiselle kohtelias. Halutaan, ettei toisellakaan ole hyvä mieli jos ei itselläkään ole asiat kunnossa.

Lekku


Nykyään ihmisillä on niin monta rautaa tulessa, aina kiire jonnekin, ollaan menossa tai tulossa tavoittelemassa jotain(sitä myös arvostetaan). Ei ehditä elää juuri käsillä olevaa hetkeä, nauttia siitä ja keskittyä siihen.

MeKu


Kun kysyn Englannissa asuvalta, 9-vuotiaalta lapsenlapseltani, haluatko ruokaa / juomaa / jne., vastaus on aina: "Kyllä kiitos tai ei kiitos". Kuinka moni meistä suomalaisista aikuisista vastaa yhtä kohteliaasti? Kokemukseni mukaan ehkä noin 10 %. Miksi tilanne meillä on tällainen? Yhdeksän vuotta lapsenlapseni kasvatusta seuranneena vastaukseni on: suomalainen kasvatus- ja keskustelukulttuuri.

suomalainen mummo


Juuri siksi.

ilmainen ei arvokasta


Yritän itse muistaa joka päivä ohjeen: Kohtele toisia niin kuin toivoisit itsesi tulevan kohdelluksi. Pyrin ajattelemaan positiivisesti, eihän tätä pimeää syksyä muuten jaksaisi.. Annan hymyn perheelleni, ystäville ja työkavereilleni päivittäin (se on luontaista), ehkä siksi että sisimmässäni toivon näkeväni myös heidän kasvoillaan hymyn. Hymyilevä ihminen on kaunis!

Tintti


Pahantuulisuus on suojakuori. Hyvällä tuulella olevaa ihmistä voi ja on helppo lähestyä. Pahalla päällä oleva jätetään rauhaan.

Jaana


Jos elämästä puuttuu rakkaus, ihminen kutistuu ja muuttuu sitruunaksi.

Piparnarsku


Ihmiset arvostavat nykyisin vain kaikkea kallista. Kiitos ei maksa mitään, joten se on aivan liian halpa nykyihmiselle.

lela


Katsos kun kaikki tahtoo SAADA, mut kun ei tahdo ANTAA, vaikka antaessaan saa ja saadessaan antaa!

renki-rami


Jos on itse aina pahalla päällä ja möksällään, niin totta kai sitä jakaa myös muille. Oma asenne kohdalleen ja positiivisuutta elämään, niin sitä on sitten helppo jakaa muillekin.  

Marju


Heille ei ole opetettu ja kasvatettu olemaan kohtelias ja hyväntuulinen. He pelkäävät, että menettävät jotain itsestään.

Pelletär


Mielestäni kaikki lähtee kotikasvatuksesta. Ei nykyisin kunnioiteta ketään tai mitään. Myös tämä pyrkiminen aina vaan ylemmäksi hierarkiassa on yksi syy. Eihän iloinen ole uskottava.

Raija N.


Sen ei pitäisi olla vaikeaa. On kuitenkin riski, ettei annettua lahjaa oteta vastaan eikä kukaan meistä pidä torjutuksi tulemisesta. Toinen syy voi olla se, että omassa astiassamme tunnu olevan mistä antaa. Tähän taas syynä voi olla tyytymättömyys. Kiitollisuus korjaa molemmat vaivat: Kun olen itse saanut paljon, voin aivan hyvin antaa muillekin. "Köyhä ei ole se, jolla on vähän, vaan se, joka tahtoo enemmän."

Tiiu


Joskus ihmisen voi olla vaikea nähdä itseään ja omaa oloaan kauemmaksi. Jos jokainen joskus kiireessään puhkaisisi kuplan ympäriltään ja pysähtyisi pieneksi hetkeksi tekemään toista ihmistä varten edes yhden teon päivässä, saisimme hyvän kiertämään.  

Mallu


Käytöstavat ovat unohtuneet eikä niitä tunnuta arvostavan enää samalla tavalla kuin joitakin kymmeniä vuosia sitten. Koen niin, että ihmisten itsensä arvostaminen on myös unohtunut ja siksi toisia kohdellaan tylysti ja välinpitämättömästi. Toisten ihmisten unohtaminen ja minä-asenne ovat huono yhdistelmä. Jokainen voi vaikuttaa siihen, että tilanne muuttuu. Kun on ystävällinen ja auttaa muita, saa vastaanottajan häkeltymään ja ehkä samalla tarttuu halu laittaa hyvä mieli kiertämään. Sen voi aloitta nyt heti!

Jaana


Jos itsellä on huono päivä, ei varmasti halua jakaa iloa muillekaan :( Eli kyllä se omasta fiiliksestä riippuu miten käyttäytyy...

maiuli


Luulen, että se lähtee itsetunnosta ja siitä, että on epävarma siitä ansaitsenko olla onnellinen tai voisiko minulla olla merkitystä. Olisiko se niin, että negatiivisuudella saa nopeammin tunteen, että olen tärkeä, pystyn vaikuttamaan asioihin ja toistenkin tunnetiloihin.

PiSa


IHMISET OVAT KIIREISIÄ , ELÄMÄ HEKTISTÄ. OLEN HUOMANNUT SEN MONTA KERTAA. ITSE OLEN MIELESTÄNI TOSI POSITIIVINEN JA NÄYTÄN SEN MUILLEKIN. AINA ON JOKU VALOPILKKU VAIKKA OLISI KUINKA VAIKEAA.

ENKELI


Ihmiset eivät katso toisiaan silmiin. On vaikeaa saada kontaktia ja olla hymyilevä itsekseen. Voi saada höperön maineen. Uudelleen yrittävä. Terveisin Pirkko

Pirkko


Olisiko niin, että ihmismieli näkee asioista mieluummin sen ikävän puolen, että tuo positiivinen ajattelu ja katsantokanta on opeteltava. Ja toisaalta jotenkin tämä aika tuntuu suosivan negatiivisuutta - valitettavasti on "trendikkäämpää" valittaa asioista kuin nähdä niitä asian hyviä puolia.

Positiivisuus kunniaan


Luulenpa, että suurin syy jättää lausumatta kohteliaisuus on saamattomuus ja tietämättömyys siitä, miten suuri vaikutus sillä saattaa olla. Kun on saanut kokea, miten ystävällisyys ja kohteliaisuus sekä hyväntuulisuus vaikuttaa toisiin ihmisiin, ei sitä unohda. Itsellekin tulee siitä niin hyvä mieli, että ihan vatsanpohjassa ja sydänalassa kutkuttaa. Ja se vasta on voittaja, kuka pystyy vastaamaan hyökkäykseen tai huonoon käytökseen kohteliaasti ja hillitysti.

Kirsi


Osittain varmasti siksi että kohtelias ja hyväntuulinen erottuu joukosta, ja sitä useimmat meistä eivät halua.

Tinttarella


Ovat juuttuneina omiin huoliinsa tai heidän on varottava askeleitaan

helposti kompastuva


Ihmisillä on kotona asiat huonosti. Olen R-kioski -kauppias Porvoosta ja yritän palvella asiakkaita niin, että käynti meillä olisi heidän päivän paras 5 minuuttinen.

Mervi


Hei Kaveri! Tänään on kohteliaisuuden ja hyväntuulisuuden päivä. Toteutetaan yksi toive ja hyvä teko.

Sirkkaliisa


Koska sitä ei kotona ja koulussa opeteta ja harjoitella ja työpaikalla hyväntuulista kadehditaan.

sinka


Ihmisillä on koko ajan "mukamas"-kiire päällä ja ovat kärsimättömiä niin kaupan kassalla, kuin liikenteessäkin ja kaikessa siltä väliltä. Jokaiselle tekisi hyvää välillä todella seisahtua ja miettiä tätä ja toivottavasti hoksata tuo, että ne eivät todella maksa mitään, eivätkä vie yhtään enempää aikaa, kuin nyrpeä naama ja epäkohteliaisuus; siitä saa itselleenkin hyvän mielen.

Mummeli


Suomalaiseen mentaliteettiin kuuluu olla suupielet alaspäin. Sääli, koska olen huomannut että kaikki asiat hoituvat paljon paremmin hyväntuulisena.

Nina -65


Hyväntuulisuus ja kohteliaisuus palkitaan "HYMYLLÄ:)

Arjuli


Kiire ja väsymys tekee myrtsiksi. Mutta ota hymy taskusta ja sano se kiitos niin kylläpä tuntuu hyvälle.

Anita


Väsymys on varmaan iso mörrimöykky-tekijä. Väsyneenä ei välttämättä jaksa hymyillä ja "hyvä tuuli" tuntuu olevan jossain ihan muualla. Ja on toki helpompaa olla kohtelias ja ystävällinen ihmiselle, joka on minulle kohtelias ja hyväntuulinen. Pitäisikin muistaa, että tässä asiassa olisi hyvä yrittää ennättää toisen edelle. =)

Hennuli


Siksi, että olemme lukkiutuneet kaikkeen menneeseen, sillä se on tuttua ja turvallista. Emme uskalla päästää irti ja heittäytyä tähän hetkeen ja alkaa elää sitä elämää, jota varten Luoja meidät loi.

Ajattelija


Tällainen henkilö ei ajattele millainen vaikutus sillä on miten toisiamme kohtelemme. Varmaan puuttuu oma kokemus siitä miltä tuntuu, kun sinua kohdellaan kohteliaasti ja hymyillen.

Margit


Ihmisen joka saa positiivista palautetta on helppo olla hyväntuulinen ja siitä kumpuaa myös helposti aito kohteliaisuus ja kiinnostus toisia kohtaan. Negatiivista palautetta saavien on erittäin vaikea innostua mistään, saati sitten olla hyväntuulinen ja kohtelias, ihminen sulkeutuu ja hiljenee. Mietitään vaikka kaupan kassalla olevaa ihmistä:
- Hyvää huomenta!
- Huomenta, eikä vieläkään ole tullut voita? Mikä siinä on että se on niin vaikeaa?
- Jaa, taitaa olla voi joka puolelta lopussa.
- Tämähän on kuin Venäjällä!
Kun tämän kuulee useammin niin käy juuri niin kuin sille ruoholle joka tamppaantui. Ei kassan kiinnosta aloittaa keskustelua, ei tervehtiä kun pelkää että taas tulee tuutin täydeltä "palautetta"

Ulla


Elämme liian usein ajatuksissamme menneessä tai tulevassa. Kohteliaisuus ja hyväntuulisuus ovat asioita, joiden toteutuminen vaatii tässä hetkessä olemista ja ihmisten kohtaamista ilman eilisen kaunoja ja huomisen murheita.

Laura


Koska emme itsekkään ole niitä saaneet ja emme tiedä tunnetta.

Sepe


Koska heidän itsetuntonsa ei ole kunnossa. Sen on joku toinen ihminen murentanut. Hän ei ole saanut riittävästi uskoa itseensä ja rakkautta, jotta itsetunto olisi kehittynyt vahvaksi ja terveeksi. Tympääntynyt ihminen pelkää hyväntuulista ihmistä. Hän tahtoo velloa ahdistuneessa mielessä ja pelkää tulevansa myös hyväntuuliseksi. Myöskin hän voi myös pelätä hyväntuulisen ihmisen olevan uhka hänelle.

Pinkki66


Sitä menee niin ajatuksissaan tässä arjessa. Aina ei vaan muista huomioida tarpeeksi muita. Entä jos joku palkitsisi jotenkin tästä kohteliaasta käyttäytymisestä - annetaan toisillemme hymytyttö ja hymypoika patsaita aina silloin tällöin - leikkimielisesti tiety...

hymytyttöUlla


Jos oma pää on täynnä ajatuksia ja miettimistä, tervehtiminen vain yksinkertaisesti unohtuu. Miettiessään ihminen näyttääkin kiukkuiselta. Tervehtikäämme iloisesti toisiamme aina kun vain muistamme!

tailii


Niin metsä vastaa kuin sinne huutaa ja toisaalta, jos ei ikinä ole keksinyt, että hyvä palvelu on ansaittava, niin tilanne on patti.(Palvelu tarkoittaa mm. sitä toiselta ansaittua kohteliaisuutta ja hyväntuulisuutta ym.)

joskus hyvääkin palvelua ansainnut


Sitä ei ole erillisenä kohtana koulutodistuksessa, joten opetus on sattumanvaraista ja riippuu hyvin pitkälle ympäristötekijöistä.

Irene


Ehkä vaikeus piilee siinä, että meidät "positiivarit" pyritään lannistamaan "yrmeällä" vastaanotolla. Ei ole kiva saada iloiseen tervehdykseensä vihaisia murahteluja - tai jopa haistattelua. On helpompi olla hiljaa ja mököttää kuten muutkin "yrmyt"- ei erotu liikaa joukosta.. Muuten: "pohojalaanen" vastaa kysymykseen "mitä kuuluu?" useimmiten lauseella "Ei kurjuutta kummempaa" - miksiköhän? Teen usein päätöksen että en anna yrmyilyn vaikuttaa, mutta lujille se ottaa..

Lexa


Perisuomalainen luonne, jurous ja kateus on edelleen tiukasti meissä kiinni. Meidän on välillä niin vaikeaa tuottaa hyvää ja antaa itsestä vaikka se toisi takaisin meille niin paljon enemmän. Hyväntuulisella ihmisellä kun menee liian hyvin! Tästä ajattelusta kun pääsisimme, meillä olisi megasuperhyper mukavampaa, onnellisempaa. Kasvatetaan lapsiamme tämän kautta :)

Heinuli


Laman uhatessa pitää kaikkea leikata ja henkiin jää se joka ymmärtää säästää eniten ja hyvissä ajoin, näin olemme talousneroilta oppineet. Sitä emme ole (vielä) oppineet, että henkisen pääoman suhteen sama lainalaisuus toimii päinvastoin: mitä enemmän henkistä vaurauttaan - innostusta, rakkautta, hyväntahtoisuutta - käyttää ja tuhlaa, sitä enemmän se lisääntyy

Jaana


Monesti kohteliaisuus, hyväntuulisuus ja ystävällisyys vaativat jonkinlaista uskallusta ja heittäytymistä. Tämä on monille suomalaisille niin vaikeaa. On helpompi möllöttää vaan hiljaa ja katsoa kengänkärkiään kun kulkee ihmisten ilmoilla. Itse olen huomannut, että jos osoitan toiselle positiivista huomiota, hymyilen, sanon jokusen sanan tai kosketan, niin olen nähnyt ilon ja kiitollisuuden pilkahduksia ihmisten silmissä. Se on paras palkinto. Ja kun uskaltaa huomioida kanssakulkijat, siitä tulee tapa. Enää ei tarvitse kengänkärkiä katsella.

Iloa elämään


Ei olla totuttu kohteliaisuuteen. Olemme metsäläiskansa.

Timbe


Jotenkin koen asian niin, että hyväntuulisessa ihmisessä on jotain "vikaa". Kohteliaisuuksia on helpompaa viljellä. Osa työkavereistani ei kestä hyväntuulisuuttani, joka johtunee kiireestä ja vaikeiden asioiden hoitamisesta töissä. En vaan voi itselleni mitään ja harmittelen välillä sitä, että muiden pahantuulisuus tarttuu joskus itseenikin. Mutta yleensä kaivan hyväntuulisuuden vaikka väkisin takaisin, sillä se ei maksa mitään ja tuo itsellekin hyvän olon. Mielestäni hyväntuulisuus ja kohteliaisuus kantaa pitkälle!

mittu


Kukapa sitä nyt eheroin taharoin haluaa olla kuulumatta joukkoon.. avaruudestahan sitä tuntee olevansa toisenlaisena kun kaikki ympärillä valittaa ja marisee.. Nooh itse asiassa oikeassa elämässä otan kyl tuon riskin et jään marinaporukan ulkopuolelle :))

pirjuska


Olemme nykyään niin arkoja, että koko ajan pelkäämme sanomisiamme ja tekojamme. Vaikka olemme saaneet nämä hyvät käytöstavat jo kotona opetettuna. Me joilla on hyvät tavat vielä pidetään kummajaisina.

sipuli


Koska luulen antavani jotain itseltäni pois enkä huomaa saavani enemmän. Kohteliaalle ollaan kohteliaita ja hyväntuulisuus tarttuu ja sitä on vaikea vastustaa. Kannattaa testata itsensä kanssa ja hymyillä jo aamulla peilikuvalleen. Maailman paras kasvojenkohotus eikä maksa mitään!

Kaika


On ihmisiä, jotka näkevät kaiken negatiivisena, he katsovat tätä maailmaa ja elämää "mustien silmälasien" läpi. Kehottaisin häntä vaihtamaan "silmälaseja".

Lillukka


Käsittelemättömät tunne-elämän jumiutumat. Pelko on muuttunut vihan kautta katkeruudeksi ja jäänyt muhimaan ja sitä sitten roiskitaan ympäriinsä kun kuppi alkaa valua yli äyräiden. Usein on vielä niin, ettei ihminen edes itse muista mitä on joskus tapahtunut ja miksi on pahantuulinen ja käytösmalli on "jäänyt päälle", eli tunne lukot olisi hyvä saada auki niin elämän laatu paranisi.

Saija


Olen tätä samaa miettinyt itsekin usein, mutta exaktia vastausta siihen en tiedä. Tämä seuraava on siitä syystä vain arvaus. Kun ihmiset voivat itse huonosti, he haluavat jakaa tätä huonoa oloa muillekin ja kuvittelevat että se keventäisi heidän omaa kuormaansa. Valitettavasti se taitaa olla täysin päinvastoin. Eli jos itsellä menee huonosti, mutta siitä huolimatta olet ystävällinen muita kohtaan, saat vastalahjaksikin ystävällisyyttä, joka varmasti hieman parantaa myös omaa oloasi. Näin uskon.

Kipa


Koska se on monen mielestä luonnotonta. Sama ihminen saattaa kuitenkin värjätä hiuksensa, vaikka saisi näkyvyyttä ihastelevia katseita ilmaiseksikin - kohteliaisuudella ja hyväntuulisuudella.

Pikkuhiljaa... Ei voi kauhalla ottaa jos on lusikalla annettu. Asia on lastentekijöiden vastuulla! :)

Antti


Samaa mietin eilen, esim. kiitos ei vaan tule ulos. Onkohan se suojamuuri toisia ihmisiä vastaan, en ole kiltti kohtelias, en tutustu, en pety. Vaikea kysymys, tai sitten ihmiset voivat niin huonosti, ettei voimat riitä.

Näkkäri


Omaa kuorta on tavattoman vaikea avata tuntemattomalle, samalla kuvittelee olevansa heikompi kuin näyttää olevansa, vaikka todellisuudessa tilanne on päinvastainen. Siinä osoittaa olevansa sinut itsensä ja muiden kanssa.

ansku


Paremman elämän ja uusien kontaktien pelko. Tahdotaan pysyä vanhoissa tutuissa jurnutuksen uomissa, missä saa olla ihan rauhassa eikä tarvitse ottaa muita huomioon.

Saara


Mitä sitä toisille jakaa, minkä voi ilmaiseksi antaa. Jos maksettais, niin johan menis naama vehnäselleen, ja ovetkin avautuis!

Ilona


Koska emme ole tyytyväisiä itseemme.

Beni


Koska mitään ei haluta antaa ilmaiseksi.

Paula


Jos keskittyisimme elämään juuri tässä hetkessä, emmekä murehtisi vanhoja ja stressaisi jo etukäteen tulevaa, niin olisimme takuulla enemmän hyväntuulisia ja siten samalla kohteliaita. Läsnäoloa hetkessä.

Eizu


Jos ihminen ei voi hyvin itsensä kanssa, silloin on vaikea jakaa iloa ja hyväntuulisuutta toisten kanssa.

Tuija


Ihmisten kiireinen elämäntyyli ja itsekkyys estää hyvät tavat. Minä ite -periaate kukistaa kohteliaisuudet. Valitettavasti näin olen huomannut tapahtuvan, ainakin Helsingissä. Toivoisin, että ihmiset soisivat hymyn ja pienen ystävällisen eleen toisilleen ja huomaisivat, ettei kohteliaat tavat paljon vaadi mutta niistä kumpuava ilo ja mielihyvä kantaa pitkälle.

Irene


Ensimmäinen ajatus on että "mitä toi yrittää esittää, on olevinaan parempi muita". Ei siis kannata yrittääkään.

Tämä on kehityksen tulos. Vaikka pienelle lapselle opetat hyvät tavat ja positiivisen asenteen, niin viimeistään koulussa on opittava tappelemaan tai saat nynnyn maineen. On oltava todella itsevarma ettei joudu kiusatuksi.

Sama koskee aikuisia. Ystävällinen ja positiivinen henkilö työpaikalla saa helposti "nuoleskelijan" maineen.

Minusta on kysymys sivistyksestä tai paremminkin sen puutteesta. On todella masentavaa seurata nuoria vanhempia ja heidän käyttäytymistään. Lapset oppivat jo äidinmaidossa "minä-asenteen". Vielä 70-luvulla teititeltiin hiekkalaatikolla toisiamme ja tehtiin sopivan ajan kuluttua Sinun-kaupat.

Niin ne ajat muuttuu. Onneksi palvelualoilla alkaa suunta kääntyä, kaupoissa on mukava asioida, kun vastaukseksi ei enää tule töykeä "se on tuolla kai", vaan lähdetään asiakkaan kanssa etsimään tavaroita. Oiskohan sivistys palaamassa?

Tapoja vaaliva


M´oon niin vanaha, jotta kaikki valuu alappäin. Suupiälekki vinksahtanu,niinku sulumerkki väärippäin. Viittikkö kääntää mun päätä,niin hymyä piisaas yrittämätä. Kohteliaana kiittelisin. Kumarrusta tuloo, ku oon valamihiksi köykkyselekä.

Pirkko


Kohteliaisuus ja hyväntuulisuus katosivat taloudellisen nousun myötä. Emme ´ehdi´ ajatella muita, kun pitää juosta oravanpyörässä - itseään ja syvintä olemustaan pakoon, ettei tyhjyys paljastuisi!

Li


Positiivisen kehun antaminen on vaikeaa, koska meidät on kasvatettu kepillä eikä porkkanoilla siis emme osaa kehua, kun meitä ei ole kehuttu ja opetettu jakamaan hyvää fiilaria ja tsemppimeininikiä. Ajattelemme takaperoisesti, että mitäköhän tuo toinen luulee minun yrittävän hyötyä hänestä, jos vähän kehasen. Emme usko ja luota, että pienet sanat keskellä kiirettä ja kaaosta luovat virtaa ja kannattelevat, koska olemme oppineet, että vain teot puhuvat ei sanat.

Evi


Ei hemmetissä, siitähän voisi tulla toiselle parempi olo ja mieli. Olen kateellinen enkä huomaa, että kohteliaisuus voisi parantaa omaakin oloani.

Kateellinen


"Asennevamma", pienestä pitäen liika yksilökeskeisyys, mikä pitkässä juoksussa aiheuttaa minäkeskeisyyttä ja itsekkyyttä, seurauksena naamakurttuisuutta ja pahantuulisuutta, pahoinvointia, rikollisuutta ja väkivaltaa!

mirkku


Muutos lähtee omista ajatuksista. Se mitä ajattelet vaikuttaa kaikkeen Muuta ajatuksiasi, niin kaikki muuttuu.

Tuulikki


Ei kohteliaisuuden antaminen niin vaikeata ole, suurinta pelkoa aiheuttaa se, että saa samalla mitalla takaisin. Kaikki eivät nimittäin itse osaa ottaa kohteliaisuutta vastaan vaan kiusaantuvat ja miksi siis aloittaa tilanne, jossa voi käydä niin, että itsekin saa kohteliaisuuden itselleen :)

Ronja


Sitä minäkin ihmettelen! Minun tapani on hymyillä vastaantuleville, sanoa huomenta, kiittää esim. oven avauksesta jne. Sillä kun sen teen saan yleensä hymyn myös takaisin. Kai jonkun on oltava "se ensimmäinen" :)

Justiina


On harmillista, että oma huonotuulisuus laitetaan jakoon herkemmin kuin hyväntuulisuus. Itse koitan tätä kuviota välttää =)  Kiitos ja Hyvää päivän jatkoa - saa hymyn kera myönteisiä tuulahduksia aikaan.

Sartsa


Koko tää maailman nykymeno! Tehokkuusvaatimus, saastuminen, krääsäkulttuuri ym. Yhteisöllisyydestä menty pois, jolloin ihminen eristäytyy omaan itsekkyyteensä. Tarvitsisimme esim. kyläyhteisöjä, joissa ennen oli vanhuksia ja lapsia siis kaikenikäisiä ihmisiä. Meiltä puuttuu juuret, joita yritämme epätoivoisesti etsiä mm. liikaa työtä tekemällä. Sitten onkin burn out vuorossa. Ole siinä sitten hyvätuulinen ja muita huomioiva!

Merikukka


Monet elävät siinä ajatuksessa että koska muut eivät ole kohteliaita tai hymyile minulle, en minäkään tee niin. Mutta eivät koskaan tule kokeilleeksi vastataanko kohteliaisuuteen kohteliaisuudella tai hymyyn hymyllä. Jonkunhan se positiivisen ilmapiirin luominen on aloitettava. Tästä hyvä esimerkki on pienet lapset. Heitäpä hymyllä, saat hymyn. Ala jutella mukavia, niin saat kuulla päivän parhaat ajatukset!

Maarit


On erilaisia päiviä. Päivä, joka on alkanut huonosti, näkyy vastauksessa. Mutta kysypä huomenna uudestaan...

Helena


Olen ollut yrittäjänä 27 vuotta ja vuonna 2009 saimme mieheni kanssa "Hyvän Tuulen Yritys" -palkinnon ja vuonna 2010 meidät valittiin vuoden matkahuoltoasiamieheksi. Ja jokainen aamu saan uutta virtaa positiivareiden aamiaiskattauksesta. Kysymykseen, kohteliaisuuden ja hyväntuulisuuden pihtaaminen, olen päätynyt omalla kohdallani sellaiseen lopputulemaan kuin että kateus ja katkeruus saavat ihmiset käyttäytymään pidättäytyväisesti. Minulla on muutama erittäin totinen ja hymytön asiakas ja joka kerta yritän saada tämän suupielet kohoamaan. Silloin kun onnistun, tulen itsekin myös hirveän onnelliseksi. Vielä täytyy odottaa, että kohteliaitakin sanoja tulisi. Synkkä ihmismieli, mikä siihen on syynä? Heijastuu ympäristöön ja moni ei edes havahdu tiedostamaan ongelmaa. Jo kotikasvatus - rakastava, kunnioittava ja positiivinen - luo eväitä aurinkoiseen ajatteluun.
Toimittajalle sanoisin, että toisen huomioonottaminen ja kohtelias ja hyväntuulinen käytös kyllä tarttuu ja kun vain itse jaksaa viljellä sellaista käytöstä, se tuottaa tulosta. - Ellei heti, kuitenkin vastapuoli jossakin vaiheessa havahtuu onnen tunteisiin.

Maarit


Itsekkyys;  "miks MUN pitäisi ajatella muita? Eihän nekään ajattele mua!" Moni ei osaa ajatella, että just MINULLA on mahdollisuus pelastaa toisen ihmisen päivän sen sijaan että pilaisin sen!

Mape49


Kohtaaminen on vaikeaa. Aiemmin koetut loukatut tunteet saavat ajattelemaan, että ei kannata antaa itsestään kun muutkaan eivät anna.

Sirpa


Monet eivät huomaa, että näkökulmaa ja asennetta voi muuttaa. Ollaan juututtu tiettyyn tapaan ajatella, opittu ehkä aikanaan jo lapsena, kun on kasvettu negatiivisessa ilmapiirissä. Ihmiset, joille kohteliaisuus ja hyväntuulisuus on vaikeaa, ovat mitä ilmeisimmin jääneet itse sitä vaille.

Syynä voi olla pelko, että hyväntuulisuuteen ei vastata hyväntuulisuudella. Ajatellaan, etten ole ansainnut muilta hyvää eli eivät muutkaan silloin minulta. Tällaisille ihmisille kannattaa silti olla hyväntuulinen ja kohtelias. Kyllä he pikkuhiljaa sulavat ja huomaavat oman arvonsa ja sitä kautta kaikkien kanssaihmisten arvon. :)

Itseä täytyy kunnioittaa ja rakastaa, jotta voi antaa kunnioitusta ja rakkautta muille. Sitä, mitä itsessäsi ei ole, et voi muille antaa.

Yksi hyvä tyyppi


Ihmiset kulkevat nykyään "laput silmillä" kuin hevoset, ja viis´ veisaavat, mitä ympärillä tapahtuu. Se on välinpitämättömyyttä, ei väsymystä.

Hymyillen...


Syynä on yksinkertaisesti hetkessä olemattomuus. Murheet ja muut ajatukset täyttävät pään niin, ettei vain ehdi huomata (=huomioida) tämän hetken tilanteita ja ihmisiä ympärillä.

eilen - huomenna


Jos on pitkään harjoitellut pahantuulisuutta ja äksyilyä, niin siinä tulee taitavaksi. Ihminen suostuu usein olemaan tapojensa orja, koska vanhan tavan mukaisesti toimiminen on vaivatonta ja helppoa. Tapojensa muuttaminen on tunnetusti vaikeaa ja vaatii hieman vaivannäköä. Suosittelen kuitenkin lämpimästi kohteliaisuuden ja hyväntuulisuuden viljelemistä, sillä se keventää omaa elämää ja lisää läheisyyden ja luottamuksen tunnetta toisiin ihmisiin.

Sari


Itse olen saanut elää niin sanotusti "onnellisten tähtien alla" ja on ihan kivaa olla kohtelias ja hyväntuulinen, mutta ymmärrän niitä, joilla kaikki asiat voi olla huonosti, ei siinä paljoa naurata. Helpottaa varmaan kun saa vähän purettua huonoa oloa ulospäin.

Herkästi naurava.


Tapauksissa jossa virhe on hankala oikaista ja on työn takana sekä itsestä riippumaton. Ensin tulee kiukku ja kun saa yhteyden virheen korjaamiseksi niin harkinta pettää eikä silloin aina ole parhaimmillaan.

Kippari


Kuulkaas nyt, hymyä huuleen ja menoks. Kiitos.

rampe


On kiire, arki painaa päälle ja kateus kaikkein suurin tekijä. Ei hyväksytä tai ei välitetä toisista ihmisistä! Ennen kaikkea ei haluta vain huolehtia kanssaihmisistä.

Ajattelija


Rakkaudettomuus...... jokaisen ihmisen sisältä löytyy se pieni lapsi, joka on jäänyt jotain vaille ja yrittää täyttää sen "kiukutellulla" ts. huomion kipeys.

Mumpsi55


Kaikille ei ole pienenä syötetty positiivisuuden jyviä... Positiivinen asenne elämään poikii myös nämä: kohteliaisuuden ja hyväntuulisuuden.

Liisa


Tyytymättömyys omaan itseemme.

Anpe


He eivät ole vielä kokeilleet ja huomanneet, mikä vaikutus sillä on. He vain kohtelevat muita niin kuin heitä on kohdeltu, eivät hoksaa että toisinkin voi toimia.

Kokeiltu on


Kohteliaisuus ja hyväntuulisuus ei maksa mitään, mutta eipä maksa äkäily ja ilkeyskään. Niin sitä voisi luulla. Tarkemmin ajatellessa huomaakin, että molemmilla käyttäytymisillä on hintansa. Vanha sananlasku "Niin metsä vastaa kuin sinne huutaa", pitää vielä tänäkin päivänä suurin piirtein paikkansa.
Kun kohtelet kanssaihmisiä ystävällisesti, niin useimmiten on heidän vastareaktionsa myös miellyttävä ja mukava ja taas päinvastoin.
Ihmettelen vain kuinka kauan ystävällinen ihminen pystyy olemaan ystävällinen jos saa koko ajan osakseen happamia ilmeitä ja negatiivisi tuhahduksia. Kiireinen ja stressattu ihminen ei nähtävästi pysty ajattelemaan positiivisesti, vaan porhaltaa eteenpäin silmälaput silmissään katsoen omaan napaansa ja omiin hankaluuksiinsa.
Ehkäpä olisi aika hidastaa vähän vauhtia ja miettiä syitä siihen inhottavaan stressiin, joka alentaa elämän laatua, sekä omaa että toisten.
Olisi ehkä hyvä tarkistaa omaa käytöstään suhteessa toisiin, eikä hakea syyllisiä itsensä ulkopuolelta. Hymy levittää hymyjä ja ärhentelyt ärhentelyjä. Kumpi "lahja" on mukavampi.

pihlajanmarja


Nauraminen itselle naurattaa lähimmäisiä vielä enemmän jolloin hyväntuulisuus tarttuu ja on vaikea olla epäkohtelias kun nauraa.Ajattelemme liikaa itseämme.

Hymyä huuleen


Olen suhteellisen tyytyväinen elämääni ja pyrin kävelemään (talvellakin) hymy huulilla kaupungilla. Olen huomannut, että kun kadulla katson tuntematonta ihmistä silmiin ja hieman hymyilen, niin vastapuolikin yleensä tahtomattaan hieman hymyilee. Yritän siis omalla asenteellani vaikuttaa niin, että toisellakin olisi hyvä olla!

AHA


Ihminen on peruskateellinen ja luulee, että oma hyväolo vähenee sitä jakamalla - väärin, hyvä olo lisääntyy antamalla toisille hymyjä, iloa ja kohteliaisuutta. Koettu on!

Pomppuliini


Koska viime kädessä tilanteella peilataan omaa oloa. (Vain hyvin pienellä osalla ihmisistä on tilannekohtaisesti valmiutta ymmärtää, mitä tarkoittaa "Niin metsä vastaa, kuin sinne huutaa).

star43


Voisiko vanha sananlasku olla yksi syy eli "niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan!"

Vesimies


Tähän olisi helppo vastata "asenne ratkaisee aina", mutta se olisi liian helppoa.

Vastaisin: "toimittaja on nyt hiukan väärässä, etteikö kohteliaisuus ja hyväntuulisuus maksaisi mitään. Kyllä se maksaa, se maksaa vaivan. Vaivan tunnistaa asian itsessään ja alkaa kehittämään itseään. Kukaan muu ei voi tehdä sitä."

Kohteliaisuus ja hyväntuulisuus on kaksi aivan eri asiaa.
Kohteliaisuuteen vastaisin: Käytöstavat kunniaan. Itse olen syntynyt -61 silloin käytöstavat vielä olivat kunniassa. Opimme sanomaan: Kiitos, olkaa hyvä, kättelemään, viittaamaan puheenvuoroa, niiaamaan, katsomaan silmiin, antamaan mm. linja-autossa paikka vanhemmalle jne. tämä oli luonnollista ja on jossain määrin vieläkin.

Hyväntuulisuus: sitä voi jossain määrin näytellä, mutta se näkyy. Eli oikeanlainen hyväntuulisuus lähtee meistä itsestämme. Meidän ei saisi unohtaa edes ruuhkavuosina hoitaa itseämme. Minä sen unohdin ja sain maksaa siitä terveydelläni, paloin loppuun. Meni kaksi vuotta eheytyä, nyt taas osaan hymyillä ja jopa nauraa itselleni. Hyväntuulisuutta ruokkii kannustaminen, myönteinen palaute, ja miksei arvostelukin, jos se annetaan perustellusti ja oikeaan sävyyn.

Päivi 1961


Koska esim. kateellinen tai huonolla itsetunnolla varustettu ihminen ilmeisesti kuvittelee että, iloisuus, ystävällisyys ja kohteliaisuus olisi jotenkin hänen laarista/pussista pois. Tai jos vaikka pääsisi käymään niin että toinen tulisi iloiseksi ja hyväntuuliseksi sehän olisi iso vahinko, ehkä jonkun mielestä.

Ninsku


Jotkut ihmiset ovat vain niin itselleen olevia, etteivät ajattele miltä toisista tuntuu heidän totinen olemuksensa. Näille ihmisille on hyvä olla hyväntuulinen, että se tarttuisi heillekin.

Päve


Asioilla on taipumus kertautua ja tarttua. Jos olen kireä, kireys tarttuu. Harva pysähtyy, rauhoittuu ja ajattelee, että levittää mieluummin hyvää kuin pahaa tuulta. Kysymys on kuitenkin valinnasta. Valitsenko sen mikä näyttää oikeutetulle, vai valitsenko sittenkin oman tieni. Itse pyrin jälkimmäiseen, mutta olen keskeneräinen, niin kuin me kaikki :)

Eija


On helpompi vastata, miten siitä voisi pyrkiä pois.

1. Tee päätös olla kohtelias ja hyväntuulinen (kun se ei edes maksa mitään ja huomaat energiasi lisääntyvän kun toimit niin).

2. Ale valpas. Kun olet siirtymässä vanhalle automaattiohjaukselle, siirry ohjeeseen 1.

3. Vähän kerrassaan automaattiohjaus muuttuu tavoitteesi suuntaan ja tarvitset ohjetta 2 yhä harvemmin.

Kokeiltu on ja toimii


Se on kiinni suomalaisesta perusluonteesta. Meidät on kasvatettu niin, ettei saa näyttää tunteitaan. Jos hymyilee ja on onnellisen näköinen ja kohtelias, niin todetaan, että kohta tulevat valkotakkiset miehet hakemaan piipaa-autolla tai sitten todetaan, että mikähän tuokin luulee olevansa.

Jouni


Valitettavasti nykypäivän "trendi". Ei välitetä kanssaihmisistä, kyynärpäätaktiikka pelaa... Luulen, että kotikasvatus on muuttunut, tai ikävässä tapauksessa jopa vanhemmuus on kadonnut. Kohteliaisuutta ja hyvää käytöstä ei opeteta lapsille.

Mummi -64


On vaikeaa olla kohtelias ja hyväntuulinen jos on monenlaisten särkyjen vuoksi valvonut/nukkunut huonosti monta yötä. Joskus useimmiten hyväntuulinenkin ihminen voi olla tosi ärtyisä tällaisten syiden vuoksi.

Katriina


Omissa oloissa on paras olla eli ei puutu millään tavalla toisten elämään. Jokainen haluaa olla rauhassa. Toisaalta iloisen naaman omaava pidetään "yksinkertaisena" tai muutoin sairaana.

Tuittu


Hei! Minua risoo se, ettei ihmiset käytä vilkkua kun autolla ajaessaan ovat kääntymässä jonnekin. Ei voi olla ajatusten lukija.

Johanna58


Tuohon en osaa vastata, sitä itsekin olen miettinyt.

Ella


Luulen, että liian monelta on jäänyt oivaltamatta se tosiasia, että antaessaan toiselle hyvää mieltä tulee itsekin hyvälle tuulelle - itsekästä, mutta toimii ,)

Anna-Liisa


Hei kaikille! Nämä ovat asioita, jotka menevät perintönä lapsille. Vanhempien on tärkeätä opettaa lapsia tervehtimään ja olemaan aina kohteliaita vieraita ja myös tuttuja ihmisiä kohtaan. Kun tulee ihmisiä kylään, lasten pitää tulla ovelle vastaan ja antaa kättä tai halata ja hymyillä. Pitää selittää, että siten vieraat tuntevat itsensä tervetulleiksi ja sitä me haluamme. Ei saa jäädä tietokoneelle ja huutaa vaan moi. Tervehtiminen on äärettömän tärkeätä, ja jos siihen tottuu jo pienenä, ei tarvitse miettiä, miten jaksaisi tai uskaltaisi tervehtiä. Parasta on kun päättää, että tervehtii AINA kohteliaasti, hississä, kadulla, tavaratalon kassalla, työpaikalla, vaikka henkilö onkin viereiseltä osastolta, jne. Työpaikoilla työnantajan tehtävä on olla kohtelias ja opettaa kaikki työntekijät kohteliaisuuteen ja ystävällisyyteen, ja jos joku on yrmeä, huomauttaa tästä heti, että sorry, meillä ei käy näin. Jonkun huonotuulisuus ei saa heijastua epäkohteliaisuutena. Hymy ei maksa mitään mutta saa aikaan paljon. Keep smiling!!!

Lennu


Siinä joutuu laittamaan itsensä peliin uudella tavalla. Uusi on pelottavaa.

Elina


Luultavasti kotoa vanhemmilta peritty luonnevika, joka estää normaalin hyvän kotikasvatuksen.

Petteri


Ajattelemattomuus? Ei uskota, että se olisi niin yksinkertaista kuin "tee muille niin kuin tahtoisit itsellesi tehtävän".

Hanne


Sydän hakkaa turhan kovin.

Rami


Nykyään hyvin monella on paha olla kilpailun ja kiireen takia sekä itse rakennettu häkki ahdistaa.

mummeli


Koska he itse saavat niin paljon huonotuulisuutta vastaansa, he eivät itsekään halua jakaa hyväntuulisuutta.

Tuulikello


Tällaiset ihmiset ovat epävarmoja, suuri itsekritiikki, eivät ole tyytyväisiä itseensä eikä elämäänsä, eivät näe "valoa" eikä hyviä asioita omassa elämässään ja se turhautuminen / oma (muka) epäonnistuminen on purettava kanssaihmisiin. Uskomatonta, miten pienikin hymy vaikuttaa tai ystävällinen sana saa aikaan :o).

Päivi


Suomalainen luonne ja kotikasvatus on kaiken takana! Olemme ujoja näyttämään ulkopuolisille ylipäätään mitään tunteita. Hyväntuulisuus voidaan tulkita kuuluvan vähän "onnelliselle henkilölle".
Käytöstavat ja kohteliaisuus on mallista opittua. Jos kotona/koulussa ei ole kohteliaisuudet tapana, ei voi edes vaatia jälkipolvien osaavan niitä toteuttaa käytännön tasolla.

Pike


Hymykin on puoliksi hyvettä ja itkeä ei voi ilkeä.
Ihmiset toistanne rakastakaa...- (vai miten se meni).

Saara Valaranta


Kun on kärttyinen ja valittaa, ehkä silloin tulee tunne, että ei ole itse vastuussa asioissa. Jos joku asia menee pieleen, voi laittaa syyn jonkun muun niskoille, eihän itsessä ole mitään vikaa, muut vaan... Vaikka oikeasti on paljon helpompi olla, kun on hyväntuulinen, kohtelee ihmisiä kunnioittavasti ja ottaa vastuuta asioista.

Ilopilleri


Eletään vaan siinä kiireisessä omassa elämässä silmät sidottuina, että ei huomata aina huomioida muita kanssaeläjiä. Tulee jonkinlainen välinpitämättömyys ympärillä pyörivistä asioista. Onneksi useimmiten tulee huomioitua läheiset ja vieraatkin, edes hymyllä.

Jenni


Kun ihmisellä on paha olla itsensä kanssa eikä hänen sisällään ole iloa, sitä on vaikea jakaa eteenpäin. Kaikesta huolimatta hänen pitäisi kuitenkin pyrkiä levittämään ympärilleen hyväntuulisuutta, joka pesiytyy myös häneen itseensä ja helpottaa näin ollen myös omaa oloa.

Taina


Nykyään tuntuu olevan niin kiire kaikilla ja työpaineita, stressiä, että saattaa tulla tiuskittua tahtomattaankin ja ilme on kireä. Turhaan, sillä kohteliaisuudella ja hymyllä voi antaa toiselle hyvän mielen vaikka esim. juuri sellaiselle ihmiselle, jolla on paha mieli. Itse hymyilen aina tuntemattomallekin ihmisille ja työssä jään pitämään ovea auki, jos näen, että jollakin on vaikea liikkua. Minulle tulee hyvä mieli jos voin auttaa ja on ihanaa saada takaisin hymy.

nainen58


Me suomalaiset olemme vähän juroja.

lenata


Suomalaiset ovat ujoja ja monet sisäänpäinkääntyneitä. On vaikea avata suutaan. Vaikka haluaisikin.

Jaana


Omasta puolestani täytyy sanoa, ettei tällä hetkellä riso mikään.

Lisbeth


Useimmille kohteliaisuutta opetetaan jo kotona pienestä pitäen. Koulu ja päivähoito tekevät oman osansa. Toisille se on luontaista käyttäytymistä läpi koko elämän ja toisilta ikään kuin "putoaa muistista" jonkun typerän uhman seurauksena. Ei välitetä / ei kiinnosta eikä haluta välittää ajatella mitkä seuraukset omalla käyttäytymisellä on. Suoraan sanottuna se on vamma omassa asenteessa! Jälleen kerran voidaan vaan todeta, että ASENNE RATKAISEE AINA. Onko se vaan sitä yleistä ajattelua, että suomalaiset on juroa ja uppiniskaista kansaa!? Itse en todellakaan allekirjoita sitä.

Positiivisuus kunniaan


Kohteliaisuus pelätään tulkittavaksi 'mateluksi' tai mikä pahempaa mielistelyksi. Hyväntuulisuus huolettomuudeksi tai mikä pahempaa 'hullulla on halvat huvit' Totisuus ja vakavuus - niistä syntyy jämäkkä ja uskottava vaikutus. Kai?

Päivi


Ei jaksa, jos itsellä on sillä hetkellä vaikeaa tai sitten siihen ei ole ehkä suomalaisessa kulttuurissa opittu eli ei ole lapsia opetettu, että se tulisi ikään kuin luontojaan.

Maire


Pitää ensin ajatella ennen kuin töksäyttää töykeästi. Molemmille jää hyvä mieli kauniisti ja ystävällisesti sanotuista sanoista.

Mami


Se on luonnekysymys ja itsetunnosta myös, minulle se on helppoa

EikkaLadataan kommentteja...
© 2017 Positiivarit Oy Vaihde (03) 882 160 Faksi (03) 882 1622 E-mail: positiivarit@positiivarit.fi Toteutus: Luovanet Oy Toimitusehdot      Käyttöehdot