La 29.4.Teijo, Henning» Onnittele sähköisellä kortilla!
Hae
Uteluarkisto


Mitä Valmistujaislahjaksi?
Osta iso kahvikuppi, täytä vaikka karkeilla. Kahvikuppi on kätevä kun nuori ylioppilas istuu tietsikan äärellä tai lukee pääsykokeisiin.

Aija

=========================

Rahalahja on aina tervetullut ylioppilaalle, joka nyt valmistautuu elämän vielä isompiin haasteisiin. Mielestäni kuitenkin läheiselle (esim. oma, lapsenlapsi tai kummilapsi) onniteltavalle on kyllä pysyvän ja persoonallisen muiston kannalta järkevää antaa jotakin "konkreettista", vaikka yhdessä jo etukäteen valittua.

Rannekello, taulu, astiasto tai jokin arvokkaampi kirja ovat erinomaisia lahjoja, jotka säilyttävät ajankin mittaan muiston ylioppilaaksi pääsystä ja lahjan antajasta.

Aija

=========================

Itse olen käyttänyt joskus lahjana valokuvakehystä, jonka sisälle olen laittanut setelin. Lahjan saaja on ollut tyytyväinen, kuvalle on silloin jo omat kehykset ja rahalla voi ostaa jotain tarpeellista.

Valokuvakehys

=========================

Ota selville mitä muistettavasi harrastaa, osta sitten jotain harrastukseen liittyvää esim. kirja, vaate, musiikki jne.

Aila

=========================

Annoimme tuttavan pojalle synttärilahjaksi "aikaa". Kaikki perheenjäsenemme tekivät kortin, johon kirjoittivat asian, jonka tekevät yhdessä juhlijan kanssa. Esim. mieheni lupaisi käydä hänen kanssaan telttailemassa saaressa kaksi kertaa kesän aikana. Tyttäremme lupasi onkireissun kolme kertaa kesän aikana jne.

Samalla periaatteella voisi onnitella tuoretta ylioppilasta! Esim. kaupunkimatka ruokailuineen tai kesämökille viikonloppu yms.

Aila

=========================

Omille lapsille sekä kummilapsille säilyvää, esim. Aallon maljakko, saatavilla erimuotoisia ja ei vain maljakoita (kaunis ilman kukkiakin) varustettuna hopealaatalla, jossa pvm, nimi ym..

Vähän kaukaisimmille tai lastenlapsille esim. ainakin osuuspankilla on mahtava jäsenosuus osake, joka antaa mahdollisuuden tauksettomaan lainaan esim. toteutettuna siten, että nuori saa sen käyttöönsä vasta 18-20 v., tilinumero julkinen; eli myös muut voivat merkkipäivinä turhan tavaran sijasta sijoittaa tilille rahaa, pienistä puroista kertyy valtava summa. Kyseisen lahjan annoimme lapsenlapsellemme kastejuhlan yhteydessä, kertyy 18 vuotta; mahtaa olla aika summa silloin. Osake maksoi 100 E. Ei rihkamaa, ei käteistä rahaa. Hopeasta ja pronssista saa myös aivan ihania lahjoja - eikä maksa maltaita - ei muuta kuin kiertelemään liikkeitä!

Menestystä toivottaa Aino, 50 v., 4 lasta, 2 lastenlasta!

Aino

=========================

Antaisin ylioppilaslahjaksi puoli tusinaa käsinmaalattuja kahvikuppeja, ainakin tytöille sopiva ja arvokas lahja. Samoin poppanaliina tai käsin kirjottu liina, ovat  tuleville aikuisille sopivia. Yleensä käsintehdyt ja tulevaisuudessa tarvittavat tuotteet ,ovat arvokkaita ja tarpeellisia. Taulukin olisi sopiva, tosin maku kysymykset rajoittavat, mutta toisaalta eihän tiedä minkään lahjan kohdalla, onko se mieleinen.

Paljon muuta kivaa löytyy, mutta annan toisillekin mahdollisuuden vastata.

Käsitöistä innostunut.

=========================

Pussilakana
pyyhkeitä
astioita
tässä muutama vinkki olen itse antanut pussilakanoita ja ovat olleet oikein tyytyväisiä kun lähtevät muualle opiskelemaan niin kaikkea tarvitsee.

Lakanoita

=========================

Olemme muistaneet usein valmistuneita pussilakanasetillä Marimekko on ollut ostoslistalla. Myös jos on tiedossa opiskelupaikkakunnanvaihto ja kotoa poislähtö on kaikki kotitarvikkeet hyvä valinta. Naapurin tyttö on osannut jo valaista kertomalla että kerää X-merkkistä astioita. Kysy vanhemmilta ja nuorelta itseltään mitä kerää ja vaihtoehtoisesti haluaa silloin ei mene vikaan.

Yksi nuori jonka tiesin humputtelevan rahat "napapaitoihin" ostin tavaratalon talousosastolle lahjakortin jolla itse sai valita tarvitsemansa astiansa. Muistan itse kun valmistuin ja sain kummitädiltäni pienen kattilan ja siihen kapustan , ja 2 haarukkaa ja veistä, olin tosi onnellinen koska olin lähdössä pois kotoa, ja ne on kulkeneet minulla vieläkin elämässäni 20 v takaa. Kattila on kovassa käytössä edelleen.

Huanita

=========================

Ystävän lapselle ja lähisukulaisen lapselle antaisin Iittalan Kivi- tuikkuja tai Mariskooleja. Niissä on ihania värejä ja niiden arvo säilyy aina. Varsinkin jos on tytöstä kyse. Pienet lasilinnut ovat vielä ihanampia, mutta hinnakkaita. Tietysti mukaan hieno runo tai ajatelma esim. Positiivareilta (korteissa  on valinnan varaa). TAI ota selvää nuoren harrastuksista. Osta jotakin niihin liittyvää. TAI osta opiskelemaan lähtevälle aamiaislautanen mukilla varustettuna. Ajatelmia keräävälle käy kirjalahja. Lahjasekki on tarpeen opiskelujaan aloittavalle pienen mietekirjan kera. Kummitytölle antaisin korun, tutkien ensin, millainen häntä miellyttäisi

Anita ehdottaa

=========================

Kirja, koru, lahjasekki, raha, vaate, lippu konserttiin  /teatteriin / mieltymyksen mukaan, parfyymi, itse tehty runo / vanha valokuva ko. henkilöstä kehystettynä kauniisiin raameihin / matkalahjakortti  / lahjakortti tiettyyn liikkeeseen, dvd, cd, sarjalippu leffaan jne.

Anitta

=========================

Kysymyksestä päätellen halutaan antaa nimenomaan lahjatavaraa, ei rahaa joten tässä muutama ehdotus: tytölle astiasarjaa jota mahdollisesti kerää, koru, hopealusikoita, lahjakortti johonkin mieluisaan liikkeeseen (tällöin voi ostaa itse, mitä tarvitsee/haluaa).

Pojalle voi ostaa harrastukseen liittyviä tavaroita, lahjakortti mieluisaan liikkeeseen, rannekello tai jokin sopiva koru. Vaihtoehtojahan on, mutta tietysti se, minkä verran rahaa on käytettävissä, ratkaisee. Helpottaa, jos miettii ensin, minkä verran olisi valmis laittamaan rahaa lahjashekkinä. Siitä voi miettiä lahjan arvoa. Mielestäni rahalla ei saisi olla kuitenkaan liian suuri merkitys, ei tarvitse aina olla kallista (keväisin on usein monta muistettavaa) vaan tärkeintä on, että lahjan antaja on todella miettinyt lahjan saajaa ja valitsee lahjan sen mukaan. Jos on taitava sanankäyttäjä, voi lahjan antamista höystää mukavalla pikkupuheella.

Ani

=========================

Tulin juuri kirjakaupasta, joten kirjoissa löytyy varmasti henkilökohtainen lahja. Lahjakortti kirjakauppaan toimii myös, ( opiskelemaan lähtijä voi hyödyntää monin tavoin).Toinen vähän enemmän vaivannäköä vaativa idea joka sopii opiskelemaan lähtijälle erityisesti on "selviytymispakkaus", johon voi kerätä erilaisia vempaimia, joita omassa taloudessa tulee tarvitsemaan, huumoria unohtamatta!

Annu

=========================

Näin juhlien aikaan lähipiirissä on jälleen kolme tulevaa ylioppilasta.. joten jokaiselle ei ole varaa laittaa kallista lahjaa vaan muistaa juhlijaa... me olemme monena vuonna keränneet sisaruksien tai ystävien kesken rahasumma...lahjakortti tai joku isompi mitä juhlija on toivonut... kummeina olemme antaneet joko puheaikaa kännykkään tai lahjakortti.. tai jotain opiskelija poksin perustamiseen hyödyllistä.. jokin korulahja on ollut myös mieluinen kun tietää juhlijan sitä toivovan.. mutta lahja ei ole tärkein vaan se että menet itse juhlistamaan kummilapsesi kanssa yhteistä onnistumista ja olet tukemassa häntä elämässään tulevaisuutta varten!

Henkinen tuki nuorelle...

=========================

Itse tehty tai ostettu kirjanmerkki.

Kirjanmerkki

=========================

Paras vinkki on ehdottomasti kysyä ylioppilaan äidiltä, siskolta tai muulta läheiseltä, mitä sankari kenties tahtoisi tai tarvitsisi. Kamalinta on saada koriste-esine, jota ei koskaan pidä esillä. Laatutavaraa, vaikka pientäkin. Sellaista mihin nuorella ei muuten olisi varaa. Lahjakortti hemmotteluun, pojalle lahjakortti porukalla kartingajoon, bensalahjakortti tai harrastuksen mukaiseen liikkeeseen. Ei taatusti mene hukkaan. Tutummalle voi ostaa porukalla vaikka lentoliput Lontooseen. Tai Iittalan Verna-juomalasit - ensin juhlakäyttöön, myöhemmin arkikäyttöön. Muutenkin Iittala on kova juttu, samoin Hackman ja muut "keittiömerkit". Ja raha on aina toiveena, sitä tarvitaan viimeistään syksyllä uusien opintojen rahoittamiseen.

Mimmi

=========================

Lahjakortti huonekaluliikkeeseen.

Annamaria

=========================

Kukat ovat aina hyviä, etenkin naispuolisille henkilöille.

Tänä päivänä löytyy todella hienoja asetelmia ja niitä myös tehdään omien toiveiden perusteella mm. värien mukaan.  Lähisukulaiselle voisi olla jokin koru ( naiselle) markkinoilta löytyy etenkin nuorille suunnattuja "trendikoruja" ja settejä. Pojalle voisi harkita mm. kravattineulaa tai jotain paksumpaa ketjua. Myös tinainen muki voisi olla hyvä. Aina hyvä idea on lahjakortti/lahjashekki, jonka voi itse käyttää tarvittaessa, niin varmasti tulee mieluisa.  Kummitytölle mielestäni käy noista mikä tahansa, korut muistaa myös myöhemmin. Tietysti voisi kysellä vanhemmilta, kerääkö jotain tiettyä hopeasarjaa, niin sitä on hyvä jatkaa.  Hyvän ystävän lasta voisi muistaa vaikka jollakin hyvällä kirjalla, kukilla tai tietenkin lahjakortilla jonnekin kauppaan ( missä käy ostamassa mm. vaatteita).

Kaikille jotain....

=========================

Jokainen kaipaa vähän hemmottelua...varsinkin pitkän opiskelun ja puurtamisen jälkeen. Siis lahjakortti johonkin hemmotteluhoitoon...intialainen päähieronta, kasvohoito, jalkahoito, lymfa, kylpylä jne. Itse tunnet ihmisen kenelle lahjan annat...siis tiedät mistä hän pitäisi.

Anne

=========================

1.) Iittalan astiastopaketti opiskelijoille, joka sisältö 2-hengen perusastiat. Erinomainen lahja opiskelemaan lähtevälle!
2.) Tarjolla on erihintaisia käytösoppaita.
3.) "Onnistumisen päiväkirja" sopii jokaiselle.

Anne

=========================

Raha on kaikista paras lahja. Silloin ylioppilas voi itse päättää miten lahjarahasa käyttää. Itse sain yo-lahjaksi melkoisesti Kalevala-koruja, mutta - ollenkaan niitä väheksymättä - sinne ne ovat hautautuneet lipaston laatikkoon...

Mikä olisi sitten sopiva summa? Nyt euro-aikana kun tuntuu, että rahalla ei ole enää mitään arvoa. Mielestäni isovanhemmilta joku 100 €, lähisuvulta max. 50 € ja muilta 20-30 €. Se vaan on niin, että alle kahdenkympin rahalahjaa kun ei oikein tänä aikana ilkeä antaa... :(

Anne

=========================

Minä antaisin
- lähisukulaisen lapselle tulevaan omaan opiskelukotiin jotain esim. vuodevaatteita, astioita ja vastaavaa. Tarpeellista.
- kummitytölle koru tai ns. pöytähopeita. Säilyvää.
- ystävän lapselle ylioppilaan valokuva-albumi tai harrastuksiin liittyvä tarvike. Periaatteessa muistettu jotenkin.

Ei krääsää, mutta käyttöön.

=========================

Lahjashekki on kaikkein helpoin antaa ja kun niitä tulee useita, kerääntyy rahaa, jolla voi ostaa itse mitä haluaa/tarvitsee tai vaikka jatkaa opintoja. Emme voi tietää nykynuorten "makua", vaikea ostaa - tulee kaiken kirjavaa tavaraa, jotka jää nurkkiin pyörimään. Esim. pankkien ruusuadressit ovat kätevä tapa muistaa, ellei halua euromäärää näkyviin.  Yksin ostettu pankin shekki, siinä näkyy lahjoittamasi summa.

Käytännössä nähty

=========================

Kukkien, korujen ja rahan sijasta olen antanut kaikille 12 nuoremmalle serkulleni erilaisen kimpun: olen ostanut kauhoja, vispilöitä, paistinlastoja, leipäveitsiä, pullasuteja, vessa- ja tiskiharjoja, korkinavaajia, pölyhuiskia yms. tarpeellista ja sitonut ne kimpuksi. Tarpeellinen jokaiselle kohta kotoa lähtevälle, ja samalla lahjasta saa helposti hauskan luovutuspuheen.

Kun kaksoset saivat valkolakin ja lähtivät samaan paikkaan opiskelemaan, annoin toiselle kimpun ja toiselle 'astiaston', johon kuului ämpäri, moppi, pesuvati, roskis ja wc-harjasetti. Hauskaa luovutuspuhettakin riitti.

Anneli

=========================

Nuorelle tytölle tai pojalle aina tarpeellinen keittokirja!

Anneli

=========================

Pieni vihkonen, johon keräät erilaisia elämänviisauksia tai lausahduksia: ihan omin käsialoin kirjoitettuna.

Anneli

=========================

Lahjaksi "selviytymispakkaus", jolla pärjää, kun muuttaa yksin asumaan. Eli toisin sanoen esim. vatkauskippo, vispilä, juustohöylä, purkinavaaja, kauha, leikkuulauta, mittakippoja jne.. mielikuvitusta voi käyttää. Tai sitten ihan perinteisesti antaa esim. osan jotain astiastoa. Pitää vaan muistaa kysyä, mitä sarjaa ja mitä tarvitsee.

Ninni

=========================

Miksi yleensäkin muistettaisiin vain ylioppilasta vaan myös ammattiin valmistujaa! Rahalahja on tietysti yksi vaihtoehto, mutta joskus tuntuu, että se todellakin pitää olla jotain muuta.  Tietysti lahjan saajan lähipiiriltä voi kysellä mitä juhlija tarvitsee, kerää, jne.  Moni nuori on ottanut jonkun laadukkaan kotimaisen astiasarjan, johon on päättänyt astiastonsa rakentaa...ja siihen liittyvät esineet ovat tervetulleita.  Liinavaatteet jne.  

Anni

=========================

Itse sain muutama vuosi sitten erittäin käyttökelpoisia lahjoja ja toivon että tekin löydätte täältä "helmi-ideoita". Tulevaa elämää varten on hyvä varustautua muutenkin kuin rahalla... Tulevina vuosina tarvitaan ihan varmasti peruskeittokirjaa, kattiloita, patalappuja, vispilää, kauhaa, pyyhkeitä, lakanoita, tyynyjä ja täkkejä, mitä tahansa kodin tarviketta. Myös pieni perus työkalupakki tulee tarpeeseen.  Jos ylioppilas pitää matkustelusta, hanki lahjaksi vetotrolli, rinkka, reppu. Ylioppilaalta kannattaa myös udella, usein mielessä saattaa olla jotain, mitä todella haluaisi...

Ellinoora

=========================

-hyvä keittokirja sekä esim. Marimekon patalaput ruoanlaiton ystäville, kalliimpaan lahjaan voi liittää esim. kattilan tai paistinpannun
- Iittalan laseja, esim. Verna, Verna Maxi, Kartio, kohtuuhintaisia, nuorekkaita
- Marimekon raitapyyhkeitä
- Pentik kehykset uudelle ylioppilaskuvalle

Anu

=========================

Muistan kummityttöäni kirjeellä, jossa kerron yhteisestä taipaleestamme.

Kummityttö

=========================

Ostin lakiopintoja suunnitelleelle kummitytölleni lakkiaislahjaksi Jokanaisen lakikirjan. Opiskelusuunnitelmat muuttuivat myöhemmin, mutta lakikirja on kuuleman ollut mahdottoman hyvä ja tarpeellinen.

Anu

=========================

Jos tietää, että tuleva ylioppilas/ valmistuja esimerkiksi on alkanut kerätä jotakin tiettyä astiasarjaa, hänelle voi joko antaa lahjakortin kyseiseen liikkeeseen tai ostaa osia astiastoon. Onko yhtään tietoa ylioppilaan jatkosuunnitelmista? Esimerkiksi äidinkieltä tai muita kieliä lukemaan lähtevälle kunnon sivistyssanakirja tai sanakirja ovat tervetullut lisä.

Keittokirjat ovat tervetulleita kotoa lähtemistä suunnittelevalle. Onko ylioppilaalla joku suosikkitaiteilija? Jokin koriste-esine tai (pienikin) taulu voivat tuoda lahjan saajalle iloa. Kalastuksesta kiinnostuneelle voisi hankkia esimerkiksi virvelin, pari viehettä ja kalastuslupakortin. Ylioppilas- ja yleensäkin valmistujaislahjaksi on kiva saada sellaista josta pitää, mutta jota ei välttämättä olisi varaa heti itse lähteä hankkimaan.

Wilhelmiina

=========================

Ruusu ja sopivasti rahaa, saa sitten itse hankkia jotain tarpeellista.

Ari

=========================

Ylioppilaalle, jonka tarpeita ei tunne, on lahjashekki hyvä valinta joko johonkin liikkeeseen tai pankin lahjashekki. Tutulle, esim. kummilapselle, esim. harrastuksen mukaan. Myös kirja, koru, kello, pöytähopeaa joku osa, kenties astioitakin, tms. käy hyvin. Rohkeasti vain kysymään toivomuksia.

Vähän vieraammalle riittävät hyvin onnitteluruusut. Omien lasteni lahjoista muistuu mieleen myös shampanjalasi, jossa ylioppilaslakki ja ruusu pienenä lasimaalauksena, sekä saajan nimi. Sellainen on hyvä toimittaa vähän etukäteen, että saaja saa skoolata sillä. Myy Sinooperi ainakin, voi myös tehdä itse. Edullisena lahjana myös valkoinen sohvatyyny, johon kangasväreillä serkkutyttö oli maalannut yo-lakin, ruusun ja päivämäärän.  Ruusut ovat olleet tosi tärkeitä molemmille tytöilleni. Kyllä kavereiden kanssa laskettiin myös, montako ruusua kukin sai!

Linda

=========================

Itse annoin kummitytölleni hänen toivomuksensa mukaisesti rahaa, mutta ostin myös kauniin nahkakantisen kirjan, tyhjän sellaisen. Etusivulle kirjoitin runon ja toivomuksen, että lahjansaaja vuosien varrella keräisi siihen muistoja, valokuvia, päiväkirjamietteitä, mitä ikinä itse haluaakin. Käytössä on kuulemma ollut.

Kotimainen lasi on myös mielestäni arvostettua (voi tosin olla aika kallistakin), nuoret pitävät myös Marimekon tuotteista. Itse hankin lahjoiksi mieluummin aina kotimaisia tuotteita.

Arja

=========================

Olen jo kaksikymmentä vuotta antanut tällaisissa tapauksissa lahjaksi suuren säästöpossun ja sinne rahaa sisään.  Lahja on aina ollut tervetullut, lisäksi saan perille ajatuksen, että tällä säästölinjalla olisi järkevä jatkaa.  Nykynuorison velkaantumista ajatellen se on tärkeä juttu!

Arja

=========================

Kummitytölleni annan hänestä kootun valokuvasetin, joka alkaa vauvasta ja päättyy ylioppilaaksi, pienen tarinan kera.

kummitustätisi Arja

=========================

Minun kummityttöni pääsee ylioppilaaksi tänä keväänä. Kyselin häneltä mitä hän haluaa lahjaksi ja hän kertoi alkavansa kerätä astioita tiettyä sarjaa mikä hänen kohdallaan sopivin on AARIKAN MALLISTO joten aion ostaa sitä hänelle lahjaksi ja sitähän voi sitten muut sukulaiset täydentää! Hän on lentämässä pois pesästä kuten niin monet muutkin koska suunnitelmissa on opiskelut muulla paikkakunnalla joten astioitakin tarvitaan omaan pikkupesään. Neuvoisinkin kyselemään hyvät lukijat mitä tulevat ylioppilaat haluaisivat? Lahjavinkkini tässä: Astioita tiettyä sarjaa, hopeaa, liinavaatteita, tietokone, kännykkä, yms. jokainen varojensa mukaan .Vaihtoehtoina vielä lahjakortit kampaajalle, tatuointiliikkeeseen, kauneushoitolaan, matkalle jne.

Paljon onnea kaikille tämän kevään ylioppilaille!

Armi
=========================

Omille kummilapsille samoin lastenlapsille olen ostanut kaksi täkkiä "tavaratalostani" Hoppy Hallista Sinne voi maksaa erässä ja se on ollut tervetullutta kun sattuu useita juhlia samana vuonna. Bach: Lokki Joonatan kirja on myös nuorelle hyvä eväs elämän matkalle.

-11 mumma

=========================

Olin joitakin vuosia sitten samassa tilanteessa, kun naapurin tytölle piti keksiä lahja. Halusin löytää jotain persoonallista hyötykäyttöön sopivaa.

Kultasepänliikkeessä vaihtoehtoja tutkaillessa löysin kullatun, kaula ojossa olevan joutsenen. Siihen pujotetaan sormukset yöksi! Persoonallinen lahja jo sinänsä, mutta mielikuvitus lähti lentoon ja lopputuloksena ostin ison sinisen, korkeareunaisen lasivadin, pienen suihkulähdevesipumpun ja värillisiä kiviä, joista yhdelle se joutsen sijoitettiin (niin ettei se kastunut) pulppuavan veden keskelle. Saaja vaikutti aidosti ilahtuneelta.

Myöhemmin olen löytänyt mm. kauniin kristallisen sormustelineen lahjaksi ystävättärelle.

Auli

=========================

Nuorten mausta ei koskaan tiedä, joten lahjakortti on turvallisin ratkaisu. Se voi kyllä olla persoonallinenkin. Rakentelet esim. laivan mallisen kortin johon laitat kaikkia kivoja kuvia, ihmisiä kurkistelemaan laivan ikkunoista yms. ja sisään laitat risteilylahjakortin. Halvempia versioita on levykaupan lahjakortti, ruokaravintolan lahjakortti tai sitten ihan vain leffalippuja.

BM

=========================

Jokaiselle eri pankin sekki tai suurten tavaratalojen lahjakortti. Ilahduttaa aivan varmasti jokaista saajaa! Nykyaikana kaikki on materialistettua, siksi mitenpä jos tuottaisit lahjan saajalle elämyksen? Siitä jäisi muisto, jota eivät tulipalot karkota, vorot anasta ja perijät hamua! Jos siis kylmä rahalahja ei miellytä, olisiko kummitytölle mahdollista antaa jotain itse tehtyä? Hyvän ystävän lapselle Tallinnan matka? Ja lähisukulaisen lapselle liput Porin jazziin?

Hyviä juhlia!

BB

=========================

Koska moni muuttaa kotoa pois opiskelun ym takia kesän lopussa, niin miten olisi kotiin liittyvät tavarat rikkalapiosta kattilaan ja muihin keittiövälineisiin. Kassillinen tarpeellista tavaraa. Mikrokuituliinat ovat nätit ja kalliit.

Brita mummi

=========================

Oma esikoiseni sai viime keväänä mukavia, käytännöllisiä ja hyvin erilaisia lahjoja, kaikki omalla tavallaan mieleisiä ja tarpeellisiakin: isoja ja pienempiä osia keräämäänsä astiastoon, käsinpainetun yo-tyynyliinan, pienen keraamisen ylioppilastytön, nuoren kodin ensimmäisen keittokirjan, valokuva-albumin, valokuvakehyksen, runokirjan, hopeisen kakkulapion ja hopealusikoita, mari-skoolin, kivi-tuikun, Kalevala-koruja... Eipä tuore opiskelijanalku lahjakorteistakaan pahoillaan ollut.

Itse suosin ajatelmakirjoja, suomalaista designia ja suomalaisia koruja. Valikoima ja hintahaitari näissä on laaja. Myös lahjakortti nuoren harrastukseen liittyen on kiva; partioaittaan, urheilu- tai musiikkiliikkeeseen jne.

Korttiin lämmöllä laadittu ajatelma ja kaunis paketti kruunaavat vaatimattomankin lahjan.

Mukavia kevään tulevia juhlia toivotellen!

Kevään 2005 ylioppilaan äiti

=========================

Itse en muista yhtään saamaani lakkiaislahjaa (lukuun ottamatta rahaa), vaikka juhlista ei ole kuin kuutisen vuotta. Sen sijaan yksi rippilahjoistani oli vaikuttava; itse askarreltu väkätin, joka sisälsi seteleitä rullalla, keraamisen linnun ja karkkia riippumassa. Joku persoonallinen ja erottuva lahja, josta jäisi jotain muistoksi pidemmäksikin aikaa olisi siis mielestäni hyvä.

Elli

=========================

Rahalahja on helpoin, mutta persoonattomin. Tarjoa siis nuorelle aikaasi esim. hänen harrastuksensa parissa. Ennakkoluuloton nuori lähtee varmasti kokeilemaan myös jotakin uutta. Ajan antaminen on tärkeintä, mitä nuorelle voi antaa. Toiseksi tärkeintä on olla kuunteleva aikuinen - omille vanhemmilleen nuori ei välttämättä halua asioitaan kertoa. Koriste-esineitä ehtii saada sitten vanhempana!

Tina

=========================

Raha: ruusuadressi tai lahjashekki on ykkönen. Sitten tytöt pitävät astioista, jos kerää jotakin tiettyä sarjaa Mutta annas olla, jos erehdyt viemään väärää tai väärän väristä sarjaa!! Huh, huh.  Ota selvää etukäteen. Koru, jos tiedät tarkalleen millaisen juhlakalu haluaa.

mummi

=========================

Suuri helpotus itselleni oli, kun löysin Positiivareiden runo ym. taulut. Juuri sopivia ajatuksia omille siivilleen lähteville nuorille! Suosittelen.

Eeva

=========================

Mieleenpainunut ylioppilaslahja itselleni oli silloinen 10 markan seteli kauniiksi "kukaksi" rullattuna, ja jonka reunat oli leikelty siististi kuten vappuviuhka ja kiinnitetty kuin kukka konsanaan puuvarteen. Nyt silla on jo tietysti toisenlaistakin muistoarvoa vanhana markkana.

Yo 85

=========================

KIRJA! Jokaiselle kirja. Niitä löytyy todella kaikenlaisia kaiken hintaisia kaiken kattavia; aforismi-, runo- huumorikirja sopii myös ihmiselle joka ei harrasta lukemista. Kyllä harrastaa sen kirjan ajan! Niin: tietenkin olettaen että todella tunnet jokaisen lahjansaajan. Kirja on aina hyvä ratkaisu, mutta saaja pitää tuntea oikeasti jotta lahja "löytää perille".

Viiden pojan kummitäti

=========================

Koska kummilapsellesi / ystävien lapsi on pian lentämässä pois kotoa, anna hänelle lahjaksi jotain sellaista, mitä hän tulee tarvitsemaan usein omassa arkielämässään. Aloita jonkun astiaston lahjoitus nyt ja samaa astiastoa voi ostaa lisää joulu, synttäri- häälahjaksi. Minun oma kummitätini teki niin ja vielä 20 vuoden jälkeenkin muistan häntä lämmöllä, kun juon aamukahvit hänen antamastaan lahjakupista.

Eija I

=========================

Minä olen kyllä ehdottomasti sitä mieltä, että ylioppilasta tulisi muistaa rahalahjalla, sen ei tarvitse olla kovin isokaan, vaan jokainen kykyjensä ja varojensa mukaan. Pienistäkin summista kasvaa kuitenkin jo hyvä pesämuna jatko-opintoja varten. Kaikilla ei ole vara kouluttaa lastaan, joten raha on siinä vaiheessa todella tarpeen.

Eija

=========================

Positiivarit-puodista joku positiivinen kirja pahojen päivien varalle.

Eitzu

=========================

Ehdotan jotain tuote- tai tarvikekoria. Siihen voi kerätä joko ruoka tarvikkeita tai jokin herkkukori. Vaihtoehtoisesti voisi kerätä esim. hygieniakorin, suihkusaippuaa, shampoota, hammastahnaa jne. Kaikki käyttötavaraa, eivät jää hyllyihin makaamaan.

Eija

=========================

Meillä kutsutaan sukulaiset ja ystävät juhlaan kutsukortilla, jonka takana on lueteltu lahjavinkit, kesämökkitontista  juomalaseihin, eiköhän silloin löydy jokaiselle jotain ostettavaa - ja rahahan ei ole koskaan huono lahja - silloin juhlija voi ostaa tarvitsemansa.

Juhlien järjestäjä

=========================

Kummipoikani muutti juuri omaan asuntoon. Sinne tarvitsee aina kaikenlaista. Eli hyvä vinkki on mm. se, että kerää vaikka leivontakulhollisen täyteen kaikkia pieniä keittiötarvikkeita, joita ei aina tule huomanneeksi hankkia. Tölkinavaaja, korkinavaaja, pullasuti, maustemitta, perunan kuorimaveitsi, hedelmäveitsi, desilitran mitta, kakkulapio, paistinlasta jne. jne. mitä sitten tarvitseekin. Eikä haittaa, vaikka niitä olisi lahjansaajalla useampiakin, niitä tarvitsee aina. Saman lahjan voi antaa myös sellaiselle, joka ei vielä ole muuttanut pois kotoaan. Onpahan pesämunana sitten joskus.

"Vanhojen" ylioppilaiden olen kuullut sanovan, että nekin rahat, jotka laitetaan kukkiin, olisi tarpeen ihan rahana. Tehkää vaikka seteleistä kimppu. Vitosistakin tulee ihan kiva.

Eila Hämeenlinnasta

=========================

Perheellämme on kaksi onniteltavaa ja jo hyvissä ajoin talvella ostimme lahjat heitä varten.

Tekemällä oppii ja jokainen ihminen, tyttö tai poika. Jokainen tarvitsee käden taitoja, siksi valitsimme hyötylahjan, jonka arvo kasvaa suhteessa tarpeen määrään. Lahja oli edullinen kevättalven tarjouksesta ostettuna, joten sen lisäksi varmaan löydämme akkuporakoneen mukaan liitettäväksi sopivan niksikirjan.

Eikka

=========================

Valmistuessani tekstiiliartesaaniksi sain tädiltäni ja hänen mieheltään lahjaksi kehystettynä "taiteilijaurani varhaistuotantoa" kehystettynä. Olin alle kouluikäisenä ommellut tädilläni kuvakortin ääriviivoja neulalla ja langalla. Sain tuon kortin kehystettynä ja koin, että se oli yksi parhaimmista ja hauskimmista valmistujaislahjoista. Rahaa ei lahjaan tiimarin vaihtokehyksiä ja tausta paspartuu-paperia lukuun ottamatta ollut paljon kulunut, mutta kuten jo on käynyt ilmi lahja oli minulle erittäin mieluisa. Lahjan saajana tuntui siltä, että lahjan antaja oli "oikeasti" ajatellut mitä haluaa lahjaksi antaa ja nähnyt asian eteen jopa vaivaa.

Ennu

=========================

Jos mahdollista tarjoa apuasi esim. pääsykokeisiin valmistautumiseen. Kiva lahja on myös lahjakortti esim. tanssikurssille.

Nelli

=========================

Kirjoitin itse viime syksynä, ja vaikka voi olla tylyn tuntuista antaa rahaa, se kyllä lämmitti minua enemmän kuin väkisin keksityt lahjat joilla en tule tekemään mitään. Lahjakortti on astetta mukavampi vaihtoehto. Kirjakauppaan, Stockmannille, jopa vaatekauppaan. Jonkin lehden vuosikertakin on oiva lahja. Kannattaa kunnioittaa ylioppilaan omaa makua, ja jos ei sitä tunne, voi kysyä läheisiltä.

Melkein tuore yo

=========================

Oli nuori miten läheinen/kaukainen sukulainen tahansa - aina voi antaa kulhon/vadin (puisen, lasisen, Arabian, Kerman Saven, etz.) lahjaksi.  Jokainen nuori muuttaa jossain vaiheessa pois kotoa, niin näille kulhoille/vadeille on käyttöä.

Toinen vinkki on kysyä nuoren vanhemmilta tai nuorelta itseltään, kerääkö nuori jo jotain astiasarjaa tai haluaisiko nuori alkaa keräämään jotain sarjaa, niin silloin poistuisi "kaikkien" vireiden lahjaongelma.

Nettis

=========================

Lähisukulaisen lapselle aterinsetti, omalle kummitytölle koru, hyvän ystävän lapselle laadukas kylpypyyhe

mitä lahjaksi

=========================

Astioita (ruokailu- tai ruoanvalmistusastioita). Nuorella on tulevaisuus edessään ja muutto omaan kotiin sekä suuri tarve astioille.

Erja

=========================

Ylioppilaalle antaisi jo huhtikuussa alulle laittamiani auringonkukan taimia kaksi eri maljakoissa. Laittaisin molempiin laput. Yhteen "Jos tiedät, mitä haluat tulevaisuudestasi, säästä minut" toiseen "tee kaikki, kuten et todellakaan haluaisi, mutta teet kuitenkin". Toisesta on luovuttava, joten katkaiskoon ylioppilas toisen. Vaikka molemmat antavat siemenistään uusia kukkia. Ei kuitenkaan tiedä, tekikö oikein vai väärin? Ruusut kuihtuu, kortit unohtuvat, mutta auringonkukka elää, jos ei sitä halua tuhota, niin ainakin saajan sydämessä pitkään. Pitempään, kuin muut muistot siltä päivältä, kun pääsi ylioppilaaksi.

Omaa kummityttöä pitää aina muistaa, tavalla tai toisella, että on kuitenkin "olkapää" mihin turvautua. Kertokoon sitten huolensa, jos niitä on netin kautta. Tärkeintä on muistuttaa, että kummi on olemassa. Muistaa nimi- ja syntymäpäivät. Muistaa Jouluna jne. Itselläni on 18-vuotias kummityttö Rauman suunnalla ja nuorempi 6-vuotias pojan naskali Ivalossa. Kummallekin yritän jaella apuja, sitä myöten kun voin. Ne on kuitenkin aina omalla tavallaan, niin sydämessä ja mielessä.

Olen itse "erakko", mutta ajattelen usein sukulaisiani ja tietenkin kummilapsia, sekä olen aina valmis läheisiä auttamaan. Joten. "Pitäkää läheisistänne huolta, koska hekin tarpeen tullen  pitävät huolen teistä.

EEKIE 12.5-05

=========================

Rahalahja, sillä saa toivomansa asian hankittua esim. hyvän kirjan.

Esa

=========================

Hyvä lahja voi olla vaikka kasvi kivassa ruukussa, niitä kun ei itse välttämättä ensimmäisenä hanki. Toisaalta kotoa pois muuttava varmasti arvostaa myös kaikenlaisia kodintarvikkeita: ainakin minulla keittiötyövälineet, pyyhkeet, lakanat ja astiat tulivat kaikki tarpeeseen ja oli mukava, kun etukäteen oli jo selvitetty lahjan saajan makua ja tyyliä. Keittokirjakin voi olla hyvä lahja, kunhan on valittu sopivan tasoinen.

Eveliina

=========================

- lahjakortti huonekaluliikkeeseen. Onniteltava itse määrittelee liikkeen (kaikki lahjakortit samaan liikkeeseen), niin pienistäkin rahasummista kertyy hyvinkin summa, millä saa näkyvää ostettavaa.
- ylioppilaslakille säilytyslaatikko (voi tehdä itsekin)
- taidekirjat

omakohtaista kokemusta viime vuodesta

=========================

Ylioppilas on mitä luultavammin muuttamassa pois kotoa vuoden tai parin sisään. Joten kaikki käytännöllinen omaan kotiin lienee tarpeellista! Kattila, ruokailuvälineet, kahvimukeja, termoskannu, vedenkeitin, mausteita (nehän säilyy!), lautassetti, kauniita laseja jne... Noitahan on vaikka kuinka ja paljon! Ja itse voi päättää paljonko lahjaan sijoittaa. Opiskelijan aloittaessa itsenäisen elämän rahaa ei luultavasti ole liikaa hankkia kaikkia näitä tarvikkeita kerralla!

Hanski

=========================

Itse pyysin, ettei minua muistettaisi koruilla. Niitä ei ikinä ehdi käyttää kaikkia ja kun maku on eri, ei siitä hyvä seuraa...

Kysymys kuitenkin kuului, mitä voisi lahjaksi antaa. Iittalan Kivi-tuikkulyhdyt ovat kiva lahja. Jos tietää lahjan saajan lempivärin, niin sen värinen / värisiä sitten kannattaa antaa. Ei ehkä ajankohtainen kesän alla, mutta varmasti mukava taas syksyn pimetessä.

Ylioppilaalla tulee lähiaikoina tarve kaikelle kotitavaralle, kun täytyy ehkä lähteä toiselle paikkakunnalle opiskelemaan omaan kämppään. HYVÄ kattila tai paistinpannu on aivan loistava ja tarpeellinen lahja. Tai sitten hienot lakanat. Kannatan hyödyllisiä lahjoja...

Hanna

=========================

Moni ylioppilas suuntaa seuraavana syksynä mahdollisesti opiskelemaan uudelle paikkakunnalle, joten oman solun, yksiön tmv. kämpän hankkiminen on edessä. Uskoisin, että moni olisi iloinen saadessaan astioita, maljakoita, liinavaatteita yms. tarpeellista uuteen kotiin.

Hanna

=========================

Itse olen kun pääsin ylioppilaaksi ja nyt 20 v päästä kun muistelee niin sain yhden kivikupin, jota myöhemmin jäin arvostamaan; kaitaliinan, joka silloin tuntui turhalta; täytekakkua, joka oli makoisa; Janssonin kirjan; lasista kakkualustaa, joka oli käytössä jo juhlassa. Mutta ennen kaikkea parasta oli se, että nämä henkilöt olivat aidosti mukana ylioppilasjuhlassa tunteella ja henkilökohtaisella välittämisellä

Peppi

=========================

Tarpeen tai persoonan mukaan esim.: tyynyliina tai pari(esim. itse painettu, jos on aikaa ja kykyä), lakanoita
kylpy-/rantapyyhe
astioita/kodinkoneita
valokuvakansio esim. yo-kuvia varten (jos itsellä on mukavia (esim. vauva-) kuvia sankarista, niitä voi laittaa jo valmiiksi kansioon)
esim. harrastukseen liittyvä kirja
ooppera-, teatteri-, elokuvalippu
matkalahjakortti

HP

=========================

Jollekin heistä voisi olla mieleen, jos tekisit kuten minä pari vuotta sitten. Annoin omalle tyttärelleni ylioppilaslahjaksi radio-ohjattavan Nikkoauton. Annoin sen hänelle jo hieman ennen varsinaista lakkiaispäivää. Hänellä ei tuolloin ollut vielä ajokorttia ja arvatkaa kavereitten hämmästystä, kun hän soitti heille saaneensa ylioppilaslahjaksi auton ja tulevansa sillä käymään illalla heidän luonaan. Ja hauskuutta oli riittänyt vielä senkin jälkeen kun olivat huomanneet, millainen auto oli kyseessä. Tyttäreni oli varsin tyytyväinen lahjaansa. Kuulemma yksi parhaista lahjoista.

Iskä

=========================

Jos harrastaa valokuvausta tai negatiivit ovat järjestyksessä, niin valokuva-albumi, jossa voi käyttää sopivasti mielikuvitusta.  Mikäli osaa käyttää kuvankäsittelyohjelmia, niin kuvien yhdistämisellä saa hauskoja kuva-aiheita. Itse tein joskus kolmesta pojastamme kuvan, jossa he kaikki ovat 1-vuotiaita ja kaikilla leveä hymy kasvoillaan.

Valokuvamuistoja

=========================

Lahjakortti kultaliikkeeseen käy kaikille ja kaiken ikäisille. Melkein kaikki saa sieltä jotain esim. 20 eurolla ja  monet haluavat pitää jotain korua. (myös miespuoliset)

korut on in

=========================

Läheisimmille ylioppilaille voi kerätä esimerkiksi valokuvakansion aiheella miten minusta tuli ylioppilas. Tuttavien lapsille erilaiset lahjakortit (vaateliike, puheaikaa, kultasepänliike) ovat ainakin lahjansaajista yleensä mukavia, vaikka eivät jätäkään pysyvää muistoa. Hiukan erilainen lahja erityisesti tytöille on koota "selviytymispakkaus" kauniiseen hatturasiaan, johon voi myöhemmin säilöä ylioppilaslakin. Pakkauksen sisältö on mielikuvituksen varassa ja riippuu tietenkin vastaanottajasta. Lahjaksi voi myös antaa vieraskirjan, johon päivän aikana juhlissa käyneet voivat kirjoittaa mietteitään ja myöhemmin kirjaan voi lisätä esim. valokuvia ja kortteja päivän ajalta. Pojat yleensä suosivat erilaisia tavaralahjoja ja rahaa persoonasta riippuen. Pojille hyviä lahjoja ovat myös lahjakortit tai esimerkiksi liput festareille, auto- tai muut harrastekirjat tai -tuotteet, pojillekin voi koota "selviytymispakkauksen" kunhan kuoret ovat miehisemmät.

Heidi

=========================

Itse sain ylioppilaslahjaksi 9 vuotta sitten sukulaisilta mm. itse tehdyn kanavatyötaulun, silloin en ehkä niin paljon sitä arvostanut mutta nyt se on ihana muisto siltä päivältä, muistan tätiäni aina kun katson seinällä olevaa taulua ja teidän että hän on tehnyt sen silloin ajatellen minua. Arvostan käsitöitä. Lisäksi sain joitain lasiastioita, joita voi omassa kodissaan käyttää, esim. juomalaseja. Lisäksi sain pieniä koruja (korvakorut, kaulakoru). Äidin serkulta sain hänen itse värjäämänsä ja painamansa tyynyliinat, joita käytetään edelleen. Itse tehdyt lahjat ovat jääneet enemmän mieleeni kuin muut.

Ylioppilas vm.-96

=========================

n. 25 euroa maksavan Luovuuden lumous -kirjan  tekijät Jussi T koski & Tommy Tabermann. Luovuuden lumous on avain, jonka avulla voi löytää oman luovuutensa lähteen ja saada sen solisemaan.

"Iloitse jokaisesta aamusta
jolloin heräät
etkä tunne itseäsi:
Sinulle on suotu mahdollisuus
tutustua uuteen ihmiseen"

Heini

=========================

Mielestäni lahjansaajalta voi kysyä hänen toiveitaan suoraan.

Jos toive on jokin arvokkaampi esine/tavara, kerätkää kimppaan useampi lahjanantaja ja ottakaa lahjakortti liikkeeseen, jossa lahjansaaja voi toteuttaa toiveensa tai keskittäkää kaikki omat lahjakorttinne samaan liikkeeseen.

Yleensäkin lahjakortti johonkin isoon tavarataloon tai liikkeeseen on ihan hyvä lahja.

Toki jos tietää lahjansaajan keräävän jotain astiasarjaa tai muuta vastaavaa, voi varmaan vaikka äidin kautta urkkia mitä puuttuu ja ostaa sitten sen mukaan lahjan.

Toisille on puhdas raha tarpeen eli seteli kortin väliin tai lahjashekki.

Kaiken kaikkiaan, lahja pitäisi miettiä tarkkaan lahjansaajan mukaan. Lahja riippuu myös siitä kuinka läheinen lahjansaaja lahjanantajalle on.

Tintti

=========================

Rahaahan ne kaikki nykyään haluavat, joten visainen pulma;-) Ylioppilas voisi jo arvostaa sellaista ylellisyyttä kuin jalka-, käsi- tai kasvohoito. Jos kohde käy ahkerasti leffassa, sarjalippuvihko varmasti kelpaisi. Nykyään on aivan ihania pussilakanoita, ja nehän ovat aina tarpeen. Marimekon herkulliset pyyhkeet ovat taatusti myös haluttuja, voihan ostaa käsipyyhkeen, niin ei ole niin kallista. Tietysti, jos haluaa perinteisesti jotain "säilyvää" ostaa, niin tässä ei siihen vinkkejä. Toisaalta olen varma, ettei nykynuoret useinkaan halua mitään lusikoita tai korujakaan. Ainakin pitää varmasti tietää maku, ettei niitä osta laatikkoon seisomaan.

hellu

=========================

Kalevala koru. Ne ovat aina ajattomia ja varmasti jokainen arvostaa. Pronssiset eivät ole edes kalliita.

Risteilylahjakortti, pieni matka piristää opiskelun päätteksi. Voi otta max.4 kaveria mukaan samaan hyttiin.

Kirja, iso valokuva-albumi, astioita, vedenkeitin

Hessutyttö

=========================

Ostaisin lahjaksi hienoa suomalaista muotoilua - Aalto-maljakon (on eri mallisia ja hintaisia). Sain sellaisen itse ja olen ollut ikionnellinen ja aina nähdessäni maljakon olen muistanut lahjanantajaa.

Aaltoja

=========================

Minä olen antanut yo-lahjoiksi hopeisia Chippendale tuotteita. Esim. sukulaispojalle viinipullon korkkiruuvi, toiselle pullonkorkin avaajan. Eräälle ostin pizzaleikkurin. Tänä vuonna annan sisaren tyttärelle salaattiottimet.

Nämä siis kaikki arvonsa säilyttävää hopeaa, Chippendale sarjaa (joka yleensä on edullisin johtuen suurimmasta myynnistä - valmistetaan suurempia eriä), mutta mielestäni myös kaunein sarja (makuasia toki). Klassikko. Tässä sarjassa myös monia muita tuotteita joista nuoret pitävät.

Eikä hinta päätä huimaa. Mahtavaa kevättä toivotellen..

Henna

=========================

Lähisukulaisen lapselle suvussamme on tapana kerätä ylioppilaalle rahalahja. Monet kun haluavat urakan jälkeen lähteä matkoille. Tosin kummilasten ylioppilaslahjaksi olemme voineet antaa esim. Kultaisen käytöksen kirjan. Kummitytöille olemme rippilahjaksi antaneet joko ristin tai pienen ikonin muistuttamaan ripille pääsyn tarkoituksesta. Hyvän ystävän lapselle olen antanut joko rahalahjan tai sitten jonkun astian hänen keräämäänsä sarjaa tai muuta siihen sopivaa.

Milla

=========================

- Kirja Elämä on ihanaa
- tee itse vanhoista  lahjansaajasta otetuista valokuvista oma valokuva-albumi
- digikamera
- suurennuta ja kehystä, joku hyvä valokuva
- anna lahjakortti, jossa lupaat aikasi esim. koko viikonlopuksi, päiväksi ... lahjansaajalle
- työkalupakki, jossa tärkeimmät työkalut omaan huusholliin,; vasara ja nauloja, ruuvimeisseli, kuusiokoloavain, mitta, pihdit, jakoavain, yms tai lahjakortti rautakauppaan

nx

=========================

Jos  löydät vanhan valokuvan jossa olette yhdessä  suurennuta se ja laita kehyksiin. Se on ainakin henkilökohtainen lahja ja varmasti jää mieleen.

Heli Oulusta

=========================

Lahjan saajaa tuntematta on vähän vaikea antaa tarkempia vinkkejä, mutta tässä yleisellä tasolla:

Lahjashekki, lahjakortti, korut (esim. hopeiset ranne/kaulakorut eivät ole kovin kalliita ja valikoimaa löytyy),hyvälaatuinen valokuvakansio tai kaunis laatikko yo-juhlamuistojen tallettamiseen, rannekello. Jos on edessä maailmalle lähtö niin hyvä matkalaukku tai matkakassi, astioita tai ruokailuvälineitä (voisi aloittaa esim. jonkun sarjan keräämisen, jota kartuttaa sitten jatkossa), liinavaatteita, pyyhkeitä (kasvo- ja tai kylpy-), torkkupeitto. Kirja (runoja, mietelmiä, ajatuksia, elämänohjeita, klassikko tai hauskoja juttuja vähän saajasta riippuen). Kultasepänliikkeissä on myös kaikenlaista muutakin mukavaa, joihin saa kaiverruksen mukaan. Löytyykö lapsen harrastuksista vinkkejä?       

HV

=========================

Lähisukulaisten lapsille olen antanut "sopivan setelin" ja lisäksi kynäpakkauksen, nimikirjaimet kaiverrettuina kyniin.

Kummilapsilleni olen antanut Hackmanin aterinpakkauksen ja Arabian astioita, joita jo aiemminkin olen synttäri- ja Joululahjaksi antanut. Sillä tässä vaiheessahan lähdetään opiskelemaan ja sellaisia tarvitaan.

Ystävien lapsille olen antanut laadukkaan valokuva-albumin. Ajatuksena, että sen voisi aloittaa ylioppilaskuvista ja pikkuhiljaa täydentää opiskeluaikaisilla kuvilla ja niin siinä olisi yksi aikakausi elämästä kansien välissä.

Helmi

=========================

Jos olet käsityötaitoinen niin hyvä lahja on  itse tehty kirjottu liina tai jokin kudottu esim.villasukat.

Käsityö

=========================

Paras lahja tuossa vaiheessa on jokin astiasto- tai muu kodintavarasarja - tulee taatusti tarpeeseen. Ota selvää, mitä sarjaa ylioppilaalla jo ehkä on tai mistä hän pitää...ja sitten vain täydentämään sitä! Itse ostin ylioppilaaksi tänä keväänä kirjoittaneelle siskolleni pari pakkausta Iittalan Kartio-sarjan laseja. Parasta on, että seuraavinakaan merkkipäivinä lahjaa ei tarvitse sen kummemmin miettiä =D.

Ylioppilas vm.1999

=========================

Lähisukulaisen lapselle lautapeli ja lupaus parista peli-illasta limun ja naposteltavan kera.

Omalle kummitytölle kummien ja kummilasten leirin ensi kesänä Lohjan Vivamossa. Toki lähtisin itsekin leirille.

Hyvän ystävän lapselle ja hänen äidilleen liput kesäteatteriin.

Hetu

=========================

sukulaislapselle voi ostaa vaikka yhden kappaleen Marimekon skooli maljoista. niitä on monen värisiä, ja joka merkkipäivänä voi viedä yhden erivärisen, niin saa koko sarjan.

Omalle kummitytöllesi voisit hankkia vaikka korun. kultasepänliikkeet kilpailevat hinnoilla, ja kultakoruja tai hopeaa saa jo aika edullisesti, kun pitää silmät auki.

Ystävän lapselle veisin kukan. viherkasvi esimerkiksi on pitkäaikainen ilo. Nyt on markkinoilla mitä ihanampia ja erikoisempia kasveja. Ei muuta kuin kukkakauppaan valitsemaan.

Hilkka

=========================

Ylioppilaslahjaksi sopivat esim. kirjat; harrastuksiin liittyvät tai jokin käytös- ja tapatietokirja tai vaikkapa aforismikirja. Kummitytölle voi ostaa korun tai antaa lahjakortin, jolla saa itse ostaa haluamansa korun. Lukemisesta innostuneelle löytyy ainakin kirjanmerkkejä (hopeinen pöllö tms) kello- ja kultaliikkeistä.. Lahjasekki on käypä lahja opiskelujaan jatkavalle..

Kati

=========================

Minä olen antanut lahjoiksi lasitavaraa jossa on kaiverrus. Minun kaupassani käy noin kahdesti vuodessa lasikaivertaja. Mietin kaikki tulevat lahjatarpeet silloin ja lahjoista tulee yksilöllisiä ja kauniita muistoja saajilleen.

Olen kaiverruttanut laseihin, vaaseihin, tuoppeihin, pulloihin ym. nimiä, ylioppilaslakkeja, ruusuja, kihlapäiviä ym. tarpeen mukaan. Lahjat ovat näyttäviä, mutta suhteellisen edullisia. Olen kaivertajan kanta-asiakas.

Hilppa

=========================

Anna nippu käärölle käärittyjä ja nauhalla sidottuja paperiarkkeja, joilla jokaisella on lupaus jostakin, esim. "Täällä arvotodistuksella voit lunastaa itsellesi elokuvaillan allekirjoittaneen seurassa. Elokuvan saat valita itse ja allekirjoittanut maksaa koko lystin." tai "Tätä lahjakorttia vastaan tulen siivoamaan (opiskelija-) asuntosi lattiasta kattoon." tai "Tämä on kutsu illalliselle luokseni (-mme). Ajankohdan voit itse päättää." tai "Täten lupaan lähteä kanssasi viikonlopuksi mökille / vaellukselle / tms." Mahdollisuuksia on vaikka kuinka riippuen tietysti lahjansaajan intresseistä.

Iija

=========================

Itse olin ainakin tyytyväinen, kun keksin antaa vähän vieraammille lasteni kavereille (poikia) Kaj Stenvallin tauluja esimerkiksi Paljon puurtaneelle vuodelta 2001 'Taivasta vasten' tai vuodelta 2002 'Lyyrikko lepää tänään'. Golfin harrastajalle sopii taulu vuodelta 2003 'Kaikki lasketaan'. Tauluja saa erikokoisina joten myös hinnat on valittavissa.

Ippa

=========================

Tuore ylioppilas lentää ehkä pian kotipesästä opiskelemaan. Itselleni mieluisia lahoja oli aikoinaan omassa kodissa tarpeelliseksi tulevat astiat. Helppoja ja neutraaleja ovat esimerkiksi Iittalan kartio lasit, keraaminen uunivuoka, salaattikulho ja salaattiottimet, piirakkavuoka ja kakkulapio.

Inka

=========================

Itse olen usein ostanut valokuva-albumin lahjaksi ja sinne laittanut muutaman kuvan omista arkistoista jos on ollut mistä laittaa. Jää muistoja saajalle ja tietysti voi vaikka rahaakin laittaa lisäksi.  Itse sain aikoinani jälkiruokakulhoja ylioppilaslahjaksi ja niitä käyttäessäni muistan aina lahjan antajaa.

Iines

=========================

Kysyimme tulevalta ylioppilaalta, mikä olisi hänen mieliastiastonsa. Saimme tietää, että se on uusi Arabian Koko ja erivärisiäkin saa olla. Sukulaisista yksi ostaa matalia lautasia, yksi syviä, yksi kuppeja jne. Kukin ostaa varojensa mukaisen määrän kappaleita. Näin kertyy hyvä ja saajalleen mieluinen astiaston alku, jota hän itse tai me muut voimme myöhemmin täydentää.

Irjak

=========================

Pysyvä lahja on parempi vaikka nuori haluaisi rahaa. Lahjasta jää pysyvä muisto. Esim. Aallon maljakoita on eri hintaisia eri tarkoitukseen ja makuun. Nuori muistaa vielä vanhanakin, että niitä on ollut aina. Kukat ovat nopeasti kuihtuvia.

Nainen

=========================

Käytöksen kultainen kirja on hyvä lahja jokaiseen kotiin ja varsinkin nuorille kotoa lähteville. Jos sitä ei arvosta vielä saadessaan, sen arvon ja hyödyllisyyden huomaa myöhemmin. Siinä on hyviä neuvoja moneen tilanteeseen.

Yhden ylioppilaan äiti

=========================

Osta hyvä perus keittokirja. Kääräise se punaruudulliseen keittiöpyyhkeeseen ja päälle punainen ruusu.

Jaakima

=========================

Minä teen omassa ompelimossani paljon mm. lakkiaislahjoja. Tyynyliinoja ja kylpy- ja käsipyyhkeitä brodeerattuna ylioppilaslakilla , ruusulla ja lahjan saajan nimellä. Tyynyliinan hinta on alk. 18 euroa ja kylpypyyhkeet alk. 28 euroa. Henkilökohtainen lahja ja samalla myös käyttötavaraa.

Jaana

=========================

APUA!...niinpä niin.....ja jos sitä kauan odotettua, ylikorostettua valkolakkia ei sitten saakaan niin mikä sitten neuvoksi?! Miten muistaa kun kuitenkin on iso urakka takana ja vain pienestä kiinni esim. parista pisteestä ettei pääsekään ylioppilaaksi? Miltä tuntuu kun kaverit saa valkolakin juhlallisine tilaisuuksineen ja itse ei? Miten lohdutan ja kannustan kun läheisestä on kysymys, tämä on nuorelle niin äärettömän kova pala?

Yleisin neuvohan on: uudestaan vaan...jne...mutta olisko jotain omaperäisempää jolla voisin helpottaa tilannetta ja tehdä siitä päivästä positiivisemman?

Kertokaa ihmeessä hyvät ystävät?

Menetetty valkolakki?!

=========================

Omasta yo. vuodestani on jo aikaa 7 vuotta, mutta ajattelisin seuraavaa. Kummitytölle jotain henkilökohtaista, kenties voisi kysyä, mitä hän haluaisi. Jotain sellaista, josta jää muistoakin. Itse tuolloin toivon "vieraammilta" lähinnä rahaa / lahjakortteja. Esimerkiksi väärää sarjaa olevat astiat ym. harmittavat. Kannattaa myös varmistaa käyttääkö tuleva ylioppilas koruja, sillä aika usein korut ovat ei-toivottuja.

Lumikki

=========================

Itsekin saman kysymyksen edessä painivana ilahduin kyselyn aiheesta ja odotankin hyviä vinkkejä. Omat viime vuosien hankintani ylioppilaille ja rippilapsille ovat olleet aika perinteisiä
- käytöksen kultainen kirja
- suomen kielen sanakirja
- sivistyssanakirja
- keittokirja
- taulu
- hopeinen kirjanmerkki
- sveitsin armeijan linkkuveitsi

Jaana

=========================

Hommaat vanhoja ja uusia valokuvia kummitytöstäsi ja teet (seinälle ripustettavan) kuvakokoelman. Otsikoksi esim. päiväkodista ylioppilaaksi.

JR

=========================

Postista löytyy nykyään kaikkea. Posti.fi -sivuilta voi lähettää korusähkeen, ja jos haluaa lähettää juhlakalulle rahaa, käy se turvallisesti sähkeen liitteenä. Suurenkin lahjan voi lähettää lähipostista edullisesti suoraan vastaanottajan kotiovelle. Palvelu nimi on Ovelle-paketti, ja niitä on kolmea kokoa. Olen kokeillut ja vastaanottaja yllättyy aina iloisesti.

Muistamisen pitää olla helppoa ja kivaa

=========================

Aikakaus- tai sanomalehtitilaus

Johanna

=========================

Lippu kylpylään hemmottelemaan itseään rankan opiskelun päätteeksi.

Johanna

=========================

Lahjaksi jotain josta jää muisto, ei vain rahakuorta. Kirja on aina hyvä ratkaisu, hintahaitariakin riittää: Yhdelle vaikka Kotimaan luonto-opas, toiselle peruskeittokirja (opiskelun aloittajalle todella tarpeeseen),kolmannelle mietteitä tai runoja, neljännelle oman elämän kirja: siis kirja johon kerätään tietoa omista juhlista ja muista tärkeistä asioista, viidennelle hänen harrastuksiinsa liittyvä kirja jne. Vaihtoehtoja on loputtomasti, helppo lähteä ostoksille jos omalla paikkakunnalla hyvä kirjakauppa...

Iisoppi

=========================

Hagmanin tain muun valmistajan aterimet -setti sopii aina lahjaksi, vallankin sitten sen tarve ilmenee, kun saa lähteä ulkopaikkakunnalle opiskelemaan.

Kokemusta omaava ja kiitokset saanut

=========================

Itse antaisin pienen aforismi-kirjan, jotta voisin antaa hänelle eväitä tulevaa elämää varten. Aforismit pitäisi olla eri elämäntilanteisiin sopivia. Hän ei välttämättä heti kirjaa tarvitse, mutta kehota pistämään talteen, jotta elämänkoukeroiden kohdatessa voipi kirjan kaivaa esiin ja lukea mitä 'elämää kokeneet, vanhat ja viisaat' kehottavat tekemään ja kuinka selviytyä eteenpäin.

aforismi-kirja

=========================

Hyvä kirja on aina ajankohtainen, arvokkaasti pakattuna ja kivalla kortilla kukkien kera, siinä se on.

JJ Kähönen

=========================

Itse olen joskus antanut muuten tyhjän ,kirjoittamattoman kirjan, paitsi että alkulehdille olen kirjoittanut jotain kivaa hänen lapsuudestaan, -nuoruusikään asti. Usein on löytynyt sellaisia pieniä asioita joita ei kukaan muu edes tiedä tai muista. Hänen haaveistaan tulla isona siks ja siks ja sit kun oon iso : niin.niin! Kenties joku kuva tai postikortti. Itse löysin oman lapseni tikkukirjaimilla kirjoittaman lapun (22v jälkeen):LAITTAISITKO ÄITI MUN TILILLE 200 MARKKAA NIIN OLISIN ILOINEN.! Nauratti kovasti, käyttöä löytyy, kunhan ehdin tässä.

Mantu

=========================

Rahaa lahjakorttina tai setelinä - valmistuvalla monenlaisia käyttötarpeita, näin parhaiten ei mene tuplaksi eikä arvaa tarpeita väärin! Voihan korttiin laittaa käyttöehdotuksia, vaikka juhlija itse sitten päättääkin käytön - lopputulos erilainen kaikilla. Rahan / lahjakortin seuraksi omatekoinen onnittelukortti, fiiniydellä ei väliä, henkilökohtainen ajatus korostuu. Joskus on pankista löytynyt yhteislahjakortti - sellaisessa ei oma pienikään summa korostu. Muistaminen tärkeintä, ei lahjan arvo.

Kaija

=========================

Lähisukulaisen "kapiokirstua" voi rikastuttaa satiinilakanoilla tai teräskattilalla, savipadalla tai jolloin kodin pienkoneella.

Kummityttöä muistaisin jolloin kummin kasvattavaan ominaisuuteen viittaavalla: arvokas hopea-kultaristi kaulaan. Kaiken laatuinen kirjallisuus, joka tukee hänen harrastuksiaan. Lehden vuosikerta muistuttaa antajastaan pitkin vuotta.

Hyvän ystävän lapsi on sitten kuitenkin ehkä se etäisin, jonka lahja voi olla edellisiä edullisempi, ei silti vähemmän mieluinen. Mitä vähemmän lahjaan käyttää rahaa, sitä paremmin pitäisi tuntea lahjan saaja. Käyttääkö hän koruja, hopea on edullista. Tekeekö hän ruokaa, keittokirja tai muutaman illan ruokakurssi.

Leffaliput kahdelle.

Minun budjetillani lahjojen arvo saattaisi mennä lähisukulaisen lapselle 50 e, kummilapsi 30 e ja ystävän lapsi 20 e. Yhteensä kuitenkin 100 e eli 600 mummonmarkkaa.

Kaija

=========================

No anna Tytölle jotain kaunista lasi tavaraa tai pojalle voisi antaa vaikka vaan rahaa.. niistä he kyllä ainakin pitävät..:) Haluun ton kirjan....pliis pliis

Kaisa

=========================

Muistan kohta 8 vuotta omien kirjoitusteni jälkeen yhä yhden parhaan ystäväni saamista lahjoista: Hänen mummonsa oli rullannut 10 markan seteleitä useita oikean rahapuun "hedelmiksi". Siinä todellinen rahapuu oman elämän siemeneksi.
- säästöihin muutama seteli
- ensimmäinen oma kasvi

Nykyisin on varmaan käytettävä 5 euron seteleitä. Aion itse hyödyntää ideaa viimeistään 19 vuoden päästä kun kummityttöni kirjoittaa.

Kaisa Katariina

=========================

Kalevalakorut toimii aina.

Kaisa

=========================

Kirjalla, lahjakortilla, ruusuilla, koruilla. Myös "työ" eli jokin tehtävä, jonka tarjoudut tekemään sankarin puolesta, on hyvä lahja.

Kaisa

=========================

Lahjakortti on nykyaikaa ja mahdollistaa saajan hankkimaan sitä mitä tarvitsee. Saajan velvollisuus olisi ilmoittaa, miten lahjakortti on käytetty, se vaan yleensä tuppaa unohtumaan.

Kari

=========================

Tifany-ruusu.
tai
Tina-ruusu.

Kari

=========================

Jos valmistuja on tyttö, elämänohjeet ja Positiivareiden "Rusinapulla" "Aurinkoisena uuteen aamuun" ja "Päivä kuin mansikka" ovat kirjoina / elämänohjeina loistavaa luettavaa. Siihenhän voi lisätä pienen rahasumman mukaan, jos tuntuu siltä. Oma suosikkini on Aurinkoisena uuteen aamuun :o) Käytän sen pieniä ja isoja juttuja paljon sähköpostia lähetettäessä ja kirjeitä kirjoittaessani. Pelkkää Aurinkoista palautetta on tullut.

Omalle kummilapselleni annan Hopeisen kakkulapion käsinkaiverruksella. En anna rahaa. Vuosien kuluttua ymmärtää ehkä lahjan arvon ja pysyvyyden. Sen muiston, mikä siihen päivään ja lahjaan sisältyy. Tai lahjakortti kultasepänliikkeeseen.

Tai kaunis valokuva-albumi juhlien kuvia varten. Kertakäyttökamera lisäksi. Sillä voi ottaa kuvia kuka vain juhlissa. Valmistujia on niiiin monenlaisia ja juhlia myöskin. Nuoret haluaa rahaa, mutta mitä siitä jää muistoksi ? Antaa vaikka ruusun rahana ja elämänohjeet mukaan.

Ajatus on tärkein. Onnistuneita juhlia kaikille!

elämänohjeita

=========================

Nuorethan aina itse toivovat rahaa, mutta jotta lahja ei jäisi persoonattomaksi seteleiden jakamiseksi, voi rahan antaa myös lahjakortin muodossa. Lahjakortin voi ostaa sellaiseen liikkeeseen, mistä saa tavaroita/ palveluita, joista nuori on kiinnostunut tai joista hänelle olisi hyötyä lähitulevaisuudessa.

Esimerkkeinä tulee mieleen lahjakortti Finlaysonin tehtaanmyymälään (tai vastaavaan), josta nuori voi käydä itse ostamassa vuodevaatteita, pyyhkeitä yms. joita tulee tulevassa omassa opiskelijaboksissaan tarvitsemaan; lahjakortti johonkin kännykkäliikkeeseen, josta voi hankkia vaikka hauskat maalatut kuoret kännykkäänsä; tai lahjakortti huvitteluun esim. Finnkinon elokuvalippulahjakortin muodossa.

Ja jos nuori harrastaa aktiivisesti jotakin, niin lahjakortti harrastuksessa tarvittavien tavaroiden ja palveluiden tarjoajalle saa taatusti kiitosta.

Katiska

=========================

Minusta hyvä lahja on lahjan saajan persoonan mukainen tai esim. tarpeellinen käytännön elämässä.

Itse olen pähkäillyt mitä pyytäisin lahjaksi sukulaisiltani. Olen perinteiden ja oikeiden tarpeitteni ristitulessa. Olen pyytänyt tarpeellisia, mutta hinnakkaita asioita, kuten satulatuolia, telttaa ja makuupussia ja shaalia. Todennäköisesti sukulaiset ostavat lahjani kimpassa, niin ettei kenenkään osuus tule liian suureksi. Kaikki tarpeellinen omaan kämppään on myös tervetullutta tai esim. ajatuksella valittu  kirja. Minulle on tärkeää, ettei lahja jää turhana homehtumaan johonkin nurkkaan.

kevään uusi ylioppilas

=========================

Kummitytölle, osta hopealusikka ja täydennä sarjaa vaikka joka syntymäpäivillä tms. Häälahjaksi voit sitten ostaa samaa sarjaa vaikka kakkulapion.

Hieno lahja olisi myös kuvataulu, jonka voi kasata ylioppilaan kuvista eri ikävuosina. Kuvia varmasti löytyy itseltä ja muilta sukulaisilta, eikä kehys varmasti paljoa maksa.

Hyvän ystävän lapselle joku nätti pieni muisto esine. Vaikkapa tavallinen hopeinen sormus johon kaiverrus muistoksi ylioppilaspäivästä.

Katja

=========================

Ehdottomasti jotain astioita tai pyyhkeitä yms. Eli omaan kotiin ollaan varmasti muuttamassa syksyllä opintojen perässä. Kannattaa kuitenkin ensin varmistaa, vaikka äidiltä, mistä väristä ylioppilas pitää... Iittalan Kartio-lasipari (tai kaksi) olisi yksi hyvä vaihtoehto, niitä löytyy myös kirkkaina.

Ylioppilas –99

=========================

Osta jotakin astiasarjaa, jota voi täydentää pikkuhiljaa. Sitten kun nuori menee naimisiin on helppoa jatkaa astiaston täydentämistä. Ja sarjaa voi muutkin läheiset täydentää. Pientä, mutta arvonsa säilyttävää!

Katri

=========================

Minä annoin viime keväänä serkkupojalle lakkiaislahjaksi korin, johon olin ostanut
- viisauden viipaleita (juustohöylä)
- onnen ja ilon murusia (raastinrauta)
- rakkautta kukkuramitalla (desimitta)
- ja aikaa kaikkeen tärkeään (munakello)

Kiinnitin jokaisen toivotuksen kyseiseen tavaraan ja näin siinä tuli samalla tehtyä korttikin (joskin neljänä erillisenä osana).

Katri P.

=========================

Ylioppilaaksi pääsevää lähisukulaisen lasta voisi muistaa vaikkapa korulla korvakorut, riipus - taikka jollakin muulla kultasepänliikkeestä edullisesti löytyvällä lahjalla. Auton, moottoripyörän näköisellä herätyskellolla tms.

Omalle kummitytölle jotain "uniikkia" liittyen kenties tytön harrastuksiin. Kenties jostain pikkuisesta lahjojen erikoisliikkeestä.

Hyvän ystävän lapselle, iästä riippuen, joko joku pehmolelu, kirja on uskoakseni mieluinen lahja.

Lahjan ei todellakaan tarvitse maksaa maltaita, sillä jo normaalillakin (kukkiin kuluvalla summalla) saa kyllä em. jotain konkreettista ja säilyvämpää lahjaksi!!

Lahja-ongelmien ratkaisuja

=========================

Jos valmistuva on lähdössä toiselle paikkakunnalle opiskelemaan syksyllä, on yleensä kodintavaroista suuri apu sekä lahjan saajalle että hänen vanhemmilleen, lakanoita, astioita jne. vaikka ehkä hieman tylsiltä voivat tuntuakin.

Yksilöllisempiä olisi korut, kellot ym. perinteiset ja niistä jää yleensä muisto pitkäksi aikaa.

Läheiselle valmistujalle on kiva lahja esim. kuvakollaasi hänen lapsuudesta/nuoruudesta otetuista kuvista ja tapahtumista trendikkäissä kehyksissä.

Jos rahaa on enemmän käytössä on matkalahja aina mukava, nuori kaipaa lisää elämän kokemuksia ja matkaltahan niitä mukavasti saa.

4-lapsen äitee

=========================

Minä ojentelen itse rahoista taiteltuja ruusuja. Tilanteeseen sopivasta setelistä varsi ja toisesta ruusu. Säilyy pidempään kuin 'tavallinen' tai tulee juuri tarpeeseen ja voi käyttää siihen mihin haluaa.

Kirsti

=========================

Sekä lähisukulaisen , että hyvän ystävän lapselle riittää kortti ja ruusu, mutta kummilapselle em. lisäksi myös rahasekki(ihan niin paljon kuin rahapussissasi on syrjään pistää...).

Irmeli

=========================

Aikuisuuden kynnyksellä mielestäni parhaita lahjoja ovat "eväät elämään" eli erilaiset selviytymiskorit. Kokoa kaikille erilainen piknikkori - herkuista tykkäävälle ruokaa, juomaa, servettejä, pieniä keittiötarvikkeita.. Hemmottelukoriin kylpykuulia / suihkugeeliä, kaunis pyyhe, trendikäs naistenlehti, kasvonaamio. Omaan kotiin muuttavalle aina tarpeellisia taloustarvikkeita, joita löytyy laidasta laitaan! Myös harrastuksen mukaan kerätty kori on ihana lahja! Mahdollisuudet ovat rajattomat - oikein inspiroivia shoppailuhetkiä!

Kristiina

=========================

Marimekon unikkolasit 4 kpl/paketti, ei maksa paljon, näköjään esim. Hobby Hallista niitä saa

Suomalaista arvostettua Marimekkoa

=========================

Itse olin mielissäni esim. ylioppilaalle tarkoitetusta albumista, johon myöhemmin sain laittaa ylioppilasjuhlakuvani. Rahalahjat tulivat myös tarpeeseen, sain hankkia omaan kotiin kaikkea tarpeellista. Kalevalakoru oli myös kiva. Lahjan ei tarvitse olla arvoltaan päätä huimaava, pääasiahan on kaunis ajatus.

YO –99

=========================

Mietteitä elämän varrelle -runokirja sopii jokaiselle valmistuvalle. Sen arvon huomaa ehkä vasta vuosien päästä kun itse etsii värssyä tai runoa onnittelukorttiin.

Nuorelle ylioppilaalle on kiva antaa jotain "mukaan otettavaa" jos hän lähtee lukion jälkeen opiskelemaan toiselle paikkakunnalle: esim. pussilakana, keittiön perusvälineitä, laseja, lautasia...

Jokin hemmottelulahja on mieluinen ainakin tytöille.

Kristiina

=========================

kaunis kukkaruukku ja kesäkukkien siemeniä.. niin saa vielä loppukesästäkin muistella oman työnsä satoa..  pieni valokuvakansio täytettynä yhteisten hetkien kuvilla ja muistelmilla.. jotakin nättiä itse tehtyä. pientä.

larppa

=========================

Anna-Mari Kaskisen kirjat, esim. Enkeleitä matkallesi

Ylioppilaan äiti

=========================

Lähisukulaisen lapselle antaisin kirjan. Omalle kummitytölle korun. Hopea ei ole kovin hinnakasta ja on kaunista. Ystäväperheen lapselle antaisin 20 euron lahjakortin.

Marjatta

=========================

Jos tietää et kerää jotain sarjaa, niin siihen sarjaan kuuluvaa. Maljakot (mm. Iittalan) ovat hyviä myös lahjaksi. Harvemmin sitä tulee itselle ostettua maljakkoa (varsinkin nuoret) ja sitä paitsi eikä maksa paljon. Sitten tietysti laadukkaat tuotteet mm. Tupperwaren astiat ovat hyviä lahjaksi ja valinnan varaa löytyy. Nuorilla ei yleensä ole varaa ostaa laadukkaita Tupperwaren tuotteita kun laatu maksaa.  

Ensi kevään ammattiin valmistuja

=========================

Kirja on aina hyvä lahja esim. Positiivarien Hyvän elämän salaisuus, lisäksi voit ostaa suojelusenkelin, lahjatavaraliikkeissä on paljon kauniita käsintehtyjä keramiikkaenkeleitä. Olen itse tehnyt keramiikkaenkeleitä jo 15 vuotta, pääasiassa lahjoiksi, ja varmasti teen niitä niin kauan kun elän.

Leena

=========================

Minä kummitätinä / tätinä kysyin kummityttäreltäni suoraan mitä hän haluaisi / tarvitsisi lahjaksi. Mielelläni olisin hankkinut jotain mikä jäisi hänelle muistoksi tärkeästä päivästä, mutta kummityttäreni toive oli saada rahaa Euroopan reissua ja jatko-opintoja silmällä pitäen. Kunnioitan hänen toivomustaan, mutta taidanpa silti hankkia vielä jotain "pientä" hänelle muistoksi ikimuistoisesta päivästä. Vinkkinä voisin sanoa: pyytäkää tulevaa ylioppilasta laatimaan "toivomuslista", niin hän saa mieleisiä lahjoja, jotka eivät jää kaappiin pölyyntymään.

Leena

=========================

Lähisukulaisen lapselle lahjakortti videovuokraamoon, kummitytölle tavaratalon lahjakortti, hyvän ystävän lapselle aforismikirja.

Lelle

=========================

Suomen suosituin keittokirja - Kotiruoka / Otava.

Ilmestyi ensimmäisen kerran v. 1908. Kirjan ovat toimittaneet Kaisa Isotalo ja Raija Kuittinen. Ehdoton jokaiseen talouteen. Kirjasta löytyy ohjeet kaikkeen ruuanlaittoon, kattamiseen, ym. ym. Ostin omille tyttärilleni omat kirjat ja he ovat sitä mieltä, etteivät tulisi toimeen ilman sitä. Sitä paitsi, kotiruoka on tulossa takaisin suomalaisiin ruokapöytiin.

Lellu

=========================

Sain 20 vuotta sitten rippilahjaksi Käytöksen kultaisen kirjan. Epävarmana tyttölapsena en ollut ollenkaan varma lahjan tarkoitusperistä. Kirjan lahjoittaja oli vielä nainen, jota olin pitänyt aina hyvin ystävällisenä ja korrektina henkilönä. Kirja on minulla edelleen ja se on osoittautunut hyvin opettavaiseksi: tottahan olen ihan ohjeitakin sieltä lueskellut. Mutta jo pelkällä olemassa olollaan kirja muistuttaa minua toisten huomioimisesta ja kunnioittamisesta. Kirja on ollut yksi parhaista lahjoista, joita olen koskaan saanut. Kasvatan itseäni, jotta joskus vielä pystyisin antamaan samanlaisen lahjan jollekin toiselle.

Hyvät tavat ovat toisten huomioimista

=========================

Kaikille nuorille, tytöille sekä pojille hyvä lahja on kunnollinen peruskeittokirja. Myös sivistyssanakirja, tai jokin hänen harrastukseensa liittyvä kirja on hyvä lahja. Kummilapselle suosittelen Kalevala-korua, niissä myös pojille sopivia koruja. Tiedän myös nuoria, jotka keräävät omaa astiastoa, lähiomaisilta voi kysyä mikä sarja miellyttää.

Paratiisi

=========================

Voit antaa rahapuun: kukka, jonka oksilla kasvaa oikeaa rahaa. Voit antaa kansion, jossa on reseptejä ja lisäksi niiden toteuttamiseksi välineitä (vispilä, kulho, mitta...)

Voit antaa kirjan, jonka lehdet ovat vielä tyhjiä. ylioppilas voi sinne itse kirjoittaa elämästään, ajatuksistaan ylioppilaaksi tulonsa jälkeisestä elämästään.

ALIISA

=========================

Omat tyttäreni pyysivät käytännöllisiä lahjoja, mitä nuori, omaa elämäänsä aloitteleva voi käyttää omassa kodissaan. Ei välttämättä hopealusikoita vaan jotain käyttöesinettä. Ei niidenkään tarvitse maksaa paljon. Myös suku voi yhdistää voimavaransa ja hankkia esim. samaa sarjaa astioita, aterimia tms. Nuoret mieluusti tahtovat rahaa, me vanhemmat haluaisimme jäävän jotain pysyvämpää muistoa. Toisaalta jos nuori käyttää rahat vaikka matkusteluun, voi hänelle jäädä siitä pysyviä muistoja paljon enemmän kuin kipoista! Tänä päivänä vaihtoehtoja on tarjolla jokaiselle kukkarolle sopivasti.

Liisa

=========================

Hyvä lahja, sopii tytölle että pojalle! Rahapuu, jonka oksille voi kukiksi euroja ripustella. Niitä ei tarvii niin paljon, vaan asiahan on, että muistaa.

liisukka

=========================

Sukulaiset voisivat yhdessä laittaa rahoja kasaan ja ostaa esim. hyödyllisiä astioita, jota tuore ylioppilas ei luultavastikaan omista. Tietenkin tyyli ja mieltymys pitäisi tietää, mutta sitähän voi tiedustella yo:n vanhemmilta tai sisaruksilta. Aina toimiva vaihtoehto on rahalahja. Silloin saaja voi itse ostaa varmasti oikean ja juuri itselleen sopivan lahjan. Eivätkä summat tarvitse olla suuria. Niinhän se on, että pienestä koostuu suurempi kokonaisuus. :) Myös erilaiset kirjat voisivat olla hyvä vaihtoehto. Esim. runokirja.

Itsekin yo

=========================

Isovanhemmat voisivat kimpassa ostaa nuorelle aikuistuvalle YO:lle jonkun tarpeellisen kodinkoneen tarpeen ja toivomuksen mukaan: esim. pölynimuri, kaappipakastin, pesukone jne.
TAI
jos nuorella on ajokortti ja auto, NIIN BENSALAHJAKORTTI
TAI
urheilevalle nuorelle urheilukaupan lahjakortti
TAI
LAHJAKORTTI Teatteriin tai pitseriaan jne. " VAIN MIELIKUVITUS RAJANA !

Lispetti

=========================

Anna itse leivottu, oikein paistettu, lämmin ja iso ruislimppu. Ruisleivässä on paljon symboliikkaa, siinä on evästä nuorelle kaikenlaiseen lähtöön. Suomen maassa kasvanut vilja, siis isien / äitien ja sukupolvien perintö niin tiedon kuin taidonkin osalta, siinä on muistot lapsuudesta, ruuan tuoksu ja kylläisyyden ihana maku, siinä on turvallisuus ja rauha, siinä on koti. Kaikki tarvittavat ravintoaineet, ruisleipä repussa riittää maailmalla matkatessa pitkään, ei tule nälkä ja ikäväkin pysyy helpommin kurissa. Sinä tällaisen lahjan antajana painut taatusti ylioppilaan mieleen hyvänä ja viisaana ihmisenä. Muista kuitenkin, että Sinun täytyy osata leipoa tämä leipä! Se on taito, jonka voi ihan hyvin oppia, induktioliedenkin aikakaudella.

Lilja P. S.

=========================

Antaa voi mitä vain, vain mielikuvitus on rajana. Omassa kirjahyllyssä voi olla kirja, jonka raaskii laittaa eteenpäin ehkä mukavilla saatesanoilla. Jos nuori on lähdössä opiskelemaan muualle, joku kotitarvekalu voisi olla tarpeen; vaikka kulho ja vispilä lettuohjeella! Itselle on voinut kertyä pyyhkeitä, lakanoita yms. jotka ovat vielä käyttämättömiä. Pikkurahalla saa lahjakortteja pikakasvohoitoon, manikyyriin, intialaiseen päänahkahierontaan ym. ym. Tai lipun teatteriin, konserttiin. Itse tehtyä hilloa kauniissa purkissa, kuivattuja sieniä, yrttiteeainekset. Kauniisti pakattuna, täydestä sydämestä annettuna ja lahjansaajaa erityisesti ajateltuna. Jos on enemmän aikaa, voi koota pienen muistokirjan vanhoine valokuvineen ja kirjattuine muistoineen valmistujan elämäntaipaleelta.

Maarit

=========================

Omista kaapeista löytyy kaikenlaista, jota voi lahjoittaa eteenpäin. kauniisti pakattu, hyvästä sydämestä annettu ja saajaa ajatellen; ilahduttaa varmasti. Kirja saatesanoilla, esim. minua tämä kosketti ollessani sinun ikäinen! Itse tehty keittokirja, opiskelijalle helppoja edullisia arkiruokaohjeita! Jos osaa kutoa, niin lämpimät villasukat.

Jokaisella on annettavaa

=========================

Nuorelle ehkä toiselle paikkakunnalle opiskelemaan muuttavalle käy kaikenlainen taloustavara, liinavaatteet esimerkiksi. Kysykää vanhemmilta, mistä hän pitää, onko joku sarja, jota hän haluaa. Sopikaa ainakin lähimmät sukulaiset keskenänne kuka ostaa mitäkin.

Äitinä 37 vuotta

=========================

Kultaisen käytöksen kirja
Lahjashekki
Matkalahjakortti, lahjakortti hemmotteluun (kauneushoitola)
Lahjakortti kultasepänliikkeeseen, tavarataloon, erikoisliikkeeseen
Uusi kännykkä
Rannekello
Rahaa kirjekuoressa
Tulevaan opiskeluun liittyvää - liinavaatteita, taloustavaroita, astioita

Mallu

=========================

Minut on pyydetty työtoverini (myös hyvä ystäväni) lapsen lakkiaisiin. Erikoista siinä on, että en ole tätä poikaa nähnyt koskaan, mutta olen hänen äidiltään kuullut hänestä juttuja "hyviä juttuja".

Olen ajatellut ostaa "paremman" valokuvakansion, johon yritän painattaa hänen nimensä ja tuon lakkiaispäivämäärän. Lisäksi iso pitkävartinen ruusu, se on "must" -juttu, väri ei välttämättä ole se klassinen punainen, väri valikoituu kukkakaupassa.

Haltiatar

=========================

Kummipojalleni annan 50 euroa. Se on mielikuvitukseton lahja, mutta hän on toivonut rahalahjaa ja kunnioitan toivetta.

Maija

=========================

Lahjakortti harrastusliikkeeseen, hopealusikkasarja, kirja.

mutsi-86

=========================

Kummilapselle ,antamalla aikaa, menemällä yhdessä esim. elokuviin, teatteriin, konserttiin, syömään jne. tai muuhun lahjansaajaa kiinnostavaan harrastukseen. Lahjoja harrastuksen mukaan; urheilevalle vois jokin uusi väline olla tervetullut. Ruuanlaitosta ja leipomisesta pitävälle keittokirja, tai jos ehtii vielä koota oman suosikkireseptit vihkosen juttujen ja kuvien säestyksellä. Valokuva-muistot, jutut ja tarinat lapsuudesta tähän päivään. Käsityötaitoisen kanssa vois mennä kangas. tai lankakauppaan.

Jos asuu pääkaupunkiseudulla, vois jotakin ilahduttaa Tallinnan matkalla. Jos on tuttavia ,voi yhdessä koota vaikka mieluisan "yllätyskassin" ottaa vanhemmilta, sisaruksilta selvää, mitä nuori voisi tarvita. Oma kummityttöni halusi tiettyä astiasarjaa, mitä sitten kimpassa ostimme tuttujen kanssa, niin nuorella oli astioita kun hän muutti kotoa jatko-opintojen takia muualle.

Minttu

=========================

Jos ei ole rahasta puutetta, antaisin sitä niin paljon kuin sielu sietää, mutta sen lisäksi jonkun ajatuksia herättävän ja aina ajankohtaisen kirjan.

Maire

=========================

Olemalla Läsnä, Yksi ruusu ja Kaunis värssy elämän matkalle. Pankissa on lista siihen voi jokainen laittaa sellaisen summan mikä ei vaikuta omaan elämään, mutta monesta muistamisesta kertyy ylioppilaalle hyvä pesämuna matkan varrelle. Kaikille hyvää kevättä ja jaksamista.

Miten muistaa ylioppilasta

=========================

Kummilapselta voi suoraan kysyä, mitä hän tarvitsisi. Oma tyttäreni kerää astioita ym. jos opiskelupaikka irtoaa ja oman kodin perustaminen tulee ajankohtaiseksi.

ylioppilaan äiti

=========================

LAHJA YLIOPPILAALLE: Tuli mieleen, että meillä muistettiin Lakin saanutta näin. Keräsimme sukulaisilta pienen rahasumman, jonka jokainen sai harkintansa mukaan määritellä. esim.50€-100€.per.pää. Ja pistimme korttiin niiden nimet jotka tulivat mukaan, sekä keräämämme rahasumman. KOSKA sillä rahalla Valkolakin saanut voi itse päättää mihin rahan käyttää, joko säästää jatko opintoihin, lyhentää opintolainaa, matkaan tai muuhun kivaan... Mielestäni tämä on miellyttävämpi tapa muistaa kuin esim. Lahjakortti tai lahja...  ONNEA KAIKILLE VALKOLAKIN SAAJILLE!!! ps. kummitytölle tietenkin henkilökohtainen rahasumma, matka, lahja tai muuta kivaa...

MARJATTA

=========================

Kysäise suoraan nuorelta tai vanhemmilta mieluisasta lahjasta. Esim. lahjakortit on kivoja.

Kevätkukka

=========================

Itse sain aikoinani lahjaksi mm. kauniin kuvakirjan Suomesta. Minulla on se vieläkin, vaikka aikaa on kulunut jo yli 30 vuotta. Kirja on ikuinen! Tietenkin voi antaa lahjaksi myös jonkun korun tai riipuksen, mutta pitää tietää, millaisista koruista saaja pitää. Esim. Kalevala-koruthan ovat aina arvossaan.

Kirjatoukka

=========================

Yksi kaikkein parhaimpia lahjoja on se, kun joku on viitsinyt nähdä vaivan ja selvittänyt, mistä päivän sankari erityisesti pitää. Ei tarvi välttämättä olla suuri juttu. Joku kirja, jonkun astiaston tietty astia, koru, lahjakortti... Pieneen etsivätyöhön hukkuu vähän aikaa, mutta se kannattaa!

Mari

=========================

Itse olen käyttänyt pitkään sellaista, että olen teettänyt lahjan kulloiseenkin tilaisuuteen ja henkilöön sopivaksi. Joko harrastusten, perhetilanteen, henkilön luonteen mukaan. Perheeseen tultua neljäs vauva, teetin savesta isäkarhun ja erikseen äitikarhun, jolla oli neljä pientä nallea sylissä. Surevaa ystävää lohdutin teettämällä hänelle ison lasienkelin ikkunaan roikkumaan. Hääparille teetin kivestä patsaan akasta ja ukosta.

Marita

=========================

Ylioppilasta voisi muistaa ruusujen sijasta mieluummin vaikka kartuttamalla pian opiskelemaan lähtevän nuoren tarvekalustoa tai pistämällä ruusurahan kirjekuoressa. Kymmeneuronen sieltä täältä on monelle tervetulleempi lahja kuin iso kimppu ruusuja.

Muutama vuosi sitten kun poikani pääsi ylioppilaaksi hän sai mm. laadukkaan monitoimilinkkuveitsisarjan, joka on siitä asti kulkenut päivittäin poikani mukana. Lisäksi hän sai kummitädiltään kunnon itse tehdyn kauppakassin, johon oli leikkimielellä kerätty kaikenlaista pientä tarviketta opiskelijaelämää ajatellen (kauraryyniä, tonnikalaa, makaronia..) - se lahja jäi todella mukavana mieleen.

Nyt tyttäreni odottaa myös yo-tuloksia ja kun häneltä on kysytty lahjatoiveita - ne ovat olleet mm. pussilakana, kattiloita ja veitsisarjaa ym. käytännöllistä  ja rahaa.

Vaikka rahan antaminen koetaan persoonattomaksi siitä saa kortilla persoonallisen.

Onnea kaikille ylioppilaille ja onnistuneita juhlia

Marita

=========================

Valokuva albumi on mielestäni hyvä, tarpeellinen ja niitä on tosi monenlaista.

Marita

=========================

Kysele kerääkö hän jotain astiastoa ja osta siihen joku osa.

Maritta

=========================
Elämänviisauksien kirja. Siitä on elämäntaipaleella hyötyä monta kertaa.

Nyyti

=========================

Ylioppilaslahjaksi annan ystävättäreni tyttärelle kirjan " iltalampun syttyessä " tai " Sanat matkaoppaana ". Itse olen mietekirjojen ystävä ja tiedän, että tulevalla yo-neitosella on ikäerostamme huolimatta samankaltainen maku. Kirjat ovat elämänikuinen ystävä, lohtu ja ilo.

Kummityttärelleni annoin muutama vuosi yo-lahjaksi mustetäytekynän. Hänestä tuli toimittaja.

Marja

=========================

Korkealaitainen paistinpannu, pinnoitettu (wokkipannu).
Tyyny ja täkki
Mukeja
Juomalaseja

marjasisko

=========================

Kummitytölle ostin Kalevalakorun sormuksen "talon sydän". Sarjaa voi sitten jatkossa täydentää syntymäpäivisin, niin on niidenkin lahjojen miettiminen etukäteen mietitty. Pojalle  esim. Suomen leijona riipus, ovat todella suosittuja.  Leffalippu paketti on edullinen vaihtoehto.
Onnea valintoihin

Maatza

=========================

Nykytekniikka auttaa: kokoa CD-rom nuoren elämän eri vaiheiden valokuvista. Mukaan kivat tekstit ja värssyt. Power Point ohjelmalla saat erittäin hyvän pohjan ja ohjelma ohjaa tekemistä. Kiva muisto, jonka voi lähettää vaikka postin välityksellä, jos ei pääse itse paikalle.

Maria

=========================

Lokki Joonatan- kirja
Pikku Prinssi- kirja
Kummitytölle kauniita astioita esim. Pentikin, niistä on iloa pitkään, nimim. kokemusta on.
Kaunis kirjanen (kuivakukilla koristettu käsintehty paperikansi esim.) jossa tyhjät sivut - lahjan saaja voi käyttää vaikka päiväkirjana ja antaja voi täyttää pari sivua valokuvilla, omilla runoilla tms. mitä haluaa toiselle sanoa.
Itse tehty neulahuovutettu sydän, jossa ommeltuna heijastinnauhaa ja villalankanyöri ja iso hakaneula!
Pojalle itse maalattu silkkikravatti aiheena harrastukset.

Marja

=========================

Minä ole antanut jokaiselle joka on päässyt ylioppilaaksi sellaisen hopea ruusun joka on koristettu kultauksella ja hintakaan ei ole päätähuimaava eli 20 euroa. Kaikki ovat pitäneet siitä sillä se ei kuihdu eikä lakastu se on ikuinen muisto eikä myöskään tummene. Näin on tasapuolisesti tullut kaikille eiväthän he ole samaa perhettä joten tämä on minun ideani sinulle. En tiedä onko tästä mitään hyötyä sinulle joka tätä kyselet koska en eilen aukaissut konetta.

Se on ruujen aikaa.

=========================

Paras lahja olevan LÄSNÄOLO, (vaikka nuoret nykyään arvostavat lahjakorttia tai rahaa) Se, että piipahtaa koululle tai juhlapaikalle ja osoittaa oikeasti onnittelevansa ja iloitsevansa. omatekoinen lahjakorttikin (piknikistä puistoon jokin kaunis päivä), voi olla kiva tai kunniakirja hyvästä ystävyydestä.

Mercedes

=========================

Ylioppilaalta itseltään kannattaa kysyä lahjatoiveita ja usein vastaus onkin: rahaa... Ellei kuitenkaan halua antaa suoraan rahaa, voi itse keksiä jonkin tulevalle ylioppilaalle sopivan 'palvelulahjakortin'. Esim. tarjota muuttoapua, kuskausta, koiran ulkoilutusta, siivousapua jne. Nämä eivät maksa kuin toteutuksen vaivan. lahjakortista voi tehdä ihan 'virallisenkin' näköisen kirjoittamalla kauniille paperille ja laittamalla sen fiksusti kuoreen.

Marja

=========================

Monella saattaa olla jo jokin keräilykohde. Esim. astioita, ruokailuvälineitä, esineitä.. ym.ym. Kannattaa siis ottaa selvää ko. asiasta.
Rahan keräys matkalle..
Arvokkaita keräilylaseja..
Koruja, Kalevala suosittu myös pojille.
Reseptikirja.
Syntymävuosikerta konjakkia.
Valokuva-albumi koottuna muistoista läpi elämän.
Jos koulunsa päättävä on muuttamassa esim. opiskelupaikkakuntaa voi uuteen opiskeluasuntoon hankkia kaikenlaista..
Harrastusperusteinen kirja tai harrastukseen sopivia tuotteita tai tarvikkeita.

yo

=========================

Antaisin esim. jonkin astiasarjan mukin, lautasen, pienen kulhon. Sitä voi sitten keräillä hänelle jatkossakin. Itse olen ajatellut antaa sisareni pojalle valmistujaislahjaksi laadukkaita kahvimukeja ja sitten kun hän joskus muuttaa omaan kotiinsa niin jatkan saman sarjan keräämistä. Miksei myös esim. lasisarjaa, ateriansarjaa jne.

Mape

=========================

Hyvä lahja on esim. pieni kasvi/kukka, jonka nuori ottaa omaksi kasvatikseen.

Maikku

=========================

Valkolakki on yksi merkittävä rajapyykki elämänpituisen opiskelun tiellä ja nyt kun nuori siirtyy tutusta koulurytmistä ja rutiinista vapaampaan opiskelijaelämään on mukava käydä läpi mitä kaikkea hän on tässä vuosien varrella oppinutkaan.

Tämä vaatii vähän etukäteisjärjestelyjä ja hieman enemmän vaivaa. Olen omalle kummitytölleni kirjoittanut kaikista kouluvuosista pienen tarinan hänen oppimistaan tiedoista ja taidoista ja höystänyt ne hänen itsensä tuolloin piirtämin kuvin ja tekemin "taideteoksin". Lopuksi olen kirjannut arvokkaita elämänviisauksia (lähinnä positiivareiden aamiaisista lainattuja), joita välttämättä ei ole koulussa oppinut, mutta joista on varmasti apua elämän aikana. Tunnetta ja henkilökohtaista kannustamista löytyy jokaiselta sivulta ja olen toiveikas että myös lahjan saada arvostaa itse tehtyä kirjaa hänestä.

Toinen itse tehty lahja lähisukulaiselle voisi olla ensiapulaukku, jossa perinteisen ja tarvittavan laastarin ja sideharson lisäksi löytyisi elämänviisauksia ja mm. tulitikut, joilla saa rakkauden tulen leimahtamaan tai poltettua vanhat, negatiiviset uskomukset. Vaseliinia, jotta elämä sujuu kuin rasvattu;  purkinavaaja, jotta nälkä ja uteliaisuus saadaan tyydytettyä; kuminauha joustavuutta ja twistin hyppelyä varten sekä tietysti oma puhelinnumerosi hätätilanteita varten on hyvä  paketista löytyä.. Keksi itse lisää.

Mikäli nuori on kiinnostunut kuvataiteesta, voit kutsua hänet kanssasi esim. taidelainaamoon, josta hän voi valita mieleisensä teoksen seinällensä.

 Voitte myös ottaa yhdessä esim. Plan-kummilapsen, jolloin lahjasta on iloa todella pitkäksi aikaa.

Vastuullisuutta ja yhteisöllisyyttä on upea vaalia kaiken materialismin keskellä.

Maalo

=========================

Pentikin astioita. Lahjakortti Sokokseen tai kirjakauppaan.

omppu

=========================

Jos saisit urkittua esim. vanhemmilta millaiset astiat nuorta kiinnostaa. Laadukkaat sarjat ovat kalliita, mutta voithan ostaa pienemmän pakkauksen, jota voivat vanhemmat kerätä tuleviksi lahjoiksi tai nuori ostaa itse. Oma lapseni alkoi näin kerät haluamiaan viinilaseja. Itsenäistyvä nuori tarvitsee aina astioita.

kolmen nuoren äiti

=========================

Käteistä! Tuore ylioppilas saa itse päättää mihin rahansa sijoittaa, eikä mauttomat korut jää kaapin nurkkaan pölyttymään. Parhaat toivelahjat ylioppilas kuitenkin saa vanhemmilta ja lähipiiriltä.

yo-03

=========================

"Käyttökelpoisin" lahja, jonka itse olen saanut reilu 15 v sitten ylioppilaslahjaksi oli kaunis ja iätön pöytälamppu, se on edelleen käytössä vaihtaa vain huonetta sisustustrendien perässä! Hyvä lahja on myös lahjakortti lahjan saajan mieltymysten mukaan. Jokainen ylioppilashan jatkaa opiskeluaan, joten esim. kirjakauppaan lahjakortti tulee varmasti tarpeeseen.

Marjo

=========================

Lahjaideani valmistuneelle cd-levy "Il divo "!  Kestää monta kuuntelukertaa, antaa hyviä mielikuvia! (itse olen aivan "kananlihalla" kuunnellessani sitä..)  

Nunu

=========================

Itse olen käyttänyt lahjojen apuna vanhoja valokuvia - niitä voi pyytää lainaksi teettämisen ajaksi, jos itsellä ei ole kyseisestä henkilöstä kuvaa tai kaivella omia kansioita, joista löytyy monenmoisia otoksia. Kuvista olen teettänyt joko suurennoksen/pienennyksen ja laittanut niitä esim. vaihtokehyksiin tai painattanut kuvan tyynyliinaan, mukiin jne. Mielikuvitus rajana...Joihinkin kuviin olen liittänyt tekstin, jonka useimmiten saa kuvan viereen, alle tai päälle. Teksti voi olla runo, lause tai onnittelutoivotus. Onnea kaikille kevään ylioppilaille ja ammattiin valmistuville, opintonsa päättäville.

Marjo

=========================

Ylioppilaalle: Harrastekirja tai ehkä Hyvän elämän salaisuus kirja.
Kummitytölle: hopeakorusarja riipus, korvakorut ja pinssi.

Mimo

=========================

Nuori vastaleivottu ylioppilas on aina rahan puutteessa. Hänellä voi myös olla jokin oma  kohde, mihin rahaa tarvitaan. Vaikka rahalahjaan ei tarvitse käyttää suurta nokkeluutta ja pohdintaa, on sillä aina käyttöä.

Toinen hyväksi todettu on elokuvaliput.

Marjut

=========================

Nuoret on siinä elämän vaiheessa, että ovat lähdössä kotoa muualle opiskelemaan, niin kaikki mahdollinen kotiin liittyvä on tarpeellinen esim. laadukkaat astiat, liinavaatteet, pyyhkeet. On kiva ottaa matkaan uudet omat lahjaksi saadut, koska yleensä saa ottaa mitä kotoa sattuu löytymään, mutta oman lapsen osalta olen huomannut että kaikkein tärkein on raha, koska sitä ilman ei pärjää.

Ja kaikilla ei ole kesätyöpaikkaa. Ja rahaa saa kulumaan kun lähtee kotoa opiskelemaan kirjoihin yms.

Marke

=========================

Olen antanut kahdelle ylioppilaalle (tytölle) lahjaksi kauniin esiliinan. Perusteluni oli, että vaikka opiskelisit kuinka pitkälle tahansa, seisot jossain elämäsi vaiheessa hellan ääressä.

Realisti

=========================

Lahjakortti esim. koruliikkeeseen/Vaatekauppaan tytölle ja pojalle lahjakortti urheilukauppaan tms.

Meiju

=========================

Shampanjalasi juhlijan nimellä varustettuna.

Shampanjalasi

=========================

Meidän perheessä ongelma on ratkaistu antamalla lahjashekki. Nuorella on elämä edessä ja rahan tarve loputon. Lahja on todella tervetullut!

Merja

=========================

Hyvä lahjaidea opintonsa päättäneelle on myös symbolinen lahja; matkalaukku. Se kuvastaa uuden matkan alkamista ja on kuitenkin hyödyllinen väline jokaiselle, joka yhtään uskoo elämänsä aikana matkustavansa. Matkalaukku on hyvä muisto, se säilyy pitkään, ja lisäksi siihen yhtyvät kaikki matkoilta saadut muistot!

Merja

=========================

Sain itse aikoinaan kummitädiltäni lakkiaislahjaksi kortin, jossa hän lupasi lähteä kanssani elokuviin / konserttiin / taidenäyttelyyn tms. tapahtumaan hänen kustannuksellaan oman valintani mukaan. Lahja oli yksi parhaista, muistan sen vieläkin yli 20 vuoden jälkeen!

Kustannuksiltaan ei kovin kummoinen, taidenäyttelyliput ja pullakahvit sen päälle. Hyvää mieltä ja elämyksiä sitäkin enemmän, ja mikä parasta; yhdessä vietetty aika!

Merja, Vantaa

=========================

Risteilylahjakortti, hän on ansainnut rentouttavan matkan koko kevään ahertamisesta.

Rentoutuja

=========================

Kahtena peräkkäisenä vuotena olen ollut sukulaistyttöjen lakkiaisissa. Molemmat ovat toivoneet tulevaisuutta ajatellen kodin tarvikkeita (astioita, aterimia yms.). Molemmilla tytöillä oli myös tiedossa mitä astioita haluavat jatkossa käyttää (ja kerätä), eli toiveita kyselemällä valmistuneet saivat varmasti mieluisia lahjoja.

Merja

=========================

Suvulta opittu tapa on antaa lahjaksi rahaa - mutta ei kirjekuoressa, vaan paperikukiksi askarreltuna ja oksaan kiinnitettynä (esim. metallilangalla). Tällaiseen lahjaan valitaan tietenkin kaikkein pienimmät setelit, jotta oksaan saa useita kukkia.

Tämän lahjan voi antaa sellaisenaan tai toisen lahjan kanssa. Kaikki ovat lahjastaan tykänneet, eivätkä muut vieraat yleensä ole samanlaista lahjaa tuoneet.

Mervi

=========================

Jos haluan Todella antaa jotain muutakin kuin vain lahjan / rahaa annan omaa aikaani. Esim. Rahalahjakortti & illallinen kanssani tai Leffailta kanssani ja samalla käynti esim. Kalevalakorussa.

Meps

=========================

Lähisukulaisen lapsi: 20€ kauniin kortin sisällä nätisti kiinnitettynä tyhjälle sivulle + ruusu.
Kummityttö: Oma nahkakantinen raamattu, johon on kanteen erikseen pyydetty kirjakauppiasta teettämään lahjan omistajan nimi. Todella kaunis ja arvonsa säilyttävä lahja nimenomaan kummilta Hyvän ystävän lapsi: 10€ lahjakortti esim. Rossoon + ruusu.

Mervi

=========================

Yleensä on vaikea ostaa sellaista mikä varmasti miellyttää, jollei ennestään tiedä kerääkö jotain sarjaa. Aterinsetti  (kuusi tai 12 lusikkaa, haarukkaa, veistä, kahvilusikkaa) tai lahjakortti johonkin liikkeeseen josta voi ostaa esim. astioita. Puhdasta käteistä tai kattiloita, kasareita, paistinpannuja. Leivänpaahdin, vatkain, pussilakanat... Mitä kaikkea voisi tarvita kun lähtee opiskelemaan tai töihin (mikäli ei jo asu omillaan)...

Mitzu

=========================

Hyvästä ideasta en tiedä, mutta itse kannatan ja suosin rahalahjan antamista. Näin nuori saa tehdä toivomansa hankinnan. Itse en kuitenkaan katso hyvällä, jos lahjaraha menee illalla ravintolaan, mutta mikäli sillä hankitaan jotain pysyvää esim. itse olen ostanut aikoinaan rannekellon, joka on ikuisesti rippilahjani. Samoin tein hankinnan ostamalla nyt 40-vuotis päivälahjaksi saamillani rahoilla Kaj Stenvallin taulun ja timanttisormuksen, jotka ovat myöskin ikuisesti muistuttamassa minua 40-vuotispäivästani.

Mimma65

=========================

Itse, kauan, kauan sitten sain kummiltani lahjaksi Kahlil Gibranin "Ikuisia ajatuksia." Se on jäänyt kauniina mieleen...ja vielä aikojen jälkeenkin on kiva joskus tuo kirja avata ja muistella lahjan antajaa:)

Jos talosta löytyy nikkariainesta, niin itse tehty lahja on aina uniikki! Tuttavani on tehnyt lahjaksi pyyhkeitä. Pyyhkeen toista päätä koristaa esim. joku eläinhahmo tai ylioppilaslakkinen naama...Hahmosta lähtee sitten kiinnitettynä napeilla pyyheosa, joka on irrotettavissa pesua varten. Vähän vaikea selittää...

Tinde

=========================

Mieheni pikkusisar pääsee tänä keväänä ylioppilaaksi. Hän itse toivoi tietokonetta. Me olemme miettineet mm. yliopiston valmennuskurssin kustantamista porukalla, kelloa tai polkupyörää. Itse toivoisin pystyväni antamaan jotain kestävää.
mimmeli

=========================

Isolla porukalla keräsimme ystäväperheen tyttärelle lakkiaislahjaksi rahaa. Mutta kun emme halunneet antaa sitä tylsää ja tavanomaista shekkiä tai ihan seteleitä, päädyimme seuraavaan: Moottoripyöräihmisiä kun olemme, leikkasimme pätkän moottoripyörän sisäkumista, laitoimme sen täyteen hienoa hiekkaa ja vaihdoimme kaikki kerätyt rahat kolikoiksi ja sujautimme ne sinne hiekan sekaan. kauniit rusetit sisäkumin päihin ja rinnalle lasten hiekkalelusetti! Oli siinä mukava sihdata kolikoita esille!

Mopominna

=========================

Itselleni kymmenien vuosien takaisista lakkiaislahjoista mieleenpainuvimpia ovat Oiva Toikan lintu, jossa kaiverrus pohjassa päivämäärineen ja leikkuuveitsi, jossa myös saajan ja antajan nimet ja päivämäärä. Lintu on hyllyssä ja veitsi käytössä päivittäin. Näin muistot ovat mukana arjessa edelleen. Lahjashekit eivät jättäneet tällaisia pysyviä muistoja, vaikka taisivat silloin tuntua parhaimmilta lahjoilta. Tuollaiseen leikkuveitsi-lahjaan voisi esimerkiksi rustailla mukavan runon, vaikka tyyliin "lantun leikkaaminen" yo-kokeissa ja tulevaisuuden koekeittiöissä...

Minna

=========================

Pieni kiva lahjaidea on kirjakaupassa myynnissä oleva JÄÄKAAPPIRUNOUS, PIENIÄ MAGNEETTEJA JOISSA ON SANOJA, LISÄKSI AINA NIIN IHANAT KUKAT...

Meena

=========================

Itselläni on kaksi lahjavaihtoehtoa mielialan ja juhlan mukaan. Toinen on kultasepän liikkeestä tinaruusu, myös kullatulla ruusunkukalla. Kukkaan tulee kaiverruslaatta esimerkiksi rusetin mallinen johon voi kertoa kuka ja miksi. Toinen on vähän tylsä mutta kun en halua antaa suoraan rahaa niin annan lahjakortin kirjakauppaan. Ei haittaa vaikka olen eri paikkakunnalla. Lahjakortti vain osoitetaan kyseiseen liikkeeseen.

Mä vaan

=========================

Minun ensimmäinen hoitolapseni pääsi viimekesänä ylioppilaaksi ja kyselin mitä hän haluaisi mitään konkreettista vastausta ei tullut, jotenka ajattelin että jotain käytännöllistä, koska hän lähtee muualle asumaan ja opiskelemaan ammattiin jotenka ostin hienoja kukallisia juomalaseja jotka ei olleet hinnalla pilattu ja olivat kaikenlisäksi hyvännäköisiä ja alessa (mutta sitä ei tartte kertoo mistä saa ihan hyvännäköisii juttui) ja käytännöllinen lahja on kaikkein paras, astioita tai petivaatteita.

Ja jos on kädentaitoja voisi vaikka virkata neuloo tai ommella jotain kivaa lahjaksi. Koska käsityöt on arvokkaita lahjoja.

Minsa

=========================

Muutama vuosi sitten annoimme sukulaistytölle ylioppilaslahjaksi Sirkka Lassilan "Uusi käytöksen kultainen kirja" -teoksen. Oli tykätty!

Minni

=========================

Kummityttö: kultainen risti (jos vanhemmat eivät osta) tai joku muu kultainen riipus. Jos varallisuus antaa myötä niin ketjunkin voit ostaa.

Lähisukulaisen lapsi: valokuva-albumi, jossa on kannessa valokuvakehys.

Hyvän ystävän lapsi: tytölle korvakorut ja pojalle hopeinen riipus ja ketju.

Tietysti voit antaa rahaakin, mutta siitä ei jää välttämättä muistoa.

minsu

=========================

Kysy lapselta itseltään tai hänen vanhemmiltaan toivomuksia.  Jos et halua kysyä, niin varmin lahja on rahalahja.  Nykynuoret ovat oppineet itse päättämään ja saamaan mitä haluavat ja heille ei "kelpaa" mikä tahansa.

Mirja

=========================

Pääsin itse ylioppilaaksi 20 vuotta sitten ja saamistani lahjoista tuli heti mieleeni Kahlil Gibranin mietelausekirja, josta olen napannut viisaita ajatuksia myöhemmin onnittelukortteihin. Nimikirjakin voisi olla hyvä idea, josta päivänsankari näkee oman nimensä taustaa, voi ystäviensä nimipäivinä kertoa mielenkiintoista taustaa ja myöhemmässä elämässä voi valita lapsillensa nimet.  

Tuli myös mieleeni itse silloin valitsemani valkokultasormus, jolle EI ole ollut käyttöä, silla maku ja muoti muuttuvat vuosien kuluessa.

Nina

=========================

Rahapuu, johon vois laittaa kolikoita, tippuneiksi lehdiksi tai jos haluaa laittaa enemmän , voi tehdä itsekin rahapuun. Oksan ruukkuun ja siihen sitoo nätisti rahoja: kolikoita tai seteleitäkin...

Nina66

=========================

- ota selvää, kerääkö nuori jotakin astiastoa ja hankkia siihen sarjaan jotakin lisää
- kunnon lakanasetti  ja reilu kylpypyyhe
- kotiseutukirja tai historiikki
- taidetta, esim. grafiikkaa, kehystettynä

Outi

=========================

Mielestäni lakkiaislahjan tulisi olla ennen kaikkea sellainen, varsinkin kummilta, että sillä olisi enemmän tunnearvoa kuin rahallista arvoa.

Niinpä itse ajattelisin, että se voisi olla jokin kirja, ajaton, lämpimiä ajatuksia elämän varrelle ja tiukkoihin tilanteisiin. Se voisi aiheeltaan liittyä yleisesti elämään tai sitten lakkiaisaiheisena lahjana elämän haasteisiin liittyvänä. Tai lahjakortti johonkin henkilökohtaiseen asiaan liittyvänä. Rahaa suoranaisesti en antaisi, sillä mielestäni raha on rahaa, siitä harvemmin jää mitään konkreettista muistoa. Lahjakortilla voit ohjata sen rahankäytön haluamaasi suuntaan.

Kukista sen verran, että yksi ainoa ruusu mielestäni riittää. Miksi tuhlata sitä rahaa hirveänä virtana kukkien muodossa? Harmittaa loppupeleissä saajaakin...

Kolmen lapsen äiti ja yhtä monen kummi

=========================

Olemme eläkeläispariskunta ja vaimoni tekee kankaanpainantatöitä. Annamme tyynyliinoja, jotka ovat tarpeellisia kun lähtee kotoa pois ja armas alkaa nukkua samassa sängyssä.

Paavo

=========================

Hyvä muistaminen on lahjashekki eli ruusuadressi. Nuori opiskelemaan lähtevä ei varmaan vielä hirveästi laita arvoa aaltomaljoille tms...

Muistava

=========================

Koruthan ois kivoja tai jos on jo "rakentamassa" omaa kotia niin jokin aamiaissetti, tai jotain muita astioita, koriste esineitä... ( voi kysellä vaivihkaa omaisilta kerääkö jo jotain astiastoa.) lahjakorttikin on ihan ok jos ei muuta keksi ja onhan raha aina tarpeen.

Hissu

=========================

Niin tylsältä ja ikävältä kuin kuulostaakin toivoo/odottaa ylioppilas mahdollisimman monelta sitä taloudellista tukea, jolla voi itse hankkia haluamansa (eli 20-40 euroa) tai jos et millään halua antaa rahaa Kalevala koru on aina pidetty ja ikuinen naispuoliselle ylioppilaalle

Päivi

=========================

Tilasin vuosi sitten omalle ylioppilastytölleni Positiivareiden kirjan: Parhaat jutut. Hän piti siitä. Voin suositella hyvänä lahjana.
Iirmeli

=========================

Tuleva ylioppilas on ajatteleva aikuinen yksilö, joka ei varmaankaan tahdo alkaa kasvattaa kaapissaan turhien tavaroitten laumaa. Ehdottomasti kannattaa kysyä juhlakalulta itseltään toiveita. Varmaan hänellä on toiveina realistisia ja myös hinnaltaan sopivia. Onnea elämään!

Päivi

=========================

Lähisukulaisille voi ostaa astioita, vaikkapa jotain sarjaa esim. kahvikuppipari. Olen huomannut, että pojatkin ovat olleet tyytyväisiä saadessaan astioita nekun ovat hyödyksi jos lähtee muualle opiskelemaan. Ei tartte kaikkea ostaa itse. Vieraammille voi ostaa ruusun ja antaa vaikka itse painetun tyynyliinan.

Peikko

=========================

Itse muistan parhaiten kaikkien hienojenkin lahjojen joukosta sen persoonallisen muistamisen, jonka sain siskoni mieheltä: yhden lajisen banaanitertun kutakin saamaani laudaturia vastaten. Onneksi se kuuden jäi saamatta, kun lajikkeita ei ollut löytynyt kuin työllä ne viisi ;-)  Jotain tällaista personalisen rohkeaa kannustan kutakin keksimään. Eikä maksa paljon! (Olin aikamoinen banaanien ystävä tuolloin aikoja sitten.)

Yllättävät asiat muistetaan

=========================

Nuorten toivomuslistalla: digikamera, kamerakännykkä, MP3-soitin
Muita hyviä lahjoja: Käytöksen kultainen kirja, korut, kellot, kynäsetti (muste-, kuivamuste-, lyijykynä)

Yo:n äitipuoli

=========================

Tee lahja kortti jossa lupaat viettää päivän  muistettavan kanssa tavalla tai toisella lahjan saajasta riippuen, esim. menette yhdessä shoppailemaan tai erä retkelle tai leivotte hänen toivomiaan herkkuja...

päivi

=========================

Anna Paulo Coelhon kirja "Alkemisti" tai "Valon Soturin Käsikirja". Elämänohjeita eliniäksi.

Päivi

=========================

Hopeisia ja hopeoituja esineitä saa kultasepänliikkeestä hinnat alk.9,90. esim. hopeinen mummo ankan auto ja siihen hiukan rahaa sisälle - niin kuin omat varat antavat periksi. lahjakortti kirjakauppaan. Jotain itse tehtyä + rahaa.

janina

=========================

Päätä ensin kuka heistä on se "rakkain" ja kuinka paljon olet valmis laittamaan rahaa kiinni lahjaan. Itse annoin rakkaalle kummitytölleni suvussamme kiertäneen kultasormuksen, jota hän oli aina ihaillut! Ystävättären lapselle riittää mielestäni ruusu ja 20eur rahaa.

Trisse

=========================

Elämän kansio. Sievään kansioon voi laittaa valmiiksi välilehtiä ja muovitaskuja, vaikka kymmenen vuoden periodeilla. Näihin voi tallettaa muistoja. Alkuun voi laittaa muutamia valokuvia vuosien varrelta ja juttuja, joita on jäänyt mieleen.

Pami

=========================

Kirjalahja on pysyvä muisto. Kannattaa valita joku muu kuin romaani. Positiivareiltakin löytyy hyvän lahjan ainekset.

Paula

=========================

Käytöksen kultainen kirja on aina hyvä lahja, ja sitä tulee varmasti jokainen tarvitsemaan elämänsä varrella. Lahja voi tuntua tylsältä mutta sen arvon ymmärtää löytäessään sieltä ratkaisun ongelmaan.

pii

=========================

Viidenkymmenen tai sadan euron sileä seteli kirjekuoressa.

Euroilla saa

=========================

Esim. voisi ostaa jotain astiasarjaa tai kartuttaa jo olemassa olevaa. Serkkutyttöni oli viime keväänä mielissään saatuaan keltaista Teema-sarjaa ja astiat ovat olleet käytössä hänen muutettuaan opiskelupaikkakunnalle omaan kämppään. Lahjakortti esim. erikoisalan liikkeeseen on kiva juttu. Voi itse valita mieleisensä. Kehystetty juliste tauluksi.

Riitta

=========================

Marimekko on aina IN, varsinkin kun tytöistä on kyse. Hieman reilulla 20 euron budjetilla saisi Marimekon hauskan kastelukannun, siihen lisäksi pari pussia kukansiemeniä ja itse kirjoittamat ohjeet, jotka sopivat sekä kukkien hoito-ohjeiksi että valmistuneelle elämänohjeiksi. Hauskaa ja omaperäistä! Samaa ideaa voi soveltaa myös häälahjassa, kunhan vain muistaa muuttaa ohjeet avioliittoa koskeviksi!

nimimerkillä "Kokeiltu on"

=========================

Anna lahjaksi jokin hyvä kristillinen kirja, niin saa nuori siitä tosi eväitä, kestäviä sellaisia, edessä olevaa elämäänsä ja iankaikkisuutta varten. Eikä välttämättä tarvitse maksaa maltaita - lahjan arvo on kuitenkin mittaamaton!

Petri

=========================

Juhlapäivänä on usein tapana antaa juhlavia lahjoja: pikkutauluja, runokirjoja, kristallimaljakoita, kukkia, koruja jne., mutta tässä pari käytännöllisempää vinkkiä, jotka taatusti saavat hymyn ylioppilaan (tai yhtälailla ammattiin valmistuvan) huulille ja auttavat häntä elämässä eteenpäin.Jos tunnet ylioppilaan hyvin ja tiedät, että hän on pikapuoliin muuttamassa pois kotoa vaikka jatko-opiskelujen perässä, voit antaa hänelle SURVIVAL KITin. Kerää kansioon perustietoa yksin asuvalle: parhaat ja helpoimmat ruokaohjeesi, vinkkejä kaupassakäyntiin, käytännön ohjeita siivoukseen ja pyykinpesuun, muuttamiseen, kotiapteekin kokoamiseen, raha-asioiden hoitoon jne. ja vielä lopuksi tärkeitä yhteystietoja hätätilanteita varten (viimeisenä vaan ei vähäisimpänä omat yhteystiedot). Voit kirjoittaa tekstin itse ja/tai kerätä mukaan erilaisia esitteitä esim. pesuainetuottajilta ja valmiita lomakkeita. Jos osaat kirjoittaa hauskasti, aina parempi. Osoita kansio suoraan ylioppilaalle ja huomioi hänen tarpeensa.

Vaihtoehtoisesti voit myös koota toisenlaisen PAKETIN, johon keräät vaikkapa säilykkeitä, teetä/kahvia, ison teemukin, pehmustetun istuintyynyn rankkoja opiskelujaksoja varten, korvatulppia äänekkäiden naapureiden varalle, muistiinpanotarvikkeita... mitä sitten arveletkin hänen tarvitsevan ja arvostavan.

Tietysti, jos et halua ottaa riskejä, raha on aina varma valinta. Sitä tarvitaan ja siitä ylioppilas kyllä ilahtuu. Korttiin mukaan kiva teksti, ehdottomasti omin sanoin eikä mitään valmiiksi painettua korttia. Sanottavan ei tarvi olla sen kummallisempaa kuin vaikkapa "onnea ja siunausta".

Käytännöllisyys kunniaan

=========================

Lähisukulaisen lapselle antaisin jotain kaunista käyttötavaraa, esim. käsinmaalattuja tyynyliinoja, nimikoitu kylpypyyhe tms.

Omalle, läheiselle kummitytölle jotain mikä jää muistoksi ihanasta juhlapäivästä, esim. kalevala-koru.

Ja hyvän ystävän lapselle jotain tarpeellista ja toivottua. Tänä keväänä se oli Verna-jalkalasit. Lisukkeeksi esim. Tiimarin viinilasinmerkkaussetti!

Verna

=========================

Tulevaisuutta ajatellen ylioppilaalle hyvä lahja on mielestäni OPISKELIJAN KEITTOKIRJA, jossa on helppoja kotiruokaohjeita.  Ota selvää, mitä astiastoa ylioppilas on kerännyt vuosien varrella ja osta siihen puuttuva astia.

Pico

=========================

Runokirjan

Pieta

=========================

Laadukkaita astioita nuoret oppivat arvostamaan iän ja oman kodin myötä, samoin tauluja ja muuta sisustustavaraa mikä jää muistoksi. Tytöille kelpaavat myös lahjakortit kauneushoitolaan tai vaatekauppaan, esim. ripsien ja kulmien värjäyksen saa halvalla. Pyyhkeitäkin aina tarvitsee omaan kotiin.. yms.

Piia

=========================

Itse sain neljän hengen teeastiaston yo-lahjaksi, sellaisen, jossa on kukkia ja omppuja. Itse en olisi sitä koskaan ostanut, mutta nyt 12 vuoden jälkeen on todella mukava ottaa astiasto esille ja viettää perheen kanssa mukava teehetki ja muistella lahjan antajaa... eli lahja voi olla sellainen, mikä ei ole aivan pop juuri sillä hetkellä saajalle, mutta varmasti tarpeellinen tulevaisuudessa.

Piia

=========================

Uudelle ylioppilaalle kannattaa ostaa jotain käytännöllistä. Hyviä lahjoja ovat mm. kattilat, aterimet, juusto/leipäveitsi-setti, lakanat, pyyhkeet ja erilaiset tarjoiluvadit ja -astiat. Myös lyyra on hyvä lahjaidea ylioppilaalle. Ja jos päättää ostaa lahjaksi jotain vähän kalliimpaa niin lahjakimpat esim. sukulaisten kesken on varteenotettava vaihtoehto.

Piia

=========================

Lahjakortti sisustus- tai kodintarvikeliikkeeseen, sivistyssanakirja, hyvän käytöksen kirja eli lahja, josta on hyötyä pitempään

Piia

=========================

Itse tiedustelin kummipojalta suoraan, että mistä hän pitäisi. Ja kun musiikki/elämänkerrat on hänelle tärkeää, niin hankimme hänelle pari rock aiheista kirjaa ja hän sanoi, että paras lahja mitä on koskaan saanut. Ja olivat kohtuuhintaisia.

Hopealusikat kaiverruksella, keraaminen enkeli tai joku taulu. Myös kaiverruksella varustettu Letherman on ollut suosittu. Arabian astiat on aina varma valinta.

Pirjo

=========================

OSTA 10 KPL ELOKUVALIPPU NIPPU TAI KONSERTTILIPPU (AVOIN) TAI MENETTE YHDESSÄ TEATTERIIN.

PIRRE

=========================

Käytöksen kultainen kirja on hyvä ja perinteikäs lahja ylioppilaalle. Omatekoinen käsityö oli ainakin tyttärelleni mieleinen lahja kummitädiltä.

Mutta minkä itse antaisin samassa tilanteessa, olisi positiivareiden kirja esim. Tom Lundbergin "Työniloa, iloa elämään" ja väliin lahjakortti omien varojen mukaan.

Pirjo

=========================

Matkalahjakortti, esim. Legolandiaan. Matkan hinta ei ole kovin kallis ja nuoret yleensä pitävät matkustamisesta

Pippuri

=========================

Lakkiaisten sankari usein tuntuu toivovan lahjaksi rahaa. Jos rahalahjaan päätyy, itse mielelläni liitän siihen mukaan jonkun värssykirjan täynnä elämän viisautta tai vaikka pienen maljakon, että jää jotain pysyvääkin. Pysyviä lahjoja arvostaa sitten joskus myöhemmin. Hauska idea (ehkä pojalle, jolle muutenkin on vaikeampi keksiä mitään kivaa) on hopeinen pizzapyörä.

Sini

=========================

Tytöt tykkäävät koruista, miksei pojatkin. Niitä löytyy kaikenhintaisina kauniita. Ja jää pysyvä muisto.

Toinen vaihtoehto on kartuttaa matkakassaa, kaikki nuorethan haluavat avartaa maailmaansa matkustamalla. Siitäkin jää pysyvä muisto matkan mahdollistajista. Siihen voi kerätä isomman joukon sukulaisia tai ystäviä.

Pirri

=========================

Astialahjalla tulevaisuudessa tarpeellinen kuten opitut asiatkin ...

Pipe

=========================

Hatturasia ylioppilaslakille

Pipsa

=========================

Kysymällä selviää kerääkö lahjan saaja jotain tiettyä astia / lasisarjaa, sitä on helppo täydentää edullisemmalla tai kalliimmalla lahjalla. Ostimme työkavereiden kanssa kimpassa työkaverin lapselle ruokailuvälinesarjan. Olen ostanut kirjoja, lahjakortteja,

Kattiloita, leivänpaahtimen, vedenkeittimen, kahvinkeittimen, pussilakanoita ym. käytännön tavaraa koska nythän alkaa olla se oman kolon perustaminen edessä. Rahahan on aina kova sana...

jatkuva lahjojen ostaja

=========================

Olen jo monena vuotena antanut erihintaisia lahjakortteja valmistujille. Yhdelle huonekaluliikkeeseen, kampaajalle, kodinkoneliikkeeseen, huoltoasemalle...Mutta kaikille olen miettinyt hieman epätavallisen paikan esim. opiskelemaan lähtevälle kampaamoon, että voi hieman hemmotella itseään. Summat eivät tarvitse olla päätähuimaavia vaan jo pienemmätkin summat odottamattomiin paikkoihin ovat ilahduttaneet. Pelkkä raha ei tuo sellaista hymyä saajan kasvoille, kuin kauniiseen kuoreen hauskan saatekirjeen kanssa laitettu yllätyslahjakortti.

Kannattaa kokeilla.

Yllättävää piristystä

=========================

Minä olen vienyt joskus kummityttöni ulos syömään. On hienoa päästä aikuisen kanssa tällaiseen erikoistilaisuuteen, siinä kummilapsi tuntee itsensä tärkeäksi. Tänä vuonna vien kummityttöni taidenäyttelyyn. Tämä on opastavaa ja kasvattavaa, lisäksi se on kivaa itsellekin. Elokuvalippu on mukava lahja. Sinnekin voi mennä joko yhdessä lapsen kanssa tai lapsi voi käyttää lippunsa silloin kun haluaa.

Pike

=========================

Jos osaat ottaa valokuvia ja omistat kameran. Ota kuvia lahjaksi ja osta valokuvakehykset tai valokuvakansio. Tämä lahja käy kenelle vaan ja on aina tervetullut. Pienelle lapselle värikyniä ja paperia ja muuta askartelutarviketta, joita löytyy askartelukaupoista. Joskus on kiva viedä lapselle malliksi kortti ja siihen omat tarvikkeet, jotta hän voi askarrella mallin mukaan oman kortin. Kuvioteräsakset on myös mukava lahja, niitä ei tule itse ostaneeksi, mutta ne on kiva omistaa, koska niillä saa mukavia uudenlaisia reunoja kortteihin ja muihin askarteluihin.

Pike

=========================

Yhteinen retkipäivä voisi olla erilainen lahja. Veneretki, luonnonpuisto, jokin nähtävyys. Lahjani ovat enemmän laatuisaa yhdessä oloa ja aikaa, kuin materiaalista tavaraa. Olen saanut ideoineni hyvän vastaanoton. Lapsetkaan eivät välttämättä halua kamalasti tavaraa... Teen näistä "optioista" lahjakortin ja annan sen juhlatilanteessa.

Pirkkis

=========================

Kirjat voisivat olla yksi vaihtoehto. Jos vaikka muuttaa opiskelemaan muualle, voisi ostaa keittokirjan. Niitä on Marttojen parikin hyvää ja muillakin on ihan peruskeittokirja, ei mitään gourmet-ruokaa.

Toinen kirja voisi olla hyvään käytökseen liittyvä. Esimerkiksi Suuri Suomalainen kirjakerho mainosti toukokuun lehdessä Hyvä käytös, hyvät tavat. Se saattaa olla enemmän juuri nuorisolle sopiva.

PirkkoKii

=========================

Hanki lahjakortti kosmetologille ja manikyyriin, tai vain toiseen ja ota hänestä kuva ja teetä suurennos.

Pinksa

=========================

Istuta hälle puu!

Tiina

=========================

Oma kummipoikani sai rahapuun. Sen oksaan oli ripustettu tiukalle rullalle kääritty viiden euron seteli. Lahja oli selvästikin mieluinen. Rahapuun antaminenhan edustaa neuvoa, että taloutesi pysyy kunnossa, kunhan muistat hoitaa kasviasi. Seteleiden arvoa ja määrää voi vaihdella itselle ja saajalle sopivaksi.

Raija

=========================

Elämäsikirjanen. Vanhoja valokuvia juhlittavasta ja jokunen kiva kertomus, sivuille kerrottuna kuin vain tarina. Tosin toteen / tapahtunnut, että eläjä muistaa tai tunnistaa itsensä tarinasta. Valokuvat voi liittää myös kopioina joten lutviutuvat sivuille paremmin. Koristelua kiiltokuvilla.

nuorielämä

=========================

Suomiriipus joko ketjulla tai ilman.
Kalevala koru.
Ylioppilaalta voi myös kysyä mitä esim. astia / aterin -sarjaa kerää ja mitä puuttuu.

YO-lahjat

=========================

Aikuisopiskelijalle ja muillekin käy hyvin (esim. 20 e/aikuinen) lahjakortti johonkin liikkeeseen tai pankin lahjashekki, jonka saa käyttää tarpeen ja mielen mukaan.

Helena

=========================

Entäpä jos antaisi lahjakortin, (useampi voisi liittyä samaan lahjaan) jolla voisi hankkia sen aika kalliin...mutta "pakollisen" teoksen, joka ilmestyy vuonna 2006: SUOMEN YLIOPPILAAT v.2005.

Koska se ilmestyy vasta jälkikäteen, monikaan ylioppilas ei huomaa "säästää" lakkiaisissaan saamiaan rahoja sen kirjan hankkimiseen.

kyllä äiti tietää

=========================

Minun kokemukseni mukaan ylioppilaat arvostavat eniten rahalahjaa, mutta... Omille kummilapsilleni olen ostanut (jos tiedän heidän makunsa tarkkaan!!) korun tms., koska haluan lahjani muistuttavan minusta vielä vuosien päästä. Lahjakortti koruliikkeeseen on varmin keino, ellei makua tunne. Sukulaislapsilta olen kysynyt suoraan, mitä he haluavat. Monta kertaa se on ollut paras tapa lahjoittaa, esim. astiasarjan kerääjälle tai matkaa varten säästäjälle, jotain mieleistä. Hyvän ystävän lapsille olen hankkinut kirjalahjoja, valokuvakehyksiä, albumeita... Jos mielikuvitus tökkii, niin lahjakortti(pankista)  saa ainakin ylioppilaan kasvoille hymyn. Ruusu ja persoonallinen runo kaupanpäälle muistuttaa antajasta, vaikka raha häviäisikin taivaan tuuliin!

Raisa

=========================

Kun itse olin YO niin pyysin kaikkia olla ostamatta yhtään korua ja somistusesineitä, koska olin saanut niitä jo rippilahjaksi niin paljon. Joten kannattaa ainakin miettiä että ostaako koruja tai koriste-esineitä, vai onko sankarilla jo niitä.

Itse tykkäsin sellaisesta paketista joka sisälsi kaikkia keittiötarvikkeita, lautasia, pussilakanoita, laseja, pyyhkeitä, kaikkea arkista kaksin kappalein(no ei kuitenkaan niitä perunankuorimaveitsiä ja sellaista kuitenkaan x 2). Siitä oli hyötyä kun muutti syksyllä kotoa. Eipähän tarvinnut kaikkea ostaa. Ja uskon että sellainen ei paljon maksa, mutta tietenkin vaatii kekseliäisyyttä. Mutta kaikille se tietenkään käy...

Toinen on että ostaa lahjakortin jonnekin lahjatavaraliikkeeseen/tavarataloon.

YO2002

=========================

Lahjaksi salkku tai lahjakortti Sport-myymälään.
Pojalle kuntopyörä tai lahjakortti vaateliikkeeseen.
Edullinen: itse kirjoitettuja ajatelmia kauniissa lasipullossa tai piirroksia menneiltä vuosilta säilykepurkissa.

Rose

=========================

YLIOPPILAS LAHJAKSI KANNATTA ANTAA RAHAA, NIIN NUORI VOI ITSE KÄYTTÄÄ RAHAN MIHIN HALUAA. JA VARMAAN KÄYTTÄÄ SEN TARPEELLISEEN JA JUURI SIIHEN MITÄ ITSE HALUAA JA TARVITSEE!

LIINU

=========================

Kummitytölle astioita, lautasia ja laseja. Ystävän lapselle Tabermannin maljakko ja lähisukulaiselle lahjakortti kultasepänliikkeeseen, Marimekolle, Pentikille ymv. Ja voi vinkata jollekin muullekin sukulaiselle, että hankkivat lahjakortin samaan liikkeeseen

Yo-2005

=========================

Valokuvakehykset olen kokenut hyväksi lahjaksi. Siihen sitten päivänsankari saa aikanaan laitettua juhlavalokuvansa esille. Valokuvakehyksiä löytyy monenlaisia ja hintaisia: hopeisia, sisustusliikkeistä todella nättejä erilaisia puisia ja halvemmalla tavarataloista jne.

Riikka

=========================

Marleena Ansion pienet runomietekirjat,  
Käsitöitä harrastavalle hyvät kangassakset ja magneettineulatyyny,
piirtäjälle laadukas kynäsetti,
liikunnan harrastajalle kävelysauvat,
omaan kotiin muuttavalle liinavaatteita, astioita

Stiina

=========================

Kuntoilijalle kuukausikortti kuntosalille tai uimahallille.
Jokin hyvä kirja.

Astioita jos tietää, että kerää jo jotain sarjaa.
Lahjakortti johonkin liikkeeseen.
Rahaa.

Tulevan ylioppilaan äiti

=========================

Kaunis persoonallinen valokuva-albumi. Se löytyy vaikka Oulussa Juutti-putiikista ja siellä on paljon muitakin hienoja ja yksilöllisiä lahjoja odottamassa hakijoita. Jyväskylässä lahjat odottavat Mangolla ja monissa muissakin kaupungeissa on Pääskyjen kauppoja joissa myydään reiluja tavaroita, niin ostaja siitä itselleenkin hyvän mielen.

Riitta

=========================

Enkeleitä kaikki tarvitsevat ja niitä löytyy paljon erilaisia ja erikokoisia; lasista tehty enkeli on kaunis, eikä missään kauheissa hinnoissa. Kummitytölle ehdottaisin kuitenkin kultasepänliikkeestä ostettua enkeliriipusta.

Riitta V.

=========================

Aurinkoinen tervehdys ! Minä olen jo monen vuoden ajan vienyt sekä pojille että tytöille MARISKOOLIN (MARIMEKON TUOTE). Tänäkin vuonna on kolme ylioppilasta, joita muistan kyseisellä tuotteella, haluan, että jää jotain muistoa.

Riittaliisa

=========================

Antaisin lahjakortin joka sisältäisi oman työpanokseni esim. 1-3 työpäivää / 8 tuntia/päivä esim. siivous-, muutto- tai tulevaisuudessa lastenhoitoapua. Siis lahjakortilla saisi teettää töitä minulla hyvällä omallatunnolla.

Työpanos lahjakortti

=========================

Kaunis valokuvakehys. Kehyksestä on iloa aina.

Valokuvakehys

=========================

MIELESTÄNI HYVÄ LAHJA ON ESIM. JOKIN KODINKONE ESIM SILITYSRAUTA, SAUVASEKOITIN, RIKKAIMURI TMS YLIOPPILASHAN LÄHTEE MONESTI JO SYKSYLLÄ OPISKELEMAAN TAI AINAKIN HALUAA JO OMAN ASUNNON JOS SITÄ JO EI OLE.


ITSE OSTIN TYTTÄRELLENI AINA LAHJAKSI JONKIN KODINKONEEN JA HÄNEN MIELESTÄÄN SE OLI HYVÄ IDEA JA ARKIKIN SUJUI MUKAVASTI KUN OLI TARVITTAVAT VÄLINEET.

YLIOPPILAAN LAHJAT

=========================

Hyvä kirja ja pieni keraaminen ylioppilaspoika/tyttö.

Mitä muistoksi

=========================

Annoin naapurin pojalle ylioppilaslahjaksi ison kauniin kukka-astian / ruukun joka oli täynnä kaikenlaisia kasveja, joita hän voi kasvattaa (oreganoa ja yms) ja keskellä näitä kasveja oli automallinen kännykkäteline. Onni sattui että juuri tämä pojista harrasti ko. lajia.

Ritumo, Jyväskylä

=========================

Ylioppilaat usein keräävät jo jotain astiasarjaa itselleen. Siispä soitto kotiväelle tai ylioppilaalle ellei halua laittaa rahaa, jolla tämä voi sitten kartuttaa kapioitaan.

oma lapsi kirjoittaa tänä keväänä

=========================

Jos tietää ylioppilaan keräävän jotain esim. astioiota tai korusarjaa voi hankkia siihen täydennystä. Tai sitten jonkun hyvän kirjan, positiivareilla on monta hyvää ja löytyy eri hintaluokista. Kirjakaupassa osaavat varmasti neuvoa. Tai jos ylioppilaalla on joku harrastus voi antaa vaikka lahjakortin esim. askartelutarvikeliikkeeseen, autotarvikeliikkeeseen tms. Tai voi kerätä korin täynnä hemmottelu tavaraa kylpyvaahtoa puhdistusmaitoa yms. Pienistä lahjatavaraliikkeistä löytyy aivan ihania edullisia tavaroita samoin luontopuodista.

Ylioppilaan äiti

=========================

Runokokoelma varustettuna kauniilla omistuskirjoituksella jää muistuttamaan yhdestä saavutetusta unelmasta.

Saara

=========================

Juuri tuon kirjan Hyvän elämän salaisuus!
Kirja on aina hyvä valinta.

Saila

=========================

CD-rompulle kuvakokoelma päivänsankarin siihenastisesta elämästä.

SR

=========================

Käykääpä rakkaat kanssaihmiset kotikaupunkinne käsityöläisten puodissa - lasinpuhaltajan, keraamikon, tekstiilitaiteilijan.. sieltä löytyy jos jonkinmoista persoonallista lahjaideaa pienelläkin rahalla. lämmin ajatus on tärkein ja jokainen itse tehty on lämmöllä käsistä maailmalle päästetty. sen tuntee sydämessään myös lahjan saaja. suloista kevättä kaikille!

Maaria

=========================

Kummilapseni, veljentyttäreni kirjoitti ylioppilaaksi vuosi sitten. Äitimme eli hänen mummonsa kuoli vuosi aiemmin. Teetin mummon vanhoista, kuluneista kultasormuksista kummilapselleni sormuksen, jonka muotoon hän sai myös itse vaikuttaa. Siinä tuli samalla muistaminen myös mummolta.

Kummitus täti

=========================

1. Jos "ylioppilas" asuu esim. omakotitalossa vanhempiensa kanssa tms. olisi oma marjapensas mainio ajatus. Vaikka muuttaisikin pois kotoa, ovat marjat käytettävissä itselle vuoden mittaan ja muistuttavat mukavasti lahjasta ja lahjan antajasta.
2. Rahapuu (viherkasvi)
3. Kuntosalikortti tai hierontalahjakortti (poistamaan lukustressiä)
4. Yllätysjuhla ihan muulloin kun  lakkiaisten aikaan (hyvän ruuan ja ystävien kanssa) Tähän voisi yhdistää rahapuun ja vinkin tulevasta.
5. Ylioppilaan lapsuuskuvalla painatettu T-paita tai muki.
6. Omatekemä runo tai laulu (jos taitoa riittää)

Ylioppilaslahja

=========================

Jos sinulla on vanhoja valokuvia, tee valmistuneelle hänen "elämän varreltaan" valokuvakansio. Ellei sinulla ole hänestä kuvia, niin pyydä ystävältäsi / sukulaiseltasi. Näin sinulla tulee samalla käytyä tervehtimässä myös heitä.

Sannuli

=========================

Tässä muutama lahjavinkki: Jonkun mukavan astiasarjaston astioita, Marimekon pyyhe, Marimekon metallipurkki, lahjakortti kauneushoitolaan, kultainen tai hopeinen riipus tai Hackmanin ruokailuvälineitä.

Sanna

=========================

Käyttötavaroita varmasti kaikki ylioppilaat tarvitsevat jossain elämän vaiheessa.
- PYYHE (pieniä ja isoja, eri hintaisia)
- TYYNYLIINA ( käsinpainettuja )
- MUKI tai AAMIAISKALUSTO esim. kahdelle
- LASIKULHO tai MALJAKKO (esim. Aallon )
- VÄRSSYKIRJA tai RUNOKIRJA (esim. T.TABERMAN)
- KEITTOKIRJA + keittiövälineitä
- Nalle Puhin 18 elämänohjetta - kirja
- Kalevala korut ovat ajattomia

Kannattaa hyödyntää lahjatavaraliikkeiden myyjiä, he ovat ammattilaisia ja keksivät eri hintaisia lahjojaideoita erilaisille päivänsankareille !          

Sanna

=========================

Leivot jotain oikein hyvää ja annat sellaisen lahjaksi ja askartelet itse kivan kortin. askarrella voi myös kynttilöitä tai virkkaat kivan liinan tai painat mukavan liinan, paidan.tai jos runosuoni on hyvä runoilet pienen runo kirjan lahjaksi.

Sanna

=========================

Kirjalahja on aina paikallaan esim. Lokki Joonatan joku Coelhon kirjoista tai ajatonta iki-ihanaa Kirsi Kunnasta.

Nasu

=========================

Kysy lasten vanhemmilta kerääkö lapsi esim. jotain astiastoa tulevaisuutta varten ja hanki siihen sitten sopivan hintaista lisää. tai kummilapselle ei ole myöhäistä itsekkään aloitta nyt keräämään tulevaisuutta varten jotain astiastoa ja hankkia siihen lisää astioita kun hän esim. valmistuu ammattiin tai menee naimisiin jne.. itse olen aloittanut kummilapselleni keräämään astiastoa kun hän pääsi ripille ja siihen hankkinut aina vähän lisää synttäreille 18-vuotiaaksi asti ja aina kun hän valmistui kouluista ja nyt kun hän meni kihloihin ja tykätty lahja oli vaikkakin kyseessä oli kummipoika, myös vanhemmat arvostavat näitä lahjoja niin sitten kotoa muutto ei tule läheskään vanhemmille niin hintavaksi kun kaikki pitäisi yhtäkkiä ostaa. omalle tytölleni myös kummit tekevät vastaavaa.

sari

=========================

Hyvälaatuinen pyyhesetti, kynttilänjalat, elämänohjekirja, trendikäs keittokirja, astiasto / hopealusikoita jota / joita voi sitten alkaa keräillä ja siten ei tarvitsisi enää miettiä mitä kummitytölle antaa lahjaksi muina merkkipäivinä.

sari j.

=========================

Kultaisen käytöksen kirjasta olen itsekin ollut vielä iloinen 20 vuoden päästäkin, eli siinä on evästä pitkäksi aikaa. Mummuni kanssa kävin yhdessä kultasepän liikkeessä ostamassa valmistumislahjan, sain mieleiseni ja hetki on yhä muistoissani. Edelliset sopivat mielestäni lähisukulaiselle ja kumitytölle. Hyvän ystävän lapselle voisi löytyä vaikka pikkuinen maljakko, jossa olisi kukkia.

Sari

=========================

Raha, astiat, korut... tyypillisiä lakkiaislahjoja. Ystäväni pojalle (poikani kaverille) veimme kattilan, makaronia, tonnikalaa ja ketsuppia sekä keittokirjan (Mammanpojan survival... jotakin - en muista nimeä). Keittokirjoja olen harrastanut lahjoina pojille ennenkin, kirjanmerkkinä on ollut vähän setelirahaa omiin hankintoihin.

Essu, patakinnas, tabletit - kovin on keittiövoittoista.

Nyt suunnittelen kevään valmistuvalle, retkeilevälle kihlaparille joko piknik-laukkua tai kahta yhdistettävää makuupussia.

Itse olen saanut aikoinani käsinpainetun tyynyliinan vanhempieni ystäväpariskunnalta ja sen muistan vieläkin - 22:n vuoden jälkeen.

Sen ei varmaankaan tarvitse olla suurta ja ihmeellistä, mieluummin pientä ja tarpeellista.

Lahjaksi ylioppilaalle

=========================

Kuitukuun Ruusu tyynyliina, joka on pakattu sellofaaniin ja näyttää yhdeltä ruusulta (www.kuitukuu.fi). Lahjakortti vaikkapa kultasepänliikkeeseen, hierojalle, kauneushoitolaan, sulkapallo halliin jne. paikkaan joka on saajalle mieleinen. Kirja, valkolakkisen valokuva albumi.

sari

=========================

Keittokirja. Hyödyllinen lahja, josta on iloa koko elämän ajan.

Sari

=========================

Esimerkiksi runokirja, kaunis taulu tai koriste-esine, mahdollisesti vaikkapa risteily-lahjakortti. Itse pitäisin ainakin tällaisista muistamisista.

Sari

=========================

Yksi hyvä idea on antaa lahjaksi shamppanjalasi, johon kaiverretaan ylioppilaan nimi, lakkiaispäivämäärä ja mahdollisesti vielä lakkikin... Testattu ja taatusti tykätty lahja.

Sari

=========================

Erihintaiset lahjakortit varmasti olisivat mieleen tuon ikäiselle, jotka vallan mainiosti keksivät itse mitä tarvitsevat ja kaipaavat (ja niitähän saa nykyään jo lähes joka paikkaan). Jos paikkakunnalta löytyy jonkin alan oman käden taitajia niin niitä kannattaa harkita. Samaten tuo ikä on mielestäni sellainen, että kaikkea omaan kotiin liittyvää. Astiastoa, liinavaatteita, arvolasia, keittiötyövälineitä yms.

Sari

=========================

Annapa joku hyvä Positiivareiden kirja. Tai esim. Freiren Sorrettujen pedagogiikka, siinä vähän ajateltavaa...

pedagogi

=========================

Osta jokaiselle kaunis kori, johon ostelet kaikenlaista pientä tai suurta, liittyen nuoren harrastuksiin, ulkonäköön jne. kaunis kukkakimppu, vaikka silkkinen, että jää muistoksi, koriin kaiken lisäksi.

SATU-TÄTI

=========================

Sain aikoinani itse lahjaksi mm. vaaleanpunaisen sateenvarjon, jonka myötä minulle toivotettiin ruusuista jatkoa. Siitä lähti kasvoille kaunis punerrus. Miten olisi viehättävä selkäreppu? Niitä on monennäköisiä ja moneen käyttöön - tulevalle opiskelijalle varmasti tarpeellinen. Sisältönä voisi aluksi olla vaikka pieni mietelausekirja.

Seija

=========================

Kokemuksesta tiedän, että ylioppilaat ja myös heidän vanhempansa arvostavat eniten rahalahjaa!

Seija

=========================

Yksi ruusu. Pienimuotoinen korulahja. Kirja, esim. taidekirja tai runoja tms. tai jokin suomalainen klassikko. CD-levy. Matkahuopa. Arjen tarvekaluja - niitä tarvitaan jo opiskelijaelämässä. Itse sain aikanaan toiselta kummitädiltäni / tädiltäni ylioppilaslahjaksi aamutakin, joka on käytössä vieläkin ja lakkiaisistani on aikaa 20 vuotta.

Salli

=========================

Ylioppilaslakilla tai ruusulla kaunistettu valokuva-albumi ylioppilasjuhlien muistojen tallentamiseksi. Omena- tai muu hedelmäpuu nimikkopuuksi. ASP-tilin 1/4 vuoden maksu. Harrastukseen liittyvää, esim. lahjakortti urheiluliikkeeseen tms, nuori voi hankkia tarvitsemansa. Setelit ovat aina odotettuja, lisähauskaa saa pyytämällä näppärää kukkakauppiasta taittelemaan 10 e seteleistä ruusukkeita, joita voi kiinnittää aidon ruusun runkoon...

Ksenia

=========================

Kannattaa tiedustella lähipiiristä, jos saisi vinkkejä toiveista. Raha tai lahjakortti on yleensä toivotuin. Mutta koska ylioppilas luultavasti lähtee opiskelemaan, tarvitsee hän myös astioita, liinavaatteita, ym. Niistä eri vaihtoehtoja, hillityillä väreillä, kauniiseen pakettiin.

Äiti –62

=========================

Kummitytölle ajattelin antaa pienehkön rahalahjan lisäksi edullisen sormuksen, jotta jää jotain pysyvääkin.

Sinnu

=========================

Varmin ja mieluisin on lahjakortti.

Sini

=========================

Hyvä keittokirja/leivontakirja pian kotoaan pois muuttavalle nuorelle. Sille löytyy kummasti käyttöä heti muuttamisen jälkeen!

Kokenut ja hyväksi havainnut

=========================

Tytöillehän voi ostaa vaikka jotain astioita. Jotkut tytöt keräilee astiastoa jo todella aikasten. Koruja. Kirjakaupasta varmaan löytyy jotain kyseiselle henkilölle sopivia kirjoja. Pojalle ehkä vaikeampi. Vois vaikka harrastukseen liittyvää.

äiti

=========================

Entäs jos antaisi lahjaksi erilaisen matkan? Oma yo-tyttäreni toivoisi niin kovin jotain reissua, mutta eroperheen arkeen tiiviisti kuuluvan rahapulan vuoksi sellaiseen ei tikistämälläkään ole mahdollisuuksia. Tai ehkäpä sittenkin: aion nimittäin ottaa selvää kotimaan junalippupaketeista. Jospa sellaisia olisikin saatavana inter-rail -lipun tyyliin, ja esikoiseni pääsisi kiertämään kesätöidensä jälkeen toviksi vieraita paikkakuntia, tutustuisi uusiin ihmisiin ja nauttisi vapaudesta - ja ymmärtäisi jopa kieltä. Tai ehkä joku muunnos lomaretkestä bussilippujen avulla...

Sirpa-äiti

=========================

Kaikki kodin perustamiseen liittyvät tarvikkeet ovat ainakin meillä olleet "kovaa kamaa". Sankarin kanssa on valittu jokin mukava astiasarja, joka on kerrottu kyselijöille.  Lakanoita, pyyhkeitä, kattiloita... Yllättävän monenlaista tarvitaan, kun lähdetään omille siiville räpistelemään!

Sikke

=========================

Tytölle on myös helppo ostaa koruja, esin. hopea lusikoita tms. Pojille kävisi myös nuo hopea lusikat, lahjakortti johonkin liikkeeseen.... mutta eikös raha olisi oiva lahja... Saavat itse päättää mitä ostavat tai mihin laittavat.

Vaihtoehtoja on

=========================

Esimerkiksi Unikko lakanat jos pitää tästä sarjasta!
Kysellä onko kerännyt jotain astiastoa, niin siihen lisää!
Kello seinälle (on varmaan mieluinen lahja)

Kevään YO:N Äitee

=========================

Koska on jo suoriuduttu ylioppilastutkinnosta tasoinen kulttuuri jatkukoon.
esim.
1. teatterilippulippu esim. Lahden ym. kaupungin teatteriin väliaikakahvilla
2. Lahjakortti päivällinen johonkin siistiin ravintolaan
3. omatekoinen taulu valitsemallasi aiheeseen sopivalla runolla kartongille omatekoisin somistein, joka laitetaan valokuviakin pidettäviin lasilla päällystettyyn raamiin tai ilman niitä raameja se on vieläkin edullisempi ja näyttävä silti, kun on lasi päällä ja mielikuvitusta voi käyttää taulun somistuksessa vaikkapa mitä ja lisäksi lahja on varmasti yksilöllinen.  

Helmiina

=========================

On hyvä jos tuntee lahjansaajan hyvin voi kerätä korin tai vastaavan, jossa on tärkeitä pieniä asioita elämänvarrelta. Esim: valokuvia, jotain joka liittyy yhteisiin muistoihin. En pysty nyt tarkemmin määrittelemään jokainen tietää sen paremmin itse.

sirpa

=========================

Hei Pirkko, Minä vien mielelläni nuorelle ylioppilaalle, valmistuvalle jotain "kapioita". Siinä löytyy hintahaitaria, itsenäiseen elämään siirtyessä tarvitaan kuppia ja kippoa, pyyhkeitä ja lakanoita yms. Valikoimaa riittää, ja jos tuntee nuoren hyvin, tietää kerääkö hän ehkä jotain astiasarjaa tms.

Kapioita

=========================

Rahalahja nuorelle on aina mieleinen. Sitten vaihtoehtoina nuorelle mielelle aina tarpeellinen puukko tai "linkkuveitsi".  Sekä tytölle että pojalle kelpaavat erilaiset astiat. Ainahan voi kysyä, mitä sarjaa he mahdollisesti jo keräävät. Opiskelemaan lähtevät nuoret tarvitsevat kaikenlaista keittiötavaraa. Koriste-esineistä kaunista annettavaa on ihanat enkelit, joita nykyään saa hyvin erilaisia. Jopa muuttoapua tulevaan opiskeluasuntoon voi antaa etukäteen lahjaksi vaikka kummitytölle tai -pojalle. Nykyään molemmat sukupuolet käyttävät koruja puhumattakaan suuresta valikoimasta rannekelloja. Liinavaatteet sekä pyyhkeet tarpeellisia nekin. Sitten vielä valoa antavat pöytä- ja jalkalamput ovat hyvä idea.

Sipsu

=========================

Kaunokirjallisuuden klassikot, taidekirjat ja levyt ovat aina sopivia yo-lahjoja, samoin filosofien teokset, esim. suomalaisten Pekka Himasen, Esa Saarisen, Marja-Riitta Ollilan tai vanhojen antiikin filosofien suomennokset. Käytöksen kultainen kirja on sivistävää hyvää tulevaa elämää varten kaikille.

Kahden äiti

=========================

Olen itse saanut lahjaksi astioita jo 9-vuotiaasta alkaen. Silloin kummitätini lahjoitti nimeltä mainitsemattomia muovituotteita leipomiseen. Rippilahjaksi sain kaveriltani 4 mustajalkaista shamppanjalasia. Loppujen lopuksi ostin paistinpannun kotoa pois muuttaessani, kuluja oli muitakin, joten olen näistä astioista erittäin kiitollinen! Mustajalkojakin on kertynyt noin 100 kpl, eri lajeja tietenkin vähintään 12 kpl.

Tätä samaa strategiaa olen omien kummilasten (6 kpl) ja muiden läheisten kohdalla noudattanut. Astioita löytyy monen hintaisia ja erilaisia. Voi aloittaa jonkun neutraalin sarjan keräämisen, mutta kunhan ne ovat käyttöön tarkoitettuja! Esimerkiksi viet juomalaseja 6 tai mieluummin 12 kpl, löytyy kaikista hintaluokista ja myös sarjoja, jolloin vähemmänkin kerralla voi viedä, kunhan varmistat sarjan saatavuuden myös tulevaisuudessa tai hankit itselle sitä varastoon kerralla enemmän. Eikä tarvi pariin vuoteen huolehtia lahjojen hankkimisesta. Hopea, hieno juttu, mutta ei arkikäyttöön! Häälahjaksi sopivia ja hyvä jättää siihen. Esmes häätoiveita esittäessä kannattaa sanoa tietylle porukalle, että haluamme tätä ja tätä sarjaa vähintään tämän verran (kohtuullisuus eli kahvikuppipareja aluslautasineen 4-6 kpl), neuvotelkaa keskenänne kuka hankkii ja mitä ja kenelle muille kutsutuille kerrotaan, tämä toimii sukulaisten kohdalla ja silti jää yllätysmomentti hääparille, kun eivät tiedä tarkalleen. 10 vuotta sitten vietettyjen häiden jälkeen Harlekin-kahvikalustomme on samojen sukulaisten toimesta laajentunut 24 kahvikuppipariin!

Soile

=========================

Lähisukulaiselle ja ystävän lapselle kahvi / teemukeja. Niille on aina käyttöä varsinkin kun lähtee opiskelemaan ja perustamaan omaa kotia. Kummilapselle sopii sama tai sitten henkilökohtaisempaa kuten koru

sussu

=========================

Nimikoitu shamppanjalasi on ollut sellainen mieluinen lahja. Askarteluliikkeessä on ollut jotain kuva aiheita esim. ylioppilaslakki tai lyyra tai jotain kukkia ja siihen vielä saajan nimi kullalla kuten kuvakin. Kaikki ovat tästä tykänneet, kun ovat saaneet juoda tervetuliaismaljan nimikoidusta lasista. Miksei kaikille voisi ostaa samanlaista?

Eivät kai he kaikki ole samassa koulussa ja samoissa juhlissa? Toisaalta onhan se kuitenkin jokaiselle oma  sen nimen myötä, vaikka näkisivätkin sen toisillaan. Minä ainakin voisin ostaa kaikille saman lahjan se on kaunis ja tyylikäs. Hinta ainakain Kuopiossa on n. 15e

Tämä pitää tilata ajoissa ennen ruuhkaa ja et ehtivät sen polttaa.

Susanna

=========================

Lahjakortti, ..... sellaiseen joka on hänen harrastustaan tai sydäntään lähellä! Esim. hevosharrastajalle.....  tallille kortti Kampaajalle.....  Kauneushoitolaan ... kylpylään ....
matkatoimistoon...... Stokkalle ..... Konserttiin kausilippu....  teatteriiin sama.... TAI  SITTEN ALAT keräämään hopeaa, kermakko, sokerikko, lusikat, etc. Aina kun on jokin merkkipäivä jatkat samaa sarjaa....

Tmadol

=========================

Pari nättiä mukia ja lautasta uuden opiskelijaelämän starttipaketiksi.

Tanja

=========================

Sain itse ylioppilaslahjaksi sekä sivistyssanakirjan että kultaisen käytöksen kirjan. Ne ovat olleet vuosien mittaan todella hyödylliseksi havaittuja!

Tanja

=========================

Pentikin liikkeestä löytää aina erilaista ja erihintaista, jos haluaa antaa jonkun kauniin esineen lahjaksi ja samalla muistoksi esim. vekkimaljakko tai sydäntaulu.

Kauniit lahjat

=========================

Erinomainen lahja on lahjakortti esim. kirjakauppaan, urheiluliikkeeseen tmv. Laadukkaat liinavaatteet on aika käyttökelpoisia. Aterimet vaikka muutamia kappaleitakin, kauniisti pakatuissa paketeissa on hyvä lahja. Sanakirjat, elokuvaliput...Mukaan voi askarrella omatekoisen kortin, johon voi liittää nuoresta kuvan esim. hänen lapsuusajoista.

Tapukka

=========================

Kultapossutili ja lupaus vuosittaisesta pikku talletuksesta.

Kultapossu

=========================

Ylioppilaaksi päässyt nuori lähtee todennäköisesti jatko-opiskeluihin ja lentää ns. kotipesästä pois jossakin vaiheessa eli hyvä lahja idea on vaikka kotimainen pussilakanasetti tai kotimaisia laadukkaita käsi- ja kylpypyyhkeitä. Lahja sopii niin tytölle kun pojallekin ja voin sanoa että olen kokeillut käytännössä ja saanut nuorelta lämpimät kiitokset.

Tarja

=========================

Kaunis kahden kuvan valokuvakehys, johon voit valmiiksi laittaa hänen vauvakuvansa. Hän itse voi lisätä viereen oman ylioppilaskuvansa.

Tarja

=========================

Ajattelin ostaa kummitytölle, joka pyrkii lukemaan lakia, SUOMEN LAKI I ja/tai II.

Tarja

=========================

Kaikenlaiset astiat tulee aina tarpeeseen kotoa muuttavalle ja opiskelemaan lähtevälle ylioppilaalle. Se voi olla halvimmasta päästä vaikka pari Iittalan juomalasia tai kalliimmasta päästä Pentikin mukeja tai kulhoja tai vaikka Hackmanin teräskattila. Sellaista lahjaa arvostaa, josta on iloa ja hyötyä pitkään vielä lakkiaisten jälkeenkin.

Teija

=========================

Mikä onkaan arvokkaampaa tänä päivänä kuin aika. Anna omaa aikaasi vaikka koko päivä ja lähde kummilapsen kanssa hänen toivomansa kohteeseen tarjoat ruokaa ja matkat; retkelle maalle, metsään, kaupunkiin, huvipuistoon, mökille, mikä kullekin sopii.

Kummitäti

=========================

Jos haluat päästä halvalla ja ylioppilas on esim. kummilapsesi. Osta hyvä kansio tai vihko ja kirjaa siihen kauniin kuvin kiiltokuvin tai tarroin somistettuna kaikki parhaat reseptisi. Näin elämäänsä aloittelevan ei tarvi tehdä kaikkia niitä kokeiluja ja yrityksiä lehtien ruokaohjeista, joita sinä olet joutunut tekemään. Tällainne lahja on tosi arvokas muisto loppuelämäksi antajastaan. Vaatii vain hiukan vaivaa, muttei maksa maltaita.

yrittänyt leipuri

=========================

Marimekon tuotteita aina kehtaa viedä esim. muki noin 10e.
Jokin runokirja
Lahjakortti
Rahaa

TeeKoo

=========================

Vuosi takaperin satuin löytämään serkkupojalleni "Täydellinen herrasmies" kirjan. Kirjassa oli pukeutumiseen ja käytökseen liittyviä ohjeita. Siis eri tilanteita varten oli noita ohjeita. Hintaa oli tarjouksessa muistaakseni noin 10€. Tätä kirjaa tosin on ehkä melko vaikea löytää.

T

=========================

Kirja on aina hyvä lahja. Näin kieltenopena voisin suositella vaikka kunnon sanakirjaa, englannin tai ruotsin.  Jos nuori on lähdössä toiselle paikkakunnalle opiskelemaan, osta vaikka ihanat lakanat, pyyhkeet tai wokkipannu! Kalliimpi lahja voisi olla digikamera! Verraton kapistus!

Terhimaarit

=========================

Kunnollisia taloustarvikkeita esim. Arabian astioita Hackman aterimia, Marimekon kankaita vaikka vain yksi kerrallaan lahjansaajan makua voi tietysti  kysellä etukäteen tai opeta kummilapsi jo pienestä  pitäen kirjallisuuden ja lukemisen pariin  nämä säilyy läpi koko elämän

tepsu

=========================

Sukulaistytölle ostaisin  yhden laatikon Verna viinilaseja. Laatikossa on neljä lasia, maksaa 14-16€ ja sopivat hyvin tavalliseenkin käyttöön, vaikka on juhlavat. Kummitytölle ostaisin Kalevala-korun, näyttäviäkin sormuksia saa kohtuulliseen hintaan. Meidän poika sai tuttavaperheeltä vuosiuistimen, josta hän oli innoissaan, vaikka ei mikään suuri kalamies olekaan.

Orvokki

=========================

Nykyajan nuoret naiset ottavat mielellään lahjaksi esim. Marimekon skoolin, Iittalan matalia Aalto-maljoja yms. myös Käytöksen kultaista kirjaa toivoi oma tyttäreni lahjaksi. Kuohuviinilasit yms. astiat ovat aina olleet mieluisia. Toivottavasti näistä vihjeistä on apua,

sinikka

=========================

Stockmannin lahjakortti, summaksi voi valita sopivaksi katsomansa, jokaiselle omansa.

Tepa

=========================

Ylioppilaat ovat lähtemässä opiskelemaan, joten me ajattelimme kerätä 24H-astiasarjaa ja muuta tarpeellista opiskelijapoksiin. Yksi ostaa matalat lautaset, toinen syvät, kolmas mukit, neljäs aterimet, viides kattilat jne. Varmasti palvelee pitkään!

Terttu

=========================

Varsinkin pojille olen antanut lahjaksi puheaika-lahjakortteja. Kaikilla puhelinliittymillä se ei ole ollut mahdollista, mutta joilla on, se on ollut tervetullut lahja. Eihän siitä "pysyvää" lahjaa jää, mutta pitääkö se aina niin ollakaan....

Tepa

=========================

Käsitöistä kiinnostuneelle ylioppilaalle, jonka tiesin haluavan kieliä lukemaan tilasin saksankielisen käsityölehden vuosikerran. Lahja oli mieluisa.  Motoristiharrastajalle voisi tilata vaikkapa englanninkielisen lehden.

Kurre

=========================

Käsityöläisten tekemät tuotteet ovat aina uniikkeja ja parhaimmillaan ne saadaan ihan lahjansaajan näköiseksi. Tiedän paikan mistä saa brodeerattuja valokuva-albumeja. Niihin saat vaikka ylioppilaan nimen ja lakkiaispäivän ja muutakin jos haluat.

Sussoo

=========================

1. Kerää valokuva-albumiin kuvakollaasi ylioppilaan lapsuudesta tähän päivään. Loppuun voi jättää tilaa myöhempiä tärkeitä elämän tapahtumia varten esim. muu valmistuminen ammattiin, häät, lapsen syntymä.
2.Festariliput (ota selvää mistä musiikista nuori pitää)

Tiina

=========================

Paras ylioppilaslahjani kymmenen vuotta sitten oli monipuolinen KEITTOKIRJA. Edelleen käytössä, mutta todelliseen testiin kirja joutui silloin kuin opettelin itsekseni elämistä. Hyviä kokemuksia minulla on myös TAITEESTA lahjana, se voi olla kopio tai aitoa tavaraa, mutta varmasti erottuu edukseen missä tahansa opiskelijakämpässä. Mikään vinkki ei tietenkään sovi kaikille - ei edes raha.

Tiina

=========================

Nuorelle ylioppilaskirjoitukset ovat siihenastisen elämän suurin urakka; lepo on tarpeen urakoinnin jälkeen! Siksipä lahjaksi sopii tyynyliina tai lakanasetti, varsinkin jos nuori on lentämässä pesästä opiskelemaan tai muuten vaan aikuistumaan...!

Titta

=========================

Oma tyttäreni oli kaikista iloisin saadessaan rahaa. Niillä rahoilla hän sitten kävi autokoulun. Pienestä kasvaa suurta.

Hortensia

=========================

Ostin kummitytölle kauniin tinasen valokuvakehyksen johon laitan vielä setelin lisäksi. Kehys jää muistoksi ja raha on aina tarpeen nuorille. Kehyksiin voi laittaa vaikka sen ylioppilaskuvan.  

Kummitäti

=========================

Ylioppilaslahjaa valitessani olen aina yrittänyt ottaa huomioon lahjan saajan harrastukset, tulevaisuuden suunnitelmat, toiveet jne. Usein hankkinut harrastuksiin liittyviä tietokirjoja, esim. musiikki, historia, lentokoneet, valokuvaus, luonto, kirjallisuus. Kotoa pois muuttavalle nuorelle olen ostanut talouteen liittyviä tavaroita. Valurautainen paistinpannu (pojalle) on otettu ilolla vastaan!

Kummitytölle, jolle vuosien mittaan vähitellen keräsin arvokasta ruokailusarjaa, ostin saman sarjan eri kokoisia kulhoja useamman kappaleen.

Rahaakin olen antanut, mutta aina kauniisti pakattuna: kaunis rasia täynnä euron kolikoita, seteli valokuvan kanssa kehystettynä, jne.

TT

=========================

Kuinka hyvin tunnet lahjan saajan? Lahjan saajaan persoonaan liittyvä lahja on nimittäin aina paras. Omasta mielestäni kirja on aina todella hyvä lahja, mutta tietenkin vain jos tietää, minkälaista kirjallisuutta lahjan saaja lukee vai lukeeko ollenkaan. Lahjakortti johonkin paikkaan tai vaikka kauneushoitoon olisi myös hieno idea. Pienistä lahjatavaraliikkeistä saattaa myös löytää persoonallisia lahjoja.

Tuija

=========================

Lahjakortti kylpylään. Lahjakortti kultasepänliikkeeseen. Lahjakortti liinavaatekauppaan. Kummitytölle helmikaulakoru (itse ainakin ostan)

Tindy

=========================

Anna kännykkään puheaikaa.
Anna leffaan esim. 10 lippua .
Anna kuntosalille 1-2kk. vapaa kortti.
Anna uimahallille -"-    -"-
Anna arvoa bussilippuun.
Anna lahjakortti kirjakauppaan.

Tuija

=========================

Positiivareiden puodista löytyy kaikkea mukavaa! Kaunis lahja tytölle on esim. Reijo Malkin taulu "Kukkaistyttö" ja sarjaa voi jatkaa tilanteen ja budjetin mukaan. Sarjasta löytyy myös tauluja harrastusten mukaan. Tsekkaa!

Nimim. kokemusta on

=========================

Olen ollut saman tilanteen edessä monta kertaa! Normaali käytäntö on varmaan raha, nuoret tietysti tarvitsevat rahaa, mutta olisi kiva antaa jotain sellaista, mistä jäisi muisto!

Tein omalle kummitytölleni valokuvalbumin siihenastisesta elämänkaaresta, kaikista vanhoista kuvista, mitä hänestä löysin. Ostin kirjakaupasta sellaisen albumin, missä on erikokoisia kuvan paikkoja (sellainen "vanhanaikainen") ja täytin sen siinä järjestyksessä, miten elämä on edennyt!

Se oli varma menestys, kaikki ihailivat albumia suunnattomasti, myös itse saaja ja myös minulla oli hauskaa sitä tehdessä, oli kiva muistella menneitä aikoja! Uskon, että kaikki pitävät tällaisesta lahjasta, olen käyttänyt samaa ideaa muihinkin tilanteisiin ja aina on ollut onnistunut vastaanotto!

Tietysti sen lisäksi voi antaa jonkun "arvokkaamman" lahjan.  Nuorille esim. voi ostaa "pesämunaksi" jonkun Arabian sarjan astioita ja ostaa lisää sitten kun on jokin seuraava juhlapäivä!  Tällä lailla voi kerätä pikku hiljaa koko astiaston!

Tuiccu

=========================

Valokuva albumi johon kummitäti on laittanut kuvia yhteisiltä retkiltä ja hetkiltä, ihan vauva-ajoista alkaen.

Tupu

=========================

Viime keväänä tyttäreni pääsi ylioppilaaksi ja tuli monenlaisia lahjoja. Kaikkia hän arvosti, mutta eniten häntä selvästi koskettivat lahjat, joista kävi ilmi hänen ja antajan tunneside. Eräältä ihmiseltä hän sai pienen albumin, joissa oli muistoja heidän tuttavuutensa vuosien varrelta. Kuvia, joku konserttilippu jne. Eräs ihminen toi kauniin, tyhjän valokuvakehyksen ja ryyditti sen niin ihanalla lahjapuheella, että harvan silmä ei kostunut. Myös eräs lahjakortti oli arvossaan. Se oli aika kalliiseen liikkeeseen ja euroarvoltaan vain pieni, joten sillä ei yksin saanut juuri mitään, mutta kun liikkeen valinta kertoi taas kerran antajan ja saajan välisestä tunnesiteestä, lahja oli todella ihana.

Tuula

=========================

Lahjakortti: Päivä kylpylässä, johon sisältyy lounas ja kylpylän käyttö esim. Haikon Kartanossa, rentouttaa lukujen jälkeen. Lahjakortti kultasepänliikkeeseen. Postista saatavissa euro-kolikko -sarja ainakin viime vuonna, postissa myös yllättäviä lahjoja ostettavissa. Vähän vieraammalle voi postista hankkia pullopostikirjeen, johon voi piilottaa onnittelut ja tämä pulloposti lähetetään postin kautta. Aito orkidea orkidearuukussa on myös kiva lahja!

Tuula

=========================

Kirjoita ylioppilaalle runo tai pieni tarina hänen siihenastisesta elämästään, jostain tapahtumasta tai ohje aikuisuuden kynnyksellä elämiseen.  Olen saanut hyvää palautetta näistä lahjoista.

Jos et kuitenkaan saa tartuttua kynään, sovi juhlijan kanssa yhteinen tapahtuma, konsertti teatteri, hyvä ateria, laivaristeily jne. eli jotain henkilökohtaista ainaisten lahjakorttien ja ruusujen tilalle. Uskon, että lahjasi muistetaan myöhemminkin.

Tuula

=========================

Ennen vanhaan annettiin usein kultaisen käytöksen kirja ylioppilaalle ja se ei mielestäni edelleenkään ole hullumpi idea; siitä on iloa vuosiksi eteenpäin!

Nuori arvostaa varmasti myös vaikka lahjakorttia kauneushoitolaan, jalkahierontaan, niskahierontaan tms. rankan uurastuksen päätteeksi!

Tuula

=========================

JOTAIN omaan kotiin (kannattaa vähän udella mieltymyksiä etukäteen), oli se sitten astiastoa, pöytähopeaa, taulua, kirjallisuutta, tai mitä vain, kun omaa huushollia suunnitellaan. Se ei tarvitse olla koko sarja, osakin riittää siitä. - jos vaihtoehtona on lukuisat muiden maulla valitut korut. Itse en pidä rahalahjan antamisesta (jollei erikseen ole sovittu, kuten esim. tietokoneen tai muun kalliimman hankinnan osaosallistumisesta).

eppu

=========================

Hei ! Poikien lahjoja vaikea keksiä, mutta koska mukana oli ainakin yksi tyttö, niin tiedän hänen arvostavan lahjakorttia, joka sisältää valintojen mukaan kasvohoitoa, käsi-ja jalkahoitoa ja vaikka ainoastaan hyvän hieronnan hartioihin. On kovasti luettu hartiat lytyssä koko kevään, niin rentouttava hieronta uurtamisen päälle on nasta juttu.... ja miksei myös pojalle vaikka hieronta jonkun urheiluvalmentajan käsissä.

Tuula

=========================

Kalevala-koru; sydän tai karhu. Marimekon toilet-laukku +  pikku pyyheliina.

Kiitelty on

=========================

Olen ostanut/ tehnyt
* juustohöylän ja juustoveitsen ym vastaavaa
* kasvopyyhkeitä/kylpypyyhkeitä
* puhelinkortti
* kaksi kaunista viinilasia
* omalla nimellä ja onnittelulla varustettu tyynyliina
* astiaston osia (kysy etukäteen mitä astiastoa on kerätty, yllättävän monella on jotakin astiastoa jo valmiina myös pojilla).
* tee vieraskirja johon ylioppilas juhlien vieraat voivat kirjoittaa nimensä ja pieniä värssyjä. Lisää mietelauseita ja viisauksia elämän eväiksi sekä mukavia kuvia lahjan saajasta.

pum

=========================

Sampanjavispilä, hopeinen, rintataskuun sopiva, vispiläosa vedetään "kynän" sisään taskuun laitettaessa. Täysin tarpeeton, mutta hauska yksityiskohta tulevia vappujuhlia ja maljojen kohotteluja ajatellen. Antaja muistetaan.

Ulla

=========================

Maksa yo-lakki lahjaksi.
Osta pikari tai muki, johon kaiverrus tai kultaus tai "polttomaalaalaus" nimi, nimikirjaimet ja päiväys ja lyyra. Sisälle sopiva seteli.
Avoin kirja. Siis kirja jossa on tyhjiä lehtiä.
Ruusu, jossa setelit on "liimattu" vaikka kuivuneeseen ruusunoksaan.

U-M

=========================

Kaukaisemmille tutuille voi antaa leffalippuja. Se on hyödyllinen lahja, joka ilahduttaa monta kertaa. Ja ainakin jotain sellaista, josta saaja myös pitää. Läheisemmille se ei käy, paitsi rahan lisukkeena.

Saara

=========================

Rahastolahjakortti on mielestäni hyvä idea. Aktivoi saajan seuraamaan rahamarkkinoiden kehitystä, mikä ei ole lainkaan huono asia.

Virpi

=========================

Itse touhuan tällaisissa juhlissa kameran kanssa ja askartelen niistä (tosin vasta juhlien jälkeen) annettavaksi lahjaksi valokuva-albumin.

Fototyttö

=========================

Olen alkanut keräämään kummitytölleni merkkipäivinä laadukasta astiasarjaa. Valmistumislahjaksi yksi osa, kihlajaislahjaksi yksi, synttärilahjaksi yksi osa jne. Pikku hiljaa hänelle kertyy koko sarja. Yhden osan arvo on 10 eurosta aina ylöspäin, riippuen siitä, kuinka "merkittävästä" merkkipäivästä on kysymys. Toiselle ylioppilaalle, joka ei ole niin läheinen, ostan runokirjan.

Virpi

=========================

Antamalla aikaa esim. käymällä syömässä jossain lempiravintolassa, shoppailemassa tai vaikka viettää mukavaa iltaa läheisten kanssa.

ylioppilaan muistaminen

=========================Ladataan kommentteja...
© 2017 Positiivarit Oy Vaihde (03) 882 160 Faksi (03) 882 1622 E-mail: positiivarit@positiivarit.fi Toteutus: Luovanet Oy Toimitusehdot      Käyttöehdot