Matkaohjelmaa
Monien suomalaisten perheiden lomaohjelmaan kuuluu automatkustus. Mutta kuinka saada aika kulumaan pitkien välimatkojen maassa? Pyysimme lukijoiltamme hyviksi koettuja vinkkejä joita saapuikin runsain mitoin.
Annetaan joku kirjain, millä kukin vuorollaan keksii yhden sanan jatkoksi kertomukseen.. Tarinan pitää olla ymmärrettävä. Esim. Pekka poika poltteli piippua pellon pientareella… Kun ei enää keksitä jatkoa, vaihdetaan kirjainta.
Eijukki
Automatkat adhd-muksun kanssa sujuu äänikirjoja kuunnellen. On kokeiltu mm. tabletti, mutta sen kanssa tulee huono olo. Ja matkan pilkkominen sopiviin paloihin. N. 3h/vrk on aika hyvä, mut 6h/vrk on maksimi ja niin pitkän matkan jälkeen pitää varautua haastavaan iltaan.
Äitiliini
Laiva on lastattu… Yhteislaulu on aina poikaa, Bingoa, tavuleikkiä (seuraava aloittaa sanan sanomisen edellisen sanojan sanan viimeisellä tavulla, jos ei keksi putoaa pois ringistä = ha-ra-va; va-sa-ra jne.). Arvataan seuraavan vastaantulevan auton väri, rekisterinumeron ensi kirjain tms. Tietokilpailu, niitä löytyy lehdistä ja netistä.
Risto Reipas
Pikkuautoon; rekkarikisa jossa jokainen valitsee numeron. Vastaantulevista autoista katsotaan viimeinen numero. Meillä voittaja on joka saa ensimmäisenä viisi numeroa.
Mitä mietin -peli. Ajattele asia. Muut kyselevät ja vastaat vain kyllä/ei.
Eläkeläisille tietovisat, runonlausuntaa / laulua / esiintymistä niille jotka haluavat. Vanha kunnon adjektiivikirje. Eli kirjoita kirje reissusta. Jätä adjektiivit pois jotka täytetään bussissa olevien kanssa. Pyydä heittelemään sanoja kirjoita ne järjestyksessä kirjeeseesi.
reissussa
Aikuisille (tai yläkoululaisille) sopiva ajankulu, johon ei tarvita edes mitään varusteita: yhdyssanaketju. Ensimmäinen aloittaa yhdyssanalla, esim. vetoketju. Seuraava jatkaa esim. ketjukirje. Ja sitten esim. kirjeposti. Ja niin edelleen. Seuraava yhdyssana alkaa edellisen loppuosalla. Pelissä pysyy niin kauan, kuin keksii järjellisen yhdyssanan, jota ei ole vielä sanottu.
Yhdyssanatar
Yleensä matkoilla, joilla on kaiken ikäisiä, takapenkin mummot saavat mieleensä laulaa! Varmasti seniorit tykkään mutta nuorempi väki (alle 50v) voivat siitä pahoin. ”Ei taas”! Siispä ehdotan tietovisaa pienin ylläripalkinnoin. Palkinto voi olla ylimääräinen pillimehu, omena, mainosavaimenperä tms pieni. Tai miten olisi ”virkataan” porukalla patalaput ja illan päätteeksi arvotaan ne. Vaatii käsityöryhmän ja pitemmän matkan mutta heille mielekästä puuhaa.
Perinteinen adjektiivileikki jossa ohjaajan valmiiksi kirjoittamasta tarinasta puuttuvat adjektiivit. Kukin vuorollaan sanoo yhden ja ohjaaja kirjaa ne tekstiin ja lukee lopuksi kokonaisen tarinan.
Viltsu
Lauletaan matkakunnalle sopivia lauluja. Lasten kanssa tietyn väristen autojen tai automerkkien metsästys, jopa autojen laskeminen. Pikku napostelu. Taot ja jaloittelut riittävän usein.
Heidi
Meillä oli tapana keksiä aakkosittain johonkin aihepiiriin liittyviä asioita (esim. kaupungit, eläimet jne) niin, että ensimmäinen aloitti a:lla, seuraava keksi b:llä jne. tai joskus toisin päin eli valittiin yksi kirjain, jolla alkavia asioita keksittiin vuorotellen, kunnes joku ei enää uutta keksinyt.
Tea
Leirireissulla nuoret laulajat pelasivat linja-autossa Kimbleä.
Pekan kuoro.
Yhteislaulua. Juttujen / tarinoiden / vitsien kerrontaa – mikrofonihan on olemassa.
Sanaleikkiä vaikka a:lla alkavia sanoja.
Äänikirjat on hyvää kuunneltavaa, monelle videot tuo pahan olon.
Vanhemmat ihmiset jaksavat kiinnostua jos joku esittelee ohikuljettavaa paikkaa, ei tarvitse koko ajan äänessä tietenkään olla.
reissunainen
Työporukalle järjestettiin bussimatkalla Bingo. Lasten kanssa laulettu yhdessä mutta kannattaa miettiä laittaa soimaan sillä meidän lapset oppi vähän liiankin hyvin Tenkasen kappaleiden sanat 🙂
Kirsikka
Meillä muksut leikkivät yhdyssana -leikkiä. Eli kaksi yhdyssanaa, joissa toisen loppuosa on sama kuin toisen alkuosa, esim. ruiskukka/kukkalaatikko. Ja kysymyksen esittäjä esitti sen: Mikä ruis – piip – piip -laatikko. Tekee myös hyvää suomenkielen opiskeluun.
mies- piip – piip – sali
Olen vetänyt 15 vuotta linja-automatkoja. Positiivareiden arkistosta löytyy jos jonkinmoista hauskaa luettavaa. Lasten suusta, tietokilpailuja ,”toisten mokailuja” ym ym. Pidämme pieniä arpajaisia, johon jokainen voi tuoda pientä arvottavaa (ilmoita tästä etukäteen). Näin jokainen arpakin voittaa. Retkeläiset itsekin voivat käydä kertomassa hauskoja sattumia. Meillä ainakin naurua riittää ajomatkalla.
Leila
Lyhyehkö tarinan kertominen vierustoverille, joka vie tarinaa seuraavalle ja seuraava vie oman versionsa eteenpäin. Tarina muuttuu hauskaksi jokaisen kertojan aikana. Samanlaista tarinaa ei tule takaisin sille, joka aloitti tarinan kertomisen.
Helmi
Viime viikolla ostoslistaa miettiessämme muodostui sanaleikki:
Ota aloitussana, meillä se oli kermavaahto. Jatka sanalla joka alkaa tuon edellisen yhdyssanan loppuosalla, meillä se oli vaahtokarkki. Siis kermavaahto – vaahtokarkki – karkkipussi – pussiteline -telinevoimistelu… jne
Ainakin 12-vuotiaan kanssa tämä toimi loistavasti. Jokainen voi miettiä oman listansa, jotka sitten luetaan ääneen tai sitten keksitään kuin vuorollaan se seuraava sana.
Iita
Kun itse olin lapsi, me kolme kersaa lauloimme takapenkillä. Meistä kukaan ei osaa laulaa, vaan laulamme ammu-vainaan nuotilla. Näin aikuisena ihmettelen, että vanhempamme jaksoivat meitä kuunnella pitkilläkin matkoilla. Mutta ehkä jatkuva kinastelu olisi ollut heistä vielä kamalampaa 🙂
Pirjo
Ikäihmiset pitävät tietokilpailuista. Vastausvaihtoehtoja voi antaa kolme, joista yksi on hauska, vitsikäs.
Minä vain
Meidän perheessä ihan parasta ajanvietettä autossa on äänikirjat, joita lainaamme kirjastosta. Kuudenkin tunnin matka sujui täydellisessä hiljaisuudessa kun kuusi lasta kuunteli satuja. Täytyy olla hiljaa, jotta kuulee..
E-R
Naurujoogaa! Kuulostaa tyhmältä, mutta yllättävän tarttuvaa ja rentouttavaa! Ei tarvita kuin yksi, joka osaa tekonaurun ja siitä se sitten lähtee… Ehkä ei sitä koko matkaa jaksa, mutta osan kuitenkin.
🙂
Tenaville: Arvataan 10 auton pomseissa minkä värisiä autoja tulee vastaan. Joka saa ”värivalinnallaan” eniten, saa yhden pisteen. Tietyn kilometrimäärän jälkeen lasketaan eniten pisteitä kerännyt voittaja.
pike
Lasten kanssa esim. laulut, laulukirja ja sanat mukaan. Sitten jokainen alkaa kerätä tiettyä automerkkiä, esim. mulle Toyota, toiselle Mazda, toiselle Wolkkari. Kelle sattuu eniten omaa automerkiä kohdalle, saa seuraavalla pissatuspaikalla jotain extrahyvää..
Sanaleikki, yksi aloittaa ja sano sanan, seuraava jatkaa, katsotaan, saadaanko joku hauska juttu/kertomus aikaan.
Piupali, paupali-pokkani pitää oli meillä bravuuri. Katsotaan kuinka kauan pokka pitää. Lapset ovat kaikki hiljaa ja äiti/isä tai joku isompi alkaa kertoa jotain hauskaa, kuka ekana nauraa, putoaa pelistä.
Aikuisilla minusta bussimatkoilla aika hyvin voi laulumonisteet olla hyvät. Erilaisia, kansanlaulut, virret ym käy hyvin. Kertomukset, kukin kertoo, esim. max 10 min. per/nenä, jostain tietystä aiheesta, esim. lapsuudesta, tai aihe voi olla mikä vain.
Kysymyskortit on hyviä. Esim. kortteihin laitetaan lause; Minä en koskaan tykännyt.. jatka lausetta, tai Olen aina halunnut… jatka.. Mitä vanhempaa väkeä bussissa on, sen enempi varmaan myös sotamuistot tulee mukaan! Kyllä pitkä matka voi olla lasten kanssa ihan koettelemus! Aikuiset jaksaa paremmin!
mummi57
Ikä-ihmisille ja miksei nuoremmillekin yhteislaulua ja ellei ole sanoja painettuna, niin lauletaan kaikkia tuttuja lauluja, jotka monet osaavat ulkoa. Mikäli porukassa on joku vitsiniekka, niin annetaan hänelle mikrofoni, niin naurua riittää! Lapsille vaikka värityskirjat takapenkille…
Marjuska
Tila on melko rajattu, joten sen käyttö samoin. Ensin tulee mieleen ryhmälle/teemaan kohdistunut musiikki. Tietovisat ovat aina hyviä. Kaverillani on tilausajofirma, jossa voi myös valita kuskin roolihahmoja: Espanjalainen lentoperämies Kompostella, bussinkaappaajamanne ”Valto”, lapsille ihmisen kokoinen mehiläinen jne toiveen mukaan 🙂 Tämä tietty ei onnistu keneltä hyvänsä, sattuu vaan niin, että kaverini bussifirman omistaja ja ollut myös teatterinäyttelijä Kotkan ja Järvenpään kaupunginteattereissa, joten yleensä on mennyt täydestä, kun bussi pysähtyy jonnekin ja sen kaappaa uskottavasti mustalaiseksi pukeutunut hemmo: ”Hai, teilhä ei ookkaa kuskii mut miekii ossaan ajjaa” 🙂 – Siitä vaan tilaamaan, jos haluatte häkellyttää kanssamatkustajia.
Jari Lahest
ARVAILLAAN MINKÄVÄRINEN AUTO TULEE VASTAAN. OIKEIN ARVANNUT SAA PISTEEN. KUN 10 PISTETTÄ TÄYNNÄ ON VOITTAJA. TENAVAT TYKKÄÄ. PIENI PALKINTO, JOKA VARATAAN EUKÄTEEN. MAIJA P
MAIJA P
Kouluikäisten lasten kanssa tehtiin automatkalla tarinaa: joku aloitti yhdellä sanalla, järjestyksessä vuorotellen lisättiin aina yksi sana. Saattaa syntyä hulppeita juttuja!
Mirkku
Kaikenlaiset arpajaiset pienetkin ovat innostavia!
Runot, kaskut, vitsit yms.
Lapsille erilaisia tehtäviä… vaikkapa liikenteestä… minkä värinen auto seuraava? monesko on punainen auto… tai montako punaista autoa tulee ennen seuraavaa etappia… sitten tietysti omia erilaisia tehtäviä… mitä kullekin ja keskustellaan ja lauletaan… sitä voi tehdä joka iässä!
Anna
Otetaan joku pitkähkö sana ja keksitään sen kirjaimista uusia sanoja. Annetaan joku määräaika. Se on voittaja, jolla on eniten sellaisia sanoja, joita muilla ei ole. Tarvitaan kyniä ja paperia.
Keksitään määrätyllä kirjaimella alkavia eläimiä, kasveja, maantieteellisiä paikkoja, jne. Aihepiirin voi valita kilpailijoiden mukaisesti. Kukin sanoo sanansa vuorollaan, se putoaa, joka ei enää keksi ko. kirjaimella alkavaa sanaa. Putoaa myös, jos sanoo sanan, joka on sanottu, jos näin sovitaan. Voittaja on se, joka sanoo viimeisen sanan. Pelaajia vähintään kaksi.
Voidaan keksiä myös määrätyllä kirjaimella alkavia lauluja, joista pitää sanoa kolme ekaa sanaa. Pelin kulku on sama kuin edellä.
Voidaan arvailla seuraavan auton väriä tai merkkiä. Tämä onnistuu harvahkossa liikenteessä. Kaikki sanovat arvauksensa. Kun seuraava auto tulee. Ne saavat pisteen oikeasta arvauksesta. Voidaan sopia joku määrä aika, jolloin peliä pelataan.
Joku voi lukea ääneen jotain porukalle sopivaa kirjaa. Voidaan kertoa hauskoja sattumuksia, vitsejä ja muistella entisiä matkoja ja niiden kokemuksia. Tietokilpailun pitäminen sopii myös automatkalle ja kysymykset voi laatia joukon mukaan.
Osa näistä leikeistä sopii hyvin esim. junamatkalle, lentokentillä odoteltaessa yms.
Jätin tästä pois kännykät ja tietsikat. Niitä voi tietysti käyttää tarkistukseen, jos syntyy erimielisyyksiä. Esittämäni leikit rauhoittavat lapsia ja panevat keskittymään, mikä on hyvä tässä nykyajan hälinässä. Kyllä muisteleminen tekee hyvää myös ikäihmisille.
Yhdessä voidaan laulaakin.
Ikäihmiset muistavat vielä arvoituksia ja sananlaskuja. Automatkalle voisi varata listan erilaisia sananlaskuja, jotka numeroidaan, kullekin matkustajalla jaetaan yksi sananlasku hänen valitsemansa numeron perusteella. Kun kaikki ovat saaneet sananlaskunsa, pyydetään kutakin vuorollaan kertomaan, mitä se hänen mielestään tarkoittaa.
Leena
Autojen laskeminen. joku laskee kaikki punaiset, toinen harmaat ja kolmas vaikka siniset autot. Kuka saa nopeiten tietyn määrän laskettua.
ss
Yhteislaulua. Sanat voi printata etukäteen bussimatkalaisille. Tai sitten se voi olla karaokea tabletilta auton takapenkillä. Hauska tapa saada aika kulumaan rattoisasti. Kun pienenä pääsin mamman mukaan seuramatkalle, niin bussissa laulettiin kurkku suorana oppaan johdolla. Ainakin mamman mielestä se oli tosi hauskaa. Oli Matalan torpan balladia ja Väliaikaista ja Satumaata. Nyt vois valita vaikka Chisun, Cheekin ja Robinin biisejä.
Lennu
Olen ollut järjestämässä linja-automatkoja ja paras viihdyke on tietokilpailu, jossa kysytään asioita joihin ei tavallista yleistietoa tarvita. Esim. paikkakuntia jotka ovat matkustajia lähellä, aikuisten virvokeneste = Viinijärvi jne
Lasten ollessa pieniä tuli ajan kanssa takapenkillä riitaa. Lauloimme kaikki niin kovaa kuin vain jaksoimme jonkun värssyn jonka kaikki osasivat. Ihan hengästyimme mutta kiukut katosivat. Tai myöhemmin ”Mitä tiedät kertoa minun ystävästäni?” Ja vastakohtia sanoille, huvi ja hyöty samalla. Lapset osaavat yllättävän pieninä nämä leikit ja aikuisten ollessa mukana on myös laatuaikaa!
Leikkiä rakastava äiti
Väriautopeli. Jokainen matkustaja valitsee jonkin värin tai värisävyn ja sitten vain lasketaan kenen valitsemaa värisävyä tulee matkalla vastaan eniten. Punaista ja harmaata näkee paljon, joten ei-aktiivisten osallistujien kannattaa valita vaikka violettia tai pinkkiä. Lapset laskevat sitten mielissään paljonko heidän väriään tulee vastaan. Kisaa voi myös monipuolistaa esim. lasketaan vain liikkeellä olevat autot tai pysähdyksellä lasketaankin kaikki parkissa olevat ja siinä tauon aikana käyvät autot. Vain mielikuvitus on rajana ja tällä saa sitä paitsi lapset katselemaan oikeasti ulos autosta eikä jotain kirjaa tai peliä takapenkillä.
Ansku
Ikäihmisille tietokilpailu nuoruusajan näyttelijöistä, laulajista, politiikoista periaatteella 1pis.vihje ja niin eteenpäin. Lapsille kilpailu autoista kuka bongaa esim äkimpää merkin, kuka näkee ensin esim 10 hevosta tai lehmää.
sinkku
Tietokilpailu, jossa on joku pieni palkinto. Kysymykset voisi olla Positiivareiden kysymyksiä, ne ovat minusta hyviä. Pitää muistaa vaan vastauksetkin katsoa, että ei käy niin ettei sitten muistakaan oikeaa vastausta. Lasten kanssa pelasimme aina sellaista että luettele vaikka S-kirjaimella alkavat Suomessa olevat kaupungit. Vuoronperään sai vastata. Se joka muisti eniten niin voitti sen osion.
lekku
Itse muodostan lauseen tai lauseita edessä olevien autojen rekkareiden kirjaimista ja numeroista. Leikkimielisesti voi haaveilla esim. lomamatkoista: HLK, hyvä loma Kreikassa. Jos numerot ovat 157 kehitän päivämärän 15.7. Tai muuta hauskaa! Mielikuvitusta matkaan!
Kaija Ruuska
Ikäihmisille voi järjestää kevyen/helpohkon tietokilpailun. Ja yhteislaulua. Lapsille: voi vaikka kysellä vuoron perään eri kirjaimilla alkavia eläimen nimiä (kissa, koira, kana, kukko jne.) tai muita sanoja. Niin monta kierrosta, kun sanoja riittää. Sitten vaihdetaan kirjainta. Tai sitten alkaa jonkun tarinan, jota toinen aika jatkaa. Lause pitää aloittaa samalla kirjaimella, mihin edellisen lauseen viimeinen sana loppui. Tai sitten vaan lasketaan esim. punaiset vastaan tulevat auto, toinen laskee siniset, kolmas valkoiset jne. Sovitaan vaikka 30 min. ajan. Lopuksi katsotaan, kuka sai eniten.
Murmeli
Perheen kesken matkustaessa keksimme toisillemme arvoituksia. Niitä pohtiessa Matka hurahtaa nopeasti. Arvaa mitä ajattelen – leikki on myös suosittu.
Mukavaa matkaa
Olen vetänyt aina joskus ikä-ihmisten bussimatkoja eri paikkoihin ja olen ennalta selvittänyt reitin varrella olevat isommat paikkakunnat tai nähtävyydet ja etsinyt netistä niistä tietoja, jotka sitten kerron matkan aikana kaikille. Näin tietous Suomen eri paikoista lisääntyy ja samalla matka sujuu rattoisasti kuunnellen. Myös pikku visailut ja laulut sujuvoittavat matkan tekoa.
”Kikka”
Yhteislaulut toimivat aina ja jos kysymyksiä ja arvotuksia (sopivan tasoisia) välillä niin eipä siinä muuta kaivata. Takapenkkiläisten laskee autoja, seuraavat rekkareita, laskevat päässälaskuja – kyllä kaikille keksii jotain kun tietää mieliaiheet.
Paula
Tuolijumppaa: pienessäkin tilassa voi käsiä ojennella, nilkkoja liikuttaa, päätä taivutella, hartioita nostaa ylös-alas, pakaroita kiristellä.
helikiikki
Lapsille edelleen toimii takapenkillä ” Kivi, paperi, sakset ” Ja ikäihmisille ”rullaati, rullaati” meinigillä yhteislaulua – isoilla fonteilla monistetut sanat matkaan mukaan.
Pirjo Littoisista
Laulajille koottuja laulujen sanoja ja yhteislaulua matkaa lyhentämään. Samoin tietokilpailua penkkipareille. Lapsille on matkoihin kehitelty pelejä pienoiskoossa. Piirustustarpeita ja kyniä. Sekä hyvä tukeva alusta. Kerää erilaiset tarvikkeet pussukoihin jotka voi laittaa roikkumaan etupenkin niskatuen kiinnikkeistä. Ei tarvitse etupenkkiläisen olla antamassa ja ojentelemassa.
kolme lasta ja 500 km mummulamatkaa
Ikäihmisille muutamia runoja tai vanha iskelmä runoillen tai lausuen.
Tenaville loruja ja riimiä myös sormileikein.
Kaija
Meillä on tapana keksiä veljeni lasten kanssa eläinarvoituksia. Kukin keksii vuorollaan ja muut arvaavat. Tyyliin: ”Mikä on ruskea ja asuu metsässä?” Myös seuraavan vastaantulevan auton väriä usein arvuutellaan.
Kummitäti
Erilaisia bingoja: Kuka näkee ensin lehmän, junan, kuorma-auton, ambulanssin jne. Sanoista/kuvista kootaan erilaiset pelilaudat. Kilpaillaan eriteemaisten laulujen muistamisessa: Kuka muistaa eniten lauluja, joissa on eläin / joululauluja / värejä / vuodenaikoja / säätiloja… / Kerrotaan kilpaa vitsejä / Kuka muistaa eniten miss Suomia / TV-ohjelmia 70-luvulta / autonmerkkejä / naislaulajia jne. Aiheita voi vaihdella osallistujien harrastuneisuuden ja ikäkauden mukaan.
Martzu
Karaokelaulua tai yhteislaulua, jos mukana on vetäjä tai joku haluaisi laulattaa yleisöä. Lapsille voisi järjestää piirustuskilpailua tai muuten vaan kortin peluuta ja piirustusta. Myös rekisterikilpien kirjoittamista ylös, kuka saa eniten.
marketta
Riippuu tietenkin ryhmästä mutta iäkkäät haluavat usein laulaa, joten voi monistaa tuttuja kansanlauluja yms. Lisäksi erilaiset koskettavat vanhanajan tarina on kivaa kuultavaa, pienimuotoiset tietokilpailut, arvontaa, ja vapaa sana, kuka haluaa voi käydä kertomassa juttujaan, arvoitukset ovat myös kivaa ajanvietettä. Lapsille satuja, pieniä tietokisoja, arvausleikkejä,
Helena
Senioreille hyvää ajankulua ovat esim. tietovisailut ja yhteislaulut. Tenaville matkabingo (lapulla kuvia eri kulkuvälineistä, eläimistä, rakennuksista) omaan bingolappuun rastitetaan mitä näkee matkan varrella. Radiota kuunnellessa jokainen vuorotellen laulaa seuraavan laulun mukana (ainakin kertosäkeen). Perinteisiä automerkkien arvuutteluita tai mikä on seuraavan auton väri ja tietyllä pistemäärällä voittaa pikku yllätyksen.
Mirva
Lapsille cd-satuja kuunneltavaksi. Niissä on mukana satukirja, jota voi katsella. Autonrekkarien bongailu – esim numerojärjestyksen mukaan (pienimmästä suurempaan, tai sopimuksen mukaan) Shakkipeli jossa magneettinappulat. On olemassa autoon mukaan otettavia trivial pursuit tyyppisiä pelejä, esim linja-autossa tai perheen kesken voi pelata porukkapelinä. Meillä tämä oli lasten mielestä mukava yhteishetki pitkillä ja lyhyilläkin automatkoilla.
kyllä matkalla on mukavaa
Olemme järjestäneet tietokilpailuja, yhteislaulua, vitsien kerrontaa ja bingoa. Joku pieni palkinto hyvikkeeksi voittajalle. Linja-autossa on matka taittunut rattoisasti. Lisäksi kerrottu ohitettavien mielenkiintoisten paikkakuntien historiaa.
Mukana ollut
Seniorit tykkää laulaa. Vitsien kerrontakin on kivaa. Matkalla tietysti voi kertoa juttuja paikoista joiden ohi ajellaan. Bingo-tyyliin että bingoemäntä aina menee osuman saaneen luo, ettei mummojen / pappojen tarvitse autossa liikkua. Miksei se sanapeli, että vuorollaan sanotaan jollain kirjaimella alkavia sanoja tai siten että sanan viime tavulla pitää alkaa seuraava sana. Luetellaan lintuja eläimiä nimiä tmv. Hyvää matkavirikettä on myös cd-kirjat ja cd-satukirjat esim. kaislikossa suhisee käy jokaiselle ikää katsomatta.
on lysti mulla
Ikäihmisille yhteislaulua, esim. ikivihreitä ja takapenkin tenaville eläinten, kasvien, tietynlaisten rekisterikilpien bongausta
Möhö
Jokainen valitsee automerkin ja se on voittanut kuka näkee eniten oman merkin autoja matkalla
Marja
Hei, ensimmäinen asia ryhmämatkailijoille, olkoon ikäryhmä mikä tahansa, pitäisi tehdä kaikkien osallistujien esittely! Olin nimittäin viime kesänä erään seuran monen päivän kestävällä bussimatkalla, mutta emme tutustuneet juuri lainkaan toisiimme, kuka on, mistä tulee ja miksi on sillä matkalla. Matkaoppaan olisi kuulunut mielestäni tehdä se tutustuminen. Minulla ei ollut rohkeutta esittää sitä asiaa, koska olin ryhmän ulkopuolinen. Suomalaiseen tapaan tutustuimme sitten joittenkin matkalaisten kanssa, mutta juuri se yksi asia jäi kiusaamaan. Matkatovereitten nimet, toiveet matkasta ja matkan jälkeiset mietteet olisivat olleet erittäin tärkeitä.
Eka ryhmämatka bussilla 1200 km
Lasten kanssa bingo on ollut suosittu. Se vaatii hieman ennakkovalmistelua. Alussa minä tein laudat valmiiksi piirtämällä, mutta lasten kasvaessa lapset tekivät niitä itse. Liikennemerkkejä, tietynlaisia autoja/rakennuksia, eläimiä ja mitä mieleen juolahti. Haastavaa oli esim. Pohjois-Norjassa juna tai Itä-Suomessa rahtilaiva.
Toinen suosikki on ollut laulut; joku sanoo sanan esim. tähti ja kuka ensimmäisenä keksii ko. sanan sisältävän laulun, laulaa ainakin yhden säkeistön ja saa keksiä seuraavan sanan. Tällä leikillä on monet tylsät siirtymätaipaleet ja yöpymispaikkojen kärsimättömyydet selvitetty.
mielikuvitus on halvin huvitus
Keksi esim: K -KIRJAIMELLA ALKAVIA ASIOITA, ELÄIMET, KEITTIÖVÄLINEET JNE: YHTEISLAULUA, LORUJA, VITSEJÄ. AIKUISET VOISIVAT VUOROLLAAN KERTOA JONKIN VANHAN MUKAVAN MUISTON / TAPAHTUMAN TOISLLEEN.
Soinnnutar
Ikäihmisille tietovisailu ja arvoituksia. Vanhat kansansanonnat. Tenavaille tietokilpailu ja pelejä, joita voi pelata autossa esim. Arvaa kuka, Uuno, Mustapekka ja Skippo. Kummallekin ryhmälle tarinan kertominen, siten että ohjaaja aloittaa ja toinen jatkaa.
Pirreliini
Laiva on lastattu toimii kaiken ikäisille. Mä en oo koskaan -leikki toimii mutta on vaikea. Arvuuttelu mikä on sellainen ja kuvaillaan muttei saa kertoa sanaa, vähän niin kuin Alias 🙂 Samaa voi soveltaa vaikka että mikä laulu ja hyräillä alkua tai laulaa.
Mia S
Keltaisten autojen metsästys, seurataan ohimeneviä tai vastaantulevia autoja. Jos näkee keltaisen auton hihkaisee keltainen auto ja ”tökkäisee” vierustoveria.
Toinen hyväksi havaittu tekeminen on ollut kirjaimista etsitään sanoja (pienemmillä katsovat maisemaa ja matkan aikana hihkaisevat jonkun asian mitä näkevät). Tuo kirjaimista sanojen etsiminen on hauskaa ja aika kulkee nopeasti esim. M-kirjain- mansikka, meri, merileijona jne. Ja tätä olemme tehneet myös aikuisten kesken.
Seija
Lasten kanssa kun matkustin pitkiä matkoja meillä oli autokisat. Ensin valittiin jokaiselle joko automerkki tai auton väri ja sitten laskettiin vastaantulevista autoista pisteet.
Sofia
Itse olen pitänyt ikäihmisille bingoa. Lasten bingopeli on ollut oiva apua, bingolappuja voi kopioida. Palkinnot voi olla jotain pientä. Erilaiset tietokilpailut. Lapsillekin voi tehdä omia.
Karaoke on kaikkien mieleen.
Soile
Tietokilpailu jonka kysymykset on laadittu sen mukaan minkälaista porukkaa on autossa. Kaksi joukkuetta ja käytävä jakaa joukkueet. Sitten aloitetaan kysymyksillä joissa on kolme vaihtoehtoa ja jos ei ensimmäinen joukkue tiedä vastausta niin toinen joukkue vastaa.
Juoksijatar
Laiva on lastattu on se vanha kunnon peruspeli, mutta toinen hyväksi havaittu on yhdyssanapeli. Kun ensimmäinen sanoo yhdyssanan, seuraava jatkaa loppuosan sanasta liittämällä sillä alkavan yhdyssanan jne. (yrittämättä tieten tahtoen liian vaikeaa) eli makuuhuone, huonepalvelu, palvelumaksu, maksukuitti, kuittikotelo, kotelomekko jne. (perusmuodon saa muuttaa genetiiviksi, jos se yhdyssanan alkuosana muuttuu genetiiviksi, kuten kissanruoka, ruoantarve tms.)
Helinä
Virkkaamista tai muuta käsityötä, tai keskustelua, me olemme liian arkoja puhumaan vieraille. Meillä lapset myös leikkivät rekisterinumeroetsintäleikkejä tai sitä että maisemasta bongattiin etukäteen sovittuja kohteita (sininen talo, kottikärryt, hevonen, jne.) Toki äänikirjat, kirjat, syöminen, lastatut laivat ja vaarinhousut vievät kymmeniä kilometrejä. 🙂
Neljä takapenkkiläistä
Ikä-ihmiset pitävät muistelusta ja siitä, että heitä kuunnellaan. Siis jokin aihe heidän nuoruudestaan tai työiästään ja muistelut sen ympärille.
Lapsille kisa vaikka minkä värinen / merkkinen auto tulee seuraavaksi. Laiva on lastattu T:llä = talo, takki, tikka… Aloittaa tutun laulun ”Ai en muista mites se jatkuikaan?” Rytmihaasteita kehosoittimilla, jokainen saa johtaa vuorotellen. ”Kuinka monta kilometriä on Kohteeseen?” – katsotaan seuraavasta kilometritaulusta. Isommille laskutehtävä kuinka monta kilometriä on jo tultu.
Suurin osa tieto- ja muistikilpailuista sopii myös ikäihmisille. Tärkeintä on vuorovaikutus ja aito läsnäolo.
Kuskin täytyy myös tietenkin keskittyä ensisijaisesti ajamiseen ei niinkään osallistua. Mutta leikki ja laulu pitää kyllä kuskinkin sirkeänä, jos on jo pitkä matka takana tai ilta.
virike virkistää
Otetaan joku sana esim. AURINKO ja keksitään vuorotellen lauluja, jossa puhutaan auringosta. Eniten keksinyt voittaa.
Irmeli
Lasten kanssa reissatessa on ehdottomia suosikkejamme olleet seuraavat:
– laiva on lastattu: jokainen sanoo vuorollaan sovitusta aiheesta asioita, millä laiva on lastattu esim. hedelmiä tai A-kirjaimella alkavia asioita.
– jatka tarinaa: Ensimmäinen aloittaa tarinan sanomalla yhden sanan. Seuraava jatkaa siitä taas yhdellä sanalla ja näin jatketaan niin, että jokainen sanoo yhden sanan. Tulee mitä eriskummallisempia tarinoita, kun itse kuvittelee tarinan jatkuvan tietyllä tavalla ja toinen kääntääkin sen omalla sanallaan ihan eri suuntaan. Lauseen voi päättää sanomalla ’piste’ ja aloittamalla uuden lauseen.
– tavuja: ensimmäinen sanoo jonkun sanan, seuraava jatkaa siitä sanomalla sanan, joka alkaa edellisen sanan viimeisellä tavulla esim. mök-ki, kii-re, re-ki, ki-rah-vi jne.
– bingo (tällainen on olemassa valmiina pelinäkin). Piirretään joko ennen automatkaa paperille asioita, joita yritetään bongata matkan varrelta tai sitten jokainen sanoo vuorollaan asian, joka yritetään reitiltä löytää. Ensimmäinen asian nähnyt voittaa. Tai sitten voidaan tehdä ihan oikea bingokuponki, johon yritetään saada ’riviä’ nähdyistä asioista. Esim. tietty liikennemerkki, traktori, koira yms.
– musiikkitietokilpailu (käy lapsille ja aikuisille) kuka tietää ensimmäisenä radiosta tulevan kappaleen nimen.
Päivi
Yhdessä laulaminen virittää mukavan porukkaa yhdistävän tunnelman. Itse tehty lauluvihkonen on oivallinen. Siitä voi ehdottaa mitä lauletaan seuraavaksi.
Lapset tykkäävät laskemisesta ja kilpailemisesta. Rauhallinen kilpailu, johon ei tarvitse muuta kuin oma pää jossa on hieman laskutaitoa. Jokainen valitsee itse mieleisensä auton merkin tai värin (lasten iästä riippuen) ja lasketaan kuinka monta kyseisen väristä tai merkkistä autoa tulee vastaan. Yllättävän kauan jaksavat tuota peliä pelata.
Karoliina
Muutama vuosi sitten teimme säännöllisesti joka toinen viikonloppu reissun Turusta Keravalle ja takaisin, n. 2 ja puoli tuntia/suunta. Joko meno tai paluumatkalla mukana oli lapsenlapsemme silloin n. 4v. Näitä reissuja varten oli varta vasten perustettu ”reissukassi” ja siihen pakattu paperia, kyniä, kirjoja, levyjä, evästä ja yksi lelu. Niiden matkojen aikana lapsi oppi laskemaan (autoja, tunnelien pituutta jne), kuunneltiin satuja ja musiikkia (muilla tiellä liikkujilla oli hupia, kun leikimme takapenkillä Fröbelin Palikoiden tahtiin), luettiin ja keksittiin satuja & loruja. Matka meni rattoisasti.
AnneMummi
Jokaiselle penkkiparille annetaan punainen ja vihreä (tai muut värit) laput ja sitten mikin kautta luetaan tietokilpailukysymyksiä, pari miettii yhdessä oikeaa vastausta (yhdistää, laittaa keskustelemaan yms.) ja sitten nostetaan lappu punainen: oikein, vihreä lappu: väärin tms. Kysymykset tietty valitaan porukalle sopiviksi ja aihealueet mieleisiksi. Tämä vaan yksi toiminnallinen idea, ei missään tapauksessa uusi sellainen..ainakin saadaan hiljaiseenkin porukkaan puhetta ja yhdistää sosiaalisesti ihmisiä
vihreä ja punainen
Hei Minna! Ikäihmisille kannattaa antaa monisteet tutuista lauluista ja laulaa heidän kanssaan. Voi myös kysellä arvoituksia vanhoista asioista.
Tenaville, jos osaavat kirjaimet, voisi järjestää tietokilpailun esim. k-kirjaimella alkavat eläimet jne. Heidän kanssaan kannattaa laulaa myös lastenlauluja joko itse tai soittaa auton cd:stä.
Leena
Ikäihmisille yksi mieluisimmista asioista on laulaminen. Matka menee joutuisammin kun laulaa. Laulun voi aloittaa vaikka yksi ihminen omalla penkillään, ja siitä se pikkuhiljaa leviää. Tai sitten laulun johtaja laulaa mikrofoniin. Ellei ole valmista lauluvihkoa penkkeihin jaettavaksi, voitaisiin vaikka tehdä niin, että joku sanoo yhden eläimen/kasvin/maan tms. ja sitten lauletaan laulu, joka siitä tulee jollekin mieleen.
Leena
Ikäihmisten kanssa voi laulaa yhteislauluja tai vuorollaan jokainen voi kertoa mikrofoniin vitsin tai tarinan. Myös Bingoa voi pyörittää autossa, tai järjestää arvontaa, tai tietokilpailuja. Jos kyseessä on naisvaltainen porukka, jotka ovat käsityöihmisiä, niin osta erivärisiä lankoja ja puikkoja, tai pyydä ottamaan matkustajaa mukaan puikot ja villalankaa ja kutokaa yhdessä vaikka paloja, joista voi koota Äiti Teresa peitteen ja lahjoittaa punaiselle ristille vietäväksi kehtitysmaihin / katastrofialueille. Aika kuluu siivillä kutoessa ja rupatellessa vieruskaverien kanssa.
Lapsiakin voi laulattaa, tai järjestää tietokilpailuja. On myös monenlaisia puuhakirjoja, joissa on tekemistä ja kilpailuja automatkoille. Eräs kilpailu on tarkkaavaisuuskilpailu, jossa jokaiselle valitaan jokin väri ja merkitään ylös vastaantulevien autojen värit tietyllä kilometrimäärällä ja voittaja on se, joka bongaa eniten oman värisiä autoja.
Tellunen
Äänikirjat ja kuunnelmat ovat toimineet meillä hyvin sekä ikäihmisillä että lapsilla.
Raikuli
Hei!
Lasten kanssa olemme kisailleet siitä, kuka keksii eniten jollakin tietyllä kirjaimella alkavia eläimiä, autoja tms. On ollut tosi hauskaa.. 🙂
Mari
Lapsille sopivia ovat ainakin vastaantulevien autojen laskeminen; jokainen matkustaja sanoo jonkin värin ja laskee vain sen väriset autot joita tulee vastaan tai näkee. Sitten tietyn ajan jälkeen tai määränpäässä katsotaan kuka on voittaja suurimmalla pistemäärällä. Samaten voidaan laskea kaikkea muutakin: polkupyöriä, lehmiä, hevosia, taloja ym.
Anne
Ikäihmisille tietysti se tietokilpailu tulevasta retkikohteesta. Samalla tulee infottua sitä kohdetta. Tenaville voi järjestää bussin perälle onkimista. Joku viltti vaan esiripuksi ja onkivapa jossa on kori. Saaliina karkkia tms.
Tuula
Aikuisille: Yhteislaulua, juttuja ja vitsejä(hävyttömiä tai loukkaavia ei sallita). Joku paikat tunteva kertomaan ohi ajettavista paikoista kaikille. Takapenkin tenaville: Autojen rekisterinumeroitten kirjaamista tai muistamista, automerkkien tunnistamista.
Helena
Matkan vetäjä voisi kirjoittaa reissua kuvastavan tarinan ja poistaa siitä kaikki adjektiivit. Matkalla hän vuorollaan pyytää ihmisiä sanomaan adjektiiveja, joilla tarina täydentyy. Voin luvata että kun matkanvetäjä lopulta lukee tarinan, ei naurusta tule loppua. Toinen kiva ajanviete on asioiden kuvailu. Leikimme tätä usein lasten kanssa autossa. Kuvailija valitsee jonkun näkyvillä olevan esim. kattolamppu, ilmastointiräppänä, kuljettaja… Hän aloittaa se on… (esim. pyöreä, harmaa, läpinäkyvä…) muut saavat arvata, aina väärin menneen arvauksen jälkeen tulee lisää vihjeitä. Se kuka tietää vastauksen saa arvuutella seuraavana. Hyvää matkaa!
Nuksu
Itse pidin aikoinaan lapsille kisaa, että mitä kirjaimia oli eniten vastaantulevien autojen rekisterissä, tai mitä automerkkejä tuli, ja kuka tunnisti ne oikein. Sitten tarinanjatkamista, eli minä vaikka aloitin, että kissa kiipesi puuhun ja mitä sitten.. .seuraava jatkaa muutamalla sanalla, tarina voi jatkua ja liikkua mielin määrin!
Muistan hauskoja hetkiä, kun otimme lasten kanssa Norjan matkalla pokkakilpailun. Kukin sanoi vuorollaan ”piupali paupali pokkani pitää”, kunnes joku alkoi nauraa ja hän tipahti pelistä. Kasvot piti pitää peruslukemilla.
Vanhemmille pitäisin sopivaa tietovisaa, mutta ei liian vaikeaa, koska siitä moni tipahtaa ja aina joku on kunkku ja tietää kaiken! Laulut, kansanlaulut, kehtolaulut, virret. Nykyisin on helppo ottaa kopiota lauluista tai kirjoittaa sanoja ja jakaa autossa. Aina on joku, joka on varma aloittamaan laulut, vaikka arkaileekin, kuten me suomalaiset teemme! Myös pienet laput voi jakaa, jossa voi olla vaikka lause: Kun olin ekaluokkalainen niin… tai kun meillä oli koulussa laulukoe…tai kun söin ensimmäisen kerran jäätelöä… tai kun opin ajamaan polkupyörällä… tai kun isä palasi sodasta…. Listaa voi jatkaa eri aihepiireihin. Toivotaan, että tästä löytyy jotain!
mummi55
Meillä oli leikkimielinen ”tietokilpailu” linja-autoretkellä Lappiin. Kysymykset oli harrastuksemme piiristä, lapista ym. aiheeseen liittyvää. Kolmesta vastausvaihtoehdosta yksi oli oikein. Eniten oikeita vastauksia saanut sai jonkin pienen tavarapalkinnon. Kysymykset jaettiin paperilla ja ne piti palauttaa myöhemmin matkan aikana, joten jokainen sai miettiä itselleen parhaiten sopivaan aikaan. Hauskaa oli.
Taru
Kuoroillamme on ollut tapana pitää leppoisia tietovisailuja bussimatkoillamme. Palkintona jotain pientä vaan. Joku on koonnut hauskoja pikkutarinoita joita hän sitten aina välillä kertoo/lukee toisille. Muutama kerta meillä on ollut mukana sellaisia ihmisiä jotka tietävät jotakin maisemista tai paikoista joita ohitamme ja kertoneet oppaan tapaan niistä.
Benjamin
Mitä tiedät mun ystävästäni?
Arja
Lapsille dvd, elokuvia/satuja/lauluja ja piirustuspuuhaa, kirjoja ja ikäihmisille ristikoita!
Riitu
Ideoita:
– eri aiheisia tietokilpailuja
– lankaa ja virkkuukoukku: vaikkapa patalapun tai isoäidin neliöiden virkkausta
– yhteislauluja, mukaan tunnettuja laulunsanoja
Patalappu
Omassa lapsuudessa mummolareissuilla Etelä-Suomesta Ouluun laskimme toisinaan automerkkejä (esim. veljellä opel, minulla toyota, siskolla ford) tai arvuuttelimme minkä merkkinen/värinen auto tulee seuraavaksi vastaan. Edellytti tietysti, että vastaantuleva liikenne ei ollut hirmuisen vilkasta. Laiva on lastattu – leikkiä on koko perheen voimin leikitty omien lasten kanssa automatkoilla.
70-luvun lapsi
Itse kärsin matkapahoinvoinnista, joten suosin autossa sellaista aktiviteettia jossa ei tarvitse esim. lukea. Siis laulakaamme? Ikäihmiset muistavat hyvin vanhojen laulujen sanoja. Lapsetkin pitävät laulamisesta. Vitsienkertomiskilpailu on hauska! Se joka ei muista yhtään vitsiä, putoaa ensimmäisenä pois. Hauskimpia ovat ne itse keksityt vitsit ettei vaan putoaisi. Samoin voi toimia arvoitusten kanssa. Jos lapsi ei voi pahoin, ihan parasta on eväät ja piirustusvälineet tai vaikka satukasetti.
Punatulkku
Ikäihmiset voisivat ilahtua tietokilpailusta. Positiivarin Aamupähkinöissä on paljon hyviä kysymyksiä ihan valita asti. Jos ihmiset eivät ole tuttuja entuudestaan muiden kuin vieruskaverinsa kanssa voi heitä pyytää vaihtamaan paikkaa, istumaan sellaisen henkilön kanssa jota ei entuudestaan tunne ja vastaamaan kysymyksiin pareittain. Näin ihmiset myös tutustuvat toisiinsa yhteisiä pulmia ratkoessaan.
Farmor
Matkapussi: Valmiiksi lohkottuja hedelmiä, vihanneksia, kuivahedelmiä ja pienet juustokolmioleivät rasiaan. Vesipullo, kynä, pikkuvihko tai paperia. Rallatuksien ja lastenlaulujen sanoja tulostettuna paperille.
Matkaan otetaan myöskin vitsikirja, ihan sama, miltä vuosikymmeneltä.
Vaikka mummoja onkin vaikea saada ajoissa takaisin autoon, pysähdyksiä pitää olla riittävästi.
Laulut lauletaan järjestyksessä, kyllä se lempikappale tulee ajallaan.
Kun eväitä on mutusteltu, seuraa muistin käyttöä. Kirjoita vihkoosi, mitä eväsrasiassa oli. Palkinnoksi saa mennä ensimmäisenä vessaan tai valitsemaan kahvion tarjonnasta, mikäli kaikki vesipulloa myöten oli oikein. Jonon ensimmäiseksi siis.
Vitsikirjaa luetaan sopivin välein. Takapenkin vekarat valitsevat sivun numeron, josta luetaan ensimmäinen toinen tai kolmas. Kuka arvaa hauskimman. Tähän voi kuskikin osallistua.
Maantietoa, onko Helsingistä pitempi matka Turkuun vai Tampereelle jne.
Automerkkien ja rekkareiden kerääminen on klassikko.
Varttitorkku, sovitaan jo lähtiessä, koska on 15min torkutus, silloin ei puhuta mistään ja silmät suljetaan, jos tahtoo. Kukaan ei puhu, eikä narise, koko kuljetusvälineessä.
Kuski ei osallistu tähän.
Kimpparistikko, kaikki osallistuvat, yksi ”lukee” vinkkejä.
Tee kolme luentoa / esittelyä valmiiksi, josta voit ”luennoida” matkan aikana. Esim. Karhun vuosi, Suomen niittykukat, Erilaisia saunomistapoja, Lihapullien lisukkeet. Ihan mistä vaan, kunhan se ei ole liian pitkä ja raskas.
Kaikki vaatii ennakkojärjestelyä. Takapenkin tabletti olisi kyllä aikoinaan ollut kova juttu.
Hymytuikku
Tietokilpailu, joka liittyy määränpäähän.
Vadelma
Yhteislaulut ovat aina hyviä ja kohottavat yhteishenkeä, perheen kanssa voi lauleskella vaikka lastenlauluja tai radion tahtiin.
Hanna
Ikäihmiset usein pitävät laulamisesta, joten heille voisi järjestää lauluhetken. Tietovisa, tuolijumppa tai bingo voisi myös olla kiva.
Takapenkin tenaville: kirjojen lukemista, värityskuvien värittelyä/piirtämistä, laulamista, laiva on lastattu-leikki,
Mari
Meillä pojat pieninä laskivat automatkoilla keltaisia autoja. Joka ensimmäisenä näki keltaisen auton, sanoi ”Gul bil” ja sai siitä pisteen. Leikki jalostui siihen, että keltaisesta Ferrarista saisi 1000 pistettä. Leikki saattoi jatkua koko kesän ja loppukesästä tehtiin koko perheen tilinpäätös ja kruunattiin voittaja. Samainen leikki tupsahtaa edelleen joskus automatkoilla mieleen ja koko perhe taas bongaa 🙂
Anca
Laulaminen on aina hyvä ajanviete. Laulujen sanat vaan paperille ja joku hiukan aloittamaan niin kyllä aika kuluu rattoisasti. Kuljettajan korvat tietysti täytyy suojata…
Laulun ystävä
Perheen pienemmille ja miksei isoillekin perinteinen rekisterinumeroiden keräily/bongaus numerojärjestyksessä. (Voi toki tehdä käänteisenäkin) Eli aloitetaan 1:stä ja sitten kakkonen jne. Viimeisin numero jätetään aina matkan päätyttyä muistiin ja jatketaan seuraavalla matkalla. Numeroita voi keräillä myös muulloinkin kuin vain automatkalla. Itse taisin aikoinaan saada kaikki 999 täyteen.
Vastaantulevat, ohittavat, edellä ajavat, parkkeeratut, kaikki bongatut lasketaan jos vaan etsitty seuraava rekkarin numero autosta löytyy.
Kaitsu
Me suomalaiset olemme kilpailevaa kansaa. 1) Joten jaa porukka kahteen osaan ( miehet /naiset), kumpikin joukkue valitsee oman värin. Sitten kilpaillaan kumman joukkueen värisiä autoja tulee tiellä enemmän vastaan.
2) laiva on lastattu toimii myös hyvin ja pikkuautossa kuljettajakin voi osallistua.
3) yhteislaulua
4) tietokilpailua jne jne jne
Leijonamamma 1963
Me hankimme kyläseurallemme muoviset bingolevyt netin kautta erään toisen mukavan reissun innoittamana. Pieni sijoitus, mutta niitä voi käyttää uudelleen ja uudelleen. Arvontapallot teimme Tiimarin styrox-palloista. Helppo käyttää esim. linja-autossa. Ja hauskaa on ollut.
am
Miten olisi väribingo? Senioreille kirjoitettuna ja lapsille värillisinä ruutuina. Kun kyseisen värinen auto tulee vastaan, saa ruksata kyseisen ruudun. Toki bingon voi tehdä muistakin kuin väreistä. Laita ruutuihin mopo, auto, omakotitalo, pyöräilevä mies, pelto, jokin liikennemerkki, huoltamo, vesistö…jne. Olipas hauska idea, vaikka itse sanonkin 🙂 Taidan itsekin tehdä ”matkabingon”.
Irmeli
Jos kysymyksessä on koko linja-autollinen senioreja, toimivia aktiviteetteja ovat pienet tietokilpailut, tietysti yhteislaulut sekä mahdollisuus esittää muisteluksia tai muuta sopivaa jutustelua mikrofonin ääressä. Nykytekniikalla on mahdollista järjestää toivekonsertti ja vaikkapa karaoke, jos siltä tuntuu. Tenavaosastolla kaikki tietysti riippuu lapsukaisten iästä. Saduttaminen onnistuu, tiettyä kirjaimella alkavien automerkkien tai rekisterikilpien bongaaminen sovitun kilometrimäärän aikana, tai vesistöjen, eri eläinten, siltojen jne. havaitseminen, samaiset tietokilpailut (”mihin sijoitat Suomen kartalla ….n”) tai harrastuksiin liittyviä kysymyksiä, musiikki voi viihdyttää, kirjat, pelit ja leffojen katselu, jos ne onnistuvat ilman pahoinvointia. Itse olen enemmän kotikutoisten viihdykkeiden kannalla, koska se aktivoi koko autokunnan.
Kummituistäti
Hei
Me olemme linja-autoreissuilla laulettu, kerrottu vitsejä, paras reissu, mitä on tehnyt (ajan voi määrittää esim. 5 minuuttia)
Tietokilpailu matkakohteesta tai jostain muusta aiheesta
Arvontaa
Tenavat yhtyvät mielellään leikkeihin tai kuuntelevat vitsejä ja juttuja.
Lapsetkin saavat kertoa mieleisen lomareissutarinan.
Tietenkin riippuu siitä, minkä ikäisiä lapset ovat.
Aina porukasta löytyy innokkaita esiintyjiä ja jutunkertojia.
” ja kaikil oli niin mukavaa, oi jospa oisit saanu olla mukana”
Aila
Meillä oli tapana lapsemme kanssa keksiä joko aakkosjärjestyksessä tai tietyllä kirjaimella alkavia sanoja (esimerkkeinä eläimet, maat, pääkaupungit,., linnut, jalkapallojoukkueet jne.). Joutuipa joskus itsekin tosissaan vuorollaan miettimään!
Nyt jo teinin äiti
Ikäihmisille tietokilpailuja tai lapsuuden aikaisia muistoja mitä silloin tehtiin jos joku haluaa kertoa
Helena
Lasten kanssa voi ennen matkaa tehdä kuvaruudukon, johon piirretään mahdollisesti ikkunasta näkyviä juttuja esim. hevonen, rekka, järvi, juna jne. Ja sitten pelataan matkalla bingoa.
Ikäihmisten kanssa bussissa voi järjestää vaikka tietokilpailun erilaisilla aihepiireillä. Tarkistaminenkin voidaan tehdä yhdessä, vaihdetaan vain vieruskaverin kanssa papereita.
Reea
Meillä toimii lasten kanssa ihan perinteinen ”Laiva on lastattu” eri muunnelmin. Suosituin muunnelma on se, missä pitää luetella myös muiden lastit. Esim. A sanoo Laiva on lastattu perunoilla, B sanoo laiva on lastattu perunoilla ja porkkanoilla, C sanoo, laiva on lastattu perunoilla, porkkanoilla ja pinaatilla jne jne. Kehittää lähimuistia, luovuutta ja mielikuvitusta ja vie ajatukset pois matkan pituudesta ja kas, kohta ollaan jo perillä! Varmaan voisi toimia myös eläkeläisreissulla, varsinkin, jos laivaa lastattaisi jollain sopivalla teemalla, esim. lastenlasten nimillä tms…
Tiinatar
Usein pitkillä ajomatkoilla aikuistenkin kanssa pelataan sanapeliä: Sano yhdyssana, ja sen loppuosalla jatkat seuraavaa yhdyssanaa niin kauan kuin sitä on mahdollsita. Esim . paloauto->autokauppa->kauppalappu->lappuliisa… hei vain ja matka taittuu ilman mitään rekvisiittaa! Henkilöautossa jopa kuljettaja pysyy leikissä mukana virkeänä.
Kannattaa kokeilla!
uu-tee
Ikäihmisille voisi olla mukavaa, vaikka jokainen vuoronperää kertoisi max.5min esim. lapsuudesta jonkun mukavan muiston. Mikäli autossa on mikrofoni, jonka voisi laittaa kiertämään.
Tenaville esim. jokainen ottaa oman autonmerkin ja laskee vastaan tulevat. Matkan päätteeksi katsovat minkä merkkisiä autoja tuli eniten. Tai sitten erivärisiä autoja, jne..
Aurinko
Voisi laskea tietyn värisiä vastaan tulevia autoja, ihmisiä, joilla saman värisiä vaatteita. Montako autoa tulee vastaan. ym.
Liisa
Lasketaan kaikki keltaiset autot, jotka nähdään matkalla. Niiden iloinen ja energinen väri lisää lisäksi hyvää mieltä.
Aurinkoista mieltä
Lasten kanssa kilpailtiin jo kymmeniä vuosia sitten, kuka arvaa, minkä värinen auto tulee seuraavaksi vastaan. Käyttökelpoinen varmaan vieläkin.
Maija-Liisa
Entisessä työssäni reissasin toisinaan ikäihmisten kanssa. Matkan varrella kertoilin keräämiäni tietoja ohitettavista paikkakunnista. Yritin löytää hassuja tarinoita ja juttuja, jotka eivät olleet tilastotietoja. Tyyliin Tampereesta kerroin mustasta makkarasta jne. Samoin otin mukaan vanhoja tarinoita, jotka olivat heille tuttuja lapsuudesta. Erilaiset sanaleikit kiinnostivat. Nykyisin, kun ei saa bussissa kulkea matkan aikana, matkalaisten osallistaminen on vähän hankalaa. Mutta ne, jotka ovat mikrofonin ulottuvilla voivat osallistua ohjelmaan. Toisinaan pidin tietokilpailuja.
Lasten kanssa taas kuuntelimme paljon äänikirjoja. Saattoipa joskus Lapin matkalla käydä niin, että lapset huusivat pysähdyspaikalla, ei pysähdytä, kirja on niin jännässä vaiheessa. Jotta matka ei käynyt aikuisille ihan mahdottomaksi valitsimme kirjoiksi sellaisia, joita itsekin jaksoimme kuunnella. Sirkka Garamin koirastaan kertova Likka, oli lasten suosikki jo melkoisen varhain. Samoin Ella kirjat, joita myös aikuinen jaksaa kuunnella tosi hyvin. Erilaiset kilpailut olivat myös meidän lapsille suurta huvia: kuka näkee ensimmäisenä keltaisen talon, auton jne. Samoin erilaiset sanaleikit. Teimme ”jatkuvia yhdyssanoja”: kenkäkauppa-kauppa-auto-autotalli jne.; yhdyssanoja, joissa toinen osa on eläin.
Noiden avulla matkat sujuivat pääosin mukavasti 🙂
MaJo
Kerää anagrammeja ja niitä voi ratkoa vieruskaverin kanssa – niitä löytyy eri lehdistä esim. ET-lehdestä
Tietokilpailuja: kysymyksiä matkalla olevan porukan omasta aihepiiristä – itse tarkistavat sitten, kun oikeat vastaukset kerrotaan.
Meillä oli aivoilla toimintaa viime matkalla, kun piti löytää 9 suomalaista kaupunkia ja niiden nimissä ei saanut esiintyä samoja kirjaimia kuin Suomi-sanassa.
Tee anagrammeja tutuista laulujen nimistä
Tintti
Takapenkin tenavat saivat tekemistä, kun ehdotettiin kilpailua, kuka arvaa tietyllä matkavälillä vastaantulevien auton määrän lähimmäksi. Kilpailuun osallistuivat etupenkkiläisetkin.
Anska
Ikäihmisille luetaan vitsikirjasta vitsejä ja kaikille käyvät esim. tietokilpailut.
mummeli
Koska on kysymys ikäihmisistä voit kysellä vanhanajan arvoituksia ja vanhan kansan sutkaukset ovat hyvin hauskaa ajanvietettä. Osan voit itse varata loput hoitaa mielellään matkustajat joilla on varmaan hyvin paljon muistissa juuri tällaista.
Anna Skånesta
Oman kokemukseni mukaan yhteislaulu on parasta. Tai, jos on mahdollista saada jostain lainaksi bingomylly ja kuponkeja, bingon peluukin onnistuu linja-autossa. Kokemusta siitäkin.
Leja
Tulimme laskettelureissulta bussissa ja mietimme, mitä ajankulua keksittäisiin. Noin 10v. poika keksi, että kerrotaan vitsejä. Hänen omansa oli tällainen: Koulupoika myöhästyi usein koulusta, koska nukkui ”pommiin”. Eräänä iltana hän iltarukouksessa pyysi, että hän heräisi ajoissa. Vähän kiire kuitenkin tuli ja hän juoksi, kompastui, jäi mahaan kärrytielle makaamaan (hän asui maalla). Siinä maatessaan hän katsoi ylös taivaalle ja sanoi ”en mä nyt töniä käskenyt”.
PaulaMummi
Linja-autossa matkaaville ikäihmisille usein mieluista on yhteislaulut, tietenkin lauluvalinnat porukan mukaan: jos uskovia, hengellisiä lauluja, jos urheilufaneja, siihen sopivia kannustuslauluja tai sitten ihan vaan ikäpolven mukaan heidän nuoruuden/varhaisen aikuisuuden lauluja.
Toinen vaihtoehto on kertoa matkan varrelle osuvien paikkakuntien historiasta kiinnostavia yksityiskohtia. Aina mukavampaa kuin vain katsella ohi vilistäviä kirkonkyliä.
Voi myös suunnitella matkan kohteen menoja, äänestää mikä meno kiinnostaa eniten ja kuka haluaa kauppareissua tuliaisten ostoa varten. Myös matkakohteen historiaa on kiva kuulla, mitä siellä on tapahtunut ja miksi jokin katselukohde on niin suosittu.
Lapsille – hmm… magneettinappuloilla varustettu peli, kirjoja lukemiseen, isommille lapsille vitsi- tai arvoituskirjoja.
Molemmat matkakumppanit kaipaavat myös niitä taukoja, vaikka ne viivyttävätkin perille pääsyä. Välillä on hyvä oikoa koipia, niin sanotusti.
Tuija
Ikäihmisille mukavaa ohjelmaa on bingonpeluu 🙂
raikku
Juoru!
Lähetän etupenkiltä bussissa lauseen ja hän joka kuuli sen, kertoo seuraavalle jokaiselle korvaan kuiskaten sen mitä kuuli. Loppujen lopuksi kerron mikrofooniin takaisin tulleen lauseen, joka ei pidä paikkaansa mistään kohtaan, niin kuin juorut yleensä.
Lasten kanssa paras autoleikki on ”Laiva on lastattu” mitä ihmeellisimmillä asioilla, esim. k- kirjaimella alkavia eläimiä tai lintuja ym.
Sirpa
-istumajumppaa, parhaita paloja positiivareista viisi minuuttia/tunti, retkeläisille voisi ilmoittaa etukäteen, että ottavat mukaan pienen itselle tarpeettoman esineen ja ne arvottaisiin matkan aikana uusille omistajille, takapenkkiläiset voivat etsiä vastaantulevista rekkareista eri numeroita tai kirjaimia …
Leena
Minä haluaisin laulaa yhteislauluja, silloin matka sujuu rattoisasti. Lapset varmaan haluaisivat katsella jotain filmejä, silloin ne saa hiljaisiksi.
Viiden tytön mummu
Ainakin meillä on toiminut vielä aikuisenakin; arvuutellaan seuraavan vastaantulevan auton merkki ja väri tai vain toinen.
Laulaminen on myös hyvä ajankulu. Vuodenaikojen mukaan tai vanhoja iskelmiä tms.
Tiana*
Automerkkikilpailu oli meidän lapsuudessa suosittu. Kenellä eniten vastaantulevissa valittua merkkiä voittaa. Voi toteuttaa pienempien kanssa myös väreillä.
Minttu
Minä tein vasta Linja-auto matkan eläkeläisporukan kanssa. Meillä oli helppoja arvoituksia, luin Positiivareista saatuja lastensuusta juttuja ja kehotin kaikkia muistelemaan hassuja sattumuksia jne. Meillä oli tosi hauskaa ja ”nauruterapiaa” riitti vielä paluumatkallekin. Kilometrejä kertyi yli 900.
matkanjohtaja
Bingo sovelletusti tai tietokilpailu sekä yhteislaulua on helppo järjestää. Lisäksi helppo istumajumppa tai hengitysharjoituksia, mielikuvamatkoja jne. Vain mielikuvitus on rajana. Cd soitinta on hyvä myös hyödyntää jos käyttää valmista rentoutusta tai äänikirjaa.
Skorpioni
1.”Laiva on lastattu leikki” eli vuorotellen keksitään jollain sovitulla kirjaimella alkavia asioita, millä laiva on lastattu. Jos ei keksi, putoaa leikistä, viimeiseksi jäänyt on voittaja. 2. Arvataan seuraavan vastaantulevan auton väri tai rekisterikilven ensimmäinen kirjain. Arvannut voittaa ”palkinnon”. 3. Yhteislaulu on aina poikaa! 4. Ystäväleikki; keksitään jollekin kaverille ystävä, jota hän yrittää arvata jokaiselta vuorotellen kysymällä; mitä tiedät ystävästäni? Se, kenen kohdalla arvaus osuu, hänelle keksitään seuraavaksi ystävä. TÄSSÄ MUUTAMIA.
Risto
Arvaillaan vuorotellen seuraavan vastaantulevan auton väri. Oikeasta arvauksesta saa pisteen. Eniten pisteitä kerännyt voittaa!
VAARI
Ikäihmisille: vuorotellen lasketaan 1, 2, 3=mur! kolmella jaolliset ovat myös mur.! Pantti jos erehtyy!
Lapsille: seuraavan vastaantulevan auton = merkki, tai väri, tai rekisterin ensimmäinen kirjain!
SAARA
Keskustelupelit ovat mukavia ja onnistuvat ahtaissa tiloissa. Voi olla esimerkiksi kortteja, joihin on keksitty erilaisia kysymyksiä tai tehtäviä. Esimerkiksi: Kerro mukava muisto viime kesästä. Tai laske, montako pitkätukkaista naista tässä linja-autossa on. Vuoro voi tulla vaikka kierrätettävällä pallolla tai hernepussilla.
Ohjaaja 74
Sano vieressä istujalle ”hei ja hymyile” jos halut leikkiä jatkaa, sano ”kaunis päivä tänään”
Aide
1. Pieni taukojumppa, hartiat ylös, vatsan veto selkään, pää sivulle, kantapään nosto ja sormijumppa jne.
2. Kuvaile eläin tai kasvi ja arvaa mikä on kyseessä.
3. Sanoja laulusta ja arvaus, miten jatkuu.
4. Laulumoniste mukaan ja joku vetämään tai lauletaan kasetin myötä.
5. Arvaa sana, jonka joku kuvailee.
6. Arvoituskirja mukaan ja karkki palkinnoksi.
Liisa
Laulakaa ikäihmisten kanssa.
Laulakaa lasten kanssa tuttuja lastenlauluja esim. CD -levyltä kuunneltuna ja laulettuna.
Musiikki virkistää aina, matkallakin
ain laulellen
Hejssan! Yksi tapa pitää väki hereillä on seurata vastaan tulevia autojen rekisterinumeroita ja sopia joku juoni niihin esim. kolmella alkava saa pisteen tai viimeinen luku olisi kahdeksan tms. Myös olen käyttanyt Positiivareiden kysymyksiä antaen a,b,c vaihtoehdot ettei olisi liian vaikeaa. Useinhan ikäihmisten muisti saattaa tehdä tepposet, mutta tunnistaminen vaihtoehdoista on helpompaa. Tietokilpailuna olen pitänyt tuttuja lauluja esim mistä laulusta on tämä säe:” ja kiiruhdin karjateille”. Itse lasketaan omat pisteet, vaikka sormia kohottamalla. – Toivottavasti joku näistä vinkeistä käy.
Pippa B.
Vanha kunnon kivi-paperi-sakset-peli ei tarvitse sen kummempia välineitä matkaan. Tarinan keksintä on mukavaa, yksi aloittaa, toinen jatkaa jne. Ja yhteislaulu nostaa aina tunnelmaa! 🙂
Matkustaja
Linja-autossa vois aina pitää yhteislauluhetkiä, niissä on kiva tunnelma ja jokainen pääsee hoilaamaan!
Takapenkin tenaville suosittelen esim. että laskevat vastaantulevia autoja eri väreistä esim. montako punaista autoa tulee jne….. ja lukemista pitää aina olla ja jokin kiva pieni matkapeli.
Helena65
Aikuisille se voisi olla, että jokainen halukas kertoo jonkun tarinan. Lasten kanssa taas voi laskea punaisia saman merkkisiä autoja tai isommille samalla kirjaimella alkavia nimiä, eläimiä, vesistöjä. kaupunkeja jne.
emppu
Sana-assosiaatiopelejä! Aiheeksi voi valita mitä vaan bändit, kasvit, nimet, yritykset tai vaikka kivat asiat. Idea on, että kunkin sanan viimeisestä kirjaimesta pitää keksiä aiheeseen liittyvä sana: aurinko-olut-tanssiminen-nakuilu-uimahalli…. 🙂
Jenni Äl
Perinteinen bingohan on jo legenda. Mutta jos kaikille autossa olijoille kopioi hyvän, vaikeahkon ristikon ja jokainen huutelee sanan tai kirjaimia sieltä täältä ja vetäjä ohjaa tilannetta, saadaan puoli tuntia kulumaan pikaisesti. Jotkut pitävät musiikin kuuntelusta ja jo etukäteen voidaan sopia soittolista tai sitten kannettavat soittimet jokaiselle. lapset pitävät kovasti tarinoiden, varsinkin historialllisten tarinoiden kuuntelusta, eli matkareitillä olevia kohteita kannattaa esitellä, vaikka ne olisivatkin pieniä ja vaikka google-kartastakin selvitettäviä nimikkeistöjä. Nykyään on saatavissa jo kohtuuedullisia i-padeja, joiden kautta kaikki tämä onnistuu pienellä ohjauksella.
Talkkari vaan
Ikäihmisille: Tietokilpailu, kerrotaan matkan varren kohteista ja määränpäästä (vaikka olisi kotimaisia kohteita, eivät kaikki silti kaikkea tiedä. Kerrataan päivän ohjelmaa useampaan kertaan vähän erilailla painottaen. Vitsikilpailu. Ja perinteinen yhteis-laulaminen. Jos bussissa on karaokelaitteet, niin siitähän se riemu syntyy…
Mikki
Meidän perheen kestosuosikki on ”laiva on lastattu” -kisa vaihdellen eri versioina joko esim. a-kirjaimella alkavia sanoja tai hedelmien nimiä. Pätkä jostain laulusta (joko lausuttuna, laulettuna, hyräiltynä) ja kuka arvaa oikean laulun ensimmäisenä. Paikallisten murresanojen arvaukset voisivat olla ikäihmisten mieleen.
Kevättä rinnassa
Muistikilpailu – esim. laulut jossa mainitaan lintu tai kukka.
Poisteitä lisää jos vielä osaa laulaa laulun.
Mummeli
Vinkki yksi:
vastaantulevien autojen rekisterikilvistä lasketaan summat ja etsitään kymppiä, esim ABC-406 (4+0+6=10), jolloin ekana laskenut saa huutaa ”kymppi!” ja tönäistä vieruskaveria kylkeen.
Vinkki kaksi:
bongataan keltaisia kulkuneuvoja (autot,traktorit, nosturit jne. kaikki käy); sama systeemi – huuto ”keltainen auto!” ja tönäisy taas
Vinkki kolme:
valitaan aakkosista joku kirjain, jolla alkavia a) eläimiä b) etunimiä c) valtioita d) kasveja e) satuolentoja tms. keksitään mahd. paljon tietyssä ajassa / ennen seuraavaa risteystä/ ennen pysähdystä/ ennen seuraavaa liikennemerkkiä jne.
Saila K.-J.
Meidän pojat laski pienenä kummalla puolella on enemmän traktoreita matkan aikana. (kevätkylvön aikana tai sadonkorjuu aikana esim. puimureita pellolla)
Virpi
Lainaa Kirsti Koivulan kirjat: Tuttavaksi tulemme ja Joka leikillä lähemmä. Kirjat ovat kyllä vanhoja, 1992 ja 1993, toivottavasti löydät. Näiden kirjojen avulla olen pitänyt monta hauskaa leikki/visailuhetkeä pitkillä bussimatkoilla. Kirjat ovat ”markka-ajan” kirjoja, joten vanhojakin voisi muistella, ja kisailla sen ajan tietämyksistä. Pari mahtavaa näytelmääkin kirjasta löytyy. Hieman muokaten olen vetänyt KOLMINÄYTÖKSISEN JUHLANÄYTELMÄN kymmeniä kertoja. Tosin näytteleminen ei bussissa onnistu, mutta ehkä majapaikassa. Vuorosanoja ei tarvita, näytellään vain. – Hyvää, ja onnistunutta matkaa!
Anu Sallasta
Linja-autossa voi ihailla vain maisemia ja nauttia eväitä. Takapenkin tenavilla on nykyaikana ipadit mukana, josta varmasti riittää leffoja sekä pelejä pitkällekin matkalle.
Sepi2
Bingo ja laulua
Limppu
Reissasimme viime vuona Ranskassa ystäväperheen kanssa ja ostin Lahden Kärkkäiseltä Tictacin Matkamukavaa-pelit. Laatikossa oli cd ja monta mukavaa peliä ja aika kului kuin siivillä, vaikka ajelimme pari tuhatta kilometriä. Paras peli oli PONGO, jossa oli erilaisia kortteja ja kun näki kortissa olevan asian, piti huutaa PONGO eikä mitään muuta ja pääsi kortista eroon. Voittaja oli se, jolta kortit loppuivat. Niitä sai myös vaihtaa pakkaan takaisin jokaisen kierroksen alussa. Näitä korttejahan voi tehdä itsekin (silta, liikennevalo, erivärinen auto, erilaisia eläimiä, puita ym. mielikuvitus olkoon rajana).
Lehmänlaskenta on perinteinen lapsena ollut leikki. Linja-autossa voi laulaa yhteislauluja, katsoa elokuvan, pelata tietovisaa ym.
Pauliina
Eläkeläisille nämä Ajatusten Aamiaisten ”aamupalapähkinät” ovat mitä mainioin tietokilpailu.
Toinen ohjelma voisi olla, jos porukka on tuttua, että aloitetaan positiivisesti. Muodostetaan pieniä 4-6 hengen ryhmiä. Kaikille kynä ja paperia. Jokainen kirjoittaa omaan paperiin ylös oman nimensä ja antaa paperin seuraavalle omassa ryhmässä. Jokainen kirjoittaa paperiin vain yhden adjektiivin, joka kuvaa parhaiten paperissa nimettyä henkilöä ja antaa paperin eteenpäin seuraavalle. Viimeinen ryhmässä kirjoittaa myös adjektiivin ja piirtää paperissa nimetyn henkilön kasvokuvan. Lopulta paperi palaa omistajalleen kirjoitettuna hyvillä ja positiivisilla kuvauksilla kasvokuvan kera.
Kimmo
Heippa, vanhoille ihmisille toimii heidän ikäpolvensa musiikki. Musiikilla on ihmeellinen vaikutus esimerkiksi huonomuistisiin, jotka ovat jo unohdelleet perussanoja. Tutut kappaleet saattavat kuitenkin tuoda mieleen kappaleen sanat ja muistoja. Kitaristi ja laulaja bussiin ja musa raikaan 🙂
arttu
Aikuisille voisi pitää tietokilpailuja. Meidän perheessä olen itse pitänyt kouluikäisille lapsille ja kovin ovat olleet suosittuja, joten varmaan aikuisetkin pitäisivät. Ja virkistäisihän se muistiakin. Takapenkin tenavat voisivat värittää kuvia riippuen iästä tai kuunnella/lukea kuvitettuja kirjoja. Myös musiikin kuuntelu voi olla jollekin kiva tapa taittaa matkaa.
Nainen58
Voi luetella numeroita sadasta alaspäin.
Voi kerrata kertotauluja rivijärjestyksessä tai vuoronperään.
Nimetä vastaantulevia autonmerkkejä
Voi kertoa vitsejä tai arvoituksia.
Keksiä tietyllä kirjaimella alkavia sanoja rajaten aihe esineisiin, eläimiin tms.
Seija
Nuorena tyttönä kiersin linja-autolla Amerikan mantereen ja jostain keski-lännestä nousi bussiin nainen, joka toi tullessaan lankakerän. Hän pyysi jokaista ottamaan sopivaksi katsomansa langan pätkän itselleen. Ihmettelin tietysti mitä minä sillä teen, mutta hetken kuluttua jokainen joutui / sai kertoa elämästään mitä halusi sen ajan, kun samalla kiersi lankaa sormensa ympärille. Kun lanka loppui, loppui myös tarina. Saimme kuulla hauskoja, lyhyitä, nopeita, hitaita juttuja ventovieraisen ihmisten elämästä.
Lea mummi
Sekä ikäihmisille että tenaville: yhteislaulua. Ikäihmisille vitsejä ja tietokilpailuja, lapsille lasten ikään sopivia arvoituksia/tietokilpailuja.
Maikku
Lapset voi laittaa laskemaan montako liikennemerkkiä on välillä xxx. min tai koska tuli 10 kappaletta täyteen tai jokin muu kilpailu.
Stop merkkejä lapsena laskenut
Jos ollaan vaikkapa matkalla ulkomailla, voisi järjestä leikkimielisen pikakielikurssin kohdemaasta. esim. Viron kieli on kovin hauskaa ja esim. italiankielessä on muutama varottava sana jne.
Tilkkumummi
Keksitään yhdessä sana, yksi eli arvaaja pitää silmät ja korvat kiinni, kun muut keksivät sanan/asian/tai tavaran ja sitten arvaajan on osattava arvata, mikä sana on kysymyksessä ja arvaajalle saa vastata kysymyksiin vain sanoilla ”ei” tai ”kyllä” (esim. arvaajan pitää arvata JÄÄKIEKKO = musta, ei elävä, kumista tai vaikkapa henkilö = OBAMA jne. )
Hannele
Pelataan Bingoa! Vastaan tulevien autojen 2 viimeistä rekkarinumeroa ovat huudettavat numerot. Tosi kivaa ja varma viihdytys niin lapsille kuin mummuille ja vaareille!!
Kokemusta vuosien varrelta Tykkimäki reissuilta
Vanhakunnon Bingo, ei lueteltaisikaan numeroita, vaan elämänkokemuksia tai sattumuksia, taitoja yms.
Ulpukka
Jokainen kertoo vuorollaan elämänsä rakkaimmasta esineestä. Jokainen kertoo vuorollaan lempiruokansa, lempi tv-ohjelmansa, lempi laulajansa jne.
tuppura
Tenaville:
pienet tenavat voivat opetella värejä huudahtamalla ohimenevien autojen ja autoon näkyvien talojen värejä; suuremmat tenavat voivat laskea eri väristen autojen määriä; tai luetella rekisterinumeroita;
Toimivaa on myös kuunnella satuja tai lasten musiikkia cd-levyltä; Suuremmat lapset voivat opetella kartan lukua;
Ikä-ihmisille suosittelen sudokujen tekemistä ja istumataukojumppaa;
TarjaR
Hei!
Matka kuluu rattoisasti kun katsoo vastaantulevien autojen rekisterikilpiä ja koettaa löytää niistä kirjaimia joita on myös omassa nimessä. Ensimmäisenä kaikki bongannut on voittaja.
Lissu
Laulaminen rentouttaa ja saapi hyvälle mielelle
viilukka
Ottakaa mukaan vanhempia Trivial-kysymyksiä ja jokainen vuorollaan kyselee, lappu kerrallaan tai soittakaa vanhoja levyjä (vanhaa musiikkia ) ja arvuutelkaa laulajaa – laulun nimeä tai pysäyttäkää laulu ja ”mika on seuraava sana….”
tuomas
Tenavien kanssa: jokainen valitsee automerkin ja merkataan paperille ylös kenen automerkki saa pisteen vastaatulevasta autosta. Siinä äitikin oppii autojen merkit. Soitetaan laulun alkua ja piste sille, joka tunnistaa ekana, mikä laulu soi. Levyraati – jokainen valitsee muutaman laulun ja niille annetaan pisteitä. Äänikirjat – verrattomia. Toivelaulukonsertti….”tämän laulun haluaisin kuulla juuri nyt” Haastatteluja – kaikille haastateltaville samat kysymykset. Tietokilpailut (esim. paikoista joihin ollaan menossa) Sanaselityspeli (Alias) kaikille yhteisesti. Keksitään tarinoita yksi sanoo yhden sanan ja toinen jatkaa..
Melly
Matkaohjelmaksi aikuisille A) tietokilpailua, Kirsti Koivulan virikekirjoista voisi löytyä sopivia tietokilpailuja ja muutakin ohjelmaa. B) Kysy jokaiselta yksi asia mistä on iloinen/kiitollinen tällä hetkellä. C) Yhdessä laulaminen esim. monisteista kansanlauluja tms. D) pyydä jotakuta matkalaista lukemaan tarina tai lausumaan runo
Jossu