La 29.4.Teijo, Henning» Onnittele sähköisellä kortilla!
Hae
Uteluarkisto


Mitä ohjelmaa ja virikettä automatkoille?

=========================

 

Ikä-ihmisistä suurin osa pitävät bingosta (miksei vähän nuoremmatkin), joten laadi matkalle etukäteen sellainen. Pikkaisen bingolappujen kopiointia ennen matkaa ja eikun matkaan mukaan. Toinen juttu on laulaminen - muutamat isolla tekstillä kirjoitetut lauluvihkot mukaan ja taatusti "uppoaa"! Nämä vaativat matkanjohtajalta pieniä valmisteluja, muttei mahdottomia.

Ja sitten noille takapenkkiläisille eli muksuille: Omani ovat jo vahvasti murkkuiässä eli omistavat kännykät. Viimeksi reissulla teimme kilpailuja, jossa piti kirjoittaa kännykkään vanhan leikin mukaan esim. 5 L-kirjaimella alkavaa tytön nimeä tai K-kirjaimella alkavaa Suomen kaupunkia jne. Pienemmille lapsille voi ottaa vaikka Juniori Alias -pelin kortteja mukaan ja kysellä niitä. Mielikuvituksella pärjää ja jos sitä ei kauheasti satu olemaan, kirjastoissa on kirjoja joissa on tietovisailuja ja muita sopivia ajanvietteitä matkojen varrelle. Mukavia matkoja!

Teija

=========================

Kysymystehtävä. Osallistujille kerrotaan seuraava tarina. Saharan autiomaasta löydettiin kuollut mies. Hän makasi hiekassa selällään ja hänellä oli kädessään palamaton tulitikku. Hän oli pukeutunut nahkatakkiin ja tuulihousuihin. Hänen ympärillään hiekassa ei näkynyt jälkiä. Osallistujien pitää nyt tehdä kysymyksiä joihin leikin vetäjä voi vastata kyllä tai. Pitää saada selville miten ja miksi mies joutui autiomaahan.

Oikea vastaus on: mies osallistui kaverinsa kanssa kuumailmapallokilpailuun. Kaasu oli loppumassa ja kaverukset päättivät vetää pitkää tikkua siitä kumpi hyppäisi. Eli maassa oli pitkän tikun saanut mies ja toinen oli jatkanut matkaansa laskeutumatta.

Osmo

=========================

Seurakunnan messureissulla oltiin sellaista linja-autossa, että käytävän puoleiset vaihtoivat paikkaa yhden penkin verran. Joko myötä- tai vastapäivään. Sitten edestä joku antoi keskustelunaiheen, josta heidän oli viritettävä keskustelu. Sitten jonkin ajan kuluttua johtaja edestä komentaa siirtymään seuraavaan penkkiin.

Jaana

=========================

Ikäihmisille yhteislaulut ja tietovisa ovat sopivia

Maija

=========================

Lauletaan kaikki laulut mitä muistetaan ja matka sujuu ihan huomaamatta. Sitten kun laulut ei enää innosta, jokainen voi kertoa vuorollaan vitsin tai yksi lukee vitsejä kirjasta jos vaan voi autossa lukea. Ja välillä syödään eväitä.

Leenuska

=========================

1. Joku pienimuotoinen, helppo tietokilpailu.
2. Yhteislaulua.

Sirpa

=========================

Ikäihmisille: rekisterinumero bingo. Jaetaan bingoruudukko ja sovitaan otetaanko vastaantulevasta autosta rekisterin eka, toka vai viimeinen numero. Testattu toimii!

Takapenkin terroristien kanssa menemme usein automerkki –kilpailua. Jokainen valitsee suosikkimerkkinsä ja niitä lasketaan vastaantulijoista (apukuski voi pitää oikein kirjaakin.) Näin katse pysyy tiessä ja pahoinvoinnin mahdollisuus pienenee... Tai eläinkilpailua, yksi miettii jotain eläintä ja toiset yrittävät arvata mikä se on tekemällä kysymyksiä (sellaisia joihin voi vastata kyllä tai ei) esim. onko se kotieläin... Arvaaja saa seuraavaksi keksiä eläimen.

Sini

=========================

Ikäihmisten retkillä pidämme hauskaa retkiradiota. Yksi mieluisa ohjelma on ikivanhoista aapisista otetut vuoropuhelut ja runonpätkät. Retkeläiset kertovat tarinoita mielellään, vitsejä tulee yleensä kaikilta retkeläisiltä. Jokalihaksen jumppa kuuluu myös ohjelmaan. Väliin aina toivelauluja monisteesta.

Laila

=========================

Kun matkanjohtaja on lukenut Yrjön pakinakirjaa, kaikki ovat kuunnelleet ja tulleet hyvälle tuulelle. Yrjö perskeles kun joutuu monenlaisiin seikkailuihin! Kaikki hauskat kirjat ovat OK.

Raili

=========================

Vanha tuttu "laiva on lastattu" -leikki toimii ainakin meidän perheen 4- ja 6-vuotiaiden tyttöjen kanssa. Aika pienetkin lapset pystyvät jo miettimään tietyllä kirjaimella alkavia asioita. Tai sitten vaan "lastataan laivaa" eläimillä tai kasveilla tai vaikkapa tyttöjen nimillä. Uskoisin, että kaikenikäiset ihmiset saa innostumaan "laivan lastauksesta" kunhan teema on sopiva.

Päivi

=========================

Laulatus on yleisin tai sitten visailu ryhmittäin.

Järjestä levyraati. Nauhoita erilaisia kappaleita kasetille (useimmissa busseissa on kasettisoitin) ja sitten vaan porukat antamaan arvosanoja ja kertomaan mielipiteitä.

Marju

=========================

Bussimatkoilla isommille ryhmille yhteislaulut ovat aina kivoja. Joko karaokevideoita käyttäen tai ilman. Bussimatkoilla voi toteuttaa esim. yksinkertaisen sanaristikon täyttämistä kilpailuna bussin toisella ja toisella puolen käytävää istuvien kesken. Vitsin kertojat ovat aina hyviä, vallankin pitkillä bussimatkoilla. Niitä voi lukea jostakin kirjastakin, ei tarvitse luottaa jonkun henkilön vitsinkertomistaitoon.

Lasten kanssa voi leikkiä vanhaa laiva on lastattu -peliä. Tai kilpailu siitä kenen keräämiä automerkkejä eniten on liikenteessä. Jokainen alkaa kerätä jonkin automerkin autoja ja aina sellaisen nähdessään summaa sen. Sovitaan jostakin luvusta johon kerääminen loppuu. Ja tietysti palkinto seuraavalla levähdyspaikalla voittajalle.

P.I.

=========================

Ikä-ihmiset saavat käsiin / hartioihin liikuntaa bussimatkalla vaikkapa tällä reseptillä:
- annetaan jokaiselle riville (4 kpl) (pehmeä) pallo
- ensimmäisenä istuva antaa pallon päänsä yli takana istuvalle jne...
- kun pallo on takimmaisella, kuljetetaan se vielä koko rivin kautta takaisin eteen
- nopein rivi on voittaja, palkinnoksi vaikkapa raikuvat suosionosoitukset

Ulla

=========================

Ikäihmisille:
- mikäli linja-autossa on videot, niin vanhat kotimaiset elokuvat ovat kova sana

- tietokilpailukysymyksiä (esim. kuka oli Emilia Pylvänäinen (Urho Kekkosen äiti); Kummalla on enemmän hampaita oriilla vai tammalla (oriilla 9, minkä ikäisenä porsaasta tulee sika (3kk) jne) - lauletaan toiset suohon (eli jaetaan kahteen joukkueeseen niin että toinen puoli bussista ja toinen puoli ja sanotaan kirjain ja silla kirjaimella alkavia lauluja mainitaan vuorotellen (esim. kirjain o, oi maamme Suomi....; on hanget korkeat... jne) ja kun ei enää keksitä, vaihdetaan kirjainta.

- vitsinkertomiskilpailu ja taputusten määrä kertoo voittajan (voi olla yksilökilpailu tai joukkue (bussin eri puoliskot)

Lapsille takapenkille
- tietokilpailukysymyksiä
- laskekaa lehmät
- laskekaa esim. punaiset autot, eniten nähnyt voittaa
- tavukilpailu ( jatka viimeisestä tavusta aina uusi sana esim tu-pa; pa-pu; pu-ro; ro-mu jne)
- ja suohon laulaminen

Aurinkoista kevättä ja ihanaa kesän aikaa

Galina

=========================

Istumatanssiharjoituksia ikäihmisille.

Riitta

=========================

Vanha tuttu "juoru" tuli mieleen ikäihmisille. Linja-autossa on kaksi "kaistaa". Kuiskaa kummallekin etupenkin tai takapenkin matkaajalle sama pieni tarina. Jännä seurata kuinka tarina muuttuu matkan aikana kummallakin kaistalla omanlaiseksi versioksi. Samaa voi toki testata takapenkin vekaroihin. Nyt vaan kuiskimaan juttuja. Muutama pieni lause...

Airi

=========================

Kolmen lapsen äitinä piirsin lapsia varten erilaisia esim. kuudentoista kuvan "bingokuponkeja". Eli piirsin kuviin pikkuautoja, linja-autoja, huoltoasemia jne matkalla mahdollisesti näkyviä kohteita. Kun kuvissa oli mukana esim. kirkko tai jokin muu hieman harvemmin näkyvä kohde oli taattua, että pääsi menemään useita kilometrejä eteenpäin. Se jonka kuponki oli ensin täynnä, sai pikku palkkion. Luultavasti vihjeeni toimisi myös eläkeläisillä, vai kuinka?

Tarja

=========================

Ikä-ihmisille: laulaminen, laulattaminen on aina mukavaa (mielestäni) matkalla. Varsinkin jos hakee ikäryhmälle sopivia lauluja - ikäihmisille heidän aikakauden lauluja ja lapsille taas heidän lauluja. Kun itse laulaa ja vetää mukaan, on oma innostus yleensä tarttuvaa.

Ikäihmisille, jos tuttu porukka: vieressä istuvan kaverin esittely muille: millainen ihminen, mitä tekee, mistä tykkää jne. kerrotaan positiivisia asioita vieruskaverista Tietokilpailut eri ikäisille innostavat luovaan ajatteluun - eri ikäisille niin bussissa kuin oman takapenkin räpättäjille. Erilaiset rentoutuskasetit puhetta ja musiikkia sekaisin - voivat olla varsin rentouttavia nimenomaan ikäihmisille.

Outi

=========================

Ikäihmiset tykkäävät lauleskella "vanhoja" lauluja porukassa, sekä muistella vanhoja aikoja, hyvä tarinankertoja lie paikallaan.

Pienille lapsille hyvä varata kyniä, paperia ja alusta missä piirtää, on myös arvailtu vastaantulevien autojen värejä ja oikeasta arvauksesta saa vaikka pisteitä, paras voittakoon.

Isommille kirjoja, korvalappustereot on kova sana, myös on arvailtu autojen rekkareita millä alkaa + värejä, sekä onko mies vain naiskuski. Pientä purtavaa on hyvä olla: hedelmiä, leipää, keksiä sekä mehua. Huomaamatta matka edistyy..

Hauskaa lomamatkaa!

Anne-Marie

=========================

Linja-autossa voi oikeastaan tehdä melkein mitä vaan. Tässä muutamia esimerkkejä ikä-ihmisten viriketoiminnaksi: Linjurissa voi pelata erilaisia lauta- ja korttipelejä, laulaa matkalauluja, tehdä käsitöitä, pitää arvontoja, jumpata istualtaan, lukea, kuunnella musiikkia ym.

Takapenkin tenavat taas voisivat kuunnella kuuntelukasetteja ja katsella katselukirjasta kuvia tarinaan liittyen, voivat myöskin pelata jotakin, lukea Aku Ankkoja tms., syödä ja juoda (penkit on luonnollisesti suojattu jollain), leikkiä arvausleikkejä, kuunnella musiikkia ja tasaisella tiellä voi vaikka piirtää.

Raili

=========================

Itse olen reissannut pitkiä matkoja ryhmissä ja ohjelmassa on löytynyt bingon peluuta, tietokilpailuja joissa on vastausvaihtoehdot ja lapsillekin sopiva kilpailu on musa-kisa. Kasetille äänitetään pätkiä eri kappaleista ja kysymykset kuuluu joko miten jatkuu, kuka esittää jne... ihan mukavia. Joskus on kiertänyt myös erilaisia purkkia ja sisällä esim karkkia: "Arvaa montako" ja voittaja saa sen purkin. Joskus on innostuttu jopa ottamaan karaokekasettejakin mukaan. Matka taittuu yllättävän joutuin hyvässä porukassa ja kaikilla on kivaa:)

Reissutyttö

=========================

Meillä arvuutellaan vastaantulevien autojen merkkejä (tai jos äiti on kisassa mukana niin väriä, sillä mutsihan ei tunnista merkkejä!) tai lasketaan esim. kuka löytää ensin 5 lehmää, polkupyörää, mopoa, latoa tms. Kouluaikana on ollut käytössä esim. keskustelut vain englanniksi. Etukäteen kootut arvoitukset ovat myös käyttökelpoisia. Isommalle porukalle esim. bussimatkalla voi koota tuttuja nimiä kirjaimet sekoitettuna paperille, kuka ensimmäisenä ratkaisee koko tehtäväpaperin, saa esim. tikkarin. Tarja Halonen olisi esim. LAHJA ONNETAR jne.

Elina

=========================

Linja-autossa on taattu viihtyvyys kaikenikäisille, kun tehdään adjektiivitarina. Ensin pitää olla joku joka kirjoittaa tarinan, vaikka siitä kuluvasta reissusta / matkasta. Se pitää tehdä niin, ettei muut tiedä mitä tarinassa tapahtuu. Jätetään tarinaan tyhjiä aukkoja joihin lisätään adjektiiveja, jokainen saa miettiä jonkun adjektiivin ja vuorollaan se sitten lisätään tyhjään kohtaan. Värejä ei kannata käyttää silloin tarinasta ei tule hauska. Itse käytän usein mukana olevia henkilöitä tarinoissani, siten siitä tulee mielenkiintoisempi. Esim. Olemme tänä -- ------ aamuna lähteneet varhain matkaan ja kuskina on------------ "Pekka". ----------- "eläkeläiskerhomme" matkustaa tänään --------------- korkeasaareen. jne... Lapsien kanssa pikkuautossa leikimme usein vastakohtaleikkiä, sanon jonkun sanan ja lasten pitää keksiä sille vastakohta. Tai sitten jokainen saa vuorollaan miettiä jotakin asiaa tai esinettä ja toiset alkavat arvailemaan kysymällä sellaisia kysymyksiä mihin voi vastata joko "ei" tai "kyllä". esim: Onko se elävä? Voiko sitä pitää kädessä? Onko se hyötyesine? jne. Kunnes esine / asia paljastuu. Arvata saa aina kun siltä tuntuu, että tietäisi.

Tiina

=========================

Ikäihmisten kanssa reissaamisesta ei niin ole kokemusta, mutta lasten kanssa kulkemisesta senkin edestä. Mökille on pitkä matka...

Nyt kun lapset ovat jo isompia, niin lukeminen ja erilaisten pelien (esim. Gameboy) pelaaminen on lasten mielestä parasta ajankulua. Ongelma taitaakin olla lähinnä pienten lasten kanssa. Melko pienetkin lapset pystyvät kuitenkin osallistumaan esim. "ystävään" (joku miettii kaikille tuttua henkilöä ja muut yrittävät kysymyksillään selvittää kenestä on kysymys. Vastata saa vain kyllä tai ei.) Myös "laiva on lastattu" -leikki onnistuu pienemmiltäkin, jos sallitaan kaikki sanat, jotka alkavat sovitulla kirjaimella. Se on jopa opettava leikki.

Jos kaikki eivät halua/voi osallistua, niin hyvä konsti ajan kulumiseen on ns. seurauskasetit (kirja + satukasetilla), niitä voi kuunnella kukin itsekseen korvalappustereoilla (ja aikuiset voivat esim. keskustella omia asioitaan). Kirjastoista saa myös ilahduttavan paljon kaseteille luettuja kirjoja, joita on kiva kaikkienkin kuunnella (Astrid Lindgrenin tuotantoa, Jules Verneä...). Nykyään on paljon kaikenlaisia matkapelejäkin esim. shakki, risti-nolla (paperiversio tietysti käy myös), laivanupotus (paperi..), Alias-sanaselityspeli (jota virkaa voi hoitaa mikä tahansa sanalista). Välttämättähän ei tarvitse pelata joukkueilla eikä aikaa mitata. Tärkeintähän on ajan kuluminen.
Tässä alkajaisiksi puuhastelua matkan varalle. Pysähtymiset ovat tietysti asiaan kuuluvia. Me olemme pyrkineet pysähtymään aina samoilla paikoilla (tutulla matkalla) sen vuoksi, että sitten voidaan ruveta tähyilemään maamerkkejä, jos alkaa tauko olla paikallaan.

Muuten matkan sujuvuudeksi kannattaa jättää karkkien syönti ja limpparin juonti vähemmälle, sillä yhtään lisää energiaa matkalla harvemmin kaivataan ;-) Mukavia lomamatkoja!

Anne

=========================

Olen menestyksekkäästi käyttänyt tietovisaleikkiä aiheena Aakkoset ja maantiede, eläimet, kasvikunta: eli aloitetaan Aasta ja Suomen kaupungit, sitten Bee ja niin edelleen. Tai vaikka suomalaisia sanoja jotka päättyvät L-kirjaimeen. Aiheen voi valita kohderyhmän ja iän mukaan

Vera

=========================

Ikäihmisille ja lapsille sopiva samat eväät. Yhteislaulu on mukavaa, samoin vanhat leikit.
Etupenkkiläiset lähettävät taakse päin lauseen kiertämään ja katsotaan miten paljon alkuperäinen viesti muuttaa matkalla muotoaan. Siinä samalla oppii, ettei kaikkea kannata uskoa, mitä kiertoteiden kautta kuulee. Samoin etupenkkiläinen voi piirtää palan matkaa jotakin paperille ja paperia taitetaan viuhkaksi ja seuraava penkkirivi jatkaa. Lopputulos on aika hauska. "et sillai"

Anne

=========================

Kun puudutus ja ärtyisyys iskee, olen usein haastanut väen seuraavaan "taukojumppaan".
Tehdään istuen, joten sopii automatkoille.

Lyödään kädet polviin. Sitten tartutaan vasemmalla kädellä oikeasta korvasta ja oikealla kädellä nenästä. Lyödään kädet polviin. Tartutaan oikealla kädellä vasemmasta korvasta ja vasemmalla kädellä nenästä. Lyödään kädet polviin ja toistetaan liikesarjaa yhä nopeammin ja nopeammin. Jumppa loppuu aina nauruun, sillä kädet menevät usein väärään paikkaan; otetaan kiinni poskesta, korva on hukassa jne. Jos matkassa on mestareita, voi linja-autossa kokeilla finaaliin päässeiden kesken sellaista, että vastakkain istuen toistetaan tätä liikesarjaa ja se häviää joka tekee ensin virheen tai purskahtaa nauruun. Häviäjälle annetaan palkinto.

Tanja

=========================

Ikääntyneet voisivat pitää yhteislaulusta, tietokilpailun tyyppisestä tai voisi antaa vapaan sanan, jos jollakulla on mielessä asioita, joita haluaisi esittää/jakaa muiden kanssa. Lapsille voisi joku kilpa, kuka havaitsee mitäkin eniten ja palkinnoksi vaikka joku pötky huoltikselta.

Kristiina

=========================

Vanhemmat ihmiset tykkäävät tietokilpailuista ja karaokesta. Myöskin Bingon pelaaminen onnistuu linja-autossa. Lapsille voi järjestää mm. rekkaripelin; jokainen valitsee yhden numeron ja jos ko. numero sattuu olemaan vastaantulevan auton rek.nron viimeisenä saa yhden pisteen, jos kaksi viimeistä on oikein saa kaksi pistettä jne. Lisäbonuksia voi saada esim. rekka-autosta, asuntovaunusta jne.

Raija

=========================

Olimme viime viikonloppuna linja-autolla ryhmämatkalla ja lauloimme lähes koko matkan. Meille oli monistettu laulunsanoja ja sitten matkanjärjestäjät olivat ottaneet karaokekasetteja mukaan. Bussin videot pyörittivät tuntikaupalla sanoja ja musiikkia ja me lauloimme. Laulamalla voi järjestää myös kilpailuja eli esimerkiksi leikin johtaja sanoo värin ja joukkueiden on keksittävä laulu, jossa tämä väri esiintyy. Kuka keksii eniten on voittaja.

Tietokilpailut ovat myös hyviä. Matkamme suuntautui Viroon ja meillä oli tietokilpailu, jossa piti arvata vironkielisten sanojen merkitystä. Tiesittekö muuten, että kun virolainen sanoo kaali, hän tarkoittaa lanttu.

Myös lasten kanssa laulamme paljon autossa. Ja leikimme hassuja leikkejä, jotka äiti on oppinut partiossa. Lapsemme ovat 5 ja 7 vuotta.

Mimmeli

=========================

Olli Aulion "Suuri leikkikirja" on täynnä hyviä sisä-, ulko- ja seuraleikkejä, arvoitusjuttuja ym. toimii sekä vanhuksille että lapsille! Samoin netistä saa MLL:n Lapset-sivuilta satoja leikkejä ja pelejä ym. Tutustu!

Heli

=========================

Vanhukset ja miksei lapsetkin rakastavat laulamista. Ja ei muuta kun kopioimaan kullekin ikäryhmälle sopivia lauluja. Ja virittelette yhteislaulut raikaamaan. Osa lauluista voivat olla sellaisia joissa myös leikitään käsillä. Kuten esim. "aurinko armas". Toinen vaihtoehto on arvaus –leikit, joissa edetään aina vihje kerrallaan. Esim. väri, ominaisuus, tuoksu, ammatti tms. Joka ensimmäisenä arvaa esineen, asian tai henkilön josta on kyse, on voittaja. Leikin alussa on mainittava onko kyseessä esine, asia, vai henkilö.

Marja-Leena

=========================

Esim. "Laiva on lastattu" -leikki, jossa heitetään aina hernepussi seuraavalle ja hänen pitää antaa se seuraavalle ja sanoa :laiva on lastattu ruusuilla - seuraava keksii jonkun muun R-kirjaimella alkavan "lastin". Näin voi tehdä kirjaimilla, eläimillä, kukilla jne. Kivaa ajatusjumppaa...

Lorut, vitsit, taukojumpat istuen, kilpalaulanta, senioritanssit (istumatanssi) ovat myös kivoja piristyksiä... ohjeita senioritanssista löydät kirjastosta

Eila

=========================

Tenaville voi keksiä kaikenlaisia kisoja: kerätään tietyn värisiä tai -merkkisiä autoja ja kuka saa ensiksi esim. kymmenen tai sata täyteen, on voittaja. Samaa väriä tai merkkiä ei saa valita kahta kertaa peräkkäin. Samalla systeemillä voi kerätä tiettyyn numeroon päättyviä rekkareita tai rekkarien numeroita alkaen yhdestä numerojärjestyksessä niin pitkälle kuin pääsee kesän aikana.
Kaikkia autossa olijoita hyödyttää tarkat silmäparit, jotka bongaavat poroja ja hirviä. Näistä maksetaan taskurahaa kesäksi. Meille lapsena taksa oli markka porosta ja vitonen hirvestä. Tokasta sai muistaakseni vitosen.

Sitten on sanapelit. Joku aloittaa ja seuraava sanoo sanan, joka tulee ensimmäisenä viimeksi kuullusta sanasta mieleen. Tai sanotaan sana, joka alkaa sillä kirjaimella, johon viimeksi sanottu sana päättyi. Sitten voi pelata "laiva on lastattua" lasten ikään sopivilla säännöillä, esim. tietyllä kirjaimella alkavia lintuja.

Samoista peleistä voi soveltaa ikäihmisille muunnoksia. Huumoripitoiset, nokkeluutta vaativat tietokilpailut ovat myös monille mieluisia.

Kati

=========================

Tenaville ja miksei myös etupenkin vanhemmille on pari hyväksi havaittua virikettä.
Automatkan alkaessa jokainen valitsee värin ja sitten lasketaan vastaantulevista autoista tukkimiehen kirjanpidolla voittaja. Yleensä apukuski hoitaa kirjaamisen. Pelin aluksi on sovittu mitä voittaja saa ja mitä muut. Monesti mökkimatkalla on pelattu ja häviäjä joutunut sytyttämään nuotion.

Toinen, jo toista vuotta jatkunut peli on ollut rekisterinumeroiden kerääminen. Aloitimme 999 ja 1, nyt mennään 67 ja 876. Kun löytyy 999 seuraavan on oltava 998, numeroita ei voi poimia jemmaan. Hauskaa on ollut.

Virpi

=========================

Hei! Meillä oli työpaikan kevätretkellä omatekoinen "bingo". Teimme bingolaput ja numerot 1-100 lapuille. Jokainen sai bingolapun ja minä huutelin mikrofoniin numeroita. Pelasimme vaaka, pysty ja vinobingon. Palkinnoksi oli kahvipaketti ja jotain karkkia. Matka sujui rattoisasti.

Kirsi

=========================

Juuri koettuna linja-autossa reissulla: luin "Ajatusten aamiaisen" lyhyitä anekdootteja, joissa on myös paljon sanomaa! Tietokilpailut reissun aiheesta sopivasti huumorilla höystettynä ovat myös mukavia. Tarvitaan vain paljon kyniä ja paperia.

Arja

=========================

Toimiessani matkanjohtajana linja-automatkoilla vuosia sitten minulla oli "työkalupakki", josta löytyi mm. muutamat korvalappustereot (halpamalli, ei radiota) ja erilaisia kasetteja satuja, romaaneja, lauluja erilaisia vaihtoehtoja autossa kuuluvalle radiolle. Mietekirjoja, nopealukuisia ajatelmakirjoja, monistettuina helppoja sanaristikoita, joita saattoi täyttää 'kilpailuna' vaikkapa vieruskaverin kanssa. "Pakkiin" kokosin myös erilaisia matkapelejä, bingoruudukoita, monenlaisia pelikortteja - ja menin itse aluksi mukaan esim. pelaamaan ja siten innostamaan lapsia/nuoria. Yhteiseksi virikkeeksi kokosin tietokilpailuja eri aiheista (sanalaskuja, arvoituksia, vironkielen pikakurssi Tallinnan matkalle, matkakohde tietoutta jne.) - vieruskaverit toimivat 'tiimeinä'.
Muutama mukava yhteislaulu, joista kokosin 'rallatellen raitilla' -vihkosen. Palkinnot 'kerjäsin' laivayhtiöiltä, pankeilta yms. - ja olipa meillä palkintopussi, johon matkatoimiston luvalla sain hankkia pientä kivaa. Mukavaa on myös kertoilla ja kuunnella tarinoita ja kertomuksia reitin varrella - hieman ohi virallisen opastuksen. Tein myös 'kilpailun', jolla ei ollut tietämisen kanssa mitään tekemistä, vaan kokosin listan väittämiä - aina sai pisteen jos väittämä piti omalla kohdalla paikkaansa. esim. 'minulla on silmälasit', 'olen syntynyt 60-luvulla', 'pidän punaisesta', 'olen ensimmäistä kertaa menossa Tallinnaan' jne. matkan teemaa/kohderyhmää ajatellen. Virikkeet matkan aikana perustuvat mielestäni aina kuitenkin matkalaisten omaan innokkuuteen ja aktiivisuuteen - matkanjohtajana tulee aistia ryhmää haluavatko he yleensä yhteistä toimintaa vaiko nauttia matkanteosta.

Aira

=========================

Yhdyssanaleikki. Selkeä ja yksinkertainen, sopii melkein kaikille ikään ja kuntoon katsomatta. Osanottajat voivat istua miten tahansa, kunhan ensin vain sovitaan kuinka vuoro kulkee. Jokainen vastaa aina vuorollaan. Ensimmäinen keksii jonkin yhdyssanan, seuraavan tulee keksiä mahdollisimman nopeasti toinen yhdyssana ensimmäisestä yhdyssanasta niin, että 1. yhdyssanan jälkimmäinen sana on uuden yhdyssanan ensimmäinen sana. Eli siis vuorojen edetessä sanaketju voi olla esimerkiksi tällainen: "sanaleikki - leikkihuone - huonekasvi - kasvioppi - oppikirja jne" Pelistä putoaa, jos ei kohtuullisen ajan kuluttua keksi yhdyssanaa. Kun joku putoaa pois, voi sopimuksen mukaan seuraava vuorossa oleva halutessaan keksiä ihan uuden yhdyssanan. Leikissä ei kannata olla turhan tarkka siitä, onko sanat todella yhdyssanoja, mutta joku raja on siihenkin vedettävä.

Tiina

=========================

Lapsille takapenkillä: Sanakilpailu, johon vaikka äiti etupenkiltä antaa aina aiheen ja lapset keksivät sanoja vuorotellen. Esimerkkiaihe: Eläimiä e-kirjaimella, jolloin lapset keksivät vuorotellen nimiä (etana, elefantti...) Se häviää kierroksen, joka ei enää keksi. Kehittää sanavarastoa!

Marko

=========================

Takapenkin tenaville kynät ja paperia käteen ja rekkareita bongaamaan. Toinen kyttää vaikka punaisia autoja ja toinen vihreitä. Esim. se voittaa, jonka rekkareissa on ensin kymmenen A-kirjainta. Kuulostaa tylsältä mutta toimii!

Anne

=========================

Meillä on toiminut hyvin, kun ostimme etupenkin taakse kiinnitettävän lokerikon. Lapset (poika ja tyttö - ikäero 2 vuotta) saivat itse ottaa mukaan mitä halusivat, kunhan mahtui lokerikkoon. Sinne tuli kirjoja, kyniä, vihkoja, nukkeja, autoja ja käsinukkeja. Lisäksi varasin maistuvaa - ei sotkevaa evästä, joka oli myös lasten mieleen. Satukirjoja ja -kasetteja otin myös heidän katseltavaksi tai luettavaksi ja välillä myös minä luin heille. Näin me ollaan pärjätty ja ollaan sentään useamman kerran omalla autolla Pohjois-Norjassa kierretty. Nyt lapset ovat jo "isoja" ja pelaavat matkoilla kännyköillä tai lukevat kirjoja korvalappu-CD korvilla.

Jaana

=========================

Jos porukka tuntee toisensa entuudestaan - ja ainahan voi tehdä havaintoja uusistakin tuttavuuksista - voi järjestään korttienlähetyspelin. Itse olen tätä käyttänyt jonkun kerran työtovereiden porukassa ja ilo on ollut suunnaton ja kortit säilytetty pitkään, ja niiden sanomiin aina palattu. Moni pitää kortteja yöpöydällään ja luetuttaa puolisollaan ja lapsillaan. Peli kulkee näin: Järjestäjä varaa kaikille tyhjät postikortit. Ne jaetaan ja jokainen kirjoittaa kortin saajaksi oman itsensä. Sitten kortit annetaan oikealla istuvalle. TEHTÄVÄNÄ ON KIRJOITTAA POSITIIVINEN LUONNEHDINTA KORTIN SAAJASTA! Mitään ikävää ei saa laittaa eikä oikein neutraaliakaan vaan todella hyvä asia, kaikissahan on hyvää! Ja kun tehtävä on tehty, kortti jatkaa matkaansa seuraavalle ja taas sama, niin että kun kortti palaa omistajalleen, siinä on kuvattu hänen parhaat puolensa! Monet yllättyvät ja on ihmisiä, jotka eivät tällaisia kannustuksia ole koskaan kuulleet. Jos on kovin vanhoja ihmisiä, saattaa bussissa kirjoittamisessa olla ongelmia, mutta avustajia varmaan löytyy...

- Lomamatkalla takapenkin tenaville olen kehittänyt hyvin yksinkertaisen, mutta yllättävän kiinnostavan ajantappokeinon: Katsellaan ikkunasta ulos ja jokainen SAA OTTAA VUOROTELLEN JONKUN NÄKEMÄNSÄ ASIAN. On hienoa kerrankin valita vapaasti ja ilmaiseksi. "Tuo postilaatikko on mun!" "Tuo kaarteleva lintu on mun!" "Punakeltainen liikennemerkki on mun!" jne. Lapset oppivat katsomaan ympärilleen, ja peli tulee hiljalleen monimutkaisemmaksi, kun ei riitä että sanoo että kuusi vaan pitää kuvata mitenkä juuri tämä kuusi onkin erilainen kuin se, minkä velipoika juuri otti. Silmä ja puhe harjaantuvat ja huomaa lapsistaan, miten eriluonteisia valintoja he tekevät, joku voi nähdä jopa TUULEN ja ottaa sen!

Arja

=========================

Hiljaisuuskilpailu. Ensin järjestetään toivelaulukonsertti, isä ja äiti edestä toivovat lauluja ja takapenkit laulavat. Sitten pieniä herkkuja tai kirjoja ja leluja tai piirtämistä. Välillä toki pysäytetään auto ja laitetaan lapset juoksemaan vaikka pitkin läheistä metsää, liikoja energioita purkamaan. Jos autossa meinaa tunnelma ja metelitaso karata käsistä järjestetään lopulta hiljaisuuskilpailu. Jos lapsia on paljon pitää ehkä isoimman olla tuomarina. Eli kaikki on mahdollisimman pitkään hiljaa, eikä saa ilveillä tai töniä toisia. Yleensä tämä toimii hyvin ja jotkut pienet jopa nukahtaa. Mutta joskus käy niin että ovat niin kiltisti että unohtavat kilpailun ja alkavat puhumaan, sitten toiset alkavat osoitella: tuo hävisi ja siitäkös sitten itku tulee :) Lasten kanssa matkustaminen on taitolaji ja tärkein matkatavara on suuri säkillinen kärsivällisyyttä.

Maiju

=========================

Pieni taukojumppa. Istu tuolin reunalla selkä irti nojasta. Nosta hartiat ylös/alas, nosta toinen käsi ylös/vuorotellen, nosta jalkaa ylös/alas, nosta jalat yhdessä ylös/alas, kallista pää hartioille, venytä vastakkaista kättä alas, sama toiselle puolen, ota halausotteella kädet olkapäille ja kierrä vartaloa puolelta toiselle nopeasti ja lopuksi anna oikein hyvä halaus ihanalle ihmiselle joka on siinä käsien välissä. Näin saadaan verenkierto vilkastumaan ja näin matka jatkuu iloisen hilpeästi.

Reija

=========================

Linja-autossa ikäihmisille: Videolta elokuva tai esittelyä matkakohteesta, jonne ollaan menossa. Laulutuokio; jaetaan laulujen sanat kaikille. Jos on esiintymishaluisia, niin esim. runonlausuntaa. Tietokilpailu ajankohtaisista asioista. Matkanvetäjä voisi pitää esitelmän matkakohteesta.

Lapsille auton takapenkillä: Levyraati; soitetaan lapsille mieluisia kappaleita cd:ltä ja he saavat äänestää parhaan. Ainahan kannattaa varata piirustusvälineet mukaan ja sopiva taso, jonka päällä piirtäminen onnistuu. Lukemista mukaan. Peli mukaan (esim. Arvaa kuka) ja sitä voi hyvin pelata joko kaksi lasta yhdessä tai lapsi aikuisen kanssa autossakin. Satukasetti pyörimään ja siihen liittyvä kirja mukaan, niin lapsi varmaan hetken ainakin viihtyy. Kasetin (tai cd:n) voi myös kuunnella korvalappustereoilla, jos ei itse jaksa kuunnella samoja satuja moneen kertaan.

Erja

=========================

Ikäihmiset pitävät ainakin vanhojen laulujen laulelusta.

Muksuille takapenkille kilpailu: ennen lähtöä jokainen valitsee automerkin itselleen ja sitten vaan muksut katsomaan kenen autoja tulee enemmän vastaan lomareissulla.

Minna

=========================

Nytpä tulikin hyvä aihe.

Meillä on useasti arpajaiset, jotain pientä arvottavaa esim. 10-15 palkintoa arvan hinta 1 euro. Joskus joka arpa voittaa . Riippuu palkintojen määrästä. Kaikki ostaa mielellään arpoja. Arpominen suoritetaan heti autossa kun arvat on myyty.

Joku kertoo tietenkin vitsejä tai luetaan lasten suusta juttuja. Ainakin meidän matkalla nauretaan ja joskus jopa lauletaankin. Otamme mukaan ystävyyttä ja lataamme laulun sydämeen.

Leila

=========================

Itse olen ollut sellaisella matkalla, että kaikki ovat tuoneet joitain pieniä arpajaisvoittoja, yhden tai useampia. Pienellä summalla on sitten arpoja osteltu ja jossain vaiheessa sitten arvottu. Voittoja oli niin paljon, että pari tuntia meni ihan mukavasti ja jännityksellä, mitä voittaa. Kertyneillä arparahoilla sitten ostettiin välietapilla lisää matkaevästä.

Ulla

=========================


Jokaisella reissulla yleensä sattuu jokin kommellus, tai jotain hauskaa. Jokainen voisi kertoa näitä kokemiaan hauskoja matkamuistoja kaikkien iloksi. Ja tietenkin ehdottomasti yhteislaulua :)

Leena

=========================

Meillä (neljä lasta) on tepsinyt automatkalla jonkin aikaa sellainen leikki missä joku ajattelee jotain tiettyyn kategoriaan liittyvää henkilöä, eläintä tai hahmoa (esim. sarjakuvahahmo?). Saa vastata vain kyllä tai ei kun toiset arvailee. Se joka hoksaa, saa miettiä uutta arvuutettavaa.

Armi

=========================

Yksi mikä toimii ja on hauskaa on yhdessä laulaminen, itse lauloin kavereideni kanssa koko linja-auto matkan Helsingistä Nokialle kuukausi sitten ja kaikilla oli mukavaa ja matka taittui mukavasti.

Nanna

=========================

Isommille, jo lukutaitoisille lapsille, miksei aikuisillekin=), sopiva leikki/tehtävä on rekisterinumeroiden kerääminen. Ruutupaperille kirjoitetaan allekkain numerot 1- 100. Kun vastaan tulee jokin numeroista (esim.15) vedetään numero yli ja lisätään listaan numero 101, jne. Eli etsitään 100 numeroa kerrallaan. Yksi ihminen voi toimia kirjurina ja muut sanoa numeroita, tähän leikkiin voi osallistua kuskikin. Meillä matkat menevät mukavasti ja nopeammin, nyt kun on oppinut jutun jujun=) Pienemmille lapsille eväät ja juominen ovat kova sana, tosin täytyy muistaa välillä kysyä tarvitseeko pysähtyä vessaan.

Sari

=========================

Käsimorsetuskilpailu oli ainakin opiskeluaikana vakiojuttu bussimatkoilla: Kaikki käytäväpaikalla istuvat ottavat takana olevan kädestä kiinni muodostaen 'morsetusketjun'. Ryhmänjohtaja edessä antaa lähtömerkin, ja ensimmäisillä riveillä istuvat aloittavat morsettamisen puristamalla takanaan istuvan kättä. Tämä puristaa takanaan istuvan kättä vasta kun on tuntenut puristuksen edessä istuvalta. Se joukkue, jonka viimeisellä penkillä istuva saa ensimmäisenä viestin perille ja huutaa hep, on voittaja. Sitten vaihdetaan ikkunapaikkalaiset kisaamaan, ja homma jatkuu. Aikaa ottamalla voidaan jatkaa kisaamista joukkueiden kesken vaikka kuinka kauan. Ja seuraavan taukopaikan jälkeen voidaan katsoa, onko reaktiokyky parantunut eli haastetaan pohja-aika. Tämä sopii nuorille ja vanhoille, ja taatusti on hauskaa!

Rekkaribongaus on takuuvarma leikki, ja välineet löytyy joka maantieltä. Valitaan kirjain tai numero, ja vastaantulijoiden rekisterikilvistä yritetään bongata omaa kirjainta/numeroa. Tai keksitään sana (kaikille yhtä pitkä), joka pitää muodostaa vastaantulevien autojen rekkarikirjaimista. Tietovisan kysymyskortit ovat käteviä autossakin, otat vain kysymyskortit mukaan ilman koko lautahässäkkää. Meidän mukulat vastaavat esim. Haluavatko miljonääriksi -pelin kysymyksiin takapenkiltä kilpaa kuka ehtii -tyyliin. Ei tue paha olokaan, kun ei taitse keskittyä muuhun kuin kuuntelemiseen.

Katri

=========================

Vanhuksille vaikkapa bingoa. Kynät ja laput käteen ja voittajalle pullakahvit seuraavalla levähdyspaikalla.

Tenaville esim. juorua, laitetaan juoru kiertämään ja katsotaan millaisena tulee takaisin. Lapsetkin voivat pelata esim. väribingoa suklaapatukasta.

Mervi

=========================

Jos linja-automatkalla on toisilleen tuttuja ihmisiä, on heidän nimistään tehdyt anagrammit ja arvuuttelu, kuka mihinkin kätkeytyy, todella hauskaa. Kaikenlainen laulaminen lauluvihkosista tai yhteiskaraokena kiinnostaa monia. Todella hauskoja hetkiä saa myös erilaisten horoskooppien avulla, Positiivarien aarteistosta löytyy niin sauna-, kukka-, viemäri- kuin pohjalainenkin horoskooppi. Kaikenlaiset tietokilpailut kiinnostavat.

Takapenkin tenavat ennustelevat mielellään seuraavaksi vastaantulevan auton väriä tai rekisterinumeron alkukirjainta. Paljon muutakin löytyy : lasten tietokilpailu (sopivia kysymyssarjoja löytyy vaikkapa kirjastosta), erilaiset tuttujen laulujen arvuuttelut bumtsi-bum-tyyliin, omatekoisten satujen sepittely, tuttujen henkilöiden tai hahmojen arvuuttelu, erilaiset matkapelit.

Tuula

=========================

Ollaan muksujen (kolme tyttöä synt. 93, 95, 95) kanssa keksitty jollakin alkukirjaimella alkavia eläimiä/lintuja/kasveja. Laiva on lastattu -leikkiä. Värityskirja/piirustusvihko mukana, välillä äiti piirtänyt vaikka väritettävän kuvan. Kuunneltu musiikkia ja laulettu mukana. Laskettu esim. kuinka monta punaista autoa/rekkaa/pakettiautoa tulee vastaan. Muutamia esimerkkejä mainitakseni ja hyvin ovat likat jaksaneet istua autossa pitkiäkin matkoja.

Sari

=========================

Meillä ainakin viimeksi linja-automatkalla oltiin sellaista peliä, että jaettiin meidät kahteen neljän hengen ryhmään ja valittiin esim. elokuvista tietty vuosikymmen ja sitten toinen ryhmä esitti toisille jonkun pätkän elokuvasta. Tai sitten musiikista näyteltiin joltain vuosikymmeneltä joku pätkä ja toiset yritti arvata. Ihan hyvin sekin toimi linja-auton käytävällä.
Hannele

=========================

Lapsille ja myös aikuisille mukavaa matkustusajankulua ovat olleet kasettikirjat eli kirjat, jotka on luettu kasetille. Löytyy mm. mukavia seikkailukirjoja ja varmaan paljon muitakin. Lukijoiksi on valittu miellyttävän äänen omaavia henkilöitä.

Arto

=========================

Meillä pelataan automatkoilla pelejä. Esim. AUTOPELI jossa jokainen valitsee värin. Vastaantulevista autoista lasketaan 1 piste/ auto jos se sattuu olemaan oman värinen.
ELÄINPELISSÄ arvuutellaan että mikä eläin. Se joka arvaa ensin saa olla seuraava arvuuttaja. Pienimmäinenkin 3½ v osaa jo pelata sitä.

HILJAISUUSPELI on lapsista ollut hauska. Katsotaan kuka voi olla kaikista pisimpään hiljaa. :-) Ah mikä ihana hetken hiljaisuus... ennen kuin joku purskahtaa nauramaan.

Myös lehdet ja kirjat on hyvä viihdyke. JA TIETYSTI EVÄÄT. Oikein mukavaa matkaa.

Sari

=========================

Meillä lasten ollessa pieniä tenavia, usein järjestimme kilpailuja siitä, mitä vastaantulevien autojen rekkareissa luki. Aloitimme A:sta ja jatkoimme , kunnes leikki alkoi väsyttää. Usein meni kyllä "tuntejakin" tiiraillessa näitä. Kilpiä ei voinut ottaa varastoon, elikkä ne piti aina löytää oikeassa järjestyksessä, vaikka joskus oli hankalaa jotain tiettyä kirjainta löytää juuri silloin kun sen paikka itsellä oli.... Ja pisimmälle päässyt sai aina jäätelön palkinnoksi! Toki lohdutuspalkintojakin jaettiin...

Anne-Marie

=========================

Meillä lapsilla on moottoripyörä-bussi -bongauskilpailu. Eli jokaisesta bongatusta moottoripyörästä tai bussista saa pisteen. Ja kymmenestä pisteestä peli poikki ja alkaa uusi peli. Aihe voi olla joku muukin, mutta noi bussit ja moottoripyörät on aika helppoja havaita (verrattuna esim. autojen väreihin). Yksi puuha on myös karkin imeminen. Se voittaa, jolla pysyy pisimpään karkki suussa. Ja uutta karkkia ei saa ennen kuin kaikki ovat karkkinsa nielaisseet. Näin karkkiakaan ei mene aivan hurjia määriä.

Janne

=========================

Laiva on lastattu -leikki, aiheina eläimet, linnut vaatteet, mahdollisuuksia on lukematon määrä. Ja joka kerran hämmästelee kuinka paljon lapset osaavatkin ja muistavat.
Ritva

=========================

Ollessani itse pieni, meillä laskettiin vastaantulevaa liikennettä. Isä katsoi sopivan matkan esim. 1 km ja etukäteen jokainen antoi oman arvionsa kuinka monta autoa tulee vastaan ja sitten niitä kilvan laskettiin kuka oli arvannut lähemmäs. Välillä laskettiin punaiset autot tai rekat, linja-autot jne. Pitkät matkat taittuivat rattoisasti. Omalle tyttärelleni on useimmiten riittänyt kynä ja piirustuspaperia tai kuvakirja. Hän rakastaa myös laulamista, joten meillä onkin aina ikioma konsertti automatkoilla. Kaipa ikä-ihmisetkin voisivat arvuutella vastaantulevaa liikennettä ja lauleskella yhdessä tai kertoa vitsejä.

Tuija

=========================

Takapenkin tenaville on tosi kiva järjestää tekemistä. Minä olen tätinä käyttänyt paljon kilpailuja. Eli valitaan joku automerkki ja kilpaillaan kuka näkee vastaan tulevan ensimmäisenä 10 valitsemaansa autoa. Tai sitten tietokilpailuja liikennemerkeistä. Siinä tulee samalla liikenneopetustakin.

Yksi hauskimmista silloin kun minä olin lapsi oli ehdottomasti semmoinen, että jonkun tietyn liikennemerkin kohdalla oli joku tietty sana tai teko mikä piti tehdä/sanoa aivan sen merkin kohdalla. Esim. piti tervehtiä 80 rajoitusmerkkiä, tai vastaavaa.

Ikäihmisille ehdottomasti laulamista. Tai jos linja-autossa on mikrofoni niin siihen kukin vuorollaan käy kertomassa omasta elämästään sopivan kaskun.

Jaana

=========================

Omat parhaimmat muistoni lapsuuden automatkoista on se että serkkujen kanssa kisailtiin.
Matkan alussa kukin valitsi värin tai automerkin ja sitten matkalla laskettiin montako autoa kyseistä väriä tai merkkiä tuli vastaan. Esim. valkoinen auto... pitkätkin matkat meni rattoisasti laskiessa autoja. Voittaja sitten sai seuraavalla kerralla valita värin tai merkin ensin. Toki tuohon aikaan siis 70-luvulla auto olivat merkeittäin aika erinäköisiä.. mutta nykyään voisi olla vaikka henkilöauto / pakettiauto / kuorma-auto

Sari

=========================

Lasten kanssa lasketaan vastaan tulevia autoja. Kuka näkee punaisia autoja, linja-autoja yms. eniten... Kuka näkee ensin lehmiä, hirviä jne.

Helena

=========================

Omasta lapsuudesta muistan, kuinka siskon kans katteltiin auton ikkunasta ja jos nähtii hevonen, niin se kumpi ensin ehti sanua 'TIR-MUN!', "sai" ko. hevosen :). - Ja hauskaa oli! Samoin voi laskia vaikka tietyn värisiä autoja tai niinku ite alakoin jossai vaiheesa kyselemmää liikennemerkeistä, mitä mikäki merkki tarkotti. Oli hauskaa opetella uutta ja oliha se iha hyövyllistäki. Jos lapsia on enemmän ku yks, voi eesä istuva vanahempi sanua jonku kirijaimen (vaikka hoo) ja lasten pitää keksiä sillä alkavia sanoja. Voijaan sopia joku aihe, vaikka eläimet, kukat, nimet, tms. Lapset voi sanua sanoja vuorotellen tai toine ensin nii palijo, ku keksii, josta toine voi jatkaa. - Tämä toimii vanahemmillaki ihimisillä!

Huluvatonta reissua!

Kati

=========================

Kerrotaan kertomus. Jokainen sanoo lauseen vuorollaan. Seuraava aloittaa lauseen aina sillä sanalla, mihin edellisen lause on päättynyt. Tulee muuten hauskoja tarinoita.

Eira

=========================


Meillä lapset tykkäsivät seuraavasta kilpailusta: Laskettiin ennen taukoa tai määränpäätä tulevien autojen värejä. Yksi sai laskettavakseen esim. punaiset ja toinen valkoiset autot ja kenen värejä tuli eniten vastaan oli voittaja. Myös rekisterikilpien loppunumeroita voi yrittää kerätä.
Ikäihmisille voi tehdä helppoja tietokilpailuja tai ongelmanratkaisujuttuja / pulmatehtäviä. Niitä löytyy mm. kirjastosta jos ei itse keksi tai tiedä. Samalla tulee aivovoimistelua.

Eeva

=========================

Muksuille sopivaa ajankulua on esim. auton väri tai autonmerkkikilpailu. Jokainen perheenjäsen valitsee oman värin tai merkin ja sitten sovitaan kuinka monta sellaista autoa pitää tulla vastaan, että voittaa, vaikkapa 20 tai 50. Sitten kuuluu iloisia huutoja, punainen mulle, hopea iskälle. Kun joku on saanut määrän täyteen hän voittaa. Näin on saatu lukuisilla reissuilla monia kymmeniä kilometrejä ilman takapenkin riitoja.

Päivi

=========================

Pennuille sopii huoltsikkatennis. Se saa pisteen jonka puolella on asema. Soveltaen myös lehmätennis, maitolaituritennis, postilaatikkotennis - maisemien mukaan.

- Sanamato eläimistä, valtioista, esineistä jne (seuraava sana alkaa edellisen viimeisellä kirjaimella).

Pia

=========================

Liikun paljon bussilla iältään noin 50-70 -vuotiaiden joukossa. Meille on tullut pitkillä matkoilla suosituksi ajanvietteeksi tietokilpailu.

Keräämme esim. Iltasanomista tietokilpailukysymyksiä (paras vaihtoehto on, että ne ovat vaikka muutaman kuukauden takaisista lehdistä). Bussin jaamme puolesta välistä poikki kahdeksi joukkueeksi, jonka kapteenit tuovat bussin eteen joukkueen kirjallisen vastauksen.

Parinkymmenen kysymyksen jälkeen tiedetään jo selvä voittaja ja porukkahenki on lisääntynyt huimasti. Palkinnoksi jaamme molemmille namuja, voittaneille hienommat ja toisille lohdutusta.
Aikaa ja kilometrejä kuluu mukavasti ja tietokin jossain määrin lisääntyy. Ja mikä parasta on se, että joukkueiden yhteishenki tiivistyy käsin kosketeltavaksi.

Leena

=========================

Ikäihmisille:
Vanhat valokuvakansiot mukaan ja niiden katselu ja muistelu. Vanhat kuvat inspiroivat kertomaan vanhoja tilanteita ja elämänhetkiä kuvien ottoajankohdasta. Perimätietoa siirtyy mukavasti ja matka joutuu huomaamatta eikä paikkojen puutumista huomaa.

Helena

=========================

Lausu vitsejä vintiöille ja laula virsiä vanhuksille.

Lissu

=========================

Lasten kanssa lauletaan. Aloitetaan A:sta ja kaikki laulut, jota tulee mieleen. Sitten B jne. Matka menee mukavasti ja muistiakin tulee harjoitettua.

Reetta

=========================

Ikäihmisille tietokilpailu. Valmiita kysymyksiä löytyy netistä, aikakauslehdistä jne. Vierekkäin istuvat (2 hlöä) tai penkit käytävän molemmin puolin (yht. 4 hlöä) ovat joukkue. Helppo toteuttaa jos bussin mikki toimii. Kokemuksia on siitäkin, että on täytynyt puhua ilman mikkiä, eikä seuraavana päivänä tullut ääntä lainkaan!

Natiaisille automatkalle kannattaa hankkia auton etupenkin selkänojaan roikkumaan puuhapussi, täynnä kirjoja, leluja jne...en kuitenkaan suosittele tusseja!

Jaana

=========================

Mummoille voi viihdykkeeksi järjestää esim. bingon peluun. Bingo-toimistot varmaan antavat heiltä poistettuja kuponkeja ja ei kun peli pystyyn. Ei tarvita myllyä, vaan "bingo-emäntä" arpoo yhdeltä lapulta numerot.

Jos lapset osaavat jo laskea, he voivat laskea, montako punaista, tai sinistä tai jne. autoa tulee vastaan. Tai sitten yksi laskee yhden värin ja toinen toisen, mitä väriä tulee enemmän, voittaa. Myös kuvakirjat ovat jo lukutaidottomillekin mukavaa viihdettä.

Lea

=========================

Karaoke-kasetti pyörimään linja-auton videoihin ja tenavien kanssa lasketaan esim. kuinka monta punaista autoa tulee vastaa.

Pia

=========================

Näin jossain ilmoituksen, jossa laulettaisiin kansakoululauluja: Tuuli hiljaa henkäilee...
Ne laulut on jääneet mieleen, mutta harvoin niitä missään laulatetaan. Rosvoroopet sun muut on vieneet voiton. Monelle voisi tuoda puhdasta iloa, kun näitä vanhoja, kouluaikaisia lauluja monistettaisiin ja rallatettaisiin matkalla. Näin kaikkialla, meil auringon alla, ja alla tuhat tähtein...

Kaisa

=========================

Meidän perheessä on kesälomamatkoilla usein järjestetty arvauskilpailu automerkeistä: kukin - etupenkin aikuisetkin - arvaa mitä automerkkiä ekana tulee vastaan viisi kappaletta. Hän kenen arvaus viimeisenä täyttyy hakee jäätelöt kilpailun päätyttyä seuraavalta kioskilta. Ja heikommin pärjännyt aikuinen maksaa. Tämä ei ehkä toimi ikäihmisten bussimatkalla, mutta perhepiirissä.

Jouko

=========================

Ikäihmiset on kovia toimittelemahan, niitä ei pienet mokat haittaa, niille vois järjestää että kaikki vuodollaan kertois jonkun hauskan tai ramaattisen jutun nuoruudesta niin siinä kuluis aikaa mukavasti koska niiltähän ei jutut vähene.

Kun taas tenavat on ujoompia niille pitääs olla jonkinmoisia tietokilpailuja tai muita kilpailuja johonka olis helppo osallistua ja sais aina jonku karkin palakinnoksi ku tietääs niin se innostaas yrittämähä .’

Markus

=========================

Lapsille voi järjestää rekisterinumerobingoa. Bingolevyt ja kynät valmiiksi ennen lähtöä, ja kakkoskuski luettelee kirjaimia ja numeroita vastaantulevien autojen rekisterikilvistä. Voidaan sopia vaikka, että ensimmäinen kirjain tai numero rekisterikilvestä. Voihan ne toki yhdistää, että on kirjain-numeroyhdistelmiä, joista yritetään saada suora pelipohjaan. Tämä edellyttää tietenkin numeroiden ja kirjainten tuntemista. Toinen vastaan tuleviin autoihin liittyvä leikki voisi olla, että lasketaan kuinka monta minkäkin väristä / merkkistä autoa tulee vastaan.

Hanna

=========================

Laulaminen on ihanaa yhdessä oloa ja viihdykettä niin lapsille kuin vanhemmillekin. Tämän lisäksi olen pitänyt tietokilpailua niin lapsille kuin vanhuksille ja pieniä herkkupalkintoja kaikille osallistujille.

Sirpa

=========================

Takapenkin tenaville ohjelmaa olen järjestänyt nyt pian 22 vuotta vaihtelevalla menestyksellä. Varmasti yksi käytetyimmistä on vastaan tulevien autojen laskeminen värien tai merkkien suhteen. Lukeminen lapsille on yksi ja tietysti satukasetit ja lastenlaulut. Röllin kuunteleminen on ollut yksi mukavimmista pitkän matkan kokemuksista. Lapsilla on nykyisin mukana oma survival pakkaus autossa...värejä, paperia, kirjoja, omia pieniä nukkeja. maisemat ei paljoa kiinnosta.

Anni

=========================

No, linja-autossa voi aina sivistää itseänsä, ja viihdyttää ikä-ihmistä kyselemällä kaikenlaista hänen lapsuudestaan, historiaa siis... Vanhukset tykkäävät aiheesta, ja samalla sinä opit jotain uutta ja mielenkiintoista!

AnnaliinaLadataan kommentteja...
© 2017 Positiivarit Oy Vaihde (03) 882 160 Faksi (03) 882 1622 E-mail: positiivarit@positiivarit.fi Toteutus: Luovanet Oy Toimitusehdot      Käyttöehdot