Ma 24.4.Pertti, Albert, Altti, Albert,...» Onnittele sähköisellä kortilla!
Hae
Uteluarkisto


"Lapset ovat jo aikuisia ja lähtevät kotoa maailmalle. Jäämme kaksin. Hädin tuskin osaamme enää edes keskustella keskenämme. Miten eteenpäin? Mistä virtaa parisuhteeseen?" -Tea

Vastauksia 148 kplSamaa pohdin minäkin. Olemme alittaneet yhteiset kävelylenkit ja siinä yritämme jotain keskustellakin. Se on vain opettelua kahden ihmisen.

Aku

====================

Otapa rakastaja tai ero. Herää unesta ja ala elää!

Voi harmi

====================

Hankkikaa yhteinen harrastus, vaikka lavatanssikurssi, sulkapallo, lenkkeily, lintujen bongaus, uiminen, ja tehkää siitä viikoittainen ns. yhteinen juttu. Sen lisäksi aina joskus elokuvailta tai ravintolaillallinen, kyllä se yhteinen elämä siitä taas piristyy ja lähtee kulkemaan mukavasti vaikka kaksin olettekin!

Ulpu

====================

Palauttakaa mieleenne mitä alunperin sai teidät yhteen. Kertokaa toinen toisillenne mikä sai teidät silloin rakastumaan puolisoonne ja nostakaa tuo tunne takaisin pintaan. Siitä se lähtee!

Omena

====================

NAUTTIKAA!

Jotain uutta tekemistä - ihmisten ilmoille. Harrastuksia siis yhteisiä; esim. remontti, tanssi, keilaaminen, tennis, matkailu tai jotain muuta liikkumista toisten ihmisten parissa. Tulee keskustelun aiheita ja siitä se keskustelukin viriää.

Se piristää olla toisten parissa, niinhän varmaan olitte seurusteluaikanakin!

1942

====================

Yhteinen hotelliyö vaikka vaan naapurikaupungissa, illallinen ravintolassa ja vaikkapa elokuviin/teatteriin sen jälkeen.

HannaM

====================

Hei. Luen juuri kirjaa Rakkauden kieli, Gary Chapman. Suosittelen kaikille. Siinä puhutaan parisuhteesta ja rakkauden tankista.

Sirpa

====================

Menkää treffeille ja kuvitelkaa, että ne ovat oikeesti teidän ekat treffit. Tutustukaa toisiinne uudestaan. Tsemppiä!

Seikku

====================

Kokeilkaa yhteistä uutta molempia kiinnostavaa harrastusta, esim. keilaamista, tanssimista tms.

Anne Marjatta

====================

Keksikää ihmeessä yhteinen harrastus jos sitä ei jo ole. Tai lähtekää jonnekin parisuhde kurssille, jossa voi keskittyä toisiinsa ainoastaan ja saa hyviä vinkkejä eteenpäin.

Palapelin kokoaminen on yksi hyvä harrastus, tehdä sitä yhdessä ja siinä ei edes tarvitse puhua jos ei halua.

Äiti itsekin

====================

Uusi yhteinen harrastus, huumori ja vähän hulluttelua.

Kokemusta on.

====================

Työkaverini, jonka lapset olivat lähteneet ja liitto kukoisti, löysi töistä kotiin mennessään n.55 vuotiaan terveenä pidetyn miehensä lattialta kuolleena. Kun seuraan hänen suruaan ja taistelua päivästä päivään, en voi olla kuin kiitollinen joka päivästä jolloin mieheni on kotona hengissä kun tulen töistä. AJATTELEPPA VAIKKA TÄTÄ!

Mummi ja Pappa

====================

Yhteistä tekemistä = yhteinen mielenkiinto, yhteinen ponnistelu, jossa välitavoitteiden kautta voittoon.

Tuula Rovaniemeltä

====================

Hankkikaa yhteinen harrastus tai vaikka useampia, omaa aikaa silti unohtamatta. Kun on yhteisiä mielenkiinnon kohteita ja yhteisiä menoja, se varmasti lähentää ja siinä löytyy myös keskustelun aiheita.

Kohta samassa veneessä

====================

Virtaa tulee omasta ajasta ja, itsekkäästi ajatellen, myös omasta tarpeista ja niiden täyttämismahdollisuudesta.

Helinä

====================

Aloittakaa "alusta", rakastukaa uudelleen, menkää treffeille, keksikää jos teillä ei ole niin yhteinen harrastus.

Fipilan

====================

Asennetta! Nyt voi sitten elää samalla tavalla kuin silloin kun ei ollut lapsia. Eläkää toisillenne!

Kari Juhani

====================

Lähtekää parisuhteen rikastuttamisviikonloppuun, mm. Kataja ry. järjestää. Varmasti saatte uusia eväitä ja paljon.

Lellu

====================

Uusi yhteinen harrastus: tanssi, patikointi, tms., mutta toisen aito huomioiminen ja positiivisuus, kun olet päättänyt voittaa! Jokainen kulkee omaa focustaan kohti!

Ope

====================

Sitä virtaa, mikä oli ennen lapsia, löytäkää se sama asia uudestaan. Hullutelkaa sopivasti, nauttikaa, että olette vieläkin yhdessä. KAIKKEA HYVÄÄ TOIVOTTAEN!

Maria

====================

Voisitte aloittaa toisiinne tutustumisen vaikka uudestaan. Otatte rauhassa aikaa toisillenne ja itsellenne. Kysytte: "Mitä sinulle kuuluu? Minkälaisia haaveita sinulla on minun suhteeni ja tulevaisuuden suhteen?"

Menkää yhdessä parisuhdekursseille. Aloittakaa yhdessä uusi harrastus - vaikka paritanssi.
Matkustelkaa, samoilkaa, haaveilkaa ja naurakaa yhdessä.

Minttu

====================

Etsi jokin valokuva, jossa olette yhdessä, ehkä vielä rakkauden huumassakin. Yritä tavoittaa tunnelmat ja tunteet, joita siinä kuvassa näet.

Koeta pienin palasin viestittää myös miehellesi jotakin niistä tunteistasi. Jos saat omat tunteesi muuttumaan, toimit eri tavalla ja se vaikuttaa myös mieheesi. Älä toivo suurta muutosta, pienikin on jo oikeaan suuntaan.

Kokemusta on

====================

Muistele mitä teitte silloin kun vasta seurustelitte. Mitä jos pyytäisit puolisoasi treffeille? Laittaudu nätiksi kuin olisit menossa ekoille treffeille.

Kirjoita hänelle kirje. Kirjoittaessasi näet itsekin selkeämmin mitä haluat, miltä sinusta tuntuu. Puhe voi mennä ohi korvien, kirje luetaan aina. Makustele huolella mitä kirjoitat, mieti miten reagoisit itse vastaavaan viestiin.

Kirsti

====================

Harrastuksista virtaa tulee ja mielellään eri harrastuksista kuin puolisolla. Joskus joutuu etsimään sitä parasta harrastusta pitkäänkin, mutta kokeilemalla kaikkea mikä vähänkin kiinnostaa, löytyy kyllä sopiva.

Esim. askarteluliikkeessä asiointi voi jo antaa liiankin paljon ideoita ja seutuopistoissa on jos jonkinlaista kurssia kokeiltavaksi. 5-6 kurssia minäkin kävin ennen kuin napsahti sellainen johon miellyin.

Lasinsärkijä ja sementinsotkija

====================

Ihana tilanne teillä. Minä kaipaan todella tuota aikaa ja odotan...

Keksikää yhteinen harrastus, se tuo teidät lähemmäs toisianne ja siitä se yhteinen jutustelukin alkaa. Tehkää kaikkea yhdessä, kotihommiakin. Olettehan te seurustelleetkin kahdestaan. Mitä te silloin teitte? Palatkaa takaisin seurusteluasteelle ja muistelkaa kuinka ihanaa aikaa se oli ja jatkakaa siitä.
Nauttikaa toisistanne!

pml

====================

Uskaltakaa kertoa tunteistanne ja toiveistanne, menettämisen pelon uhallakin. Muuten ei liittonne parane!

Käykää Virtaa välillämme parisuhdekurssi, tai menkää ME-viikonloppuun.

Kakku

====================

Tehkää kotona asioita yhdessä, aamupala, sängyn petaus, imurointi.. Ja koska olette kahdestaan, tehkää se alasti. Puhetta ei tarvita. Iloitkaa avoimesti toistenne ruumiinkielestä.

Satu

====================

Kyllähän se yhteinen etelänmatka on ensimmäinen ja toimivin lääke!

Jepu

====================

Kehu kumppaniasi, älä oleta asioita, aina kannattaa kysyä ja viettäkää kerran viikossa kahdenkeskistä aikaa...

Susanna

====================

Voi Rakas Tea.

Etsikää yhteinen harrastus, esim. lavatanssit, teatterit, kielikurssit esim. Maltalla tai viinikerho. Etsikää halpoja matkoja netistä, skypen kautta pääsette maailmalle. Maailma on täynnä mahdollisuuksia!

Lisäksi antakaa tilaa toisellenne ja ottakaa omia harrastuksia ja kunnioittakaa mitä tahansa toinen harrastaa. Pitäkää ajatukset liukkaana ja liikkukaa joka päivä. Käsijarru pois!

* vesa von vaasa*

====================

Ne pienet ihanat asiat löytyvät parisuhteessa usein arjen pienistä asioista. Yhteiset kauppareissut, harrastukset jne riittää että molemmat ovat kiinnostuneita ja motivoituneita. Jos miehesi on sohvaperuna, niin siihen vaan kylkeen kiinni ja siitä pikkuhiljaa hivuttautua ovea kohti kylki kyljessä, niin siitä se lähtee.

Merru

====================

Golffista ja yhteisistä asioista, kuten sieni ja marjaretket sekä lomamatkat.

Heikki

====================

Virta löytyy omasta itsestä, kun ymmärtää miten ainutlaatuista on se, että vierellä on edelleen ihan kumppani.

Anita50

====================

Meillä ollaan juuri samassa elämän saumassa. Pelastus on lukuisat yhteiset harrastukset - tiuha konserteissa käynti, elokuvat, säännöllinen sulkapallon peluu jo kymmenen vuoden ajan. Loppu sujuu kuin itsestään.

Maikki

====================

Nyt on edessä uusi aika uusine mahdollisuuksineen:) Voi katsoa hetken rauhassa taaksepäin palauttaen mieliin hyvät, yhteiset muistot ja osata päästää irti vähemmän mukavista. Nyt on hyvä pysähtyä hetkeksi muistelemaan, mitä olisitte silloin halunneet tehdä, kun aika meni arjen pyörittämiseen - kumpikin yhdessä ja itsekseen. Ja mikä tärkeintä, niin muistella, mihin toisessa ihastui ja rakastui, mistä toisessa piti, sillä kyllä nämä kaikki on edelleen siellä sisimmässä olemassa.

Kiinnostukaa toistenne kiinnostuksen kohteista - eteen voi nousta ihan uusia, mukavia tunteita, tekemistä jne. JA SITTEN VAIN ELÄMÄÄN UNELMIA TODEKSI pala palalta sopivan kokoisin tavoittein antaen sopivasti tilaa toiselle ja itselle. Kuulostaa helpolta - niin se kuitenkin toimii.

Eikä minkään tarvitse olla suureellista; riittää, että on hyvä olla, sillä mitä ONNI on loppujen lopuksi -sen jokainen voi saavuttaa!

Avoimin silmin ja korvin!

====================

Menkääpä mukaan tanssikursseille ja aloittakaa ihana, mukaansa vievä liikunnallinen harrastus!

Vaikka ajatus ei heti tuntuisikaan omalta, niin kokeilkaa! En tarkoita nyt ravintolatansseja, vaan varmasti jokaisella paikkakunnalla on tanssikurssien järjestämiä tansseja ja kesällä tietysti romanttiset lavatanssit. Itse keksimme tämän harrastuksen ja tanssin varjolla löysimme taas läheisyyden ja tien toistemme syliin. Tanssin parista löytyy paljon 'vanhoja' onnellisia pareja. Kannattaa kokeilla.

30-vuotta yhteiseloa takana

====================

Olisiko yhteinen harrastus, yhdistävä tekijä. Joku sellainen mikä olisi kummallekin mieleinen ja vaikka ihan tuntematon. Siihen kun yhdessä tutustuu niin eiköhän sitä toiseenkin tutustu ja tulee yhteisiä kokemuksia.

On myös olemassa parisuhdekursseja (esim. seurakunnat ja yhdistykset), joista varmaan löytyy myös yhdistäviä tekijöitä.

SP

====================

Jos rakkautta riittää niin siinähän on virtaa parisuhteeseen. Me oomma ollu jo monta vuotta kaksistaan ja ei aina tartte keskustella. Voimme olla yhdessä puhumatta mitään, osaamme vuosikymmenien kokemuksella jo lukea toistemme ajatukset. 3 lasta omissa perheissään ja heidän hyvä olla. Niin on meidänkin. Tämäkin on vain sopeutumiskysymys.

7 lapsen mummu

====================

ISOVANHEMMUUS.

Ollaan onnellinen että omilla poikasillamme on siivet mikä auttaa lentämään pesästä ja rakentamaan oman. Meitä tarvitaan "mummolana" ennemmin tai myöhemmin ja silloin arvomme mitataan uudelleen. Perinne mikäli sellainen on syntynyt.

Unohda itsekäs itsekkyys sillä toivottavat lapsenlapset ovat parasta mitä elämä voi antaa joten se vain täytyy ottaa lahjana. Rakkauden kohteena lapsenlapset ovat parasta maaperää, joka kasvaa kylvämällä ja tuottaa sadon josta nautimme loppuelämän.

Sitä kautta voimme saada ja antaa mikä on elämän tarkoitus. Arvonimet Mummi ja Ukki (mikä kelläkin) ovat arvonimiä joita ei tarvitse (voi) ostaa ne ansaitaan.

Kun on selvitty yhdessä näinkin pitkälle ja rypistyvä naama ei aiheuta painajaisia niin ehkäpä sekin on parempi kuin ei ketään tuttua kanssakulkijaa.

Kolmen lapsen ja kahden lapsenlapsen onnellinen "ukki" ja lisää odotellessa.

Reijos

====================

Hellikää toinen toisianne, antakaa kaikki se minkä annoitte ennen lapsille ja enemmänkin, nyt puolisollenne, puhukaa jokapäiväiset asiatkin toisillenne, keksikää yhteisiä harrastuksia, koska elämä on lyhyt, sen huomasin itse.

Vuosi siitä, kun nuorin lähti kotoa, mieheni sairastui ja kuoli, nyt sitä vasta yksin on eikä seinätkään vastaa mitään, vakka yrittää puhua.

Sigu

====================

Aloittakaa joku yhteinen harrastus. Itse tanssia harrastavana olen nähnyt monen parin aloittavan juuri tuollaisessa samankaltaisessa elämäntilanteessa kuin teillä nyt on.

Yhteiset askeleet

====================

Lastenlapsista sitten kun heitä on. Kaikesta siitä mitä on jäänyt vuosien varrella itselle tekemättä/kokematta ja pyytäen puoliso mukaan. Häntä ei saa unohtaa!

Kohentamalla omaa kuntoa/ ulkonäköä, kiinnittämällä huomio omaan itseensä ja taas: ottamalla toinen huomioon. Menemällä toisten joukkoon yhdessä, aina vain uudelleen ja uudelleen yrittämällä yhteistä harrastusta. Eikä se hiljaisuus, yksikseen oleminen ole huono asia.

Hieman kokemusta

====================

Omat lapset ovat 8 ja 10 -vuotiaat ja olemme jo miettineet asiaa, nimittäin helposti on jo tunnistettavissa samanlaiset oireet. Totesimme, että tottahan se on, suhteen eteen on töitä tehtävä - samaan hengenvetoon totesimme, että niitä töitä haluamme tehdä.

Päätimme aloittaa yhteisen harrastuksen. Ensin tuntui, että aikaa sille ei löydy mistään, puhumattakaan, että keksisimme jotain, mikä molempia kiinnostaa. Mutta rohkeasti kokeillen löytyi -ja nyt puoliso tuntuu jo paljon läheisemmältä.

Uskoisin, että toimii teilläkin!

Kik67

====================

Nyt on aikaa toisillenne. Ilahduttakaa toinen toistanne pienillä yllätyksillä mistä tiedätte toisen pitävän.

Miten olisi vaikkapa teatteri-ilta ja miellyttävä illallinen samassa yhteydessä. Tai retki johonkin yhteisiä muistoja herättävään paikkaan vain Teille kahdelle, rauhassa ja aikaa toistenne seurassa. Antaa ajatusten tulla ja purkaa niitä sitten yhdessä.

Tärkeintä on se ettei pidä toista itsestään selvyytenä, parisuhdetta tulee vaalia ja hoitaa vielä suhteen vanhetessakin. Mieti mistä toinen puoliso pitää ja järjestä hänelle mieluisa yllätys!

Taaja

====================

Yhteinen harrastus - vaikka kuinka vaatimatonkin, mutta säännöllinen.

Yhdessä ulos - lenkille, syömään, elokuviin tms - sekin säännöllisesti.

Säännöllisyys siksi ettei tällainen mukavuus jää muun, muka tärkeämmän jalkoihin.

Myös itseään on hyvä kehittää ja viihtyä välillä ihan itsekseenkin. Jos on itselleen hyvää seuraa niin on helpommin sitä muillekin.

Silmiin katsominen, hymy, kiittäminen, pienet taputukset.

Pienet arjen yllätykset - pieni herkku pöydällä, viestilappu, uudet sukat.

Iloa elämään

====================

Hei, itsekin olen samassa tilanteessa. Toinen lapsi jo muuttanut kotoa ja toinen korkeintaan pari vuotta. Elämää on eletty lasten kautta ja ehdoilla - minä varsinkin. Parisuhdetta ei ole kunnolla hoidettu kahteenkymmeneen vuoteen!

Tuntuu, että on jo vaikeaakin kehitellä mitään yhteistä, kun ollaan kuljettu "omia polkujamme" näin pitkään. Mikä siis edessä? Kertokaa te, jotka olette tilanteen ratkaisseet mielestänne onnistuneesti?

22 vuotta naimisissa

====================

Lapsethan on meillä vain lainaa, lentävät pois pesästään niin kuin linnun poikaset. Yrittäkää keksiä samoja harrastuksia, meillä tuo laukaisi tilanteen kun aloimme harrastaan pilkkimistä näin talvella kesällä kalastus ja retkeily kuuluu osana elämäämme sekä no jos omistaa mökin niin siellä me olemme paljon kesällä keväällä aloitamme ja syksyllä se sitten loppuu kun alkaa metsästys.

Sillä mieheni on metsämies, tykkäämme kumpikin olla luonnossa ja kotityöt tehdään yhdessä joten siitä se pikkuhiljaa lähtee. Minustakin tuntui aluksi kun viimeinen lähti että on tyhjää ja ei osaa puhua mitään kuitenkin siitä se lähti ja lapset käyvät aina silloin tällöin katsomassa ja virkistämässä. Sekä me käymme lasten luona. Kuitenkin meillä on omatkin harrastukset ja kumpikin sen hyväksyy.

Misa

====================

Minusta ei ole neuvojaksi, haluan vain kiittää sinua loistavasta kysymyksestä. Lohdullista lukea, että joku muukin painiskelee saman asian kanssa, että on joku muukin jolla elämänkokemus on tuonut viisautta ihmistuntemuksessa.

Rakastaa on teon sana, rakkaus parisuhteessa ilmenee tekoina, haluna kulkea yhteistä matkaa. Eräs viisas ystäväni kertoi omasta parisuhteestaan, että aina kun hän päätti ja halusi rakkauden palaavan suhteeseensa, se myös palasi. Voimia kaikille!

Tarja

====================

Rohkeutta peliin ja lavatanssikursseille - kannattaa kokeilla!!

Eisku

====================

Haaveilkaa lapsenlapsista

Nähty on - toimii

====================

Tämmöinen vinkki tuli mieleen:

Etsikää joku yhteinen harrastus! Jos se vaikka piristäisi parisuhdetta, mutta ensin tietysti pitää oppia uudestaan puhumaan asioista!

Me löysimme mieheni kanssa karaoken ja meillä laulu raikaa, kun vinttiin hommattiin upeat karaokevehkeet.

Laser

====================

Meillä on lapset tehty viiden vuoden välein. Joten aika, että joku oli aina kotona oli pitkä. Tietysti he lähtivät myös yksitellen, että siihen luopumiseen tottui ja viimeisen lähtemistä odotti. Lasten urheilu vei meidän molempien ajan ja rahat myös

Mutta jo ensimmäisen luopumisvaiheessa hankimme mökin ja yllätys yllätys vuosien mittaa siitä tulikin meidän yhteinen harrastus. Nykyisin saamme siellä olla kahden suurimman osan kesästä. Talven harrastukset ovat vain lenkkeilyä ja viikonloppumatkoja vaikkapa hotelliin pois arjesta. Eli neuvo: yhteinen harrastus, ei sen kummoinen tarvitse olla, mutta tietysti sellainen, että molemmat siitä pitää.

Parisuhteesta nauttiva kolmen pojan äiti ja kolmen lapsenlapsen äiti

====================

Veit sanat suustani. Meillä on aivan samat tuntemukset. Kaksi vanhinta on jo pois kotoa ja nuorimmainen armeijassa, käy ja kääntyy viikonloppuna.

Ei tahdo osata edes lähteä yhdessä lomalle, kun tuntuu ettei ole mitään puhuttavaa. Odotan mielenkiinnolla vastauksia.

Helena

====================

Hyvä kysymys. Meiltä lapset lensivät pesästä puolitoista vuotta sitten. Ensin meillä oli kaksin todella hauskaa, elettiin kuin pellossa kuin lapseton pariskunta kuunaan. Mutta pikkuhiljaa yhteiset hauskat lakkasivatkin miestäni huvittamasta, hän asteittain siirteli elämänsä painopisteet omiin ystäväpiireihinsä ja harrastuksiin, miesten juttuja joista ymmärsin pysyä poissa.

Lopulta yhteisille jutuille ei kuitenkaan riittänyt enää yhtään aikaa, kaikki ehdotukseni tulivat säännönmukaisesti torjutuiksi vaikkei häneltä vastaehdotuksia löytynytkään. Viimeisenä niittinä hän aloitti uudelleen humalahakuisen juomisen, jonka neljä vuotta sitten lopetti kun tuli humalapäissään minut pahoinpidelleeksi. Positiiviselle näkökulmalle ja hyville neuvoille olisi totisesti tarvetta.

Kertokaa ihmeessä jos tiedätte?

====================

Yhteiset harrastukset kuten vesijuoksu, vesiuinti jne.

Kokenut jo

====================

Kannattaa käydä tutustumassa alla olevaan sivustoon. Sieltä löytyy varmasti jokaiselle sopiva parisuhdekurssi tai -viikonloppu. Kannattaa kokeilla, meitä ainakin on auttanut löytämään toisemme aina uudelleen. www.katajary.info

Entistä parempaa

====================

Meillä on sama tilanne. Olemme olleet nyt kahdestaan pari vuotta. Sitä ennen vanhempi poikani muutti kotoa, josta on nyt aikaa 6 vuotta. Minä olen nauttinut omasta ajasta. Työpäivän jälkeen ei ole ollut kiire kotiin ruokaa laittamaan, vaan on voinut rauhassa pysähtyä ostoksille tai mennä suoraan vaikkapa uimahallille virkistymään päivän työstä.

Meillä on edelleen miehen kanssa paljon yhteistä aikaa, teemme asioita yhdessä, joita ei jaksanut tai pystynyt silloin lapset olivat kotona. Oleskelemme yhdessä mökillä luonnossa sienellä, marjalla yms. Kummallakin on omia menoja ja tunnemme itsemme itsenäiseksi, mutta nautimme myös yhdessä olosta. Neuvona voisi sanoa toiselle, että pohtisi itsekseen, mitä itse oikein haluaa ja lähteä toteuttamaan sitä. Onnea teille parisuhteessa!

Mamma

====================

Työväenopistossa on kaikkia kivoja kursseja, jonne voitte yhdessä mennä.
Yhdessä matkustaminen opettaa myös paljon asioita toisesta. Jos kahdestaan lähteminen tuntuu oudolta, ottakaa joku ystäväpariskunta mukaan. Tosin reissuissakin usein tutustuu ihmisiin.

Vadelma

====================

Itselläni oli sama tilanne muutama vuosi sitten. Mietin mielessäni ja kyselin jopa mieheltäni, mistä hän arvelee meidän keskustelevan, kun nuoret ovat lentäneet pesästä ja olemme kahden. Meillä oli täysin eri harrastukset ja kiinnostuksen kohteet, joten niistäkään ei olisi ollut apua.

Meille 'pelastukseksi' koitui yhteinen harrastus, saimme mahdollisuuden hankkia mökkitontin ja pienen saunamökin. Mökistä on tullut levon ja pysähtymisen paikka meille molemmille. Siellä voi olla vaikka tuntikaupalla hiljaa ja sopusoinnussa tai sitten jutella ja suunnitella uusia juttuja. Toki rauhan välillä rikkoo normaali nokkapokka, mutta pienessä mökissä sitäkään ei viitsi jatkaa alkua pidemmälle.

Uskon, että ilman tällaisia investointejakin pitkä parisuhde kantaa eteenpäin. Teillä on paljon yhteistä historiaa ja virtaa saa myös siitä, että saa olla kahden, on aikaa itselle ja näin ollen jaksaa myös huomioida toista enemmän.

Tästä voi alkaa elämäsi paras aika.

Kerrankin kahden...

====================

Saman tilanteen läpikäyneenä voin sanoa että, meidän selviytyminen oli yhteinen harrastus ja matkustelu. Harrastus voi olla ihan mitä tahansa, kunhan molemmat pitävät siitä. Aina kannattaa myös kokeilla jotain ihan uutta. Myös läheisyys, hellyys ja toisen huomioon ottaminen kuuluu asiaan.

Yllätä miehesi esim. hyvällä ruualla, viinillä, hieronnalla ja loppu hoituukin sitten itsestään.

Jaana

====================

Tyttäreni mies on ollut muutaman viikon reissuhommissa. Kun kysyin häneltä, että onko kurjaa, niin hän vastasi "nyt on ihanaa, kun perjantaina istumme saunan lauteille ja kummallakin on niin paljon sellaista kerrottavaa, mistä toinen ei tiedä. Aikaisemmin, kun koko ajan teimme yhdessä kaikkea, niin oli paljon vähemmän mistä keskustella". Tätä ajatellen ymmärrän paremmin ihmisiä jotka juoruilevat naapureista, työkavereista - kun ei ole muuta mistä puhua!

Keksikää kumpikin omia harrastuksia ja menoja, joista voitte sitten yhdessä ollessanne keskustella.
Välttämättä parisuhteessa ei ole hyväksi olla koko ajan yhdessä, liikkumatta yksin minnekään.

Munaa kanaa viisaampi

====================

Itselläni tuo tilanne ei ole vielä ajankohtainen mutta olen erittäin läheltä seurannut pariskuntaa, joka hieman yli nelikymppisinä oli jo saatellut lapset maailmalle. Kun terveyttä piisaa, niin NAUTTIKAA elämästä, yhteiset kävelylenkit, rauhalliset aamiaiset, kahdestaan lomalle kotimaassa tai ulkomailla.

Käykää elokuvissa, teatterissa, taidenäyttelyissä, konserteissa. Käykää tuttavillanne kylässä, kutsukaa vieraita. Tehkää sitä mistä olette ennenkin yhdessä nauttineet ja vastavuoroisesti sitä mistä puoliso pitää.

Nauttikaa elämästä ja toisistanne!

Muumi

====================

Ehkä olisi hyväksi oikein listata partnerin hyvät puolet ja keskittyä niihin ja siirtää syrjään mahdolliset huonot puolet. Kannustava sana elämänkumppanille päivittäin tekee hyvää! Mieti, miten suhtautuisit puolisoosi, jos olisit vasta tutustunut ja haluaisit seurustella hänen kanssaan, miten kaikki aikoinaan alkoi?

Huomaavaisuus, kohteliaisuus, pikku flirttikin kenties... laittaudut sieväksi ja menette yhdessä ulos. Kannattaa kokeilla niitä alkuaikojen konsteja, jospa se elvyttäisi suhteen uudestaan! Onko joku harrastus, joka kiinnostaa Teitä molempia, mutta ette ole ehtineet sitä harrastaa lasten ollessa pieniä? Kannattaa myös ajatella, mitä kaikkea elämääsi kaipaisitkaan, jos ei puolisoasi olisikaan olemassa!

Melkein 40 vuotta yhteistä taivalta takana

====================

Aloittakaa uusi harrastus, joka on molemmille ennestään tuntematon tai tehkää jotain muuta uutta yhdessä. Uusien elämysten ja asioiden yhdessä kokeminen ja tekeminen antaa yhteisiä muistoja ja keskustelun aiheita.

MURU

====================

Kataja ry:n järjestämiltä parisuhdekursseilta esimerkiksi! Olimme sellaisella. Suosittelemme jokaiselle parille sitä kokemusta!

Polyanna

====================

Anna ajan pysähtyä. Lähde kohti, sitä minkä voit muuttaa ja hyväksy se, mitä et voi. Katse peiliin ja anna aikaa itsellesi. Seuraavaksi katse puolisoon/peiliin. Anna ajan kulua. Mieti ja perkaa; mitä opit molemmista kohtaamisista. Kuka Sinä olet? Kuka hän?

Jos, tunne nimeltä rakkaus on sinulla vielä sydämessä on oikea aika tuunata vanha parisuhde. Tarjoa hellyyttä, leikkiä, lempeä ja muuttunut Sinä. Ole opas; kerro, ihania kokemuksia yhteisestä matkasta, jotka ovat muistoja nyt. Ryhtykää tekemään "uusia muistoja" ja käykää rohkeasti läpi, että kerran on aika sanoa hyvästi, kuolemassa. Toimii varmasti. Tehkää siis elämästänne nyt, "rakkauspakkaus", joka saa olla tärkeintä!

Muru mutta ei siru!

====================

Ystäväpariskunta suositteli meille Mennään Eteenpäin -viikonloppua, johon sitten osallistuimmekin. Viikonloppu avasi meidän parisuhteessa aivan uusia ulottuvuuksia ja tarjosi oivallisen tilaisuuden rakastua uudelleen. Suosittelen lämpimästi!

Merja

====================

Olen itse samassa elämänvaiheessa. Nautin, kun vihdoin on aikaa huomioida sitä toista osapuolta. Ei siinä välttämättä tarvita mitään erikoisniksejä.

Molemmat puolisot usein luulevat, ettei toinen välitä enää. Pienet huomion- ja hellyydenosoitukset (vaikkapa ihan ohimennen) ja yhteisten arkijuttujen suunnittelu lähentävät kummasti. Yhteinen harrastus tai lähestyvä lomareissu lämmittävät myös väljähtäneitä tunteita.

Armi

====================

Sama tilanne, ihanaa olla kaksin! Viime aikoina suurimmat riidat tulivat aikuisten lasten ruokkimisesta ja komentamisesta, nyt syödään mitä halutaan ja milloin halutaan. Saadaan nukkua makuuhuoneen ovi auki ja tehdä kaikkea muutakin kivaa missä ja milloin vain.

Lapsilla on edelleen avain, mutta ohjeella että ovikelloa pitää soittaa ennen avaimen käyttöä. Lisäksi saimme toimiston ja vierashuoneen, ja makuuhuone on pian rauhoitettu tietokoneelta! Lapsiakin arvostaa paljon enemmän kun ei näe niitä joka päivä!

Q

====================

Aloittakaa sillä, että järjestätte yhteisen ajan ja sovittu etukäteen minne menette ja mitä teette. Helppoa on esim. valita leffa tai antaa toisen valita jos yhteisymmärrys on vaikeaa. Leffan jälkeen ehdottomasti ei suoraan kotiin, vaan syömään ravintolaan.

Kyllä on edes yksi asia minkä keskustelulla pääsee alkuun - elokuva. Sitten sovitte että kumpikin vuoroviikoin tai harvemmin järjestää jonkun ohjelman tai aiheen josta haluaa keskustella. Oli se sitten kävely illalla töiden jälkeen tai sauna-ilta, teatteri tai ihan vaan tv-ilta kotona ja uutisissa tai lehdistä luettu artikkeli josta keskustellaan. Kyllä se siitä, pikkuhiljaa löydätte taas toisenne vaikkette ihan samoja henkilöitä enää olekaan kun tavatessanne. Tärkeää on että tutustutte toisiinne nyt!

Lapset vielä kotona

====================

Olisiko nyt aikaa ja kiinnostusta lähteä yhdessä harrastamaan jotain? Ehkä tanssia tai aluksi vaikka tanssikurssille. Patikointi luonnossa, kalastaminen, kansalaisopiston kurssit, bingossa käynti jne.. sellaista mistä kumpikin tykkää.

Aloittakaa vaikka teema-illalla, tai pyytäkää samassa "jamassa" oleva ystäväpariskunta kylään ja suunnitelkaa yhdessä, mitä voisi tehdä - harrastaa. Kyläilkää. Nauttikaa uudesta "vapaudesta", ja siitä kun lapset taas tulevat käymään. Opetelkaa keskustelemaan keskenänne, hellikää toisianne, teillähän alkoi uusi kahdenkeskisyys.

Päivi

====================

Olemme käyneet erilaisissa parisuhdetapahtumissa. Ehdottomasti paras löytyi osoitteesta: www.mememennaaneteenpain.fi. Siellä sai sellaisen työkalut, joilla on ollut helppo jatkaa jo vuosien ajan.

Olivia

====================

Olimme vastaavassa tilanteessa vuosi sitten. Olemme etsineet uusia kahdenkeskisiä harrastuksia, kuten lavatanssikurssi ja hiihtäminen. Samoin olemme matkailleet kahdestaan kaikessa rauhassa ja tutustuneet toisiimme.

Ratkaiseva oli kuitenkin parisuhdeleiri Valamossa. Siellä oli mm. samassa tilanteessa olevia pareja ja opettelimme viestinnän saloja ja muuta rakentavaa Kari ja Maiju Kuhasen opastuksella. Siellä jokin loksahti kohdalleen ja elämä on ollut ihanaa jälleen tuon vanhan kumppanin kanssa, josta vielä löytyy, yllätys, yllätys, paljon uutta! Suosittelen lämpimästi!

Sikke

====================

- yhteistä tekemistä
- yhteisiä harrastuksia
- ja ihana on välillä nukkua pitkiäkin aikoja eri kammareissa ja eri sängyissä ja sitten palata jälleen saman peiton alle

Sanni

====================

Jos mahdollista, löytäkää yhteinen vapaa-ajan harrastus. Se voi olla vaikka yhteiset pitkät ulkoilulenkit, esim. pyöräillen lähiseudulla paikkoihin missä aiemmin ei ole tullut käytyä, vaikkapa uudelle asuinalueelle tai luontokohteeseen. Pyörän selästä kaikki näyttää toiselta kuin auton ikkunasta ja pääsee helposti paikkoihin, joihin autolla ei ole asiaa.

Toteuttakaa sellaisia asioita yhdessä, joihin lasten hoidolta ja kasvatukselta ei ole ollut aikaa/varoja. Me olemme mieheni kanssa mm. käyneet elokuvissa muutaman kerran vuodessa, kun ennen emme käyneet yhdessä koskaan. Keskustelua ei kannata käydä väkisin aiheita keksien, hiljaakin voi olla yhdessä ja jutella silloin kun se tuntuu luonnolliselta.

Muutama vuosi jo kokemusta

====================

Ostimme asuntoauton! Vielä reissaamme lasten kanssa muutaman vuoden, mutta tähtäimessä on aikuisten omat matkat. Ei siis tiskata ja siivota kotona ja häivytä omille teille, vaan tutkitaan uusia paikkoja nuoruuden innolla. Virtaa on tullut jo nyt.

Sikke

====================

Hoidamme suhdettamme tekemällä yhdessä erilaisia asioita esim. elokuvissa käynti, matkustelu, ruuan laitto, puutarhanhoito, kirpputoreilla käynti, vieretysten lukeminenkin käy, liikunta jne. Tämän lisäksi on tärkeää tavata myös muitakin ihmisiä (ilman puolisoa).

Angel

====================

Nyt teille alkaa ihana elämä! Tiedän sen kokemuksesta. Tärkeintä kuitenkin kaikessa elämässämmehän on se keskusteleminen! Siitä ei pääse mihinkään. Ottakaa huumori mukaan ja palatkaa ajassa "parikymmentä" vuotta taaksepäin...

Mistä asioista piditte? Mitä touhusitte yhdessä? Nauttikaa vapaudestanne; rauhallisista koti-illoista, vähän viiniä, kivaa musiikkia, kirja kädessä tai yhdessä katsellen perhealbumin kuvia. Kyllä siinä keskustelua syntyy, mutta kaikkeen tarvitaan KAKSI!

Pippuri

====================

Ei ainakaan iltatähteä... nyt on aika keskittyä omaan itseensä ja parisuhteen hoitoon... ja jos molemmat tiedostaa parisuhteen karanneen käsistä niin järjestäkää ihan rehelliset "ensi-treffit" keskenänne, ja huumorilla höystettynä: mistäs päin typy on tansseihin lähtenyt? tai: ihmeellistä että noinkin fiksu ja filmaattinen mies on vielä vapaalla jalalla ;)

Auttaisiko jokin yhteinen harrastus uuteen alkuun (aidan maalaus, remontointi, kävelylenkit, tanssikurssi -> lavatanssit, teatteri, golf, keilaus, sulkapallo, uinti, illanistujaiset ystäväpariskuntien kera, yhteisten kirjojen lukeminen ja kommentointi)... pienin askelin yhteisten puheenaiheiden pariin, sillä mykkää on turha yrittää saada puheita pitämään, mutta viittomakielen taitamisella päästäänkin jo puusta pidemmälle.

Terttu

====================

Tehkää yhdessä mahdollisimman paljon, alkaen kotitöistä. Harrastakaa yhdessä jotain, vaikka yksinkertaisesti kävelyretkiä. Viettäkää vapaa-aikaa mahdollisimman paljon yhdessä. Yhdessä tekemällä kasvaa taas yhteen.

Lissu

====================

Kysykää toisiltanne mitä toinen haluaa tehdä vaikkapa kerran kuussa(viikossa). Vuorotellen teette yhteisen jutun. Puolet porukasta nauttii vuoren varmasti.
Toinenkin oppii ymmärtämään mikä on toiselle tärkeää ja ehkä myös nauttimaan siitä. Tsemppiä!

Euleelia

====================

Olemme mieheni kanssa olleet 3 vuotta kaksistaan, ja nyt osataan nauttia siitä. Aluksi minä kärsin tyhjän pesän syndroomasta, tuntui tosi tyhjältä koti. Minä rupesin kuntoilemaan oikein tosissani, näin viikot kuluivat nopeasti ja kuntokin koheni. Tunsin itseni tosi tarpeettomaksi, mutta yhteinen harrastus hiihto mieheni kanssa auttoi myös. Kesäisin mökkeily yhdistää. Joten yhteisiä harrastuksia ja kahdenkeskisiä kynttiläillallisia hyvän ruoan parissa suosittelen. Kyllä ne puheenaiheetkin löytyy. Tsemppiä.

Hansu

====================

Ihanaa, teillä on toisillenne aikaa nyt! Aloittakaa joku uusi harrastus, vaikkapas ostatte vaelluskengät ja menette metsään samoilemaan. Se on suhteellisen halpa harrastus ja samalla saa raitista ulkoilmaa. Siinä tiimellyksessä varmasti tulee jotain sitten sanottuakin ja seuraavalla kerralla ehkä enemmänkin keskustelua. Luulen, että toimii. Oikein mukavia ja innostavia parisuhteen "lenkkeilykelejä" teille.

Hanna

====================

Tilanne onkin tuhannen taalan paikka päästä tutustumaan uuteen, mutta vanhaan ihmiseen, omaan puolisoon! Mutta miten, ja mistä aloittaa?

Itse aloitin itsestäni, tarkastelemalla omaa asennettani mieheeni, ja piirun verran muuttamalla asennettani häneen. Jotta uutta voisi tulla, vanhoista on päästettävä irti!

Ihan ekaksi aloin tehdä meille kahdelle oikein hyvää, herkullista ja pikkaisen parempaa ruokaa, kuin ennen lasten vielä ollessa kotona. Katoin pöydän meille kahdelle, kynttilät ja kaikki ja sitten me vaan nautimme kahdestaan, ihan rauhassa.

Aloitin myös uuden harrastuksen ja samoin mieskin teki. Uuden harrastuksen parissa tutustuin uusiin ihmisiin, niin mieskin. Molempien oma, uusi harrastus oli meille kiinnostava puheenaihe.
- Tällaisilla aloitin minä ehkäistäkseni sitä " tyhjän pesän syndrooman" syntymistä!

Marja

====================

Yhteinen harrastus, tanssi, kävelyretket, teatteri tai muu mieluinen tekeminen yhdessä on meillä toiminut loistavasti, suosittelen kokeilemaan

Neela

====================

Parisuhteeseen saa virtaa, kun lapset lähtevät maailmalle, yhteisestä harrastuksesta. Me mieheni kanssa mentiin tanssikurssille ja aloimme käydä tansseissa, nuorempana ei käyty tansseissa ollenkaan, kyllä vanhakin oppii. Siitä tuli meidän yhteinen juttu. Karavaanareina me kuljetaan matkailuautolla, niin emme ota televisiota mukaan, niin on "pakko" jutella ja siitä on opittu, että pidetään kotonakin silloin tällöin tv vapaata iltaa.

30 vuotta yhteistä taivalta

====================

Ohjeen voisin kertoa, että hankkikaa jokin yhteinen harrastus. Oli se sitten vaikka kirjallisuus, teatterissa käynti tai vaikka sauvakävely. Taidenäyttelyissä ja historia on oikeinkin mukavia aiheita. Jos olette käsillä tekemisen taitajia niin vaikka vanhojen tavaroiden ja mööpeliden hankinta ja kunnostus ovat mahtavaa puuhaa.

On mukavaa etsiä huutokaupoilta ja antiikkiliikkeistä kaikkea vanhaa ja yhdessä suunnitella miten sen entisöidä. Vielä tulee mieleen että kaikenlaisen eri kulttuurien ruoka jos kiinnostaa, niin eikun yhdessä lukemaan ohjeita ja valmistamaan herkullisia ja maittavia illallisia kahdelle hyvän viinin kera. Mitä vielä? Maailma on täynnä kaikkea mahtavaa mistä voi ammentaa virtaa yhdessä tehden. Ei kun tuumasta toimeen.

Mari

====================

Aikuisenakin voi löytää uusia, yhteisiä harrastuksia tai herättää henkiin ne nuoruusajan yhteiset retket ja asiat, jotka silloin olivat yhteisiä. Me puolisoni kanssa olemme Lapin kävijöitä ja meillä on muitakin yhteisiä projekteja - kylpyläkäyntejä, matkoja, teatterikäyntejä jne.

On annettava aikaa yhteisille hetkille ja kyllä - on opittava puhumaan toisilleen vaikkapa ensi alkuun säästä, päivän politiikasta, omista ajatuksista ja opittava nauramaan yhdessä maailman sattumuksille.

Kun ollaan jo aikuisia on myös annettava toiselle omaakin tilaa ja aikaa - siitähän syntyy vireätä keskustelua kun vaihdetaan omia kokemuksia sieltä "omasta " maailmasta ja ihmisistä.

Avioliittoloma eli muutama päivä erossa toinen toisistaan voi myös elvyttää suhdetta, kun huomaa sen tyhjyyden, minkä toisen poissaolo jättää jälkeensä. Pienet, lämpimät huomionosoitukset toinen toisilleen - kyllä nainenkin voi ostaa puolisolleen kukkia tai partavettä ihan normaalia arkeakin piristämään tai loihtia kauniin kattauksen.

Mieskin voi tarttua pölynimuriin tai täyttää tiskikoneen ja viedä roskat tai hieroa hartioita. On tuhansia erilaisia tapoja ilmaista että välittää toisesta ja haluaa olla hänen kanssaan ja auttaa ja tukea toista ihmistä. Mielestäni aikuiseen parisuhteeseen liittyy myöskin toveruus ja ystävyys, joka kantaa silloinkin, kun intohimo ja rakkauden tunteet ovat vähän laimistuneet.....

Eine Jokiniemi

====================

Meillä eletään täysin samoissa ympyröissä, lapset poistuneet yksi kerrallaan maailmalle. Olemme aina harrastaneet paljon kaikenlaista yhdessä, ja erikseen joten tunnustettakoon, että tämä uusi elämäntilanne on meille enemmänkin positiivinen, kuin negatiivinen.

Tunnemme syvää kiitollisuutta siitä, että lasten elämä sujuu ongelmitta ja sen siivittää meitä yhteisiin tekemisiin ja uusiin harrastuksiin. Nyt on aikaa tutustua esim. maailmaan!

Lahtiska

====================

Suosittelisin esim. Kataja ry:n järjestämiä parisuhteen rikastuttamisviikonloppuja, Rikasta minua! Tietoja löytyy Katajan sivuilta.

Tuttu juttu

====================

Hei Tea, olet kuullut tämän varmasti monta kertaa, mutta sanon sen kuitenkin. Yhteisen harrastuksen löytäminen olisi todella suuri askel löytää hauskanpitoa Yhdessä. Itse olen nyt 49 v. ja innostuin tanssimisesta kaksi vuotta sitten. Ensin kävin vuoden verran tanssimassa ja sitten halusin oppia tanssimaan ja aloin käydä tanssikurssilla. En tiedä onko tämä yhtään sinun juttusi ja saatko toista osapuilta innostumaan asiasta, mutta sitten joku muu teidän yhteinen juttu. Toivotan Onnea ja Rohkeutta kokeilla jotain uutta!

Terveisin Sirpa

====================

Yhteisistä harrastuksista tietenkin. Toivottavasti niitä löytyy. Esim. liikunta, yhteiskunnallisten asioiden hoito ja elokuvissa käynti ovat sellaisia, joita on erittäin mukavaa harrastaa yhdessä.
Niistä sitä virtaa saa eikä tule aika pitkäksi.

33 vuotta aviossa

====================

Tehkää treffejä; elokuviin, kahvilaan, lenkille, ruokaravintolaan, eväsretkelle, konserttiin...varmasti löytyy jokin teille sopiva paikka. Alkakaa "alusta", tehkää sitä mitä seurusteluaikoina. Keskustelkaa päivän uutisista, lasten pärjäämisestä maailmalla. Ratkokaa yhdessä ristikoita. Kyllä se siitä pikku hiljaa...ja nauttikaa vapaasta erotiikasta, ei kukaan "yllätä".

Marjukka

====================

Eipä käy aika pitkäksi, kun on ihana yhteinen harrastus, sanaristikot, eivät tiedä ne jotka yksin uurastavat ristikoiden kimpussa, miten on kivaa kun toinen hoksaa sanan jota et itse millään saa selvitettyä!

Näin selätämme myös dementiaa!

Tope

====================

Käykää yhdessä kävelemässä 1-7 kertaa viikossa, niin opitte puhumaan toisillenne. Kahdestaan kävellessä ei voi olla tuppisuuna koko aikaa.

Opetelkaa antamaan pieniä hellyydenosoituksia toisillenne aamulla, töistä tultua illalla. Suukko, hali, olkapään silitys. Se piristää kummasti.

Yhdessä jo 30 vuotta

====================

Siinäpä vasta kysymys johon ei ole yksinkertaista vastausta - olemme yksilöitä ja jokainen parisuhde ainutkertainen. Me jouduimme näiden kysymysten äärelle viime kesänä - tosin muista syistä, mutta mietimme yhdessä ensin haluammeko ylipäätään jatkaa ja sitten aloitimme miettimällä missä olemme vuosien varrella onnistuneet. Kipukohtia oli ja on vieläkin paljon, mutta se puhumaan opettelemisen taito - keskusteluyhteyden rakentaminen ovat tärkeitä.

Toisen arvostaminen ja kunnioitus ja myös sen osoittaminen selkeästi. Yhteisten harrastusten etsiminen (ulkoilu, keilaus jne.) ja ylipäätään ajan viettäminen yhdessä. Tutustuminen uudelleen puolisoon ihan uudella asenteella ilman vanhoja ajattelutapoja voi tuoda mukanaan tosi ihania yllätyksiä - voi jopa ihastua uudelleen korviaan myöten tähän ihmiseen, jonka luuli tuntevansa perin pohjin. Onnea jännittävälle tutustumismatkalle puolison ja omaan sielunelämään!

Pimmi

====================

Muistele aikaa, kun tapasitte ja aloitte seurustella. Mitä teitte silloin, mistä puhuitte, mistä nautitte, mille nauroitte yhdessä? Näe vaivaa päästä siihen uudelleen ja rakastut taas puolisoosi.
Tehkää taas asioita yhdessä, matkustelkaa, yllättäkää toisenne positiivisesti. Eläkää!

Sinivuokko

====================

Yhteiset hetket on vain itse otettava puheeksi ja teoiksi. Päivyrit pöydälle syyniin. Suhteen alkuaikojen kuvat esiin, sieltä pohjavire.

Arkipäivän hellyys kunniaan! Kukaan ei ole ajatuksenlukija. Tarvittaessa on opittava uusi ilmaisemiskeino tunteille. Tahtotila ja asenne ratkaisee aina.

Sama ajanjakso

====================

Tehkää jotain epätavallista yhdessä. Käyttekö teatterissa tai harrastatteko liikunta yhdessä? Mikäli ette, käykää katsomassa teatteriesitys jostain hauskasta parisuhdejutusta. Ehkä keksitte siitä alun puheenaiheille ja saatte "pään auki". Onnea yrityksille.

Riitta

====================

Jos vähänkään aihe kiinnostaa, menkää tanssikurssille. Tanssi jos mikä on yhteistä tekemistä ja yhdessä oppiminen lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Kun taito karttuu, pääsette nauttimaan todellisesta liikunnan harmoniasta.

Sitkeyttä ja kärsivällisyyttä harjoittelu vaatii, mutta olen nähnyt monen täysin toivottaman tanssijan kehittyvän huippuosaajaksi harjoittelun myötä.

Pertsa

====================

Jos mahdollista, matkustakaa tai vaihtakaa ympäristöä, harrastakaa yhdessä. Tutustukaa uusiin ihmisiin.

Näin haette jännitystä elämään silloin puheenaiheet lisääntyvät. Sitten kun saatte lapsen lapsia niin puheenaiheita tulee lisää. Tultapäin taistelemaan

Christer L

====================

Itse samassa tilanteessa muutama vuosi sitten. Nyt on aika hellittää ja löytää uusia harrastuksia yhdessä ja erikseen. Keskustelkaa mitä toivotte loppu elämältä ja muistelkaa mitä teitte ennen perhettä ja jatkakaa siitä. Se virtakin löytyy sitten pienistä asioista koostuen. Ruvetkaa leikkimään "nuortaparia". Muistele ja ota käyttöön. Kokeile.

Teinimuori

====================

Jos pidätte kirjojen lukemisesta, niin lukekaa yhdessä joku kirja ja keskustelkaa siitä. Käykää yhdessä jossain mieluisella matkalla, tehkää hyvää ruokaa. Yllätä ukkosi istumalla hänen syliinsä.

Ansku

====================

Meillä on yhteisiä harrastuksia.
Talvikuukaudet harrastamme kilpa-tanssia ja muutaman kerran vuodessa käymme kisoissa tsekkaamassa onko kehitystä tapahtunut? Siinä tavoitteet ovat yhteiset ja puheenaihetta kyllä riittää. Samalla se lähentää ja yhdistää parisuhdetta.

Kesäisin olemme innokkaita veneilijöitä. Kesät asumme sanan mukaisesti veden päällä. Olemme aktiivisia oman veneseuran jäseniä ja siinä myöskin on paljon yhdistäviä tekijöitä ja haasteita niin oman puoliskon kanssa kuin muiden veneseuralaisien kanssa.

Meidän juttumme on yhteiset harrastukset! Suosittelen.

Maire

====================

Keskustelemalla, käymällä yhdessä jossain tapahtumissa, harrastamalla yhdessä, matkustelemalla, yhdessä kokkailemalla & juhlimalla yms.

Ei vielä ajankohtainen tilanne

====================

Hyvä, tosin vaivannäköä vaativa konsti on suunnata ponnistuksia uuteen yhteiseen asiaan, joka on molemmille tärkeä. Vähän samaan tapaan, kun puhallettiin yhteen hiileen silloin kun lapset sairastivat, tai talo oli rakenteilla.

Voisin ajatella yhteistä kunnon kohottamista, matkailua, tai vapaaehtoistyötä. Jos molemmat vapautuvat lasten lähdettyä täysin omien harrastustensa pariin, niin ehkä tämä vie enemmän erilleen kuin yhteen.

Hamsteri

====================

Ensiksikin täytyy voittaa pelko. Pelko siitä, että kun nyt kerron toiveistani ja haluistani, niin menetän toisen. Mitä menetettävää olisi? Ellei kerro toiveistaan ja haluistaan, sitten ainakin menettää! Rohkeita keskusteluja. Toisen hemmottelua ja rakastamista pyyteettömästi. Pienin elein voi osoittaa vielä välittävänsä.

Parisuhdekursseillekin voi mennä, vaikkei vielä eron partaalla oltaisikaan. Yllätä kumppanisi jollain tavallisuudesta poikkeavalla, vie retkelle metsään, kaupungille leivoskahville, tehkää yhdessä aarrekartta... siinä samalla hyvä miettiäkin, mitä elämältään tahtoo! Onnea ja ihania yhteisiä hetkiä vielä kauan!

Santsu

====================

Miettikää mikä teitä yhdisti ennen kuin saitte lapsia, ja koettakaan mennä takaisin niihin asioihin joista saitte "virtaa" elämäänne.
Kokeilkaa jotain uutta harrastusta. Jos tykkäätte matkustella, menkää yhdessä matkalle. Kyllä ne jutunaiheet syntyvät aivan tästä arjesta.

Eikä se tosiasia, että lapset muuttavat kotoa pois, tarkoita että he olisivat poissa teidän elämästänne. Päinvastoin, ottakaa nyt aikaa itsellenne ennen kuin huomaatte istuvanne lapsenvahtina viikonloppuisin, tai silloin kun lapset ovat sairaana eikä vanhemmat voi olla töistä pois.

Lycka till!

Anne

====================

Usein sitä odottaa, että jostain ulkopuolelta alkaa sitä virtaa virrata esim. parisuhteeseen. Mutta elämänsä saa sitä juttua odottaa. Parasta on vain ryhtyä itse toimeen ja heti.

Tee toiselle kaikki se hyvä, minkä haluat itsellesi tehtävän. Älä pety, jos toinen ei heti herää tekemään samoin. Kyllä hän jossain vaiheessa hoksaa. Liehittele ja hemmottele, kuin olisit puolisosi juuri vasta tavannut ja haluaisit tehdä vaikutuksen. Käytä kaikki luovuutesi keksiäksesi ihania yllätyksiä rakkaallesi. Mitä enemmän itse annat, sitä enemmän saat.

Parisuhde on kuin kukka, jos et sitä hoida, se lakastuu. Mutta hellällä ja hyvällä hoidolla sen saa taas kukkimaan.

Leenuska

====================

Onnellista aikaa, jonka voi hyödyntää yhteisen toimintaan. Esim. sellaisten ystävien tapaamisilla joihin ei ole ollut aiemmin aikaa. Osallistumalla hyväntekeväisyystoimintaan. Ajatella kuinka voin olla puolisolleni mieliksi, huviksi hyödyksi.

Sananlasku sanoo. "Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.

Ossikka

====================

Minä oikein odotan että toinenkin lapsemme lähtee maailmalle (tapahtuu kesällä)... olen jo kauan haaveillut kiireettömästä paluusta töistä kotiin, voin käydä shoppailemassa tai vaikkapa nauttimassa lasillisen viintä... ei ole kiire mihinkään, ei tekemään ruokaa, ei pesemään pyykkiä tms...

Olemme mieheni kanssa aina harrastaneet eri asioita ja näin molempien omat harrastukset ovat tuoneet väriä toisen elämään! Olen siitä erittäin tyytyväinen, rakastan miestäni, olemme olleet yhdessä 30 vuotta! Puheaiheet eivät ole vähissä!

Tuula

====================

Suosittelisin tehdä aitoimagoanalyysin, joka auttaa tulla onnelliseksi.

Milla

====================

Nauttien lasten elämäntilanteista, niin iloissa kuin myös suruissa kannustaen, lapset on aina lapsia, vaikkakin elävät omaa elämäänsä. Parisuhde toisinaan kateissa, kunpa molemmat tiedostaisi kaipauksen toistensa seuraan!

Mumma

====================

Nauttikaa hyvät ihmiset toisistanne, niin kauan kuin se on mahdollista. Voit miettiä, entä jos häntä ei olisikaan enää tunnin kuluttua, huomenna, ensi viikolla... Tarkoitan tällä, että silmäsi aukeaisivat nähdä se toinen, rakas ihminen.

Itse olen menettänyt mieheni, lasteni isän, lastenlasteni isoisän monta vuotta sitten, mutta aina tulee eteen tilanteita, joissa häntä kaivataan.

Opettele ottamaan sitä lähintä ihmistä kädestä kiinni ja katsomaan niihin silmiin, joihin joskus rakastuit. Kyllä se sama ihana ihminen löytyy sieltä. Eiköhän se yhteinen sävel vähitellen löydy vielä.

Ja jos ei näin käy, onko sillä sitten enää mitään merkitystäkään?
Onko se itsekyyttä?
Onko se laiskuutta?

Parisuhde on toisen huomioimista, yhteisistä asioista päättämistä, se on hellimistä, halaamista, puhumista, anteeksiantoa ja huumoria. Ei silloin voi toinen muuttua vieraaksi.

Tuntemattoman runoilija aforismin sanoin:

"Älä eilisen suruja pohdi. Älä huokaile aurinkoa, joka ei vielä ole noussut. Nyt on hetki. Nyt on aika. Elä nyt, ystäväni, elä nyt!"

Liisa-mummi

====================

Kannattaa ajatella asiaa siltä kannalta, kun olisi uusi "kaveri" kierteessä. Siis niin ku oltaisiin treffeillä. Mieti mitä mukavaa toisen kanssa voisi tehdä yhdessä aina silloin tällöin. Vaikkapa yhdessä elokuviin, tai syömään tai teatteriin jne. menoa.

Vähän tarvitsee tälläytyä, elikkä laittaa jotain kivaa päälle ja tukka hyvin ja ehkäpä vielä sipaisu meikkiäkin ihan niin kuin iltaa varten. Sitten tärkeänä matkaan. Tulee ihan uusia tuulia ja juttuaiheita. Meillä itsellä 3 lasta ja kaikki lähteneet maailmalle. Miehelläni ja minullakin on jonkun verran menoja monenmoisten yhdistysten jne. puitteissa mutta etsimme yhteistä aikaa ja tällaiset jutut ovat tuntuneet meistä ainakin mukavilta. Kyläreissut ja matkat yhdessä ovat myöskin ihan kivoja juttuja, niiden myötä tulee muisteltavaa pitkäksi aikaa.

Ancki

====================

Muistatteko ne ajat kun rakastutte toisiin, mitä kiinnosti? Mitä toisessa oli niin ihanaa? Mitä pisti minut kanalihalle? Mitä minä tein toisille rakkaudesta, mitä minä sain takaisin. Se on teistä kiinni: annatteko elämänne menee omiin voimiin, tai haluatteko vaivautua osalistajana siihen.

Yllättäkää toistaa, etsi toisten kiinnostusta ja osallistuu siihen että teille tule yhteistä puuhaa. Ei saa antaa periksi, ja ajatella: minä aina aloittaan, tai yrittämään. Jatkaa ja tulos pikkuhiljaa tule. Seksielämässä voi olla kekseliäs ja olla se, joka aloittaa, yllättää. Viikonloppureissu hotelliin, kylpylään ym. Se herättää tunteitta, herkkyys, iloa, yhteistä puuha. Käyttäkää mielikuvitus-unelmia voi toteuttaa kun ei ole velvollisuutta hoitaa pientä lasta.

Jos te pystytte luottamaan täysin toisiin, niin uskallatte tehdä muutoksiakin. Toivon onnellista matkaa.

C:S

====================

Uusia yhteisiä harrastuksia vaan, niin kyllä parisuhde toimii.

Tittana

====================

Lähtekää työväenopiston mielenkiintoisille kursseille tai luennoille, saatte uusia keskustelun aiheita.

Nainen

====================

Ala pikku hiljaa, piilota viesti rahapussiin, pieni viesti tyynyliinan sisään, jäiseen auton ikkunaan, jääkaappiin, takin taskuun, joku pieni "juttu" kenkään kun miehesi lähtee töihin ja manaa mikä siellä kengässä on ja kas vaan... Ja sit vielä kehiin nää rohkeemmat jutut, ei ne kai ikää katto.

Nuorehko neljän lapsen äiti

====================

Uskoisin että jokaiselle parille lasten kotoa lähtö on enemmän tai vähemmän vaikeaa. Siinä punnitaan myös parisuhde. Jos ollaan tehty vuosien varrella jotakin myös kahdestaan niin voi olla helpompaa jakaa tuleva arki kaksin.

Lapsiperheessä vanhempien yhteinen aika on ns. kortilla varsinkin kun lapset ovat pieniä. Jos hoitajia ei ole niin saattaa mennä vuosia etteivät vanhemmat tee mitään kahdestaan. Kannattaa siis jotenkin yrittää vaalia parisuhdetta käymällä esim. elokuvissa, syömässä tai harrastamalla jotain urheilua josta kumpikin pitää.

Eikä saa unohtaa keskustelemista koska muuten ei tiedä mitä toisen päässä liikkuu. Parisuhde vaatii töitä ja kun ottaa toisen huomioon saa paljon hyvää mieltä samalla itsekin. Hyvää jatkoa ja tsemppiä parisuhteen ylä- ja alamäkiin!

Nuppu

====================

Jutustele itsellesi tärkeistä asioista ja kysy miehesi mielipidettä asioihin, yllättäen voitte olla kuitenkin samaa mieltä jutuista. Voitte myös lenkkeillä ja opetella juttelemaan uudelleen.

-enkeli-66

====================

Etsikää yhteisiä harrastuksia. Kansalaisopistoissa on monenlaisia kursseja joihin osallistumalla tulee ytyä ja uutta innostusta elämään ja parisuhteeseen. Myös esim. oman kodin uudistaminen ja remontoiminen on hyödykästä ja mukavaa yhdessä aviopuolison kanssa

Sipriina

====================

Muistele niitä asioita, joihin olet puolisossasi ihastunut aikoinaan (keskity enemmän niihin kuin negatiivisiin asioihin),ja niitä vanhoja asioita, mitä olette aiemmin tykänneet tehdä yhdessä, koeta virittää niitä elämään lisää.

Ninna

====================

Yhteinen matka piristää aina! Ottakaa äkkilähtö, niin ei tarvitse turhia odotella tai suunnitella.

Hessutyttö

====================

Nyt lapsien ollessa kotona kaipaan jo yhteistä kahdenkeskistä aikaa. Nauttikaa normaalista arjesta, vähemmistä kotitöistä, arkisesta aherruksesta, omasta henkilökohtaisesta ajasta, vapaudesta, matkustelusta jne...

Neljä lasta vielä kotona

====================

Aloita puhtaalta pöydältä. Tutustu kumppaniisi uudelleen leikitellen ja hauskutellen, sekä hulvatonta huumoria kehiin. Missään välissä älä luovuta! Pukeudu ihan eri tavalla kuin normisti ja tee sinä aloite! Tälläytykää yhdessä ja eikun menoks! Tansseihin, salille, lenkille, elokuviin, nyrkkeilymatsiin, ihan mitä vaan kivaa. Ei elämä ole ohi, jos lapset ei häärää enää jaloissa, nythän se vasta alkaa!
 
Iloa ja onnistumisen hetkiä! Ei kannata niin kiinnittää huomiota kumppanin kuluneeseen ulkokuoreen, koita etsiä sitä mihin ensi kerran hänessä ihastuit. Muistelkaa ensisuudelmaanne ja ensimmäistä kivaa yötä yhdessä. Mielikuvitus ei ole yksin lasten heiniä, sallittakoon se myös meille isommille ihmisille.

Miimu

====================

Meillä alkaa olla edessä sama tilanne. Me yritämme ylläpitää läheisyyttä mm. siten, että etsimme yhteisiä kiinnostuksen kohteita (elokuvat, matkustelu, kokkaus...), joita sitten teemme yhdessä. Olemme myöskin kiinnostuneita toistemme työasioista, ja kerromme päivämme keskeisimmät tapahtumat toinen toisillemme.

Myös päivittäinen puhelu toiselle on tärkeä, samoin satunnaiset sähköpostiviestit, jotka kertovat, että toinen on tärkeä ja rakas. Olemme myös aloittamassa yhteistä kuntoprojektia. Yhteiset tavoitteet ovat tärkeitä. Tykkäämme myös halailla ja suukotella toisiamme ohimennen eli hellyys ei meillä kuulu pelkästään makuuhuoneen puolelle. Pienet asiat pitävät "hiilloksen hehkuvana".

25 vuotta yhdessä

====================

Keksikää jokin yhteinen harrastus -juttuakin voi alkaa syntyä siinä tekemisen lomassa. Menkää johonkin avioliittoleirille, sieltä on monet eri-ikäiset pariskunnat saaneet kipinää suhteeseen vaikka kaikki olisi ollut hyvinkin.

Parisuhde paremmaksi

====================

Omalta kohdata voin vain kertoa että meillä kummallakin on "omia juttuja" harrastuksia jne.
yhteiselo on niin tuttua kotona että yhteistä harrastetta ei oikein löydy...mutta sopusointu kuitenkin säilyy.

Minusta ne omat harrastukset ja kotoa pois olo välillä piristää ja jaksaa sitten paremmin olla kaksinkin.

Pilkkumi

====================

Itse olen vasta parisuhteen alkutaipaleella, mutta ehdotan mm. seuraavia asioita:

Kirjoita miehellesi lämminhenkinen kirje. Siis kirjoita asioita, jotka hänessä tekevät sinut iloiseksi ja onnelliseksi. Unohda kaikki ikävät tapahtumat ja tuntemukset, vaikka joku sinua vaivaisikin. Keskity myönteisiin ajatuksiin ja anna sen välittyä miehellesi kirjoittamasi tekstin välityksellä. Älä pyydä äläkä vaadi häneltä kirjeessä mitään. Kirjoita sanoja, joita hän mielellään lukee. Voit kirjoittaa vaikkapa yhteisistä hetkistänne, lapsista tms. Pyyteetön äänenavaus on mielestäni aina hyvä alku. Se antaa molemmille tilaa.

- vaikka pitäisit miestäsi "jörönä" tms. :), niin tee kirjeestä juuri niin "hömppä" (sisältö, ulkoasu...sydäntarroja yms.)kuin kirjoittaisit sitä siinä tuntemuksessa, kun ensi kerran rakastuit häneen. Huom! ensi kerran, sillä olen kuullut monien avioparien rakastuneen uudestaan ja taas uudestaan!

Tämän jälkeen sinun vain täytyy miettiä kirjeelle paikka ja ajankohta. Voit sujauttaa kirjeen vaikka kaappiin hänen alushousuihinsa tai sitten antaa sen hänelle suoraan, kun lähdet itse hetkeksi ulos. Kirjettä antaessasi voit vielä moiskauttaa "teinitytön" pusun poskelle.

Todennäköisesti miehesi vastaa kirjeeseesi jollain tavoin. Kirjeen kirjoitus voi tuntua haastavalta, mutta sinä olet miehesi kanssa kuitenkin niin läheinen, että hän tietää sinun tarkoittavan hyvää.

Ja muistathan; halauksia mahtuu maailmaan vaikka kuinka paljon. Halaa miestäsi! Jos hän vetäytyy pois, laita yötyynylle lappu; Haluan halia sinua! Seuraavalla kerralla; Haluan halia sinua kaksi kertaa! Jne...

Siru

====================

Hei - Kataja ry:n kautta löydätte opasteita ja tietoa parisuhdekursseista. Myös aiheesta kirjoitetut kirjat voivat auttaa. Keskustellessa, kuunnellessa toisten parien ajatuksia, voi määrittää oman suhteen tilaa ja päästä eteenpäin. Lisäksi voi kaivaa suhteen alkulähteiltä (ajasta ennen lapsia) niitä yhteisiä asioita, "virtaa" ja omaa minää, johon ei liittynyt vanhemmuuden roolia.

Elämä edessä -kumppanuuden vaihe

====================

Ottakaapa selvää erilaisista parisuhdekursseista. Niitä on monenlaisia ja moneen makuun. Minäkin sain mieheni raahattua sellaiseen neljä vuotta sitten ja hän oli loppujen lopuksi erittäin tyytyväinen. Sen jälkeen olemme vielä kokoontuneet saman kurssin (ei samaan aikaan meidän kanssamme)käyneiden kanssa silloin tällöin ja aina on löytynyt lisää virtaa parisuhteeseen.

Yhdessä eteenpäin

====================

Yhteistä tekemistä, eli pyrkikää tekemään kaikki yhdessä ja käykää harrastuksissa yhdessä. (metsässä ja rannalla kävely tai kovempi hikilenkki pururadalla, jonka jälkeen saunaan.

Takkatulen ääressä huurteiset ja siitä mukaviin oloasuihin, jonka jälkeen sytytetään kynttilöitä ja nautitaan yhdessä valmistettu illallinen - suosittelen alkukeitto - helpoiten pakasteesta kanttarellikeittoa, itse savustettua kalaa, salaattia, patonkia ja levitettä, hyvän punaviinin kera) Meillä perjantai-illat ovat näitä "pyhitettyjä" yhdessäolon iltoja, joita molemmat odottavat ja haluavat, rankan työviikon jälkeen. Yllättäen omiin harrastuksiin löytyy uusi vire, kun puoliso on mukana ja puolisossa näkee uusia puolia - syy "miksi rakastuin" muistuu mieleen. Välillä lähdemme risteilylle tanssimaan - ihanaa aikaa 35 vuoden yhdessäelon jälkeenkin. Omaan puolisoon kannattaa satsata kaikki se energia, mikä menisi uuden kumppanin etsimiseen ja kestävän suhteen luomiseen.

Tsemppiä yli 50 :t

====================

Uusi, yhteinen harrastus voisi auttaa alkuun ja siitä saisi myös "jutun juurta".

Leena

====================

Isoisäni sanoo avioliitosta / parisuhteesta, että "siihen ne ensin hinkuu ja siinä ne sitten vinkuu". Niin mahdottoman totta.

Mutta asioita voi aina katsoa uudesta näkökulmasta. Itse vasta äskettäin lähetin puolisolleni yli 16 vuoden yhdessäolon jälkeen kirjeen idealla "Hei, Olen pian 37 v. nainen... Haluaisin tutustua. Nimim. Uusi alku?"

Vuoronperään puolisot voisivat järjestää oman näköisen yhteisen illan, johon toisen kutsuu. Yhdessä voisi myös yrittää löytää jonkin yhteisen harrastuksen, vapaaehtoistyön, kokoontumispiirin ystävien kanssa tai ihan mikä vain jutun, joka itselle sopii.

Kekseliäisyyttä ja itsensä likoon laittamista, lopulta antaessaan saa aina enemmän.

Päivi

====================

Kannattaa tehdä kahdestaan jotain normaalista poikkeavaa, esim. matka jonnekin uuteen paikkaan voisi avata keskustelua. Tai lähtekää kahdestaan lenkille tai tanssimaan. Katselkaa yhdessä tv:tä, sieltä voi löytyä keskustelunaiheita. Pikkuhiljaa hyvä tulee, älkää stressatko asialla liikaa! Ette varmasti ole ainoita tuossa tilanteessa.

Pikku Myy

====================

Samaa olen miettinyt jo vuosia. Kuka sanoo, että on loppuelämä elettävä yhdessä, jos yhdessäolon funktiot ovat poissa. Tietysti voi etsiä jonkin uuden projektin tai harrastuksia.

Projektitkin tulevat aikanaan valmiiksi eikä yhteistä harrastusta välttämättä löydy. Yksi keino on ajoittainen irtaantuminen. Asutaan ajoittain, kerran pari vuodessa viikko-pari eri paikoissa.
Pienen preikin jälkeen on taas hauskempi olla yhdessä.

Välimatka myös kertoo mitä kaikkea puuttuu, kun toinen on poissa

Väliaikasinkku

====================

Ilmoittautukaapa puolisosi kanssa jollekin parisuhdekurssille tai parisuhdeviikonloppuun. Netistä löytyy osoitteita. Sieltä saatte virtaa ja löytyy se kadonnut kipinä!

Meillä on mieheni kanssa ollut yhteinen harrastus, parisuhteen hoitaminen, jo useita vuosia ja täytyy sanoa, että sen ansiosta me olemme toisillemme edelleenkin maailman tärkeimmät ihmiset (30v hääpäivä on tulevana syksynä).

Voin suositella erityisesti ME-viikonloppua, siihen on olemassa myös jatkotoimintaa toisten parien kanssa, sekä Parisuhteen rikastuttamisviikonloppua.

Hilari

====================

Olemme olleet mieheni kanssa samassa tilanteessa miltei vuoden päivät. Asia on varmaan isompi, kuin mitä vanhemmat osaavat ajatella. Me teimme niin (niin kuin tekin nyt), että yritimme tiedostaa ja kuvitella asiaa etukäteen.

Kaksinolon jälkeen olemme panostaneet yhteisiin harrastuksiin ja kulkemisiin. Meitä yhdistävät mukavan elämän kaipuu ja liikunta, ja näistä löydämme viikoittain yhteisiä menoja. Olkkarissa on kaksi telkkua bokseineen vieretysten, istumme lähekkäin, ja kumpikin voi nauttia (toinen kuulokkeilla) omasta ohjelmastaan. Joskus luetaan ja keskustellaan kirjoista. Skismakohdat tulevat myös puhuttaviksi, nyt tai ei koskaan. Ne on hyvä selvittää, jotta pystyy löytämään toisen uudestaan, ei vanhempana vaan puolisona.

Kyllä onnistuu, kun töitä tekee

====================

Sopikaa treffit! =D

Joku kiva paikka, vaikka kahvila tai taidenäyttely. Keksitte kyllä, kunhan ette nirsoile!
Valmistaudutte kotona, kaverilla tai työpaikalla päivän päätteeksi, mutta kumpikin siis eri osoitteissa.

Ei tässä vaiheessa tarvi pinnistää mitään suurta innostusta, jos toinen on alkanut tuntumaan jo tylsänpuoleiselta. Ei tarvi olla varma siitä, että fanffaarit soi koko ajan. Kunhan annat mahdollisuuden, aikaa kuoriutua ulos simpukasta. Kunhan olette yhdessä jossain muualla kuin kotona, ilman kiirettä.

Soitelkaa vaikka musiikkia siinä siistiytyessänne ja pukiessanne, jotain nuoruudesta.

Jos matkustat julkisella, nauti matkasta, katsele ikkunasta, älä kelloa. Jos kävelet paikan päälle, huomaa puut, valot, näyteikkunat, älä kiirehdi liikaa askeleita. Hymyile ainakin ajatuksissasi; naama voi olla peruslukemillakin jos ei hymynkare tohdi poskiin asti kiivetä.

Kun tapaatte, kiireettömästi (muttei toista lainkaan vartuttaen), olette ystävät, elätte elämäänne ettekä vain 'ole'.

Jos ette ole ikinä kokeilleet kahvilassa capuccinoa, nyt on aika. Jos ette ikinä ole poikenneet galleriaan, nyt on aikaa. Jos ette koskaan ole keilanneet, menkää sinne vaan mokailemaan; saattaapi naurattaa. Ja yhtämatkaa kotiin. Olkaa läsnä, tässä hetkessä.

Älkää kiirehtikö ystävyyttänne. Oppikaa samalla tuntemaan uusia tuulia myös omassa nahassanne tutustuessanne uudelleen siippaanne. Jos puhtia riittää, ota silloin tällöin tavoitteeksi yllättää toinen iloisesti: jotain pientä, mutta uudella asenteella. Se nostaa energioita kivasti.

Hosuli

====================

Mielestäni parasta parisuhde hoitoa on viettää aikaa kahdestaan silloin tällöin. Meillä lapset ovat kaikki vielä kotona mutta matkustamme mieheni kanssa mahdollisuuksien mukaan kerran vuodessa Eurooppaan, moottoripyöräily on yhteinen intohimomme kesäisin. Tosin jokainen voi ottaa oman yhteisen aikansa vaikka metsä lenkkeilyllä, piknikille vaan rantaan. Opetelkaa tutustumaan toisiinne uudestaan, aloittakaa pienillä jutuilla, muistelkaa mitä teitte aikaa ennen lapsia, hankkikaa yhteinen harrastus. Toivottavasti löydätte yhteisen "Me Kaksi"

Sari-Anne

====================

Se on vaikeaa, jos ei ole yhteisiä harrastuksia. Vaimoni ja minä olemme samassa tilanteessa 50-kymppisiä ja lapset olleet jo kymmenkunta vuotta pois kotoa ja lastenlapsiakin on. Mutta nyt voimme nauttia elämästä ja yhteisistä harrastuksista; pidämme teatterista, hyvistä kotimaisista elokuvista, luonnossa samoilusta eväineen, kuntokävelystä ym. Katselemme ja pidämme samanlaisista dokumenteista televisiossa. Harrastusten ei tarvi maksaa juuri mitään Eli kaiken kaikkiaan pitää löytää yhteinen mielenkiintoinen elämisen muoto ja sen myötä tulee kaikkea muuta kivaa.

Risto

====================

Virtaa...

Miettikää, mikä teitä avioparina aikanaan viehätti toisessa?

Se viehätys ei ole ehkä tänä päivänä ulkoisesti samaa kuin ennen. Mutta etsikää, mikä voisi olla tuntemuksena samaa.

Jos telttailu aikoinaan kiinnosti, sen tilalle on saattanut tulla mukavuuden halu. Ei enää yöksi ahtaaseen telttaan. Sen nykymuoto voisi olla yhteinen hotelliviikonloppu, ihan vain kotimaassa. Ei välttämättä missään hiihtokeskuksessa tai kylpylässä (toki voi olla sielläkin) vaan vaikka hiljaisessa pikkukaupungissa. Etsikää yhteistä tekemistä sinne: veneen vuokraus, pöytäpelejä hotellihuoneessa (mustaa pekkaakin), lenkkeilyä pururadalla (sopikaa nopeus ja lenkin pituus etukäteen!!), teatteria, lätkämatsia, uimahallia, oma saunailta yms. Koettakaa löytää mieli "nyt olemme NUORIPARI". Niin oikeastaan olettekin. Ette enää tunne toisianne kovin hyvin. Jotain on unohtunut ja toinen puolisko on ehkä muuttunut ajan mittaan. Nyt etsitään toinen toisesta tuntematonta henkistä aluetta ja uutta viehätystä! Tästä voisi alkaa, että opitte uudelleen keskustelemaan. -Hotelli vain esimerkkinä.

On olemassa avioliittoleirejä. Jos vain kantti kestää kummallakin, niin sinne!
Edelleen on olemassa hiukan rahaa vaativia parisuhdekonsulttien vetämiä koulutuksia. Parhaat niistä on tosi hyviä! Vaikka se maksaa, mitä joku tuhat euroa merkitsee sen rinnalla, että avioliitto pysyy koossa ja vahvistuu! On aviopareja jotka ovat viimeisenä oljenkortenaan kääntyneet kalliin konsulttikoulutuksen puoleen. Ja sieltä löytyi avain avioliiton uuteen nousuun!

"Mitä haluat toisen tekevän sinulle, tee se hänelle" on mahtava säätö tässäkin.
Tietenkin jos toinen haluaa kalaan ja sinä teatteriin, et vie toista teatteriin vaan toimit toisen mielihalun mukaan ja menet kalakaveriksi. Tai jos toinen haluaa opiskella uuden ammatin, tue häntä, vaikka itsellesi kaatuisi kaikki kotityöt ja leivänhankinta.

Aluksi puhu sellaisilla ilmaisuilla ja termeillä, jotka toinen varmasti ymmärtää oikein.
Varo "yliampumista". Osoita toiselle, että hän on yhä sinulle kiinnostava ja tärkeä ihminen.
Koeta asettua toisen asemaan ja ajattelutapaan. Ja mukaan rakkautta. Mitä todennäköisimmin puolisoiden välistä rakkautta oikeasti on, se vain on vuosiksi tupannut jäämään piiloon muiden menemisten alle.

Risto

====================

Menkää metsää. Pieni korpivaellus saattaa hyvinkin lähentää ja irroittaa kielenkannat.

Hellu

====================

Lähtekää ihmeessä avioliittoleirille. Siellä rakastutte uudestaan ja löydätte jälleen toisenne. Saatte myös eväitä arjessa selviämiseen.

Olemme olleet naimisissa 33 vuotta. Kaikki neljä lastamme ovat muuttaneet pois kotoa. Ainakin minä tunnen nyt eläväni parasta aikaani. Minulla on mies, jota rakastan ja jonka kanssa viihdyn. Suhde antaa minulle voimia jopa vaativaan työhöni. En missään tapauksessa haluaisi vaihtaa häntä kehenkään toiseen. Tunnemme toisemme ja toistemme tavat. Meidän on hyvä elää ja vanheta yhdessä.

Onnellinen vaimo

====================

Nyt vasta meillä on aikaa keskustella, järjestää tietokilpailuja, pelata ja kinastellakin leppoisasti kodin sisustamisesta ym. Tosi hyvän neuvon sain aikanaan juuri eronneelta tuttavamieheltä: pitää olla yhteisiä ja myös omia harrastuksia. Yhteinen uusi harrastus vaikka tanssikurssit tai mitä tahansa mieleistä! Ystäviä ja tuttavia kylään, yhteisten illanistujaisten järjestäminen tai mennä ex tempore ystävien luo ilman etukäteisjärjestelyjä! Ja jos virtaa riittää, niin aktiiviosallistuminen jonkin mieleisen seuran toimintaan. Taatusti ei tule aika pitkäksi ja hauskaa on!

Elämäniloiset yli 60-vuotiaat

====================

Anna ajan pysähtyä. Lähde kohti, sitä minkä voit muuttaa ja hyväksy se, mitä et voi. Katse peiliin ja anna aikaa itsellesi. Seuraavaksi katse puolisoon/peiliin. Anna ajan kulua. Mieti ja perkaa; mitä opit molemmista kohtaamisista. Kuka Sinä olet? Kuka hän?

Jos, tunne nimeltä rakkaus on sinulla vielä sydämessä on oikea aika tuunata vanha parisuhde. Tarjoa hellyyttä, leikkiä, lempeä ja muuttunut Sinä. Ole opas; kerro, ihania kokemuksia yhteisestä matkasta, jotka ovat muistoja nyt. Ryhtykää tekemään "uusia muistoja" ja käykää rohkeasti läpi, että kerran on aika sanoa hyvästi, kuolemassa. Toimii varmasti. Tehkää siis elämästänne nyt, "rakkauspakkaus", joka saa olla tärkeintä!

Muru mutta ei siru!

====================

Pienistä asioista lähtee...kokkaa (tai tehkää yhdessä) hyvää ruokaa (josta kumpikin tykkää), osta kukkia (myös miehet arvostaa), halauksia, läheisyyttä. Muistele mitkä oli ennen lapsia teillä yhteisiä mielenkiinnon kohteita ja innostuksen tuojia. Ja myös seksi kuuluu parisuhteeseen.

HelluLadataan kommentteja...
© 2017 Positiivarit Oy Vaihde (03) 882 160 Faksi (03) 882 1622 E-mail: positiivarit@positiivarit.fi Toteutus: Luovanet Oy Toimitusehdot      Käyttöehdot